גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על בנק ישראל לצאת מהאדישות: האינפלציה כאן והמשק נפגע

במידה הסבירה שבנק טועה והאינפלציה בשנה הקרובה תהיה הרבה מעבר ל–1.2% הוא יידרש לנטוש את תחביביו בתחום רכישות מט"ח, אג"ח ממשלתי ואג"ח חברות • מחשש שתרחיש שכזה איננו בדיוני - ראוי שהבנק יתחיל כבר כעת להיגמל מכל צעד שמגביר אינפלציה

אמיר ירון נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום
אמיר ירון נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום

שוב ושוב בנק ישראל אינו מוטרד מהאינפלציה כלל וכלל. ההפך - הבנק מעדיף אינפלציה גבוהה יותר ומרגיע את עצמו בכך שאם זו תעלה יתר על המידה - יהיה זה זמני בלבד ומיד לאחר מכן - האינפלציה תרד. אלא שכאשר הבנק המרכזי אינו מוטרד מאינפלציה - כדאי שהציבור יהיה מוטרד מכך.

הזחיחות של בנק ישראל בנושא האינפלציה, איננה מובנת מכמה וכמה סיבות:

ראשית - בשנת 2010 תוקן חוק בנק ישראל וקבע כי ריסון האינפלציה הינו היעד המרכזי של בנק ישראל. קודם לכן החוק קבע שלושה יעדים מקרו כלכליים נוספים, באותה דרגת חשיבות. ניתן היה לצפות כי כאשר גירעון הממשלה מרקיע שחקים, המדיניות המוניטרית מרחיבה כפי שלא הרחיבה מעולם, מחירי הסחורות וחומרי הגלם בעולם עולים בעשרות אחוזים, מחירי ההובלה הימית עולים פי כמה - הדבר יעורר דאגה בבנק ישראל, שכן אין העבר מנבא טוב לעתיד, ואסור לבנק המרכזי "להירדם בשמירה" ולהיות שאנן.

במקום הדריכות הנדרשת להיערכות להתפרצות האינפלציה, בנק ישראל פועל בכלים מוניטריים בהיפראקטיביות תמוהה, להשגת יעדים שבינם לבין יציבות מחירים אין דבר וחצי דבר, ופעולותיו יוצרות עיוותים בלתי נחוצים. כך למשל בנק ישראל ממשיך לרכוש מט"ח ולנסות להעלות את שערו, כדבר שבשגרה מזה שנים ארוכות ולהתערב ברגל גסה בשוק המט"ח, במטרה לתמוך בייצוא הישראלי. אין מדובר בהתערבות זמנית שנובעת מכשל שוק כלשהו, אלא מתשוקה להראות עשייה ותרומה לייצוא. אלא ששער החליפין מתנהג כבלון שנזרק מעלה וחוזר לאותו מקום, וכך הבנק רכש מט"ח עד כדי מחצית מהתוצר על חשבון חוב מקומי, שהסב לו הפסדים כבדים, ואילו שער החליפין חזר לאותו מקום ואף נמוך מכך, ובדרך הבנק גם יצר עליית מחירי היבוא לציבור ללא כל צורך. כדי להראות עשייה ופעלתנות הבנק מנסה גם להשפיע על מחירי האג"ח הממשלתיות, תוך רכישת חוב ממשלתי בסכום עתק . בכך בנק ישראל פוגע בציבור רחב של חוסכים שמקבלים ריבית אפסית על חסכונותיהם. ואם לא די בכך - בנק ישראל רוכש גם באופן סלקטיבי ומפלה אגרות חוב של חברות עסקיות, תוך יצירת עיוותים בשוק ההון.

שנית - מסתבר כי בנק ישראל חותר לעלייה של האינפלציה אל עבר מרכז היעד שקבעה הממשלה (1%-3%) ורואה ככישלון אם החמיץ את היעד כלפי מטה. אין עיוות גדול מכך. הממשלה קבעה את היעד שלעיל לפני שנים רבות, כאשר האינפלציה היתה מעל ומעבר ליעד וזאת כדי לסמן לשוק כי האינפלציה תרוסן לתחום היעד. אבל האם יש פסול כלשהו באינפלציה נמוכה מאחוז? נהפוך הוא - האינפלציה אינה אלא מס רגרסיבי ומזיק וככל שמס זה נמוך יותר - כך ייטב לכלכלה. כשם שאינפלציה של שני אחוזים עדיפה למשק על פני ארבעה, כך העדר אינפלציה עדיף על פני אינפלציה ששוחקת את כוח הקניה של הצבור בשני אחוז בשנה. אם המשק צומח ופריון המשק עולה - כי אז האינפלציה יכולה להיות גם שלילית וזה עדיף על פני אותה צמיחה בשילוב אינפלציה בת מספר אחוזים.

ולבסוף - בנק ישראל אינו מוטרד מהאינפלציה כי הוא מאמין שאינפלציה ניתנת לשליטה ברזולוציה של שברי אחוז. זוהי טעות, כי ברגע שמתפתח תהליך אינפלציוני - הדבר דומה לשריפה שקשה להשתלט עליה.

במידה שהבנק הזחוח טועה והאינפלציה בשנה הקרובה תהיה הרבה מעבר ל-1.2% על פי תחזית הבנק, כי אז בנק ישראל יידרש לנטוש לאלתר את תחביביו בתחום רכישות מטח, אג"ח ממשלתי ואג"ח חברות. ולו מחשש שתרחיש שכזה איננו בדיוני - ראוי שהבנק יתחיל כבר היום להיגמל מכל צעד שמגביר אינפלציה, יוצר עיוותים ואיננו נחוץ - ויתמקד בהכנת הכלים לריסון אינפלציה אפשרית.

הכותב הוא הממונה על התקציבים במשרד האוצר לשעבר

עוד כתבות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית