גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

75% מהישראלים מוכנים לשלם יותר על מוצרי סחר הוגן, אך רבים לא מכירים אותם

בשנים האחרונות נרשמת דרישה גוברת בקרב הצרכנים בעולם למוצרי סחר הוגן, כלומר כאלה שיוצרו בתנאי עבודה הולמים תוך שמירה על הסביבה ● לרגל יום הסחר ההוגן בחן גלובס בשיתוף גיאוקרטוגרפיה עד כמה הישראלים מודעים לנושא ● הממצאים מצביעים על מציאות עגומה

חקלאי חותך קקאו בחוף השנהב. במדינות רבות פועלי קטיף מוחזקים בתנאי עבדות / צילום: Reuters
חקלאי חותך קקאו בחוף השנהב. במדינות רבות פועלי קטיף מוחזקים בתנאי עבדות / צילום: Reuters

בחודש פברואר האחרון פנו לבית המשפט שמונה ילדים, ילידי חוף השנהב, ופתחו בהליכים נגד חברות השוקולד הגדולות בעולם. בתביעה, שהוגשה בוושינגטון, הואשמו נסטלה, הרשי, מארס ומותגים פופולריים אחרים בכך שבשרשרת האספקה של מוצריהם הועסקו אותם ילדים כעבדים במטעי הקקאו. לפי התביעה, הילדים אולצו לעבוד ללא שכר, וכעת הם תובעים פיצויים בגין עבודות כפייה, עשיית עושר באופן בלתי צודק, פיקוח רשלני וגרימת מצוקה רגשית מכוונת.

זו הפעם הראשונה שתביעה ייצוגית מהסוג הזה מוגשת נגד תעשיית הקקאו לבית משפט בארה"ב. היא מצטרפת לתביעה דומה נוספת שהוגשה רק בשנה שעברה - אפל, גוגל, דל וטסלה נתבעות בגין אחריות להעסקה עקיפה של ילדים בתנאי עבדות, ואף מוות של חלקם, במכרות הקובלט בקונגו. לטענת התביעה, החברות כורות באמצעות חברות עקיפות קובלט עבור מוצריהן.

 

בשנים האחרונות גוברת המודעות לאחריות הישירה של חברות גדולות לרכיבי המוצרים שהן משווקות. לכן, ישנה דרישה גוברת בקרב הצרכנים בעולם למוצרי סחר הוגן. מדובר במוצרים שלאורך כל שרשרת הייצור והאספקה שלהם ניתנה תמורה הוגנת, נשמרו תנאי עבודה הולמים, זכויות אדם ושוויון מגדרי, לעיתים תוך יצירת הזדמנויות ועצמאות ליצרנים מעוטי יכולת, והייתה הקפדה על סטנדרטים גבוהים של שמירה על הסביבה.

מוכנים לשלם יותר

עד כמה הצרכנים בארץ מודעים לנושא? לרגל יום הסחר ההוגן, שחל ב-6 במאי, ערכנו בגלובס סקר בשיתוף קבוצת גיאוקרטוגרפיה, כדי לבדוק את הנכונות של הצרכנים לתעדף מוצרי סחר הוגן, ולבחון מה מונע מהם לרכוש מוצרי סחר הוגן, והאם היו מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים אלה.

הממצא הבולט ביותר מבטא את הקושי האמיתי של הישראלים בנושא: 48% מהמשיבים לסקר אינם יודעים להבחין מהם מוצרי סחר הוגן. 27% לא יודעים היכן ניתן להשיג את המוצרים הללו, ל-16% נוח עם המוצרים המוכרים להם, 14% השיבו שאין להם עניין בנושא, 14% השיבו שהמחיר מרתיע אותם, ו-10% השיבו שזמינות המוצרים הללו נמוכה. רק 4% מהמשיבים לסקר העידו שהם מקפידים לרכוש מוצרי סחר הוגן.

האם הישראלים מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים שיוצרו ללא ניצול של בני אדם ועבדות ילדים, תוך הקפדה על שיפור תנאי העבודה של העובדים ושמירה על הסביבה בתהליכי הייצור? 75% מהמשיבים מוכנים לשלם פרמיה גבוהה יותר על כך. 25% השיבו כי הם אינם מוכנים לשלם יותר על מוצרי סחר הוגן, אך 10% השיבו שהם מוכנים לשלם "כמה שצריך". מבין המסכימים לשלם, 8% מסכימים לשלם 20% יותר, 30% מוכנים לשלם 10% יותר, ו-27% מוכנים לשלם עד 5% יותר.

מהן הסיבות שיגרמו לצרכנים לרכוש מוצרי סחר הוגן? 45.5% מהמשיבים יעדיפו מוצרים הוגנים כדי לא לתמוך בעבדות ילדים, 44% באם איכות המוצר גבוהה יותר, 36% כדי לספק פרנסה ראויה לעובדות המוחלשות בישראל, 31.4% כדי להבטיח שהייצור לא יפגע בסביבה, 17.5% חשים אחריות לאנשים המייצרים את המוצרים, ו-17% מעוניינים להבטיח שוויון מגדרי בהליך הייצור. 13% לא יעדיפו את המוצרים בשל אף אחת מהסיבות הללו.

יש אלטרנטיבה

למרות שהישראלים מוכנים לשלם יותר, והיו רוצים לדעת יותר על 'מאחורי הקלעים' של המוצרים שהם רוכשים, בישראל אין אף לא מותג אחד של סחר הוגן, ולציבור עצמו קשה לעקוב אחרי שרשרת האספקה ולזהות את המוצרים ההוגנים על המדף. "מכירות סחר הוגן בעולם בעשור האחרון גדלו פי 1000%. זה נתון מדהים, ואפשר גם לראות את זה כשמסתובבים בסופרמרקט בבריטניה, בגרמניה או אפילו בארה"ב. המותג של הסופר בדרך כלל יהיה סחר הוגן, ויהיה לך מבחר של מאות אפשרויות", אומר רז פרוגל, רכז בקואליציית סחר הוגן ישראל.

"בארץ, זה לא קיים. יש היום המון ספקים של חומרי גלם בעלי אישור סחר הוגן, אך השגת אישור סחר הוגן עבור ספק של החברה היא תהליך ארוך. מה שהחברות בארץ צריכות לעשות זה להציב יעדים, כמו שעושים בכל העולם . למשל, לומר: 'עד 2025 כל הקקאו שלנו מסחר הוגן'. כיום אין לאף חברה ישראלית אפילו יעדים בתחום".

הציבור בישראל, כך לפי הסקר, לא מכיר את האלטרנטיבה, ולא יודע לזהות את המוצרים ההוגנים. לפי פרוגל, "הציבור מודע לכך שהרבה מהמוצרים שהוא קונה מיוצרים תוך ניצול של עובדות במזרח או ילדים באפריקה, אבל לא מכיר את זה שיש מוצרים שהם לא כאלו. אנחנו כבר שנתיים עושים הסברה על סחר הוגן, ואף אחד לא אמר לנו 'זה לא מעניין אותי', אלא 'איפה ניתן למצוא מוצרים כאלו'. לכן, אנחנו מצפים שבאיחור אופנתי, כ-20 שנים אחרי אירופה, גם הציבור הישראלי יתעורר ויבין שיש אלטרנטיבה לצרכנות שכרוכה בניצול בני אדם ובניצול הסביבה".

מהי הדרך לשינוי? לפי פרוגל, זה הזמן לדרוש מהיצרנים לבצע שינוי מהותי בליבת העסק, כך שהצרכנים לא ייאלצו לממן מכיסם עוולות כלפי האדם והטבע. "קחו לדוגמה חברת תה ישראלית. האם היא מספקת מידע לגבי מקור התה שלה, מה תנאי ההעסקה של המגדלים והאם יש לספקים אישור סחר הוגן? לא. היא מרשה לעצמה לנהוג כך, כי הציבור לא מפנה אליה מספיק שאלות. אנחנו מזמינים את כולם לשלוח מיילים, להתקשר וגם לשאול בחנות מתחת לבית 'האם יש מוצרי סחר הוגן?', ו'מה התנאים שבהם מיוצרים המוצרים שלכם?'".

סודות התעשייה

בינתיים, ייתכן שהשינוי יגיע מהזירה הבינלאומית. בשנים האחרונות מאמצים תאגידים גדולים עקרונות של סחר הוגן כחלק אינטגרלי מפעילותם, כאשר העקרונות האלו מהווים חלק ממדיניות ESG - אחריות חברתית, סביבתית ותאגידית, הכוללת גם סחר הוגן.

עסקים המאמצים מדיניות ESG מכירים בכך שלצד יצירת הרווחים יש להם אחריות לקדם ערכים חברתיים וסביבתיים. תוך עשור הגיע שיעור החברות הגדולות שמנהיגות מדיניות ESG לכ-90% מחברות ה-500 P&S, לעומת 20% בלבד בשנת 2011.

ומה בישראל? לפי חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף ב-BDO, "ישראל עדיין מפגרת בהשוואה למדינות המערב באימוץ מדיניות תאגידית של ESG. יחד עם זאת, בתקופה האחרונה ניכרת מגמה של גידול בהיקף החברות המאמצות מדיניות זו, ולפי אומדני BDO שיעורן צפוי לגדול השנה לכ-20%, לעומת 14% בלבד בשנה שעברה".

הדרך עוד ארוכה, אך ייתכן כי ניצני מודעות ושינוי מתחילים להראות בשטח. במסגרת שיתוף פעולה עם הארגון לקידום סחר הוגן בישראל, תסמן רשת טיב טעם מוצרי סחר הוגן בבולטות, כדי לאפשר לצרכנים לתמוך בהם. כך יסומנו, בין היתר, מוצרי מותג התה פוקה, כל הגלידות של בן&ג'ריס, מוצרי מילקה ו-VEGO, והשוקולדים של טוני שוקולונלי (TONYS) - שמאחוריהם יש סיפור מעניין.

העיתונאי ההולנדי טֶאוּן ואן דה קוֹאוּקֶן נחשף בשנת 2003 לסודות המושתקים של תעשיית הקקאו. כשהבין שחברות השוקולד הפופולריות רוכשות את חומרי הגלם שלהן ממדינות שבהן פועלי הקטיף מוחזקים בתנאי עבדות, ולעתים מדובר בילדים, הוא אכל 17 חפיסות שוקולד ותבע את עצמו בבית משפט, בתואנה שהפר זכויות אדם.

למרות שבבית המשפט סירבו לקבל את תביעתו, הוא קיווה לעורר את תעשיית השוקולד, ולגרום לאיזושהי חברה לייצר מותג של סחר הוגן. הוא אף פנה לחברת נסטלה, שמימנה באותו זמן את הסרט צ'רלי והשוקולדה, אך לא נענה.

ב-2005, כשהרגיש בודד במערכה, החליט ואן דה קואוקן לייסד מותג שוקולד הוגן משלו, ולקרוא לו טוני שוקולונלי. אחד המאפיינים הבולטים של המותג הוא שטבלת השוקולד איננה מחולקת לריבועים שווים וזהים בגודלם. הסיבה: כדי להזכיר לצרכן שאין שוויון בתעשיית השוקולד, ושהרווחים ממנה אינם מחולקים באופן שוויוני בין המעורבים בשרשרת ייצור.

בטוני שוקולונלי משלמים לחוות הגידול 20% יותר ממחירי הקקאו הרשמיים, ומפרישים 1% מההכנסות לקרן לחיזוק קהילת מגדלי הקקאו. כיום מדובר במותג פופולרי בעולם, שרק לאחרונה הודיע על הקמת מפעל שוקולד חדש, והעלאת כושר הייצור.

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו