גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיטה, תירס ונפט: מחירי הסחורות מזנקים וגל עליות מחירים בדרך

העולם מתחיל לשוב לשגרה והביקוש לסחורות לא מפסיק לעלות ואיתו המחיר ● השאלה היא מתי הצרכנים יתחילו להרגיש את זה בכיס ● גם הביקוש לנפט מזנק, כשרבים בעולם חוזרים להתנייד ומספרם צפוי לעלות עוד, ככל שמספר המחוסנים יגדל 

חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock
חיטה. מוצר משלים לתירס / צילום: Shutterstock

מחירי הסחורות מזנקים בצורה חדה בחודשים האחרונים והם עשויים להתגלגל ביתר שאת לכיסי הצרכנים. מדובר בהתייקרות חדה במיוחד מאז ימי השפל של תחילת מגפת הקורונה. ישנם גורמים שונים שמתדלקים את העליות, בין אם מקומיים כמו מזג אוויר, בין אם ביחסי גומלין בין סחורות ובין אם מדובר בשינויים בצריכה העולמית של המוצרים.

בין היתר מדובר על מוצרים חקלאיים שמחיריהם זינקו בשנה האחרונה: חיטה, תירס וסויה שעלו בכ-90% כל אחד, סוכר שעלה בכ-70%, אבל גם במתכות שמשמשות בייצור אלקטרוניקה, כמו נחושת או פלדיום שזינקו ב-92% וב-53% בהתאמה בשנה האחרונה. גם מחירי האנרגיה ובעיקר הנפט עושים קאמבק אחרי שנה קשה - מחיר חבית מסוג ברנט עומד היום על כ-70 דולר, עלייה של 130% בשנה האחרונה. העלייה של מחירי האנרגיה כמובן מתגלגלת חזרה למחירי הסחורות, שתלויות בנפט וגז טבעי לייצור או לשינוע.

סויה. הצריכה העולמית גדלה / צילום: Associated Press, Nati Harnik

התייקרות הסחורות ההולכת ומחריפה עשויה להיות מתורגמת בסופו של דבר לעליית מחירים בישראל. עם זאת, מידת העוצמה תלויה במשתנים רבים, כמו שער השקל, הכוח של היבואן מול היצרן, מצב הצרכן הישראלי ועוד. עד כה היו עליות מחירים מינוריות בישראל: האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת על 0.2% בלבד. עם זאת, כדאי לציין ששרת האוצר האמריקאית ג'נט ילן הזהירה כי הריבית בארה"ב עלולה לעלות לנוכח "ההתחממות" של הכלכלה האמריקאית ולאחר שמדד המחירים לצרכן עלה שם בחודש מרץ ב־2.6%.

 

המקרה המוזר של התירס והחיטה

התירס, למשל, התייקר בשנה האחרונה בכ-90% וכבר מתקרב לשיאים של 2008, 2011 ו-2012. גם הסויה מתקרבת לשיאים של 2008 ו-2012. כדאי לזכור שהשיאים של 2008 התגלגלו בסופו של דבר גם לעלייה במחירים של מוצרי בסיס וגם למהומות במדינות עניות בעולם. למשל, במצרים.

מחירי החיטה התחזקו בין השאר כתוצאה מהעלייה במחירי התירס (הם מהווים מוצרים משלימים מבחינת מזון והזנת בעלי חיים), שהגיעו לשיא בגלל ביקוש גבוה, במקביל להתאוששות הכלכלית באזורים מרכזיים בעולם וחשש לפגיעה בהיצע אחרי סופות החורף. נראה כי סין היא גורם מרכזי של העליות, כאשר הביקוש הגדול לחיטה במדינה נמשך בעוד שהיא אוגרת חיטה בכמויות. חוזים עתידיים של תירס הגיעו ביום ד' השבוע בשיקגו למחיר שקרוב לשיא של שמונה שנים, כאשר ברקע חששות לגבי האספקה בעולם.

תירס. הזינוק בביקוש מלווה בהקטנת ההיצע בגלל מזג אוויר / צילום: Shutterstock

בגלל ביקוש גבוה בעולם לתירס, כל שינוי בביקוש או בהיצע עשוי לגרום לתנודות מחיר גדולות. העלייה הממושכת במחירי התירס בחודשים האחרונים הייתה הגורם המרכזי שהעלה את מחירי החיטה, בזמן שהשוק מנסה לשמור על יחס המחירים הרגיל בין חיטה לתירס.

"אותו סיפור של מלאי מצומצם מניע את השוק", אמר טובין גורי, מנהל אסטרטגיה חקלאית בבנק המרכזי של אוסטרליה ל"רויטרס". "התחזיות של אנליסטים רבים כבר מדברות על קיצוצים גדולים בהערכות שלהם לגבי הייצור של ברזיל". על פי דיווחים שונים, הדיבור בשוק רומז לכך שסין הזמינה עד 3 מיליון טון של חיטה ותירס חדשים בשבועות האחרונים. בעוד שלא ניתן לאשר זאת, השיחות היו גורם מרכזי בהנעת עליית המחירים האחרונה, כך אמרו מקורות בשוק ל־S&P Global.

ביום שלישי השבוע, חוזים עתידיים על חיטה, תירס וסויה סיימו את יום המסחר בעליות דו־ספרתיות. בנקודה מסוימת ביולי חוזים עתידיים על תירס הגיעו ל־7 דולר כשפולי סויה היו קרובים ל־15.40 דולר. ביום רביעי עליות המחירים נמשכו, אם כי בשיעורים קלים.

לצד הביקוש לתירס מיובא על מנת לפצות על החוסר המקומי, יש בסין גם ביקוש רב לחיטה מיובאת. רוכשי חיטה סיניים המשתמשים בה להאכיל חזירים מכניסים יותר חיטה לתערובת ההאכלה לעומת תירס בגלל מחיר התירס הגבוה, והמלצות מהממשלה להקטין את התלות בתירס וסויה על ידי האכלת הבקר והחזירים במקורות מזון נוספים.

השפעות מזג האוויר ושפעת החזירים

תחזיות מזג האוויר בינתיים צופות גשם מועט באזורי גידול התירס בדרום ברזיל, ולכן ההתמקדות של סוחרים במחסור העולמי נמשכת. בנוסף, מזג אוויר יבש וקר בארה"ב עיכב מאמצים לנטיעת תירס, דבר שישפיע בתורו על הקטנת ההיצע.

הביקושים הגבוהים לחיטה יוצרים תופעות מוזרות בשווקים. למשל, בין 25 בפברואר ל־8 באפריל הערכות המחיר לחיטה עם 12.5% חלבון וחיטה אוסטרלית לבנה ירדו ב־48.75 דולר לטון מעוקב ו־33 דולר לטון מעוקב בהתאמה. זה התאים לנורמה העונתית, שמצפה לקציר החדש באזור הים השחור, שצפוי להיות מוכן למשלוחים ביולי. עם זאת, התיקון העונתי היה קצר־טווח, ושני מדדי המחירים זינקו בעוצמה מאז 8 באפריל והוסיפו 60% ו־100% בהתאמה למה שאיבדו מאז ה־25 בפברואר.

לא רק סין העלתה את רמת הצריכה ממזרח הרחוק. גם דרום קוריאה החליפה חלק מהביקוש שלה בתירס לביקוש לחיטה ורכשה 825 אלף טון מעוקב של חיטה ב־2021, יותר מפי שניים מכמות החיטה שרכשה בתקופה המקבילה בשנה שעברה, אז קנתה פחות מ־400 אלף טון מעוקב. באינדונזיה, שבה האוכלוסייה מתמודדת עם עלייה במחירי התירס בגלל קציר עונתי גרוע, עלה הביקוש לחיטה, גם כחלק מהיותו מרכיב משמעותי בתערובת להאכלת בקר.

אולם, לא ניתן להתעלם גם מהסיכונים הגלומים בהתפרצות של שפעת החזירים שהחלה מתפשטת באפריקה בשבועות האחרונים וגלשה מאז למדינות אחרות כולל לסין. ההערכות הן שסין לא מדווחת לעולם על כל המקרים בשטחה, כך שלא ניתן לקבל תמונת מצב ריאלית. מבחינת התירס והחיטה, התפרצות של המחלה הזו אצל החיות עשויה להביא את הבהלה לרכישת סחורות לתערובת מזון לחיות, לעצירה פתאומית ובעקבותיה גם לירידת מחירים חדה למדי.

חזרתו של הנפט למרכז הבמה

במקביל לעליות במחירי הסחורות החקלאיות, גם מחירי הנפט מטפסים בשנה האחרונה. מחיר חוזה על נפט מסוג ברנט קפץ מכ-30 דולר לחבית לפני שנה, לכ-70 דולר לחבית כיום, עלייה של כ-130%. עלייה במחיר הנפט מתדלקת במקביל עליית מחיר מסויימת כמעט בכל סחורה או מוצר שנזקקים לשינוע, בעיקר כאלה שמיובאים או מיוצאים על ידי מדינות.

נפט. ההיצע צפוי לגדול בקרוב / צילום: Associated Press, Hasan Jamali

בשבועות האחרונים הביקושים לנפט בארה"ב וסין ממשיכים להתאושש בקצב מהיר, בין השאר על רקע ירידת התחלואה בארה"ב שהביאה להקלה במגבלות והתחלואה הנמוכה מאוד בסין. לצד זאת, הביקושים של הודו, יבואנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, נחלשים על רקע עליית התחלואה הקשה.

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי, מעריך כי "עליית המחיר נובעת בעיקר ממחסור בהיצע בשוק, זאת לצד הציפיות לעלייה בביקוש העתידי. כפי הנראה, למחסור בהיצע הנפט בתקופה זו יש השפעה גדולה יחסית על עליית המחיר והדבר בא לידי ביטוי ביחס שבין הפרמיה על מחיר משלוחי הנפט המידיים (Spot) לפרמיה של החוזים העתידיים, שהגיעה לרמה הגבוהה ביותר ב-15 השנים האחרונות ומצביעה על מחסור בנפט בשוק הספוט".

קבוצת OPEC+ (ארגון המדינות המייצאות נפט הכולל 13 מדינות, ועוד 10 יצואניות נפט פחות גדולות) החליטה לאחרונה על הקלה במכסות הייצור, כך שבשלושת החודשים, יחד עם הפסקת הקיצוץ מרצון של ערב הסעודית, נראה את הגדלת היצע הנפט בכ-2 מיליון חביות ביום. זאת, על רקע סימנים מעודדים המצביעים על צמיחת הביקושים הגלובליים.

נחושת. תעשיית האלקטרוניקה פורחת / צילום: Shutterstock

לפי בפמן, "ארה"ב ואיראן עשויות להגיע להסכם שיכלול הפחתת הסנקציות שהוטלו על סקטור האנרגיה. "מצב כזה יוכל להוביל לעלייה של ההיצע בשוק בטווח הבינוני, מאחר שאיראן צפויה להעלות את יצור הנפט החוקי שלה במצב כזה בכ-2 מיליון חביות ביום".

בפמן צופה, כי "אם הביקושים במדינות שהידקו לאחרונה את המגבלות יעלו בשלב מאוחר יותר של 2021 ובמהלך 2022, אזי יתכן שהשוק יצליח לספוג את עליית ההיצע הצפויה בחודשים הקרובים, בפרט על רקע האפשרות של האצה בתהליך של חיסון האוכלוסייה העולמית במהלך המחצית השנייה של השנה".

"נראה שרמת המחירים הנוכחית כוללת צפי לעליית הביקושים בשלב מאוחר יותר של השנה, באופן שיספוג את עליית ההיצע של יצרני OPEC+ ואחרים. ההתקדמות בשיווק גלובלי מגוון של חיסונים, שניתן לשנע בקלות, ולהביא למדינות העולם המתפתח במחיר נמוך, מהווה איתות חשוב לגבי פוטנציאל עליית הביקוש לנפט גולמי בהמשך, מה שנראה כגלום כבר כיום במחירי הנפט. עלייה עתידית בייצור הנפט בעולם עלולה להכביד על מחיר הנפט ובהתאם לכך, החוזים העתידיים צופים שמירה על סביבת המחירים הנוכחיים בטווח הקצר וירידה מסוימת בטווח הבינוני והארוך", הוא מסכם.

עוד כתבות

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"