גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר המפתיע שבדק: מה עובד טוב יותר - סיעור מוחות בזום או בטלפון

אינטליגציה קולקטיבית גבוהה יותר ושיתוף שווה של המשתתפים ● מחקר חדש מצא ששיחות עבודה בטלפון יעילות יותר מבזום, שבאופן מפתיע, רק מפריע לנו להיות במיטבנו

מה עובד טוב יותר, סיעור מוחות בזום או בטלפון / צילום: Shutterstock
מה עובד טוב יותר, סיעור מוחות בזום או בטלפון / צילום: Shutterstock

אחד התסכולים שחוו עובדים ומנהלים רבים במהלך העבודה מרחוק היה חוסר האפקטיביות שבסיעור מוחות וירטואלי. על אף הנוכחות הווירטואלית של המשתתפים בזום, הייתה תחושה שזה לא עובד מספיק טוב ושלא נוצרת אותה אווירה מיוחדת שנוצרת ב"ביחדנס" וחווים את האנרגיה שמציתה את האינטליגנציה הקולקטיבית, מושג שתיכף נחזור אליו, ומביאה רעיונות טובים ופתרון בעיות.

אז עכשיו יש לזה גם הוכחה מדעית. חוקרים מצאו לאחרונה כי בניגוד למפגש הפיזי, בסיטואציות של סיעור מוחות וחשיבה משותפת הזום אינו אפקטיבי. ומה אם אי אפשר להיפגש? מתברר שיש אופציה, גם אם היא נראית מיושנת משהו. עדיף להשתמש דווקא בשיחה קולית, ללא וידיאו. ההסבר המדעי קשור ביכולת הסנכרון של תקשורת לא מילולית, שפת גוף והבעות פנים.

כבר בעבר נמצא כי סנכרון של תקשורת לא־מילולית בין משתתפים הנמצאים יחד באותו חלל הוא קריטי ליכולת הקבוצה לפתור בעיות. לאור השינויים בסביבת העבודה בשנה האחרונה בדקו החוקרים אם הסנכרון הזה עדיין קריטי כאשר עובדים וירטואלית, ואילו אלמנטים בתקשורת הלא-מילולית משפיעים על ההצלחה בפתרון בעיות. לצורך כך הם מדדו את האינטליגנציה הקולקטיבית של קבוצה.

מה הופך קבוצה לחכמה יותר?

המושג אינטליגנציה קולקטיבית התפתח בשנים האחרונות, והוא מודד את היכולת של קבוצה לעבוד ביחד ולפתור בעיות. מה הופך קבוצה אחת לחכמה יותר מאחרות? מדוע יש קבוצות שמצליחות יותר מקבוצות אחרות לפתור ביחד פאזל מורכב, לעשות סיעור מוחות אפקטיבי ולנצח במשחקי וידאו?

מתברר שאינטליגנציה קולקטיבית אינה סך כל ה-IQ של חברי הקבוצה. אין אפילו קורלציה בין ממוצע האינטליגנציה של כל אחד מחברי הקבוצה לאינטליגנציה הקולקטיבית, זאת אומרת ששילוב של אנשים חכמים מאוד בקבוצה אחת לא יבטיח קבוצה חכמה מאוד. אולי במפתיע, מה שקובע הם דווקא שני אלמנטים אחרים: רמת הרגישות החברתית של חברי הקבוצה והשוויון בחלוקת זמן הדיבור בין המשתתפים.

רגישות חברתית היא היכולת לגלות קשב לתקשורת הבלתי מילולית, כלומר מעבר למה שנאמר במילים. האלמנטים הלא־מילוליים הללו יכולים להיות הבעות פנים, טון דיבור, מבט בעיניים וכדומה. גם השיוויוניות בחלוקת הדיבור של כל המשתתפים מאפשר לכולם לבוא לידי ביטוי באופן שווה ולתרום לאינטליגנציה הקולקטיבית.

עומס קוגניטיבי מיותר

198 נסיינים חולקו רנדומאלית ל-99 זוגות, ואלה חולקו לשתי קבוצות. בקבוצה אחת הזוגות השתמשו בפגישתם באודיו בלבד, ואילו הקבוצה השנייה השתמשה גם בווידאו וגם באודיו. בסוף השיחה מדדו החוקרים את סנכרון הבעות הפנים, אלמנטים של קול ודיבור, משך זמן הדיבור, חלוקת זמן הדיבור, רגישות חברתית ועוד. בנוסף נלקחו בחשבון גם האלמנטים הדמוגרפיים המשתתפים.

מדידת הרמה של האינטליגנציה הקולקטיבית נעשתה באמצעות סוללה של שישה שאלונים שמילאו חברי הקבוצה באופן מקוון. כל שאלון מודד משימה אחת בתהליכי פתרון הבעיות הקבוצתי (הגדרת הבעיה, תהליך קבלת ההחלטה, הוצאה לפועל וכו') והתוצאות משוקללות לכדי מדד אחד.

החוקרים בחנו את רמת האינטליגנציה הקולקטיבית הנוצרת בשיחות וידאו ואודיו לעומת אודיו בלבד, ומצאו כי בניגוד למפגש הפיזי, בשיחות וידאו אין לתקשורת הלא־מילולית אפקט חיובי על היכולת של המשתתפים בתהליך החשיבה המשותף להגדיל את האינטליגנציה הקולקטיבית.

במקרה של שיחות וידאו אפילו ההיפך הוא הנכון: זוגות של משתתפים במחקר שקיימו סיעור מוחות בשיחה טלפונית בלבד (אודיו ללא וידאו) הצליחו יותר להתבטא ולהקשיב זה לזה, מה שהביא ליותר אינטליגנציה קולקטיבית. החוקרים טוענים שהווידאו מפריע ומכניס עומס קוגניטיבי מיותר, שמפריע למשתתפים להיות במיטבם ולמקסם את התרומה שלהם לשיחה.

המחקר אף מצא כי התקשורת הבלתי מילולית בשיחות וידאו עשויה לגרום לכמה משתתפים להיות דומיננטיים יותר בשיחה, על חשבון האחרים שבאופיים שקטים או מופנמים יותר. נמצא כי בשיחות אודיו בלבד יש שיתוף יותר שווה בין המשתתפים באופן שמאפשר גם לאלו השקטים יותר לבטא את רעיונותיהם, ובכך לתרום יותר לחוכמה הקולקטיבית.

אמ;לק: המחקר בארבעה משפטים

השערת המחקר: בעבודה מרחוק, משתתפים יגיעו לרמות גבוהות יותר של אינטליגנציה קולקטיבית באמצעות אודיו בלבד, לעומת שימוש בווידיאו ואודיו בו זמנית.

הניסוי: זוגות נסיינים חולקו לשתי קבוצות. האחת השתמשה באודיו, והשנייה גם בווידיאו. החוקרים בדקו משתני תקשורת מילולית ולא־מילולית.

ממצאים: הזוגות שקיימו סיעור מוחות טלפוני הצליחו יותר להתבטא ולהקשיב זה לזה, מה שהביא ליותר אינטליגנציה קולקטיבית.

מסקנות: דווקא סביבת האודיו אפשרה גם למשתתפים שקטים יותר לבטא יותר את רעיונותיהם, ובכך להגדיל את האינטליגנציה הקולקטיבית.

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein. יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?