גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פפר הרובוט דמוי אדם של סופטבנק פוטר כמעט מכל עבודה שקיבל

פפר, הרובוט מבית סופטבנק, עבר תקלות בזמן הקראות של פסוקים, עשה הפסקות לא מתוכננות בשיעורי התעמלות ולא מצליח לזהות את תווי הפנים של בעליו

הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko
הרובוט פפר עוזר במלון קורונה ביפן / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

שימוש ברובוט להקראת פסוקים למתאבלים נראה כרעיון יעיל לאנשים ב־Nissei Eco, יצרנית מוצרי פלסטיק שיש לה עסק צדדי בתחום ההלוויות.

החברה שכרה רובוט בגודל ילד אנושי המכונה פפר (Pepper), הלבישה אותו בבגדי כהונה בודהיסטיים ותכנתה אותו לדקלם כמה סוטרות, או כתבי קודש בודהיסטיים, תלוי בזרם הדתי אליו היו שייכים המתים.

אבל הרובוט, שמיוצר על ידי חברת סופטבנק היפנית, התקלקל ללא הרף בהפעלות ניסיוניות. "מה אם הוא יסרב לפעול באמצע טקס?" אמר מנהל בית ההלוויות אוסמו פונקי. "זה יהיה כזה אסון".

פפר פוטר. החברה סיימה את החוזה על השכרת הרובוט והחזירה אותו ליצרן. אחרי שכמה תקלות כאלה קרו ברחבי יפן, למשל כשפפר פישל בעבודה בבית אבות ונתן לאוהדי בייסבול הרגשה לא נעימה, כמה אנשים אומרים שהרובוט עצמו יצטרך להיקבר בקרוב.

"בגלל שיש לו צורה של בן אדם, אנשים מצפים שתהיה לו אינטליגנציה של בן אדם", אמר טקיוקי פורוטה, ראש המרכז לטכנולוגיה רובוטית עתידית במכון הטכנולוגיה של צ'יבה, שלא היה מעורב בפיתוח פפר. "רמת הטכנולוגיה בכלל לא מגיעה לזה. זה כמו ההבדל בין מכונית צעצוע ומכונית אמיתית".

יחידת הרובוטיקה של סופטבנק, חברת השקעות בטכנולוגיה שמושבה בטוקיו, הודיעה בסוף יוני שהפסיקה לייצר את פפר בשנה שעברה והיא מתכננת לעשות שינוי מבני בצוותי הרובוטיקה הבינלאומיים שלה, כולל יחידה בצרפת המעורבת בפיתוח פפר.

ועדיין, החברה אומרת שלא צריך לשלוח את המכונה לבית קברות למכשירים. הדוברת איי קיטמורה אמרה שפפר הוא סמל של סופטבנק ועדיין מבצע עבודה טובה כמורה וכבודק טמפרטורה בבתי חולים. היא סירבה להגיב על תקלות כלשהן בפעולתו.

סופטבנק הציגה לעולם את הרובוט דמוי האדם הזה ב־2014, והחלה למכור אותו שנה לאחר מכן. "היום עשוי להיות היום שאנשים בעוד 100, 200 או 300 שנה יזכרו כיום היסטורי", אמר מנכ"ל סופטבנק מסיושי סון כשהציג את הרובוט.

סופטבנק מכרה את הרובוט לאנשים פרטיים תמורת כ־2,000 דולר, בנוסף לתשלומים חודשיים על שירותים במנוי, והשכירה אותו לעסקים בסכום שהתחיל ב־550 דולר לחודש.

כמו מועמד שנותן רושם טוב ואחר כך משגע את הבוסים 

הרומן של יפן עם רובוטים דמויי אדם התחיל עוד באסטרו בוי (Astro Boy), רובוט שהיה דמות בסדרה מונפשת בטלוויזיה בשנות ה־60. אבל היו ברומן הזה רגעים של משבר.

הרובוט אסימו, שיוצר על ידי חברת הרכב הונדה, פעם מסר כדורגל בבעיטה לברק אובמה, שהיה אז נשיא ארה"ב. הרובוטית דמוית האדם אייקו צ'יהירה של תאגיד טושיבה, שעוצבה כאישה, עבדה לזמן קצר כפקידת קבלה בחנות כלבו. לאחר זמן מה, שני הרובוטים נעלמו.

יותר לאחרונה, הקימה רשת מלונות יפנית מלון שהופעל על ידי רובוטים, עם רובוטים דמויי דינוזאור שניהלו משימות בדלפק הראשי, ותוך זמן קצר שינתה כיוון לאחר שהתוכנית לא הצליחה לחסוך כסף ויצרה יותר עבודה לבני אדם.

לפפר ניתן אופי חיוני והוא תוכנת להבין רגשות אנושיים ולהיות מסוגל לנהל שיחה בסיסית. בהדגמות מוקדמות, הרובוט היה כוכב. אבל כמו מועמד שנותן רושם טוב בראיון העבודה ואחר כך משגע את הבוסים שלו, לא היו לפפר את הכישורים שאמר שיש לו, מוסרים כמה מהמנהלים שעבדו אתו.

ב־2016, בית אבות בטוקיו של חברה בשם Ittokai הציג שלוש יחידות של פפר, כל אחת במחיר של כ־900 דולר בחודש, להובלת שירה בציבור והתעמלות למבוגרים, דרי בית האבות.

"המשתמשים התלהבו בהתחלה בגלל החידוש", אמר מסטאקה איאידה, אחד המנהלים ברשת. "אבל הם איבדו עניין מוקדם ממה שציפו", איאידה אמר שרפרטואר התנועות של הרובוט היה מוגבל ובגלל שגיאות מכניות, הוא לפעמים עשה הפסקות לא מתוכננות באמצע המשמרת שלו. אחרי שלוש שנים, הפסיקה החברה להשתמש בו.

בחברה Mizuho Financial Group, הוזמנו כתבים לטקס בשנת 2015 שבו הוצג פפר כעובד של החברה והוצב בלובי של הבנק, עם תג שם על הצוואר, והמליץ ללקוחות על מוצרים פיננסיים. היום פפר כבר לא עובד בבנק, אמרה דוברת של מיזוהו וסירבה לפרט.

"זה היה בזבוז כסף"

בסופטבנק גם שיבחו את פפר כעוזר ביתי. אלף היחידות הראשונות שיוצרו נמכרו בתוך דקה אחת על אף תג המחיר הגבוה.

כתב הטכנולוגיה צוצומו אישיקאווה אמר ש"התאהב במבט ראשון" לאחר שראה את סון, מנכ"ל סופטבנק, מציג תמונה עתידנית של חיים לצד פפר הפטפטן. אבל לאחר שהגיע לבית משפחת אישיקאווה, לא הצליח פפר לזהות את פניהם של בני המשפחה או לנהל שיחה נורמלית, אמר הכתב. הרובוט, שחובר לענן, אמור לזכור את המשפחה אפילו לאחר תקלה, אומר אישיקאווה, אבל כשפפר חזר הביתה לאחר תיקון חיישן, אמר לאישיקאווה "נעים לפגוש אותך!".

הוא שלח את הרובוט חזרה לסופטבנק ב־2018 אחרי שהוציא לפחות 9,000 דולר בשלוש שנות הסכם המנוי שלו; הוא לא היה זכאי לכל סוג של החזר. "זה היה כזה בזבוז כסף. אני עדיין מתחרט על זה", אמר.

באתרי אינטרנט, ניתן לקנות דגמים משומשים של פפר בכמה מאות דולרים, לרוב ללא חוזי שירות של סופטבנק. הם נמכרים כקישוט לבית או למשרד או כצעצוע שהילדים יכולים לפרק לחלקים.

מנתחי התעשייה אומרים שרמקולים חכמים או האסיסטנט הקולי המתלווה היום לטלפונים רבים יכולים לבצע הרבה מהמשימות של פפר באופן אמין יותר ובעלות נמוכה. ד"ר פורוטה, מומחה הטכנולוגיה הרובוטית, אמר שאם פפר נועד להיות רובוט בידורי, היה עדיף לעצב אותו ככלב או אפילו דובי, כדי להימנע מהעלאת ציפיות.

כמה חברות שועות לעצה הזו. מנהל אחד לשעבר במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק מוביל סטארט-אפ המייצר רובוט עגול הנקרא Lovot ונועד לתפקד כחיית מחמד. הרובוט מיועד לעודד בני אדם ולשפר את מצב רוחם, אבל לא לסייע להם בביצוע משימות או עבודה. הרובוט ניקובו, שהציג תאגיד פנסוניק השנה, מעוצב כיצור פגיע שאמור לעורר את יצר הטיפול של בעליו. יכולותיו כוללות אפשרות להשמיע קולות של נפיחות.

במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק אומרים שפפר עדיין עובד בהוראה לילדים ובאירוח סועדים בבית קפה בנושא פפר בטוקיו, בין עבודות נוספות. במהלך מגפת הקורונה, מצא לעצמו פפר נישה כשומר סף במלונות בהם שוכנו חולי קורונה ואנשי צוות אנושיים ניסו לשמור על ריחוק חברתי.

פפר עשוי גם להופיע במשחקים האולימפיים שהתחילו אתמול בטוקיו, אבל במחלקת הרובוטיקה של סופטבנק סירבו לספק פרטים נוספים.

החברה סיפקה 100 מעודדים מדגם פפר למגרש הביתי של קבוצת הבייסבול המקצועית של סופטבנק, הניצים של סופטבנק, בפוקואוקה בדרום יפן. האיצטדיון בקושי התמלא בגלל מגבלות הקשורות למגפת הקורונה. קיטמורה, הדוברת של סופטבנק, אמרה שהרובוטים יכולים להוסיף להתלהבות מבלי להוות סיכון מוגבר להדבקות.

אבל ברשת, מגיבים אמרו שהסצינה נראתה להם דיסטופית. הירופומי מיאטו, בן 56 מטוקיו, צפה במשחק בטלוויזיה וראה את קבוצת הרובוטים לובשים מדים של הקבוצה ומזיזים את זרועותיהם באופן אחיד. זה לא גרם לו לרצות לעודד.

"זה היה נראה כמו מצעד צבאי בצפון קוריאה או סין", אמר מיאטו. "זה היה לא נעים".

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה