גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מליוויס עד האפסנאות: הטרנד של מעצבי העל הגיע לצה"ל

הטרנד של בגדי מעצבים להשכרה התפוצץ בקורונה והגיע עד לחברות הענק כמו דיזל וליוויי'ס ● ואפילו, לא תאמינו, לצה"ל

ליוויי'ס / צילום: Shutterstock
ליוויי'ס / צילום: Shutterstock

אם תיכנסו לאתר החנות Rent the Runway ותנסו להבין את העלויות, תגלו מסך שנראה כמו תוכנית מנויים של נטפליקס: ארבעה אייטמים ב-69 דולר לחודש. אפשר לשנות תוכנית, להגדיל או לצמצם את מספר הפריטים שמקבלים במסגרת המנוי, אבל לא מדובר בסרטים או בתוכן וידיאו - אלא בספרייה של אופנה.

הספרייה הזאת, שמציעה כל פריט אופנה שתוכלו להעלות על דעתכם ב"תשלום לפי שימוש", הגיעה ב-2020, עם התפרצות הקורונה, לשווי של יותר ממיליארד דולר. היא פועלת בארצות הברית ובקנדה בלבד, ומשווקת בגדים של מרבית מעצבי העל הבינלאומיים, והנה כמה קטעי טריוויה אודותיה, שיפילו לכם את הלסת:

הלקוחה הממוצעת שוכרת בחנות בגדים (וארנקים, ותכשיטים, ומה לא) בשווי 3,800 דולר בשנה - בעלות מנוי שנתי של כמה מאות דולרים בלבד, לכל היותר; יש לחברה כ-12 מיליון מנויים משלמים - יותר נכון, מנויות; היא הפכה להיות האנגר הניקוי היבש הגדול ביותר בצפון אמריקה, עם כ-30 אלף מטר מרובע, שמכבס, מייבש ומגהץ בגדים בקצב של 2,000 פריטים בשעה.

המודל של המילניאלז

הצמיחה המואצת של Rent the runway היא חלק ממגמה שנקראת "כלכלת גישה", או "כלכלת חוויות", שבבסיסה הלוגיקה הבאה: אני לא צריכה להיות בעלים של כל דבר. בחלק גדול מהמקרים אני יכולה לקנות גישה, ולקבל שירות ומוצר לא פחות טובים מאשר ברכישה.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

מי שהחל להתניע את המגמה הזאת, לפני כעשור, הם בני דור המיליניאלז (האנשים שנולדו בשנות ה-90 פלוס מינוס). הדור שקדם להם קידש את הבעלות. הם לעומת זאת, הקימו גל של חברות שמקדשות את החוויה ואת השירות, ולא את הבעלות על המוצר. במילים אחרות: "למה לי להחזיק רכב או קורקינט בבעלותי, אם אני יכול להחזיק אפליקציה שמוצאת לי רכב (אובר) או קורקינט (בירד) כלשהו בתוך חמש דקות, ואני משלם רק על השימוש?" אז הם לקחו את מודל כלכלת הגישה והדביקו אותו לכמעט כל תעשייה אפשרית. גם אופנה. כשהמודל הזה פגש את המשבר הכלכלי שנולד בימי מגפת הקורונה, הוא התפוצץ.

בשנת הקורונה החלה האצה אדירה של התחום הזה. כך למשל, בשיא המגפה בארצות הברית, לפני כמה חודשים, הודיע בית האופנה ראלף לורן שהוא נכנס לעולם של כלכלה שיתופית עם פתיחת תוכנית מנויים לתשלום עבור אופנה לפי שימוש, ברשת חנויות העילית שלו. המחיר? 129 דולר לקופסה שתגיע עד אליכם פעם בחודש, ובה ארבעה פריטי אופנה שבחרתם באתר. צריכים כמה מידות? אין בעיה. ישלחו לכם כמה מידות שתבקשו. בתום הלבוש החלטתם להשאיר אצלכם פריט או שניים? תקבלו אותו במחיר הנחה של מנויי האתר.

צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה
צילום: יחידת ההסרטה של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

והמודל הזה לא בלעדי לראלף לורן. למעשה, מרבית בתי אופנת העילית, שבעבר פסלו, שלא לומר, זילזלו, באופנת יד שנייה או במודל הכלכלה השיתופית של ספריית לבוש, נכנסו לתחום הזה. הסיבה העיקרית? פריחתה של Rent the Runway.

אבל לא רק אופנת עילית. חברת הג'ינסים דיזל יצאה לאחרונה במהלך של "ספריית ג'ינסים" - שוכרים, לובשים, ומחזירים - כפיילוט באיטליה. המהלך לווה בקמפיין נועז, שמנצל את התופעה של אנשים שקונים בגדים, לובשים אותם בלי להסיר את התגית, ומחזירים לחנות יום למחרת. הקמפיין הפך את התופעה ללגיטימית, וקרא לצעירים ללבוש, לשמור על הבגד ועל התווית, ולהחזיר לאחר שימוש. וכמובן - להקפיד ליהנות.

מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל.

 מתוך קמפיין enjoy before returning של דיזל. "ספריית הג'ינסים" של החברה - שוכרים, לובשים, ומחזירים

אם אצל דיזל זה היה מהלך נקודתי כדי להרגיש את המים, ענקית האופנה ליוויי'ס הלכה על זה בגדול. במקום שאחרים יסחרו בג'ינסים יד שנייה שלה - כפי שקורה בלא מעט מדינות ושווקים בעולם - היא החליטה להקים אתר בינלאומי לסחר במוצרי ליוויי'ס יד שניה. "אם כל אחד מאיתנו היה קונה רק פריט אופנה אחד מיד שנייה השנה, במקום לקנות אותו חדש, היינו חוסכים מאות קילוגרמים של אשפה. אנחנו קוראים לכם להתחיל לקנות יד שנייה במקום חדש". זה המשפט שמופיע בענק, תחת לוגו החברה, באתר שלה. חברה שקוראת לצרכנים שלה לא לקנות ממנה בגדים חדשים? מדובר במהלך לא פחות מדמיוני עד לפני כמה שנים.

מהלך אחר שהבהיר את חוזקו של טרנד היד השנייה בוצע על ידי פושמארק, קהילה ענקית בינלאומית של אנשים שמוכרים וקונים זה מזה, בעיקר בגדים ומוצרי אופנה יד שנייה, אבל לא רק. יש בה מעל חמישה מיליון משתמשים, שמוכרים כמעט כל מה שאתם יכולים לעלות על דעתכם, החל מחולצת סטארבקס ישנה ב-10 דולר ועד תיק וינטג' של לואי ויטון ב-3,000 דולר. בעיצומה של הקורונה, בינואר 2021, היא החליטה להנפיק בשווי חסר תקדים של אתר יד שנייה בתחום האופנה, של 3 מיליארד דולר (שנחתכו כמה ימים אחרי, ומאז חזרו לטפס).

אבל לא רק רשתות מסחריות נכנסו עמוק לתחום שנקרא כלכלה מעגלית בתחום האופנה בשנה האחרונה. גם צה"ל עשה זאת, ובגדול, תחת מותג בשם "רטרו בקבע" (גילוי נאות: הכותבת ליוותה את מרכז האספקה של צה"ל בתהליך ייזום הרעיון והוצאתו לפועל). במקום שאנשי הקבע ירכשו מדים חדשים, יצא מרכז האספקה של צה"ל בתהליך איסוף נרחב של מדים של אנשי/נשות קבע פורשים/ות מצה"ל, חידש אותם ברמת חידוש גבוהה מאוד, פתח חנות מדים תחת השם "רטרו בקבע", שבה הוא מוכר לאנשי הקבע את אותם המדים ב-80% הנחה. ה-20% הנותרים הם עלות החידוש. כיום, שנה וחצי לאחר פתיחת החנות, רבע מכל מדי הקבע שנמכרים בחנות הם מדי רטרו.

מסלול הלקוח שמגיע לחנות המדים, עובר קודם כל בתוך חנות הרטרו, ורק לאחר מכן לחנות הרגילה, שבה מדים חדשים. מרבית הצרכנים מחפשים את מבוקשם (מכנסיים/חולצות וכו) קודם כל על מדפי הרטרו ורק אז - במידה שלא מצאו את הפריט שחיפשו במידה או בצבע הדרוש להם - הם עוברים הלאה. גם היום, שנה וחצי אחרי צאתו לדרך של המהלך, מדפי הרטרו מתרוקנים מדי שבוע ומתמלאים בכל העת בסחורה חדשה-ישנה, כזו שהייתה קודם לכן בארונות של קציני/ות צה"ל הפורשים.

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

המגמה הזו, שתופסת תאוצה אדירה ברשתות אופנה ובארגוני ענק, מקבלת ביטוי גם במספרים ובתחזיות: על פי הערכות של סקר גדול בקרב 2,000 נשים בארצות הברית, שבוצע באפריל 2020, בין 2019 ל-2021 תחול ירידה של כ-15% ברכש אופנה חדשה, ועלייה של כ-70% ברכש אופנה יד שנייה באינטרנט. אמנם היקפי השוק אינם כאלה שגידול של האחד מפצה על ירידה של השני (שוק אופנת היד שנייה לא מספיק גדול), אבל המגמה ברורה.

שוק היד שניה אמור להגיע ל-64 מיליארד דולר בשלוש שנים

ארבע מכל חמש נשים שלקחו חלק במחקר הזה אמרו כי הן לא פוסלות שופינג באתרי יד שנייה. 80% מהנשאלות אמרו שהמשבר הכלכלי בעקבות הקורונה יחייב אותן לקצץ בתקציב האופנה לשנה הקרובה. שתיים מכל שלוש משיבות ענו שהן לא פוסלות מכירת בגדים מהארון האישי על מנת לייצר לעצמן הכנסות נוספות. מדובר בנשים המעידות כי עד לאחרונה, מעולם לא מכרו או קנו בגדים יד שנייה.

ומה בישראל? בארץ טרם פורסם מחקר מקיף בנושא. אבל את המגמה מרגישים גם כאן, ולא רק בצה"ל. מסיבות החלפות בגדים, שעד לפני שנתיים היו מסיבות בוטיק סודיות בין חברות, הפכו בשנתיים האחרונות להיות מגמה ארצית, חוצת שכונות, גילאים ומעמדות סוציו-אקונומיים. אם פעם העברת בגדים בין משפחות הייתה נעשית בעיקר עבור בגדי תינוקות, פעוטות וילדים, הרי שהיום אופנת נשים היא עמוד התווך העיקרי במסיבות ההחלפה, שהגיעו גם לארגונים ולחברות, עם מחלקות HR שמארגנות כאלה מפגשים עבור העובדות שלהם.

ואנקדוטה לסיום: לאחרונה נסעתי ברחוב סירקין בגבעתיים ונתקלתי בחנות צ'לסי. חנות בגדים פיזית של האתר המוכר, תחת הסיסמה "החנות הראשונה ליד שנייה". גם אם היא לא הראשונה ממש, היא ללא ספק אחת הסנוניות הראשונות שמשלבת אתר וחנות פיזית - וכנראה לא האחרונה שנראה בסביבתנו בקרוב.

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

זהבה נבט תושבת קריית טבעון, הקימה בתחילת הקורונה מיזם הצלת מזון בעיר / צילום: דנית כהן

כשיוקר המחיה מכביד, יש מי שמנסים להציל אוכל וכסף מפח האשפה

במציאות בה גלי עליות מחירים לא מפסיקים להגיע, אחת הדרכים לחסוך אלפי שקלים בשנה היא להפסיק לבזבז מזון ● כשליש מהמזון שמיוצר בישראל, בשווי של מיליארדי שקלים, יורד לטמיון, כאשר מחצית ממנו בר הצלה ● אלה המיזמים החברתיים שבחרו למזער את הבזבוז, לעזור לקהילה ולכדור הארץ ולסחוף את הציבור

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

חומת הבטון בכבישי הצפון. נראית כמו מעבר גבול נטוש / צילום: בר לביא

במטולה מזהירים: "אל תעמדו קרוב מדי לחלונות, אתם מטרות נוחות"

רגע אחרי שהגענו למטולה, המציאות התחלפה: "רוצו מהר למרחב המוגן, יש פצמ"רים", צעק לעברנו ראש המועצה ● בהמשך עצרנו בכפר גלעדי, שם פגשנו קיבוץ רפאים ותושבים שמתחננים שישמעו אותם: "המדינה איבדה שליטה עלינו, יש תחושה שאנחנו לבד בחזית" ● תכננו להמשיך לסייר בגבול הצפון, אבל לאש חיזבאללה היו תוכניות אחרות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים