גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טסלה משנה את השוק החשמלי, והיבואנים נאלצים לשלוף אסטרטגיות חדשות

ענף הרכב הישראלי השמרן מגלגל כ-40 מיליארד שקל בשנה מרכבי בנזין ודיזל ונמצא כיום נמצא בנקודת מפנה לנוכח המעבר המואץ לחשמל ● אילו מהלכים "חשמליים" יבצעו היבואנים השונים בחודשים הקרובים ואיזה דגמים חדשים ינחתו אצלנו

טסלה 3. שינתה את פני השוק החשמלי בישראל / צילום: יח"צ
טסלה 3. שינתה את פני השוק החשמלי בישראל / צילום: יח"צ

עשר שנים חלפו מאז התנפץ חלום הרכב החשמלי של "בטר פלייס" על החומות המבוצרות של ענף הרכב הישראלי. בשנים שחלפו מאז לא השתנתה מהותית חלוקת הכוח המסורתית בענף הרכב והליסינג, שמגלגל כ-40 מיליארד שקל בשנה, וגם לא הרגולציה והמיסוי של הרכב החשמלי בישראל.

אבל הסיטואציה, שמציב כיום הרכב החשמלי בפני הענף שונה מלפני עשור. כיום הדחיפה למעבר מבנזין לחשמל מגיעה מלקוחות הקצה ומיצרני הרכב הגלובאליים עצמם, שלפני עשר שנים לא גילו שום נכונות לשנות הרגלים.

הענף ניצב היום בנקודות מפנה אסטרטגית, שתאלץ את השחקנים הוותיקים לאמץ שיטות תחרותיות חדשות ולמצוא מקורות הכנסה חלופיים לתחומים רווחיים, דוגמת חלפים, טיפולים וליסינג. התהליך לא יתרחש מיידית וגם לא באופן אחיד מכיוון, שיצרני הרכב בעולם נמצאים כיום ברמת מוכנות שונה לקראת כניסה לשוק הרכב החשמלי. אבל הרכבת כבר יצאה מהתחנה ובחודשים הבאים יבצעו הקבוצות העסקיות הגדולות מהלכים משמעותיים לקראת נקודת המפנה הבלתי נמנעת. הנה תמונת מצב עדכנית של מה, שמתרחש כיום מאחורי הקלעים בכמה ממוקדי הכוח של הענף

כלמוביל: מרצדס ויונדאי

צפי כניסה לשוק: רבעון 3, 2021. קבוצת יבוא הרכב הגדולה בישראל ערכה בשנתיים האחרונות "פיילוט" ראשוני בשוק החשמלי עם רכב של יונדאי, ששווק בכמות מוגבלת, ומספר חשמליות יוקרתיות של מרצדס. את הקפיצה שלה לשוק היא תתחיל באוגוסט עם שני דגמי דור חדש של יונדאי מוטורס.

הראשון הוא יונדאי "איוניק 5", שמיועד להתחרות ישירות בטסלה בכל הנוגע לטווח, ביצועים ומחיר. השני הוא גרסה חשמלית לגמרי של הג'יפון הפופולרי "קונה". שני הדגמים לא נהנים מהתדמית שיש לטסלה, אבל יש לכלמוביל שני יתרונות בולטים על טסלה ישראל: מערך שירות ארצי מקיף וקשר כמעט סימביוטי עם שוק הליסינג הרעב להנחות. לכך יש להוסיף צפי להתרחבות מהירה של היצע הדגמים החשמליים של מרצדס, שאותם תשיק היצרנית בחודשים הבאים.

צ'מפיון מוטורס: סקודה, פולקסווגן, אאודי

צפי כניסה לשוק: רבעון 4, 2021. בתום השקעה של כ-10 מיליארד אירו ברכב חשמלי מתחילה קבוצת פולקסווגן לקטוף את הפירות. באירופה היא עקפה השנה את טסלה בהיקף מכירות הרכב החשמלי, לפי הקבוצה, והמומנטום רק מתגבר ככל שמצטרפים לשוק עוד דגמים שמיוצרים באירופה ובסין.

