גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מודל השקיפות של גלובס: פתיחות פרואקטיבית לביקורת פנימית וחיצונית

מאז החלפת הבעלות ב-2017, גלובס פועל להגברת השקיפות, לניהול הארגון והמערכת העיתונאית בצורה גלויה ● יש לנו עוד דרך לעשות בנושא, אבל אנחנו משתדלים להשתפר משנה לשנה ● כך חתרנו לשקיפות ב-2021 ● מתוך דוח האמון השנתי של גלובס שיפורסם ביום חמישי 

דוח אמון 2021
דוח אמון 2021

מאז החלפת הבעלות על גלובס ב-2017, אנחנו פועלים להגברת השקיפות, כלומר, לניהול הארגון והמערכת העיתונאית בצורה גלויה. גם בנושא הזה יש לנו עוד דרך לעשות, אבל אנחנו משתדלים להשתפר משנה לשנה. החתירה לשקיפות בגלובס באה לידי ביטוי בכמה דרכים:

דוח אמון שנתי

מאז 2018 אנחנו מוציאים אחת לשנה דוח אמון וולונטרי, שהוא בבחינת צוהר בלתי אמצעי לנעשה מאחורי הקלעים של גלובס. הדוח מופץ לקוראי גלובס, לעובדיו ולמחזיקי עניין נוספים, והוא זמין להורדה באינטרנט בכל עת.

דוח האמון, המקביל במידה מסוימת לדוח אחריות תאגידית, מפרט את החזון, הערכים, הקוד האתי, הנהלים וההישגים, לצד הכשלים והלקחים מהשנה שחלפה. לפי תפיסתנו, דוח שנתי כזה הוא אחת הדרכים לייצר שקיפות, שהיא מאבני היסוד של האמון.

כדי לפתוח צוהר נוסף, השקנו באתר גלובס מתחם משלים, שמתעדכן באופן תדיר וכולל גם מכתבים שנשלחו על ידי המו"ל לעובדים או לגופים קשורים כמו מועצת העיתונות, ומידע נוסף כמו פירוט התהליך של בדיקת עובדה, הנחיות לפרסום טור דעה ועוד.

נוהל גילוי מלא

משנת 2017 קיבל על עצמו גלובס מחויבות לפרסם גילוי מלא במקרים שבהם יש לנושא הידיעה קשר מהותי לאחד מבעלי העניין בעיתון, בדגש על אינטרסים כלכליים הנוגעים לאדם המסוקר עצמו או לקרובי משפחתו מדרגה ראשונה.

מטרת הגילוי המלא היא להגביר את השקיפות ואת אמון הציבור בעיתון, ועל כן הוא מופיע באופן בולט בצדה של כל ידיעה רלוונטית, הן בעיתון המודפס והדיגיטלי והן באתר.

עם זאת, הכוונה היא להקפיד על יישום ענייני, מדויק ואמין של הנוהל ולהימנע מלעשות בו שימוש יתר טהרני, נטול הבחנה בין עיקר לטפל, ושיש בו חדירה מיותרת לפרטיות.

תקשורת שקופה ושוטפת עם כלל מחזיקי העניין

מעבר לערוצי התקשורת המקובלים, הכוללים פרסום כתובות מייל של חברי המערכת, ההנהלה ומחלקות השירות באתר גלובס, הונהגה בגלובס המתחדש תרבות של שיתוף מידע עם כלל מחזיקי העניין.

בשנת 2020 למשל, נשלחו לאורך השנה על ידי מו"ל גלובס לכלל המנויים חמישה מכתבים בסמוך למהלכים שנעשו באותה שנה, כולל איחוד הפצת ערב עם הפצת בוקר, סגירת המוסף "ליידי גלובס", שינוי מחירים, פתיחת האתר למנויים משלמים בלבד, ושינוי מדיניות טוקבקים. כל מכתב מפרט את מכלול השיקולים שהובילו להחלטה, מתוך כבוד לשותפינו למסע.

הרצאות ושיחות פתוחות עם המו"ל

מזה 4 שנים, נערכות הרצאות ושיחות פתוחות עם מו"ל גלובס, אלונה בר און למגוון רחב של קהלים, מגזרים וקהילות, פנים מול פנים ואונליין.

תוכן ההרצאות כולל שיתוף מלא של הטרנספורמציה בגלובס, כולל שיתוף בתהליכי העבודה וקבלת ההחלטות, כללי אתיקה מנחים - ועוד. עד היום, למעלה מ-20 אלף אישה ואיש השתתפו בהרצאות.

מדור "ביקורת תקשורת"

בדצמבר 2020 השקנו את מדור "ביקורת תקשורת", שבו אנחנו מנתחים אירועים תקשורתיים במטרה להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת, לשקף פרקטיקות עיתונאיות ולדון ביחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית המסורתית לרשתות החברתיות.

איך מדור כזה מעודד שקיפות? להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת - זאת עמדה מורכבת בהגדרה, ולכן אנחנו משתדלים לבקר בשקיפות גם את עצמנו ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו.

חותרים לשקיפות גם כשאנחנו טועים

אחד המאפיינים של עולם העיתונות הוא מהירות האירועים והדיווח האקטואלי, המגבירים את הפוטנציאל לטעות.

לא ניתן למנוע טעויות באופן גורף, אבל אנחנו משתדלים מאוד להפחית את ההסתברות לטעות בכמה דרכים:

  • התווית נהלים והקפדה על יישומם
  • בדיקת עובדות
  • הקפדה על בקשות תגובה
  • גיוון המערכת באנשים מרקעים שונים, הבוחנים את התוכן מזוויות שונות
  • הגברת המודעות לדפוסי חשיבה המנציחים את כשלי העיתונות
  • מודעות לחזקת החפות ולמשמעות של פגיעה אישית מיותרת
  • תרבות ארגונית של קבלת אחריות והתנצלויות
  • הקשבה ומתן תשומת לב ראויה לפניות ולהערות הקוראים בנוגע לטעויות ובכלל

כשבכל זאת קורות טעויות, אנחנו משתדלים לתקן אותן במהירות באתר ובכל אחד מהנכסים הדיגיטליים של גלובס שבהם הופיעה, ולפרסם בריש גלי את התיקון ואת ההתנצלות. אם הדבר רלוונטי, התיקון וההתנצלות יופיעו גם בגיליון המודפס, בסמוך לגילוי הטעות ולבדיקה. כמובן, לא כל הערה על טעות שמפנים אלינו נמצאת מוצדקת.

הנה כמה דוגמאות לטעויות שעשינו בשנה האחרונה ולאופנים שבהם טיפלנו בהן. אלה הן רק חלק מהטעויות שקוראים הסבו את תשומת לבנו אליהן, ובהזדמנות זאת, תודה לפונים אלינו, שמאירים את עינינו.

הטעות | 04.03.21

נשים מענף הפרסום לא קיבלו ייצוג בפרויקט 50 הנשים המשפיעות של ישראל

יסוד הטעות: בשלבי הכנת הרשימה על ידי הוועדה המייעצת ומערכת גלובס, לא עלו שמות של מועמדות מענף הפרסום. במסגרת הפרויקט פורסם גם טור של כתבת הפרסום ענת ביין-לובוביץ', שביקש להציב מראה ולטעון שענף הפרסום עדיין נשלט בקצה הפירמידה על ידי גברים.

הביקורת: הביקורת טענה שדווקא היו שינויים בענף, ובכל מקרה הבחירה לא לכלול נשים ברשימה בשילוב הטור שפורסם הנציחו את המצב במקום לקרוא לשינוי שלו. הקשבנו, ואף נתנו לביקורת במה. פרסמנו טור דעה של קרן בכר אמיתי, מנכ"לית משותפת בגיתם BBDO, המבקר נחרצות את החלטת המערכת: "כך לא פותחים את המועדון. טקסט כזה רק מנציח את קיומו של מועדון סגור".

התיקון: בגיליון סוף השבוע העוקב לגיליון הפרויקט, בחרנו להביא לקדמת הבמה נשים בכירות מענף הפרסום כדי שידברו על הקשיים ועל הדרך, אבל גם על ההצלחות, והסברנו את השתלשלות האירועים.

הכתבה כללה התנצלות: "בלי כוונה פגענו בנשים רבות בענף הזה. זו העת לתקן".

הטעות | 08.03.21

במדור יומי מיוחד לקראת בחירות 2021, שניתח את עמדת המפלגות ביחס לנושאים בעלי חשיבות ציבורית, לא פורסמה עמדת הרשימה המשותפת בנוגע למודל החל"ת.

יסוד הטעות: מפאת טעות אנוש וחוסר תשומת לב, הרשימה המשותפת לא קיבלה פנייה מהמערכת.

הביקורת: למערכת גלובס הופנתה טענה על הדרה של המפלגות הערביות.

התיקון וההתנצלות: במדור היומי המיוחד שפורסם למחרת נכללה עמדת הרשימה המשותפת, ופורסמה עמדתה גם על הסוגיה שנדונה יום קודם לכן בפירוט, בליווי התנצלות.

הטעות | 07.07.21

בעיצומו של משבר הקורונה פורסמה כתבה שכותרתה: "האבטלה בישראל גבוהה פי 3 מבאירופה", והנתונים שהוצגו בה התבססו על שיטת מדידה מטעה.

יסוד הטעות: הנתון הישראלי בגרף נלקח משירות התעסוקה, והנתונים העולמיים מגוף מקביל ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל. הכותרת בשילוב הגרף הובילו להטעיה, אף שזו מתודולוגיה שיש מאחוריה היגיון סביר.

הביקורת: כמה קוראים הסבו את תשומת ליבנו לבעייתיות ההשוואה וטענו שהיא מטעה.

התיקון וההתנצלות: המשרוקית של גלובס ערכה בדיקה וניתוח מעמיק של העובדות, ופרסמה את המסקנות בעיתון המודפס ובאונליין.

עוד כתבות

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: איל יצהר

עישון במרפסת ייאסר? בג"ץ שוקל להתערב בשאלה האם מדובר במפגע

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

אולפני הרצליה / צילום: דוד שי, מתוך ויקיפדיה

אפריקה, תדהר ולוזון זכו בקרקע בהרצליה תמורת כ־142 מיליון שקל

שלוש החברות זכו בשטח של 3.8 דונם שהיה ברשות רמ"י, כחלק מהתוכנית להפיכת אולפני הרצליה למתחם מגורים ● הן היו המציעות היחידות במכרז, והצעתן גבוהה בכ־20 מיליון שקל ממחיר המינימום ● מדובר באותו מתחם שבו הן מקדמות בנייה ל־350 יח"ד

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום