גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יש לי משאב של 800 מיליון שקל שיכול לשנות את העיר"

ראש עיריית אום אל-פחם, סמיר מחאמיד, מאמין שהסכם הגג שעומד להיחתם עם רשות מקרקעי ישראל, הראשון בחברה הערבית, יסייע גם בפתרון בעיית האלימות בעירו ● "אם נוכל להציע לצעירים דירות ואפשרות לקחת משכנתאות, זה ייתן תקווה"

סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל-פחם / צילום: גיל ארבל
סמיר מחאמיד, ראש עיריית אום אל-פחם / צילום: גיל ארבל

בשבועות הקרובים אמור ראש עיריית אום אל-פחם, סמיר מחאמיד, לחתום על הסכם גג מול רשות מקרקעי ישראל. עלות ההסכם מגיעה ל-800 מיליון שקל והוא כולל בניית כ-12 אלף יחידות דיור, תוספת מוסדות ציבור וטיפול בתשתיות. זהו הסכם הגג הראשון שנחתם עם עיר ערבית, וגם הסכם הגג הראשון שנחתם מאז מרץ 2019. בשיחה עם גלובס אומר מחאמיד שהוא מאמין שמדובר במהלך היסטורי, שאמור לשנות את פניה של העיר הענייה, מוכת הבעיות.

לרבים מהתושבים אין קרקע בתחומי העיר

העיר אום אל-פחם שוכנת באזור ואדי ערה, המהווה, מאז ימי קדם, מעבר נוח וקצר בין מישור החוף לעמק יזרעאל. ראשיתה של אוכלוסיית העיר היא בארבע חמולות שהקימו את הכפרים הנלווים של אום אל-פחם, שהיום מהווים את שכונות הלוויין של העיר. עם קום המדינה איבדו החמולות שטחים נרחבים. מוצאם של רוב תושבי העיר אום אל-פחם כיום הוא מיישובים שנעזבו ב-1948, וזו גם הסיבה לכך שלרובם אין קרקעות בתחומי העיר.

על פי נתוני הלמ"ס משנת 2016, העיר מונה כ-53 אלף איש ומדורגת באשכול 2 (מתוך 10) של המדד החברתי-כלכלי. בינואר 2021 אושרה תוכנית המתאר הכוללנית לעיר, שאינה מציינת תאריך, אך קובעת יעד תוספת של 22,000 יח"ד וסך אוכלוסייה של 140 אלף איש.

"אום אל-פחם סבלה מאוד לאורך השנים והדימוי שלנו גרוע", אומר לגלובס ראש העירייה מחאמיד. הוא בן 57, בהכשרתו ד"ר בהנדסה גנטית, לשעבר מנהל בית ספר, אבא לחמישה.

מחאמיד מודע היטב לאתגרים שאיתם מתמודדת עירו: "בחברה היהודית אנחנו נתפסים כיישוב דתי וקיצוני. אנחנו יישוב עני - יש רק 18 יישובים עניים יותר מאיתנו בישראל. יש פה מצוקת דיור - המצב כעת הוא שהרבה צעירים אצלנו עוברים לחריש או לחיפה, לכפרים הסמוכים, או שחולקים את הבתים עם ההורים שלהם. זו עיר צעירה - 43% מהאוכלוסייה מתחת לגיל 19. שטח השיפוט שלנו ענקי והטופוגרפיה הררית - זה מצריך מאיתנו הרבה מאוד מאמצים. בנוסף, וזו בעיה של כל החברה הערבית, אנחנו מתמודדים עם אלימות".

אום אל-פאחם / צילום: איל יצהר

"הרבה פעמים הריבים הם על קרקע למגורים"

מחאמיד מאמין שייתכן שהסכם הגג יסייע בפתרון חלק מהבעיות: "אם אנחנו מדברים על אלימות, אז לא פעם מדובר בריבים בין קרובי משפחה, אחים או בני דודים, שרבים על קרקע למגורים.

"אם נוכל להציע לצעירים שלנו דירות, וגם את האפשרות לקבל משכנתאות - שכרגע לא ניתן לקבל, זה יהיה קרש קפיצה וייתן תקווה, אופק. זה ייתן ביטחון אישי ויוריד את רמת האלימות".

כשאני מזכיר למחאמיד את זה שלפני כחודשיים, ואדי ערה היה חסום לתנועת כלי רכב בגלל התפרעויות, הוא לא מתרגש במיוחד: "צריך לדבר אבל בעיקר לעשות. כשאתה עושה אתה יוצר אמון אצל אותם אנשים. תקווה שווה חוסן חברתי. צריך לעשות את המאמץ דרך הסכם הגג שנותן תקווה, בדיור ובתעסוקה".

מחאמיד מודע היטב לבעייתיות ביישום הסכמי הגג: "בטח שיש לי חששות. ישבנו עם ראשי הערים של נתיבות וקריית מוצקין וקראנו ושמענו גם על קריית גת. יש לנו אפילו יועץ מיוחד להסכם. מצד שני, אני כאן גם בשביל לנהל סיכונים.

"צריך לראות את הטוב שבהסכמי הגג, את חצי הכוס המלאה. יש לי משאב של 800 מיליון שקל שיכול לשנות מהותית את פני העיר ולהעביר אותה ממקום אחד למקום שני. ולכן אני צריך לשאוף בכל כוחי להגיע לשם".

הבנייה המתוכננת בשכונות החדשות באום אל-פחם שונה מאוד מזו הקיימת. לראשונה מתוכננים באום אל-פחם מבנים בני 10 קומות. מחאמיד לא מוטרד מזה: "כבר עכשיו יש הרבה יזמים שבונים בתי קומות ומוכרים או משכירים לצעירים. מדובר בתהליך חינוכי שיחלחל בסיכומו של דבר.

"אנשים מבינים שיש פחות ופחות חקלאות ועיבוד של הקרקעות הפרטיות והממשלתיות. מדובר בהרגלים חדשים".

לפי ההסכם, כ-5,200 יח"ד ייבנו על קרקע מדינה

על פי הנתונים שנמסרו מרמ"י, במסגרת הסכם הגג באום אל-פחם יתווספו לעיר כ-12 אלף יחידות דיור בשנים הקרובות, על קרקעות מדינה וקרקעות פרטיות. על פי ההסכם, כ-5,285 יח"ד ישווקו על קרקעות מדינה, וכ-7,000 יח"ד נוספות ישווקו על קרקע פרטית בעיקר בשתי תוכניות ותמ"ל: תמ"ל 1030 ותמ"ל 1077. מתוך התוכניות שבהסכם ישנה תוכנית נוספת בצפון מזרח העיר הנמצאת בשלב תכנון ראשוני בהיקף של כ-3,000 יחידות דיור, שליש ממנה על אדמות מדינה.

ההיקף התקציבי של הסכם הגג: תשתיות-על בהיקף של כ-225 מיליון שקל ועוד תשתיות צמודות שייקבעו בהתאם לתכנון המפורט, המוערכות בשלב זה בכ-400 מיליון שקל, וכן מימון "ישן מול חדש" בהיקף של כ-70 מיליון שקל ומוסדות ציבור בהיקף של כ-77 מיליון שקל.

בכל הקשור לתשתיות העל יבוצעו כבישי גישה, לרבות השתתפות במימון גשר מעל כביש 65, הרחבת דרכי גישה וכבישים מאספים בהיקף של כ-112 מיליון שקל, פתרונות ניקוז, כביש מחבר הכולל מסלול אופניים, הקמת כביש וטיילת צפונית לדרך 6535, השקעות בשצ"פ עירוני בכיכר העיר ושצ"פ בשכונת אלדהר, פינוי פסולת והקמת קיר אקוסטי.

סמיר מחאמיד

אישי: בן 57, נשוי ואב לחמישה ילדים, ד"ר להנדסה גנטית
מקצועי: ראש עיריית אום אל-פחם מאז 2018
עוד משהו: קודם לכן היה מנהל בית ספר בעיר

עוד כתבות

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"