גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב צפויה להביא את כלכלת העולם אל מעבר לקו ההתאוששות

כשהתוצר המקומי הגולמי ברבעון השני צפוי לעבור את הרמות שלפני המגפה, נראה כי אבן-דרך בשיקום הכלכלה העולמית נמצאת בהישג יד, כך אומרים אנליסטים

ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS
ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNS

הכלכלה האמריקאית כנראה חזרה לרמה בה הייתה לקראת סוף 2019 בשלושת החודשים שנגמרו ביוני, וזה מסייע להעלות את התוצר העולמי לרמה הגבוהה מהרמות שהיו לפני המגפה בפעם הראשונה.

כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"וול סטריט ג'ורנל" מעריכים כי הנתונים שיפורסמו ביום חמישי יראו כי התוצר המקומי הגולמי עלה ברבעון השני ב-8.5% בהתאמה לעונה. זה כנראה הותיר את התוצר בארה"ב - הערך של כל הסחורות והשירותים שהופקו בכל רחבי הכלכלה, לאחר התאמות לעונה ולאינפלציה - מעל הרמה של 19.2 טריליון דולר אליה הכלכלה הגיעה ברבעון האחרון של 2019, הרבעון האחרון לפני שהתפשטות מגפת הקורונה גרמה לחלקים נרחבים מהכלכלה העולמית להיסגר ולהתכווץ, כך אומרים הכלכלנים.

התוצר הכלכלי המשולב של קבוצת 20 המדינות המובילות בכלכלה העולמית עבר את הרמות שלפני המגפה ברבעון הראשון, על-פי הערכות של הארגון לשיתוף-פעולה כלכלי ופיתוח, ה-OECD. כשארה"ב וכמה כלכלות גדולות אחרות חצו את הרף הזה ברבעון השני, סביר להניח כי התוצר העולמי כעת גבוה מהרמה שנרשמה ברבעון האחרון לפני שמגפת הקורונה החלה, כך אומרים בקבוצה.

הכלכלה האירופית, לעומת זאת, כנראה נותרה קטנה משהייתה לפני המגפה, על-פי המועצה האירופית, בזמן שהתפשטות זן דלתא החדש של הקורונה ברחבי אסיה מאיימת להאט את השיקום במחצית השנייה של השנה.

קרן המטבע הבינלאומית תפרסם היום (ג') תחזיות חדשות לכלכלה העולמית. קריסטלינה גאורגייבה, מנהלת הקרן, אמרה בשבוע שעבר בכנס מקוון כי בעוד שהתחזיות שלה לצמיחה הכלכלית העולמית ב-2021 יישארו בתחום 6% שחזתה באפריל, התחזית למדינות עשירות עם תוכניות חיסון מהירות השתפרה, בעוד שהתחזית למדינות עניות נחלשה.

"חרף העובדה שהמסלול של זן דלתא החדש הוא משמעותי, מה שאנו צופים הוא שיקום יוצא דופן ב-2021", אמרה. "אבל בין אפריל ויולי ההרכב של 6% האלה השתנה".

בארה"ב, פתיחות עסקים נרחבות, עלייה בקצב החיסונים והזרקה של סיוע ממשלתי עזרו להניע פרץ של צמיחה כלכלית, וכנראה ימשיכו לתמוך בהתרחבות של הכלכלה השנה ובשנה הבאה, כך אומרים כלכלנים שנסקרו על-ידי ה"ג'ורנל".

התמ"ג של ארה"ב כנראה יהיה יותר גבוה עד סוף 2022 ממה שצפו לפני המגפה, כך אומרים ב-OECD. השיקום החזק הזה, עם זאת, לא צפוי להיות משותף לרוב אירופה או חלקים רבים אחרים של העולם, כך אמרו בארגון.

"זה ההחזר על הסיוע הפיסקלי הגדול, וגם העובדה שארה"ב לעולם לא באמת נכנסה לסגר מלא כמו אירופה", אמר כריסטיאן קלר, כלכלן ראשי בברקלייס.

על-פי המועצה האירופית, התוצר הכלכלי המשולב של 27 המדינות של האיחוד האירופי יחזור לרמה שלפני המשבר ברבעון האחרון של השנה. אבל מדינות אינדיבידואליות יגיעו לשם לפני אחרות, תלוי בכמה הכלכלות שלהן בנויות על תיירות ועל שירותים קשורים, שנפגעו יותר מהשפעת המגפה מאשר ייצור ותעשיות כבדות אחרות.

המועצה אומרת כי פולין כנראה כבר התאוששה ברבעון השני, וכלכלת גרמניה צפויה לחזור לעצמה ברבעון השלישי. מה שמשותף לשתי המדינות הוא סקטור גדול יחסית של ייצור בבתי חרושת שהרוויח מהעלייה העולמית בביקוש לסחורות בזמן המגפה, כשמשקי-בית קיצצו באופן חד בהוצאות שלהם על שירותים הניתנים באופן אישי.

"יש קורלציה חזקה מאוד בין החלק שתופס ייצור תעשייתי בתוצר המקומי הגולמי והביצועים במשך השנה האחרונה", אמרה ביאטה ג'אבורצ'יק, כלכלנית ראשית בבנק האירופי לשיקום ופיתוח.

לעומת זאת, במועצה מצפים כי איטליה וספרד ישתקמו רק ברבעון השלישי של שנה הבאה. בשתי המדינות תיירות תופסת נתח גדול בתוצר, ובאופן נרחב יותר, כל תעשיית האירוח.

"השיקום מאופיין על-ידי שינויים גדולים בתוך ובין מדינות ונותר חשוף לסיכונים, בייחוד התפשטות של זנים חדשים של נגיף הקורונה וקצב התחסנות שונה", אמרו שרי האוצר של קבוצת 20 הכלכלות המובילות מוקדם יותר החודש.

הודו מציעה את הדוגמה החדשה ביותר של המחיר הכלכלי של גל חדש של הדבקות בקרב אוכלוסייה שהיא ברובה לא מחוסנת. מכל מדינות ה-G-20, הודו סבלה מהכיווץ הכלכלי הגדול ביותר במחצית השנייה של 2020, אבל זינקה בחזרה בעוצמה לסיום שלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית עם תוצר שהיה גבוה ב-2.7% מהרמות שלפני המגפה.

אבל המגפה והגבלות ממשלתיות חזרו בעוצמה ברבעון השני של השנה, בגלל זן דלתא המתפשט במהירות, והתוצאה היא שסקר בין מנהלי רכש מצביע על ירידה בפעילות השירותים בכל תקופת שלושה החודשים ולקראת סופה אפילו בייצור תעשייתי.

ברחבי אסיה באופן נרחב יותר, מגבלות חדשות מוטלות ככל שעולה מניין הנדבקים. מוקדם יותר החודש, הממשלה האינדונזית הכריזה על מגבלות חדשות באזורים המוכים ביותר של ג'אווה ובאלי. בערך באותה עת בוייטנאם, הטילה הממשלה מגבלות חדשות על התחבורה בהאנוי, הבירה, ועל ערים אחרות. האולימפיאדה ביפן נפתחה באיחור של שנה ללא צופים אחרי שהממשלה הכריזה על מצב חירום שיימשך לכל אורך התחרויות.

"חומרת המגבלות באסיה גדולה אפילו ממה שהייתה לפני שנה", אמרה אליסיה גרסיה חררו, כלכלנית ראשית לאסיה בחברת השירותים הפיננסיים הצרפתית Natixis. "אסיה עשויה לפגר אחרי מדינות אחרות בחזרה לנורמליות".

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבכירה הבריטית שרוצה להשקיע במערכות הגנה: "תלמדו מישראל"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות