גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש קבע: התוכנית שהכשירה את חריגות הבנייה של איקאה אשתאול תבוטל

ביהמ"ש המחוזי בירושלים קבע כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה פעלה במהירות כדי להלבין את עבירות הבנייה של סניף איקאה אשתאול ● בנוסף, הוחלט כי תוקף התוכנית וההיתרים שהוצאו לפיה יפקעו בתוך 90 יום, שבמהלכם הצדדים יידברו ביניהם

סניף איקאה אשתאול / צילום: שלומי יוסף
סניף איקאה אשתאול / צילום: שלומי יוסף

מכה לאיקאה: בוטל אישור תוכנית החריגות של סניף איקאה אשתאול והיתרי הבנייה שיוצאו מכוחו. ב-90 יום הקרובים יצטרכו איקאה, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה ירושלים, הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מטה יהודה ובעלת פארק אשתאול, שבו נמצא הסניף, להגיע להסדר לגבי עתיד עבירות הבנייה של הסניף. כך פסק שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, אלכסנדר רון.

סניף איקאה אשתאול, ששטחו כ-17 אלף מ"ר, הוקם בחריגות בנייה שבאו לידי ביטוי בתוספת של אלפי מ"ר. בינואר שנה שעברה אישרה הוועדה המקומית מטה יהודה את תוכנית החריגות והוציאה מכוחה היתרי בנייה, לחברה היזמית, חברת פארק מסחר ותעשייה אשתאול בע"מ שבשליטת צחי נחמיאס.

בשנה שעברה הגישה מתכננת מחוז ירושלים שירה תלמי-באבאי ערר נגד החלטת הוועדה המקומית, בטענה כי התוכנית אושרה בחוסר סמכות, וכי היא סותרת את התכנון המחוזי והארצי.

ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים, שדנה בערר, קבעה כי התכנון שהנחה את העבירות היה תכנון טוב, וכי האישורים שהנפיקה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה היו חוקיים. הוועדה נזפה ביזמים על עבירות הבנייה שלהם, ואולם קבעה כי מי שאמור לטפל בעבריינות הבנייה אינה ועדת תכנון, אלא גופי האכיפה.

שירה תלמי באבאי / צילום: ליאור מזרחי, יח"צ

מתכננת המחוז: הוועדה אישרה ללא סמכות 

לאור זאת הגישה מתכננת המחוז עתירה מינהלית נגד אישור פתיחת סניף איקאה אשתאול על-ידי ועדת הערר המחוזית ירושלים. תלמי-באבאי טענה כי ההחלטה הכשירה עבירות בנייה של אלפי מ"ר שבוצעו על-ידי בעלי המקום, שאושרו על-ידי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מטה יהודה ללא סמכות, ותוך הטעיית הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. בעתירה נטען כי העבירות בוצעו בהליך זוחל אך מכוון מטרה של תכנון ורישוי בשיטת ה"סלאמי".

בעתירה נרמז לכך כי החברה היזמית והוועדה המקומית לתכנון ובנייה עשו יד אחת כדי להכשיר את העבירות, וכי לאחר אישור התוכנית להקמת המבנה המסחרי, הוועדה המקומית מטה יהודה אישרה בהליכי בזק תוכנית המכשירה את החריגות. לטענתה, התוכנית של מתחם איקאה הייתה אמורה להיבחן בוועדה המחוזית בטרם תאושר.

באי-כוחן של הוועדה המקומית, חברת ליבנה צפוני (שמפעילה את הסניף של איקאה) ופארק מסחר ותעשייה אשתאול בע"מ, היזמית של המתחם, הגיבו לעתירה וטענו בין היתר כי כל הנושאים, כולל עבירות הבנייה, נדונו בוועדת הערר המחוזית, שהכשירה בסופו של דבר את הפרויקט. הוועדה המקומית, טענו עורכי הדין, פעלה כשורה, ולא היה כל קשר בינה ובין מעשיה לבין איקאה.

תוכנית החריגות אינה מתיישבת עם תוכנית המתאר המחוזית

בחזרה ליום שבו אושרה התוכנית, 15 בינואר 2020, יו"ר הוועדה המחוזית סבר בתחילה, שהתוכנית ניתנת לדיון בוועדה המקומית. ואולם שעות ספורות לפני קיום הישיבה בוועדה המקומית על אישור חריגות הבנייה גילה שטעה, כתב מייל לוועדה המקומית כי התוכנית אינה בסמכות הוועדה המקומית, ודרש מהוועדה המקומית שלא לדון בתוכנית. על אף זאת הוועדה דנה בה ואישרה אותה.

השופט רון שניתח את התוכניות הסכים עם טענת מתכננת המחוז כי אזור פארק אשתאול מוגדר בתוכניות כאזור תעשייה בעוד שאיקאה היא חנות מסחרית ועל כן תוכנית החריגות אינה מתיישבת עם תוכנית המתאר המחוזית. לאור זאת, הוועדה שמוסמכת לדון בה היא הוועדה המחוזית, ולא המקומית. השופט גם הביע תמיהה על החלטת ועדת הערר המחוזית, שהתעלמה מעניין זה בהחלטתה לאשר את התוכנית.

השופט ביקר את התנהלות הנהלת איקאה והחברה היזמית, על עבריינות הבנייה שלהן: "לוח הזמנים הרלוונטי להליך שנדון ושפורט בהרחבה, והעובדות שאינן במחלוקת בדבר מועד פתיחת חנות איקאה אשתאול, מוכיחות בבירור, שמרבית הבנייה, אם לא כמעט כולה, נעשתה עוד קודם שנתקבלה החלטת הוועדה המקומית, ואף ללא כל קשר לבעייתיות הכרוכה בה, ושנדונה לעיל", כתב בפסק דינו. "די שאציין כי, מדרך העולם, רק לאחר אישור החלטת הוועדה המקומית, ניתן היה להוציא היתרי בנייה, ואולם, מתמונת המצב שהייתה נגד עיני במועד שבו הוגשה הבקשה למתן צו ביניים, כבר ברור היה מטענות כל הצדדים, שהחנות כבר פועלת... וכל זאת, ללא שאתייחס לטענות העותרת לעבירות בנייה נוספות, שבוצעו אף מעבר להיתרי הבנייה הקיימים".

על איקאה כתב השופט בין היתר, כי "המשיבה...מתייחסת בטענותיה לשיקול שעניינו עצמת הפגיעה בשלטון החוק. אך מעט חבל, שלא נתנה היא בעצמה את דעתה לשיקול זה, כשבנתה את שבנתה, קודם אישור התכנית המקומית, בבחינת, טול קורה מבין עיניך. את העגלה לפני הסוסים אין לרתום, ולא בכדי לא נקרא החוק, למשל, חוק הבנייה והתכנון".

בנוסף, ייחד השופט מילים לוועדה המקומית מטה יהודה, שאישרה את החריגות במהירות: "קשה להשתחרר מהתחושה שיש לייחס חלק לא מבוטל מהתנהלות המשיבות לשאיפה לעגן בתכניות בנייה ובדין, עבודות שבוצעו שלא כדין, במועד שבו לא היו בנמצא היתרי בנייה ואף קודם שאושרה התכנית המקומית. החלטת הוועדה המקומית... להיחפז ולדון בתשכנית למרות שנתבקשה במפורש שלא לעשות כן, אמנם דקות לא רבות קודם לכן, מתיישבת גם היא, היטב, עם תחושה זאת", כתב.

השופט התייחס גם לעובדי סניף איקאה, שהביעו בפניו חשש, כי אם יבטל את התוכנית - יש סכנה לקיום הסניף, וכך כתב: "הנני ער גם לעניינם של העובדים... בית משפט זה רגיש תמיד לנושא זה, ואולם, דומני, שמבינים גם הם היטיב, שלא נקודת מבטם, היא זו שתהווה את הבסיס לפסק הדין, בנסיבותיו של הליך זה.

"במקביל יוטעם, שספקן אני מאד בדבר כנות זעקת המשיבות 4-6 (חברת ליבנה צפון שמתפעלת את הסניף, הסתדרות העובדים הלאומית וועד העובדים של הסניף, א"מ) ממנה עולה, שככל שתתקבל העתירה, תקרוס החנות, ותקרוס פרנסת רוב העובדים. אין בנמצא טענה לפיה לא נכון להותיר את החנות על מכונה, אלא, שתוכניותיה טעונות הליך חדש, נקי ומוקפד, וגם אם ייתכן שלאחריו תידרשנה התאמות, ואולי גם הריסה חלקית מסוימת, תיוותר לבסוף החנות במקומה, וכך גם פרנסת העובדים. בוודאי מרביתם", כתב השופט.

ועם זאת, לא ביטל את התוכנית ואת ההיתרים מכוחה לאלתר, אלא הקציב לצדדים 90 יום להגיע להסדר בעניין. השורה הלאקונית שכתב בסוף הפסיקה כי "אקווה שלאחר החלטה זו ישובו הצדדים להידברות עניינית ומאוזנת והדבר אף מתבקש", מרמזת על הקרע הגדול שנפער בין הצדדים, שבא לידי ביטוי בין היתר בהתבטאויות קשות האחד כלפי השני ובחוסר אמון.

כפי שנחשף בגלובס, השופט רון קידם פשרה בין הצדדים, לפיהם החברה תסגור חלקים מהחנות שמהווים חריגות בנייה, ובוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תדון בתוכנית מחדש מדובר בהצעה דומה לזו שהועלתה בוועדת הערר, אלא שאז המדינה סירבה להסכים לה, ואילו עתה איקאה הייתה זו שסירבה. עתה, פסק הדין יאלץ את הצדדים לרדת מהעצים ולקיים את אותה "הידברות עניינית ומאוזנת", אליה כיוון השופט.

את מתכננת המחוז והמדינה ייצגו עוה"ד יואב דור, מורן בראון ונדב ביננבאום, מפרקליטות מחוז ירושלים; את הוועדה המקומית מטה יהודה יצגו עוה"ד איל מאמו, צבי אודם וגל אוהב ציון אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'; את פארק אשתאול יצג עו"ד שלום זינגר ממשרד זינגר-דנה; את ליבנה צפוני (איקאה) יצגו עוה"ד יאיר עשהאל ודן ליברמן ממשרד אפרים אברמזון; את הסתדרות העובדים הלאומית וועד העובדים יצגה עו"ד בטי מצר לוי.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס