גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בהסתדרות: "עסקת החבילה של ליברמן בדרך לפיצוץ. אם לא נקבל 2 מהדרישות שלנו לא נשב סביב השולחן"

עשרה ימים בלבד לפני הדד ליין לסיום השיחות לגיבוש עסקת החבילה - שעומד על ה-1.8, על פי הצהרותיו של שר האוצר אביגדור ליברמן - מסתבר כי השיחות לא התקדמו כלל ובמהלך 30 הימים האחרונים כל צד נותר מבוצר בעמדותיו ● בכיר בהסתדרות: "אין לאן להתקדם"

שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
שר האוצר אביגדור ליברמן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

"עסקת החבילה בדרך לפיצוץ", כך אומר לגלובס בכיר בהסתדרות. לדבריו, השיחות לגיבוש עסקת החבילה תקועות במצב בו ארגוני התעשייה והמעסיקים מסרבים לכל דרישות ההסתדרות ולא מוכנים לזוז מעמדתם, והאוצר לא מצליח לשכנע אותם לוותר על כלום. "אין לאן להתקדם. אם לא נקבל את העלאת שכר מינימום וגם את קיצור שבוע העבודה או סופי שבוע ארוכים לא תהיה עסקת חבילה. אם לא נקבל לפחות שתיים מתוך הדרישות שדרשנו לא נשב יותר סביב השולחן".

עשרה ימים בלבד לפני הדד ליין לסיום השיחות לגיבוש עסקת החבילה - שעומד על ה-1.8, על פי הצהרותיו של שר האוצר אביגדור ליברמן - מסתבר כי השיחות לא התקדמו כלל ובמהלך 30 הימים האחרונים כל צד נותר מבוצר בעמדותיו, ולא מוכן לזוז מהן. ליברמן מאוד רוצה לגבש עסקת חבילה כוללת, אך נראה כי ההיתכנות לכך כמעט אפסית.

ארנון בר-דוד, יו"ר ההסתדרות / צילום: דוברות ההסתדרות

יומיים לאחר כניסתו לתפקיד כינס ליברמן את ראשי ארגוני העסקים והתעשייה וההסתדרות לצורך הכרזה על גיבוש "עסקת חבילה" במסגרת שולחן עגול. ליברמן ביקש שהארגונים והאוצר יקדמו יחד את ההתמודדות עם בעיות התעסוקה והפריון במשק, הסכמי השכר הצפויים והצורך להעביר את המשק ממשבר לצמיחה. בפגישה שקיים אז עם נגיד בנק ישראל וראשי ארגוני העסקים והתעשייה נרשמה אופטימיות וממלכתיות.

חלק מהנוכחים בפגישה אף אמרו שהם לא זוכרים כל כך הרבה חיוכים בפגישה עם האוצר מזה שנים, אבל השאלה שעמדה במרכז השולחן הייתה האם הדרישות של כל צד בעסקת החבילה הן ריאליות, ומה פוטנציאל ההתנגשות ביניהן. כעת, כמעט 40 יום אחרי הפגישה, החיוכים נמחקו והמציאות שמדגישה את הפער בין עמדות הצדדים טפחה על פני האוצר. ההתנגשות הצפויה בין העמדות הגיעה, ונראה כי למרות מפגשים מרובים בין הצדדים (לעיתים מספר פעמים בשבוע) לא נרשמה כל תזוזה של הצדדים מעמדות המוצא איתם הגיעו לדיון.

אל השולחן הגיעו כל הצדדים עם דרישות ברורות. יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד ציין כי ההסתדרות דורשת קיצור שבוע העבודה בישראל ל-40 שעות (במקום 42) וקיום סופי שבוע ארוכים וכן העלאת שכר המינימום בפעימות ל-6,000 שקל בחודש ותוספות שכר למגזר הציבורי. מנגד, מוכנים בהסתדרות לדבר על הקפאת שכר עובדי המגזר הציבורי. על פי הסכמות קודמות עם האוצר אמור שכר העובדים לעלות מדי שנה ב-1.5% ובסך הכל לעלות בכ-8% בשנים 2018 עד 2022. בהסתדרות מסכימים להקפיא את העלאת השכר בשנה הקרובה ובהמשך אף לקבל העלאות שכר נמוכות מהמסוכם, בשיעור 1% ו-1.2% לשנה.

ראשי ארגוני העסקים והתעשייה - יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר ויו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי - הגיעו עם דרישות מנוגדות לחלוטין לדרישות של ההסתדרות. תומר ואמיתי מתנגדים להעלאת שכר המינימום ולקיצור שבוע העבודה, כיוון שהעלויות של המהלכים הללו שמוערכים במיליארדים רבים יושתו על כתפי המעסיקים שעדיין מתמודדים עם משבר הקורונה.

לדברי תומר, עד שכל זה לא יקרה אין אפשרות לדבר על הדרישות של ההסתדרות. "ברור שנתנגד לקיצור שבוע העבודה. אלה עלויות של מיליארדים. הדרך היחידה שנסיר את ההתנגדות היא אם בטווח הארוך נראה שהורידו עלויות ייצור, רגולציה דרמטית והגדלת פריון. עד שזה לא יקרה בפועל אין על מה לדבר בכלל. השניים דורשים תכנית לשיקום העסקים והתעשייה והעלאת הפיריון במשק לפני שהם מוכנים לשמוע על העלאת שכר המינימום וקיצור שבוע העבודה.

"אין עוד על מה לדבר"

באוצר לכאורה היו אמורים לגשר בין הפערים בין הגישות הללו, אך כעת מתברר כי במשך כ-40 ימים לא הצליחו שר האוצר ונציגי האוצר להזיז את הצדדים מעמדת. על הרקע הזה טוען הגורם הבכיר בהסתדרות כי "אין עוד על מה לדבר. יש לנו דרישות מאוד ברורות שנוגעות בעיקר לאוכלוסיות מוחלשות. דיברנו על העלאת שכר מינימום ל-6,000 שקלים בפעימות, כלומר זה לא קורה מחר בבוקר, אלא בעוד חצי שנה-שנה נעלה ל-5,500 ואז נעשה עוד שתיים-שלוש פעימות, אבל צריך לתת ל-800 אלף איש שמרוויחים שכר מינימום אופק. בפעם הקודמת שהעלינו את שכר המינימום זה העלה את כל השכר במשק כלפי מעלה והרים את כל המשק. לטובת זה צריך לרתום את המעסיקים אך המעסיקים לא מוכנים לכך. הם לא מוכנים גם לשמוע על קיצור שבוע העבודה או סופי שבוע ארוכים".

עוד מוסיף אותו גורם, כי "קיצור שבוע העבודה הוא הכרחי. אנחנו עובדים הכי הרבה ביחס למדינות ה-OECD ובכלל בעולם, שם כולם סביב 36-38 שעות ואנחנו על 42. אנחנו רוצים להוריד ל-40 שעות במדרגות ולא מקבלים את זה".

אותו גורם חושף שבאוצר לא מצליחים להזיז כלום, וכל צד מבוצר בעמדתו. לדבריו, "בעסקת חבילה שלוש הצדדים למשולש צריכים להתפשר קצת, אבל כאן מצפים רק מההסתדרות לתת ולתת ולא לקבל כלום. באוצר לא מצליחים לרתום את המעסיקים לטובת העניין. התעשיינים והעסקים רוצים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. זה לא עובד כך. כל אחד צריך לוותר על משהו. אנחנו מוכנים לוותר על הרבה כסף ולהיכנס לפינות לא פשוטות מול עובדי המגזר הציבורי. הקפאת שכר זה משהו שקורה אחת ל-30-40 שנה, ולא כל שנה, אבל אנחנו מוכנים להסכים לכך בהנחה שנקבל חלק מהדרישות האחרות שלנו. אם נקבל שתיים מתוך הדרישות שלנו, אז נוכל להמשיך לעסקת חבילה. בלי זה אין טעם לדבר".

הגורם הבכיר בהסתדרות חושף כי באוצר ביקשו מההסתדרות שלא לפוצץ את השיחות ולהמשיך לדבר ואכן הדיונים נמשכו כל העת והיחסים בין הצדדים מקצועיים וטובים גם ברמה האישית, אך אמש הגיעו בהסתדרות למסקנה כי השיחות הללו לא מתקדמות לשום מקום. "אנחנו אומרים לא בכח. מבחינתנו זה על הסף של להגיד 'לא יהיה', כי אם אלה לא נותנים ואלה לא נותנים ורק אנחנו צריכים לתת אז לא יהיה".

גם יו"ר נשיאות המגזר העסקי והתאחדות האיכרים, דובי אמיתי הודיע היום כי לא תהיה עסקת חבילה, מסיבות אחרות. "אני מודיע לכם חגיגית כמי שעומד בראשות נשיאות המגזר העסקי - לא תהיה עסקת חבילה במשק. הם החליטו ללכת לחקלאות ולמגזר העסקי על הראש ולא ניתן להם להכניס את זה לחוק ההסדרים. אני קורא לשר האוצר ליברמן - אל תיתן לאגף התקציבים להוליך אותך שולל, הם ניסו לעשות זאת כשהיית שר התשתיות והחלטת על התפלת המים המשמעותית שהצילה את מדינת ישראל מהתלות לייבא מים מטורקיה. 100 שקל לדונם זו איננה תמיכה ישירה, זו יריקה בפרצוף לחקלאים שאומרת להם: תסגרו את המשק מה שיוביל לצמצום הגידולים ולנטישת קרקעות - הרס מפעל החקלאות והציונות היושבת על גבולות המדינה".

משרד האוצר מסר בתגובה כי "אנו מאמינים שנצליח להגיע להסכמות עם כל הצדדים".

מנשיאות המעסיקים והעסקים (התאחדות התעשיינים, איגוד לשכות המסחר והתאחדות חקלאי ישראל) נמסר: "מטרת המעסיקים בעסקת החבילה הנה יצירת שינוי ממשי והתאמת מערכת יחסי העבודה לתקופת הקורונה, לצד יצירת מנועי צמיחה משמעותיים למשק. אנחנו מתואמים עם הממשלה בחלק גדול מהתוכנית, וצוותים מקצועיים נמצאים בהידברות שוטפת במטרה להגיע להסכמות כמעט מלאות. נזכיר כי מטרת עסקת החבילה הנה לשמר את הצמיחה ולתמוך בתעסוקה במשק הישראלי ולא להוסיף ימי חופש או לקצר שעות עבודה כדי לייצר הישג פוליטי ליו"ר ההסתדרות. במציאות של מאות אלפי מובטלים המשימה המרכזית היא לייצר מקומות תעסוקה יציבים ומתגמלים ולא לייקר את עלות ההעסקה של המעסיק הישראלי בצורה מלאכותית. המעסיקים תומכים בהמשך ההידברות המקצועית בכדי לקדם את מטרות עסקת החבילה, וסבורים כי הפרובוקציות בעת הזו מיותרות".

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי