גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה הייתה קריאת השכמה בשבילי. היא עזרה לפתח יצירתיות, ודווקא בשיא הקושי היא גרמה לי לפרוח"

לבנת חן, בת 33 מתל אביב ● בעלת העסק "דרך הטנא", עסק למשלוח סלי בוטיק עם מוצרים מתוצרת הארץ ● "פתאום הערכתי את המונח הזה 'כחול-לבן', שמתחיל בלקטוף משהו מהעץ" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

לבנת חן, בעלת "דרך הטנא", עסק למשלוח סלי בוטיק / צילום: תמונה פרטית
לבנת חן, בעלת "דרך הטנא", עסק למשלוח סלי בוטיק / צילום: תמונה פרטית

ב-2017 חזרה לבנת חן לישראל, לאחר מספר שנים בהן עבדה כמנהלת תחום המשקאות והאירועים בריזורט בזנזיבר באפריקה, והשתלבה כשכירה-בכירה בעולם הפקות האירועים המקומית.

לאט-לאט התחיל להתגבש אצלה הרצון לצאת לדרך עצמאית בעולם ההפקות, ובשלהי 2019 היא החליטה ללכת בעקבות התחושות - היא התפטרה והחלה לגבש את העסק החדש שלה כמפיקה פרילנסרית, אבל בדיוק אז, בעיצומן של ההכנות והפעולות להקמת העסק, פרצה מגפה עולמית שעצרה את כל האירועים וההפקות בכל העולם. וכך, בין-לילה, היא מצאה את עצמה ללא עבודה, ללא סיוע מהמדינה וללא עסק.

"אהבתי את עולם ההפקות ורציתי להמשיך בזה כעצמאית, ואז הגיעה הקורונה. בגלל שהייתי ממש בתחילת הדרך כעצמאית, לא הייתי זכאית לשום מענק מהמדינה וגם לא לדמי אבטלה או חל"ת, כי כבר לא הייתי שכירה. לא הייתי זכאית ממש לכלום", היא מספרת.

דווקא במקום הזה של "הכלום" נסללה הדרך לעסק החדש שהיא תקים כמה חודשים מאוחר יותר, וזו הייתה דרך מעניינת במיוחד, שמתחילה בפרדסים בישראל ומסתיימת בסל אחד שמגלם בתוכו כל טוב מתוצרת הארץ.

"כולם ישבו בבית ואמרו מה עושים, ואני אמרתי שאם צריך, אני חוזרת בגיל 32 לעבוד בשכר מינימום בכל עבודה שיש, והלכתי לעבוד בחקלאות. לא עבדתי מעולם בחקלאות, אבל היו המון כתבות על כך שפירות וירקות נרקבים על העצים, כי לא היו עובדים שיבואו לקטוף את הפירות, כי העובדים הזרים ומהרשות הפלסטינית לא באו. אמרתי, אם זה מה שצריך כדי להתפרנס, אלך לעבוד בחקלאות, ולא יקרה שום דבר. החיים מובילים אותי לעבודת שטח".

לבנת מצאה את עצמה עובדת בשכר מינימום בקטיף פירות הדר, והיא לא סבלה מזה כלל. "בחיים לא חשבתי שאעבוד בחקלאות ושאחזור להרוויח שכר מינימום. מגיל 17 לא הרווחתי שכר מינימום. באפריקה ניהלתי תחום במלון בזנזיבר ופה הרווחתי יפה בהפקות, אבל זו העבודה שהייתה וגיליתי שאני נהנית ממנה. היה סגר מלא ולי היה רישיון להסתובב עם הרכב בתקופה הכי קשה של הקורונה, במרץ-אפריל, כשכולם לא הבינו עדיין מה קורה. הייתי יוצאת לקטיף בארבע לפנות בוקר ומוצאת את עצמי קוטפת קלמנטינות ופירות הדר וזה היה מדהים".

אבל גם זה נגמר, ולבנת נאלצה לחפש שוב מסלול מקצועי חדש. "פרויקט הקטיף שהצטרפתי אליו נגמר, אבל הלב שלי נשאר שם. פתאום הבנתי כמה עבודה כחול-לבן זה מהמם, והערכתי את המונח הזה 'כחול-לבן', שמתחיל בלקטוף משהו מהעץ. זה כבר לא טריוויאלי. אנחנו רגילים להגיע לסופר ולקנות קלמנטינות, ואני ראיתי כמה עבודה קשה יש מאחורי זה וכמה חשוב זה לתמוך בתוצרת כחול-לבן".

"הבנתי שאם התאהבתי בכחול-לבן, אז זה מה שאני צריכה לעשות"

התחושות האלה הולידו רעיון לעסק חדש. "שאלתי את עצמי מה אני עושה עכשיו, נסעתי לבקתה בצפון וישבתי שם לחשוב כמה ימים, ואז עלה לי הרעיון להקים עסק שמוכר סלים עם תוצרת מיוחדת כחול-לבן בלבד. הבנתי שאם כל כך התאהבתי בכחול-לבן, אז זה מה שאני צריכה לעשות. התחלתי לחקור ולחפש ספקים ממשקים, מחלבות, יקבים וחקלאות שהיא רק כחול-לבן, והיה חשוב לי שהמוצרים יהיו מכל הארץ מצפון עד דרום. רציתי לחזק ולתמוך בעסקים קטנים ברחבי הארץ. אספתי שמנים מיוחדים מעמק החולה, יינות מהצפון ומאזור השומרון, מוצרי חקלאות מדרום הארץ, ממרחים מיוחדים משדה משה, קרקרים מעמק האלה, מוצרים בוטיקיים טעימים וכיפים שכולם על טהרת הכחול-לבן, וכך יצרתי סל מוצרים ישראלי".

העסק החדש נפתח בשיאה של הקורונה במאי 2020, ודשדש בהתחלה, אך בשלב מסוים הגיעה ההצלחה. "עשיתי הכול בעצמי, מאיסוף המוצרים ברחבי הארץ דרך האריזה ועד המשלוחים לבתים. פרסמתי פוסטים בפייסבוק ובאינסטגרם ושלחתי הודעות בווטסאפ. במאי 2020 השקתי את העסק ומכרתי רק 50 מארזים. בשבועות 2020 הצלחתי למכור בפעם הראשונה סלים לחברה, שחולקו לעובדים ואז בראש השנה כבר בניתי סלים ייחודיים לחג ופתאום הגעתי למכירה של כמעט 1,000 סלים. התחלתי למכור יותר ללקוחות עסקיים".

ברגע שהעבודה החלה לזרום, לבנת הייתה צריכה שליחים נוספים מלבדה. את מערך השליחויות שלה היא ייסדה על בסיס חברים שהיו צריכים עבודה. "אחד הדברים שהיו חשובים לי זה לתמוך בעוד מפיקים ועובדים אחרים שנפגעו מהקורונה כמוני, וכל שירות השליחים שלי הורכב מ'נפגעי קורונה'. אפילו אחי הקטן עבד איתי בחגים כי לא הייתה לו עבודה וכך לאט לאט בניתי את העסק, ובכל חג התקדמתי יותר ויותר במקביל למכירות של סלים רגילים לאורך השנה".

בחג שבועות השנה, 2021, הוזמנה מהעסק של לבנת מאות סלים לחברות עסקיות, ואלה היו אמורים להיות מחולקים על ידי החברה לעובדים, אך מבצע "שומר החומות" טרף את הקלפים והוביל אותה למסע משלוחים ברחבי הארץ תחת אש. "לפני שבועות היו הזמנות לחברות, אבל כשהחל הירי של הטילים החברות התקשרו אלי בלחץ ואמרו שכל העובדים בבתים והם לא יוכלו לחלק להם את המארזים. הם שאלו אם אני יכולה לעשות משלוח לבתי העובדים. מהרגע להרגע הייתי צריכה להקים מערך משלוחים לכל הבתים, אבל חלק מהשליחים לא רצו להגיע לאזורים שהיו תחת ירי בדרום וכיבדתי את ההחלטה, אז החלטתי לעשות זאת בעצמי. אמרתי שאין מצב שמישהו שגר באשדוד או שדרות לא יקבל מארז מהעבודה. כשיצאתי לשליחויות בדרום הרגשתי שיש עין ששומרת עלי כי האזעקות ביישובים שהגעתי אליהם, כמו שדרות ובאר שבע, התחילו רק אחרי שהתרחקתי. זו הייתה חלוקת משלוחים בקו האש".

היום כבעלת עסק קטן בתחום שונה מזה אליו כיוונה (תחום ההפקות בו עבדה), לבנת מרגישה שהקורונה כיוונה אותה למסלול הנכון. "הקורונה היתה קריאת השכמה בשבילי. אני מרגישה שכמה שהיא הייתה מאתגרת וקשה היא עזרה לפתח יצירתיות, ודווקא בשיא הקושי ובאתגר היא גרמה לי לפרוח ואני שמחה על זה".

לאחר שהמשק נפתח ואנשים יצאו מהסגרים והבית העסק המשיך לשגשג כמו בימי הקורונה?
"כן. ואני שמחה שהעסק ממשיך לעבוד. עכשיו אנחנו מתכוננים לחגים הבאים, לראש השנה. האתגר היום הוא הרבה יותר קשה. לשמחתנו קמו עסקים קטנים של מתנות בקורונה אז התחרות רק הולכת וגדלה, אבל העבודה ממשיכה. אנחנו עובדים עכשיו קשה על לשווק ולמכור לקראת החג".

העסק פועל היום כעסק משפחתי בוטיקי. אחיה של לבנת מנהל עבורה את מערך המשלוחים, המחסן ממוקם בבית ילדותה בפ"ת והמשפחה עוזרת לה לארוז את המוצרים שהיא עדיין אורזת בעצמה.

לאחר כשנה של עצמאות, מה דעתך על חיי העצמאי בישראל?
"לא קל להיות עצמאי בישראל. המסים שמוטלים על עצמאים מאוד גבוהים, התחרות בעולם המתנות גבוהה, המוצרים הבוטיקיים כחול-לבן יקרים יותר ממוצרים מחו"ל ואני עדיין רוצה לשמור על רמת מחירים סבירה עבור הלקוחות. זה לא פלא שהרבה מאוד עסקים לא שורדים את השנים הראשונות, כי זה לא פשוט, אבל אני מאמינה שהכול אפשרי ובעזרת נחישות אפשר להגיע להכול. המפתח הוא התמדה יום יום ונחישות, ומצליחים". 

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים