גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי עומד מאחורי הקרן שמתסכלת את תעשיית ההון סיכון

הקרן הניו יורקית טייגר גלובל הובילה בחודשים האחרונים השקעות ענק ברדיס לאבס, יוטפו, VAST Data וסניק הישראליות • מיהי הקרן עמוסת המזומנים שמבצעת השקעה חדשה כל יומיים ומשאירה את תעשיית ההון סיכון המסורתית מתוסכלת?

צ'ייס קולמן, מייסד טייגר גלובל. הקרן התעצמה בקורונה / איור: גיל ג'יבלי
צ'ייס קולמן, מייסד טייגר גלובל. הקרן התעצמה בקורונה / איור: גיל ג'יבלי

שני גופי השקעה התמודדו ראש בראש על הובלת סבב הגיוס האחרון של הסטארט-אפ הישראלי לבסיסי נתונים רדיס לאבס. בצד אחד ניצבה קרן ההשקעות המפורסמת של סופטבנק היפנית ובצד השני חברת ההשקעות הניו יורקית טייגר גלובל. "קיבלנו הצעות משתיהן וניהלנו מו"מ במקביל כדי להשיג עסקה טובה יותר", מספר עופר בנגל, מנכ"ל ומייסד משותף של רדיס.

בסופו של דבר טייגר גלובל זכתה בהובלה וסופטבנק הצטרפה אליה לסבב גיוס בהיקף של 310 מיליון דולר. מרכיב אחד ששיחק לטובת טייגר גלובל, כמו תמיד, היה המהירות. "התהליך מול טייגר גלובל קרה מהר מאוד ותוך שבועיים מרגע שהודענו שאנחנו יוצאים לסיבוב גיוס, כבר קיבלנו מהם ‘טרם-שיט’ (מזכר הבנות). בדרך כלל תהליך כזה יכול להימשך שבועות ארוכים ואפילו חודשים", אומר בנגל.

עופר בנגל, מנכ"ל רדיס. תהליך מהיר / צילום: רדיס לאבס

רדיס לאבס הוא רק אחד משורת סטארט-אפים חדי-קרן ישראליים בהם השקיעה טייגר גלובל. רק השבוע הובילה טייגר את סבב הגיוס של VAST Data והשתתפה בזה של האניבוק. בחודש מרץ הובילה טייגר גלובל, יחד עם קרן בסמר, את ההשקעה ביוטפו, המפתחת מערכות לניהול קשרי לקוחות למשווקים באתרי מסחר מקוון.

מוקדם יותר במרץ טייגר גלובל הובילה עם גם את השקעות הענק בסטארט-אפ הסייבר סניק. המאפיין המשותף לכל ההשקעות הללו של טייגר הוא זינוק בשווי של הסטארט-אפ שקיבל אותה ביחס לסבב הגיוס הקודם שלו.

רשימת חדי-הקרן הישראלים בהם השקיעה טייגר גלובל כוללת גם את חברת ניהול הפרטיות BigID, סטארט-אפ הסייבר סנטינל וואן וחברת הפינטק ראפיד. טייגר תשקיע בנוסף בהנפקה הפרטית (PIPE) הענקית של איירון סורס, במסגרתה יגויסו 1.3 מיליארד דולר כחלק מהפיכת החברה לציבורית.

טייגר גלובל, שקמה ב-2001 כקרן גידור המתמחה בטכנולוגיה, אינה שם חדש בעולם ההשקעות. אולם בתקופת הקורונה הפכה טייגר לכוח חזק במיוחד בהשקעות בסטארט-אפים, בעולם וגם בישראל.

טייגר עשתה זאת באמצעות כסף אדיר שזרם אליה ממשקיעים. החודש נודע כי טייגר גלובל גייסה 6.7 מיליארד דולר לקרן ה-13 שלה (שמסומנת בתור קרן 14 מטעמי אמונה טפלה) - הסכום השני הגבוה ביותר שגויס לקרן השקעות בסטארט-אפים בארה"ב אי פעם.

מעבר לכיסים העמוקים, טייגר מביאה גם אסטרטגיה אגרסיבית במיוחד המדגישה סגירה מואצת של עסקאות השקעה. ברבעון הראשון של 2021 סגרה טייגר מספר חסר תקדים של 60 עסקאות - ממוצע של ארבעה בשבוע. ההשקעות שביצעה מרחוק בימי הקורונה הניבו לקרן המעסיקה כ-100 עובדים, חשבון של 18 אלף דולר באפליקציית זום אשתקד, לפי דיווח של אתר הטכנולוגיה The Information.

לפעמים פגישה אחת מספיקה

טייגר גלובל נוסדה על ידי צ’ייס קולמן כשהיה בן 25 בלבד. קולמן עבד מספר שנים כאנליסט בקרן הגידור טייגר מנג’מנט של המשקיע האגדי "הקוסם מוול סטריט" ג’וליאן רוברטסון. לאחר שרוברטסון סגר את הקרן, הוא העניק 25 מיליון דולר לקולמן כדי להקים קרן גידור טכנולוגית משלו.

טייגר גלובל התמחתה בתחילה בהשקעה במניות חברות ציבוריות, תחום מרכזי בפעילותה עד היום, כשקולמן יישם את השיעור הבסיסי שלמד מהמנטור רוברטסון: "להשקיע בחברות הטובות ביותר ולעשות שורט על הגרועות". ב-2004 השיקה טייגר גלובל את הקרן הראשונה שלה להשקעה בסטארט-אפים פרטיים בתחומים צרכניים, תוכנות ארגוניות וטכנולוגיה פיננסית.

טייגר ידועה כמי שפונה בהצעות נדיבות לסטארט-אפים רלוונטיים עוד בטרם אלו מתכננים יציאה לגיוס כסף. טייגר תבצע את תהליכי בדיקת הנאותות (דיו דיליג’נס) של החברות בזריזות מפתיעה ובמקרים מסוימים אפילו פגישה אחת תספיק לסגור עסקה. בסטארט-אפ הבריאות Innovaccer מעמק הסיליקון התהליך כולו, מהשיחה הראשונה ועד לקבלת הטרם-שיט, נמשך שלושה ימים בלבד.

"גיוס כסף הוא הסחת דעת עבור החברה וקיצור שלו זה דבר חיובי", אומר סמנכ"ל הכספים של יוטפו אופיר רשף, שעבד מולה בגיוס האחרון. "יש מי שיסתכלו על המהירות של טייגר גלובל ויחשבו שזה מוביל לקבלת החלטות פחות טובה, אבל זה לא המצב לדעתי. לטייגר יש הבנת מקרו של טרנדים ואסטרטגיה ברורה. הם זיהו מראש שהטרנדים החמים בקורונה הם מסחר מקוון וחברות תוכנה כשירות (Saas) וחיפשו איפה לשים כסף בתחום. לכן ההחלטה להשקיע ביוטפו הייתה להם די ברורה".

מעבר למהירות, יתרון נוסף של טייגר גלובל הוא חוסר ההתערבות שלה בענייני הסטארט-אפים. בניגוד לקרנות הון סיכון מסורתיות, שמדגישות את הערך המוסף שהן נותנות לחברות הפורטפוליו שלהן מבחינת ייעוץ ותמיכה, בטייגר נוקטים בגישה הפוכה ואפילו לא מבקשים מקום בדירקטוריון של הסטארט-אפים הנרכשים. "כשהיזמים לא מנוסים והחברה נמצאת בשלבים מוקדמים, קרנות יכולות לתת ליזמים ניסיון והסתכלות רחבה יותר, אבל במקרה של חברה בשלב מאוחר כמו שלנו התרומה של קרנות תהיה שולית ולפעמים מפריעה", אומר בנגל.

אם חברות הפורטפוליו שלה בכל זאת זקוקות לסיוע עסקי, טייגר מעניקה להם גישה לצוות של חברת הייעוץ ביין. בראיון שנתן מנכ"ל סניק, פיטר מקיי, הוא ציין חמישה פרויקטים בהם ניצל את שירותי חברת הייעוץ ואמר כי "השתמשתי בזה כמה שהם נתנו לי".

לעובדה שטייגר גלובל משקיעה גם בסטארט-אפים פרטיים וגם בחברות טכנולוגיה ציבוריות יש עוד יתרון עבור רדיס לאבס ויוטפו, שמתכוננות בעצמן להנפקה. "לקרנות הון סיכון יש אופק השקעה של מספר שנים ואחרי שאתה הופך לציבורי הן רוצות למכור החזקות, מה שמוביל לעודף היצע וירידה במניה. לעומת זאת קרנות כמו טייגר ממשיכות להחזיק במניות לאורך זמן", אומר בנגל.

"משקיעים רבים נותרים מתוסכלים"

תעשיית ההון סיכון רגילה לתמוך בחברות שמשבשות את השווקים המסורתיים, אך כעת טייגר גלובל מאתגרת בעצמה את התעשייה הזאת עם גישתה הייחודית. "משקיעים רבים נותרים מתוסכלים כשהם רואים את טייגר מסיימת עסקה תוך שבוע, בזמן שהם לא מספיקים בכלל להתחיל את בדיקת הנאותות שלהם.

טייגר עושה את זה תוך שהיא מסתמכת על בדיקת הנאותות שעשו קרנות אחרות לפניה", אומר טל בן משה, מנהל קשרי משקיעים ויצירת ערך בקרן גרוב ונצ’רס הישראלית. "מי שבעיקר נפגע מהאסטרטגיה של טייגר הן קרנות צמיחה שאינן ממותגות כטובות ביותר בתחומן. הקרנות האלו יצטרכו לבחור האם ללכת על גישה מהירה כמו טייגר או ליצור איזשהו יתרון תחרותי יוצא דופן דרך התמקדות בתחום או גיאוגרפיה מסוימת".

טל בן משה, גרוב ונצ'רס. לחפש יתרון / צילום: דיוויד גראב

טייגר גלובל הפגינה עד היום ביצועים חזקים בתחום, אך לצד הצלחות גדולות כמו השקעה מוקדמת בענקית המסחר המקוון הסינית JD.com, שהניבה החזר של 5 מיליארד דולר על השקעה של 200 מיליון דולר, הקרן גם רשמה כישלונות כמו השקעה בחברת הסיגריות האלקטרונית ג’ול, בגינו הפסידה יותר מ-600 מיליון דולר. מבקרי הקרן טוענים כי הפעלתנות של טייגר גלובל מזכירה את ההשקעות הסדרתיות של הקרן הסעודית ויז’ן של סופטבנק מלפני מספר שנים. הקרן ההיא האטה את הקצב אחרי כישלונות כדוגמת Wework.

טייגר גלובל

הוקמה ב-2001 כקרן גידור המתמחה בטכנולוגיה ● המייסד הוא צ’ייס קולמן, אנליסט שעבד תחת "הקוסם מוול סטריט" ג’וליאן רוברטסון ● החל מ-2004 משקיעה גם בסטארט-אפים פרטיים ● מעסיקה כ-100 עובדים ומנהלת 65 מיליארד דולר - יותר מכל קרן הון סיכון בעמק הסיליקון

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"Made In Israel" הפך לסחורה מבוקשת בעולם, ובהתאם גם יקרה יותר

בנק ישראל מותקף על ההתחזקות הבלתי פוסקת של השקל, אבל לזרימת המט"ח לארץ גורמים נוספים, ואולי זה בכלל מקור לגאווה ● טור אורח

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

פיטורים בפאלו אלטו לאחר השלמת רכישת סייברארק, מתוכם עשרות בישראל

המספר הרשמי של מפוטרי כלל החברה לא נמסר, אך הערכות מדברות על מאות עובדים ● החברה מסרה: "שינויים ארגוניים אסטרטגיים הם חלק טבעי מתהליך של חיבור בין שני מובילים בתעשייה"

ההנפקה של נובוקיור בנאסד''ק / צילום: Nasdaq OMX

נובוקיור הישראלית קיבלה אישור FDA, והמניה זינקה בחדות

מניית החברה נוסקת בוול סטריט בעקבות אישור שקיבלה חברת נובוקיור מה-FDA ● החברה פיתחה ומשווקת מוצר לטיפול לטיפול בסרטן הלבלב באמצעות שדות חשמליים

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בעליות; הדולר היציג צנח לשפל של יותר מ-30 שנה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.7% ● מדדי הבנקים והביטוח הובילו את העליות ● מניית נובה נפלה בעקבות הדוח הרבעוני ● פאלו אלטו נטוורקס הודיעה על כוונתה להירשם למסחר בת"א, והזניקה את מניית הבורסה ● וגם: המניה הלא צפויה שזינקה אתמול בוול סטריט, על רקע מרוץ ההתחמשות בתחום ה-AI

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

כך תוכלו להגיע לנתב״ג בשבת, ובלי מונית ספיישל

מיזם התחבורה של עיריית תל אביב נעים בסופ"ש מרחיב את פעילותו ומשיק קו אוטובוס שיהווה חיבור ישיר לנתב”ג במהלך סוף השבוע ● הקו שמחבר בין שוהם לתל אביב, יעבור דרך טרמינל 1 בשני הכיוונים ויאפשר לנוסעים הממריאים או נוחתים בשבת להגיע לשדה וממנו ללא תשלום

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

כמה נגישים מאגרי המידע של גופי בריאות ישראליים? / צילום: Shutterstock

בישראל חלמו להפוך למעצמת מידע רפואי, מחקר חדש בדק עד כמה הוא נגיש

מנהלת הצמיחה במשרד הכלכלה, בשיתוף קופת חולים לאומית וארגון HealthIL, בדקו את דפוסי השימוש של סטארט־אפים במאגרי המידע של גופי בריאות ישראליים ● איזה מידע איכותי אפשר להשיג בארץ ומה מחייב פנייה לחו"ל, וגם: המאגרים שצפויים להיפתח בקרוב

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

נוטרילון של חברת טבע / צילום: יח''צ

תינוק בן 4 שבועות נפטר. משרד הבריאות מקים ועדת בדיקה בנושא צריכת נוטרילון

תינוק מת מכשל נשימתי לאחר שצרך נוטרילון מאצווה שבוצע עליה ריקול; משרד הבריאות: לא רואים קשר, אך נמשיך לבדוק ● בתוך כך, 5,000 הורים דורשים ממשרד הבריאות ועדת בדיקה לפרשת הנוטרילון

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

רשות המסים מאיימת בשומות של עשרות אלפי שקלים על רוכשי דירות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הרשות הפסידה בפסק דין דרמטי שקבע כי זכייה במכרזי "מחיר למשתכן" אינה נחשבת לרכישת זכות במקרקעין ● ברשות נערכים לערער לעליון ובינתיים מזהירים כי יתקנו את כל שומות מס הרכישה של הרוכשים בתוכניות מחיר למשתכן, מחיר מטרה ודירה בהנחה ● מדובר בכ-30 אלף שקל לדירה של 2 מיליון