כבר לפני שנתיים החלה הקבוצה לשווק את אאודי אי-טרון, אבל דגמי ה-MASS מגיעים לישראל באיחור אחרי העולם בשל קשיי אספקה וסדרי העדיפויות של היצרן. ההפוגה נוצלה בקבוצה להכנה אסטרטגית של מערך המכירות והשירות והיבוא יתחיל עם מספר דגמי מפתח, בעיקר דגמי קרוס-אובר מבית פולקסווגן, סיאט וסקודה, דוגמת "סקודה אנייק" ופולקסווגן ID.4. הם אמורים להציע יחס תחרותי של טווח/ביצועים ושימושיות ומחירים מקבילים או נמוכים מטסלה, כמו באירופה. זאת לצד אאודי, שגם היא תקבל לקראת תחילת השנה הבאה תגבור מדגמים חשמליים נגישים יותר.

לצ'מפיון יש עוד זרוע "חשמלית" מעניינת, שותפות בסוכנות היבוא של BYD הסינית, אחת מיצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם. אבל המותג "סובל" מעודפי ביקוש בסין ולא אצה לו הדרך להיכנס למערב.

יוניון מוטורס: GEELY

צפי לכניסה לשוק: רבעון 4, 2021. את "הפיילוט החשמלי" שלה בישראל עשתה עד כה יבואנית טויוטה באמצעות כמות מוגבלת של דגמי קרוס-אובר חשמליים מבית GAC הסינית. אולם המהלך האסטרטגי שלה בפלח יתחיל עם השקת קרוס-אובר חשמלי ראשון מבית המותג הסיני GEELY.

הסיפור של GEELY שונה מ-GAC: הרכב של GEELY מגיע עם תקינה אירופאית מלאה ולפיכך אינו מוגבל בכמות שניתן לשווק בישראל (להבדיל מ-GAC), הטווח יהיה יותר שימושי ומאחורי המותג ניצבת קבוצה סינית עם אוריינטציה יותר "אירופאית" ומוטיבציה חזקה לשווק את "מותג הבית" שלה במערב, שמן הסתם תבוא לידי ביטוי בתמחור אגרסיבי.

יוניון היא גם שחקנית ותיקה בשוק הליסינג ויש לה עוד שני יתרונות מקומיים משמעותיים: בבעלותה חברת לאספקת פתרונות טעינה מהגדולות בארץ, ויש לה ניסיון רב ערך בשוק הרכב החשמלי לטוב ולרע. בתמונה הרחבה גם המהלך הזה הוא סוג של פיילוט לקראת תהליך ה"התחשמלות" של טויוטה ולקסוס החל מ-2023.

טלקאר: קיה וסרס

צפי לכניסה לשוק: ברבעון הנוכחי. קיה מבית קונצרן יונדאי מוטורס כבר בעיצומו של מהלך אגרסיבי לכניסה לשוק הרכב החשמלי בעולם והדגם הראשון יהיה מעין קרוס-אובר ספורטיבי, שיתחרה ישירות בטסלה 3 עם גרסאות ביצועים וטווח ארוך במיוחד. לישראל הרכב צפוי להגיע רק ברבעון הראשון של 2022 ובינתיים החברה תסגור את הפער עם גרסה חשמלית של ה"נירו" המוכרת, שתכוון ככל הנראה לציי הרכב הרעבים לחשמליות, שעמם יש ל"טלקאר" יחסים הדוקים.

הכניסה המאוחרת בהשוואה לחברה-האחות יונדאי מוטורס תאפשר לטלקאר ללמוד את הטקטיקות של יונדאי המתחרה ולשריין לעצמה כמויות מלאי משמעותיות, שהן כרגע נקודת התורפה של כל החשמליות, כולל של יונדאי.

בחזית אחרת לומדת טלקאר את שוק הרכב החשמלי עם דגם ראשון של המותג הסיני SERES, קרוס-אובר חשמלי במחיר של משפחתית בנזין. בחודשים הבאים אמור להצטרף אליו גם דגם פרמיום של המותג עם טווח של למעלה מ-500 ק"מ.

לובינסקי: MG, פיז'ו, סיטרואן, אופל

צפי לכניסה לשוק: מיידי. לובינסקי נכנסה אסטרטגית לפלח החשמלי לפני שנתיים עם המותג MG ומאוחר יותר עם דגמים חשמליים של פיז'ו ואופל והיא נמצאת כיום במקום השני בטבלת המכירות בפלח אחרי טסלה. אבל זו רק ההתחלה. עוד השנה ינחתו כאן דגמים חשמליים חדשים של מותגי קבוצת האם PSA (כיום חלק מקונצרן "סטלנטיס") כולל פיז'ו, סיטרואן, אופל ו-DS, בשנה הבאה תציע הקבוצה מערך צפוף של חשמליות אירופאיות במגוון תצורות והצלחתן תהיה תלויה בתמחור ובגמישות היצרן.

קבוצת מאיר: וולבו, פולסטאר

צפי לכניסה לשוק: מיידי. קבוצת וולבו נמצאת בבעלות GEELY הסינית מזה למעלה מעשור מה, שמעניק לה קרש קפיצה מוקדם לפלח. את המסע החשמלי מתחילה "מאיר" בימים אלה עם משלוח ראשון של וולבו XC40 חשמליות, שאמורות לתת מענה לדגמים כמו מרצדס GLA החשמלית, אבל עם "טוויסט" של הספק עילי (400 כ"ס). ההיצע יורחב מאד ברבעונים הבאים ועשוי לכלול גם את דגמי הפרמיום החשמליים של "פולסטאר", המותג האח של וולבו, שבמספר שווקים באירופה כבר מתחרה בהצלחה בטסלה.

קרסו מוטורס: רנו, ניסאן

צפי לכניסה לשוק: מחצית ראשונה 2022. חלוצת הרכב החשמלי בישראל בתקופת "בטר פלייס", הקפידה לשווק בישראל בעשור החולף את הדגמים החשמליים של רנו-ניסאן דוגמת ניסאן ליף ורנו זואי. אבל דווקא היכרותה ארוכת השנים עם הפלח הזה, שלא גרם לה נחת, גורמת לה להתייחס כיום לרכב החשמלי בזהירות רבה על תקן "אין חכם כבעל ניסיון".

המצב ישתנה בלית ברירה בשנה הבאה כאשר קבוצת האם רנו-ניסאן תתחיל להשיק רצף של דגמים חשמליים לשוק ה-MASS. קרסו שולטת כיום בחברת הליסינג השנייה בגודלה בישראל, אחרי המיזוג של "קל אוטו", וניתן להניח שאם וכאשר היא תתחיל להיכנס לשוק באינטנסיביות המהלך שלה יכלול גם תוכניות ליסינג ייעודיות לרכב חשמלי.

סמלת: פיאט, FAW

צפי לכניסה לשוק: מחצית ראשונה של 2022. הקבוצה שמייצגת את החלק האיטלקי/אמריקאי של קבוצת "סטלנטיס" ביצעה ברבעון השני מהלך מפתיע כשהביאה לכאן את חשמלית ה-MASS הראשונה של פיאט, ה-500 העירונית, עם תמחור אגרסיבי. פיאט מתכננת עוד דגמים חשמליים רבים במשפחה, אולם הם לא יגיעו בטווח הקרוב. בינתיים, אולי כבר במחצית הראשונה של 2022, תסגור הקבוצה את הפער עם דגמי קרוס-אובר חשמליים של המותג הסיני FAW

דלק רכב: ב.מ.וו, פורד

צפי לכניסה לשוק: רבעון ראשון 2022. מאזדה תיכנס אסטרטגית לפלח הרכב החשמלי בעוד כמה שנים, אבל הקבוצה כבר פעילה בפלח עם רכב פנאי חשמלי ראשון של ב.מ.וו, שאליו תצטרף בחודשים הקרובים ספורט-סדאן חשמלית, שאמורה להתחרות בגרסאות בעלות המפרט העילי של טסלה. המהלך האסטרטגי של החברה בשוק הנגיש יותר (יחסית) יתחיל ברבעון הראשון של 2022 עם כניסת הקרוס-אובר החשמלי-ספורטיבי של פורד "מאך E". הרכב כבר מוצע בערוץ היבוא העקיף בטווח המחיר של 270-330 אלף שקל אך זו לא בהכרח אינדיקציה למחיר היבוא הסדיר.

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

פאלאק פניר וסמוסה בדיוק כמו בהודו: התל־אביבים מגלים את באבא קאלו

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות