גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ ידון מחר: האם תוכנית הכרייה בשדה בריר תצא לפועל?

במשך שנתיים לא הצליחה המדינה לגבש עמדה אחידה לבג"ץ: משרד הבריאות התנגד לכרייה בבריר, והמשרד להגנת הסביבה התנגד לבדיקה מקדמית של האספקטים הבריאותיים, שביכולתה לטרפד את הכרייה ● האם המכשולים הגדולים הוסרו?

שדה בריר / צילום: גילי סופר
שדה בריר / צילום: גילי סופר

האם נושא הכרייה בשדה בריר מתקרב להכרעה? לאחר שנים ארוכות של מחלוקות וויכוחים בין משרדי הממשלה ומאבק תושבים, מחר (ד') יקיים בבג"ץ דיון בעתירה בנושא כריית פוספטים בשדה בריר שבנגב.

זהו אולי אחד הסיפורים הכלכליים-סביבתיים-בריאותיים הממושכים והמורכבים שנדונו בשנים האחרונות. הוא כולל מאבק תושבים של כ-20 שנה, ועתירה לבג"ץ שהוגשה לפני כשלוש שנים על ידי עיריית ערד וארגוני סביבה, בדרישה למנוע את כריית הפוספטים בשדה בריר בשל הסיכונים הבריאותיים והסביבתיים הגלומים בה.

במשך יותר משנתיים, התמהמה המדינה ולא הצליחה לגבש תגובה אחידה ומוסכמת שתפתור את המאבקים בין משרד הבריאות, שטען כי יש לבצע תסקיר השפעה על הבריאות לפני שהוחלט לתכנן את הכרייה בשדה בריר, ובין המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה, שטענו כי ניתן להסתפק בתסקיר השפעה על הסביבה, וכי לא היה כל צורך לבחון חלופות בשלבים המקדמיים. לאחרונה, גובשה פשרה לה שותפים המשרדים - אך קיימת האפשרות שלא יהיה די בה עבור בית המשפט, ולא ברור האם משרד הבריאות עצמו יסתפק במתווה שגובש, למורת רוחם של התושבים.

שני השרים החדשים שמשרדיהם נמצאים בלב הוויכוח - שר הבריאות, ניצן הורביץ, והשרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, התבטאו לאורך העשור האחרון באופן נחרץ נגד הכרייה בשדה בריר - זנדברג אף חוזרת בבירור על הנתגדותה כיום -ואולם ייתכן כי הפקידות במשרידהם דווקא פועלת להסרת החסמים לכרייה.

עיריית ערד: פוטנציאל לפגיעה בבריאות

המדינה לא הציגה מול בית המשפט עמדות אחידות בנושא, ובשנת 2019 הורה לה בית המשפט לנמק מדוע לא התחשבה בהשלכות הבריאותיות של הכרייה בשטח של 26 אלף דונם בשדה בריר, שלושה קילומטרים מהעיר ערד, ומדוע לא להחזיר את תוכנית הכרייה של כיל-רותם (רותם אמפרט לשעבר) לדיון במועצה הארצית בשל כך, ומתוך כך לבחינת חלופות אחרות לכרייה באזור.

עיריית ערד טוענת כי לאתרי הכרייה פוטנציאל לפגיעה בבריאות, ולכן נדרש לבצע את הבדיקה הבריאותית במסגרת תכנון העל (תוכנית המתאר הארצית לכרייה וחציבה) וכחלק מובנה ממנגנון בחירת החלופות, ואין לדחות את הבחינה הבריאותית לשלב מאוחר של התכנון לאחר שדיון החלופות הוכרע ללא התחשבות בשיקול זה. ואולם, במשרד להגנת הסביבה ובמועצה הארצית טענו לאורך השנים האחרונות שמוטב להסתפק בבחינת השיקולים הבריאותיים לאחר שנבחר אתר שדה בריר לכרייה, ללא דיון מקדמי שיאפשר בחירה בחלופת אחרת.

המשרד שעמד על הרגליים האחוריות בנושא לאורך השנים האחרונות, הוא משרד הבריאות, שסבר לאורך השנים שבשל הסמיכות של הכרייה לבתי התושבים, יש צורך אימננטי בבדיקת השפעת הכרייה על הבריאות, ולא רק בבחינה של הפרויקט בתסקיר השפעה על הסביבה. לאחר שגייס המשרד לנושא מומחה בינלאומי, נקבע כי הכרייה כרוכה בחשש משמעותי לעלייה בתחלואת תושבים במחלות הקשורות בזיהום אוויר ואף למוות (לפי משרד הבריאות, הכרייה תוסיף עוד 6.6 מתים בשנה לכל 10,000 תושבים). בעמדה זו, מחזיק משרד הבריאות לאורך שנים, גם כיום.

אך דווקא המשרד להגנת הסביבה תמך לאורך השנים בכרייה, וסבר כי אפשר להסתפק בתסקיר השפעה על הסביבה ללא ביצוע תסקיר בריאותי, מפני שלשיטתו תוספת הסיכון בכריית הפוספטים עומדת בערכי הסביבה של חוק אוויר נקי. למעשה, סמנכ"לית בכירה במשרד, שולי נזר, הדגישה בשנת 2016 בפני המועצה הארצית לתכנון ובנייה כי הכרייה תגרום לרמות סיכון נמוכות, "פחותות מרמת הזיהום להן גורם כביש לא גדול", בעוד שבמשרד להגנת הסביבה מתייחסים לערכים אבסולוטיים של הזיהום, ולא לרמה שבה תעלה התמותה בעקבות הכרייה, כשם שסבור משרד הבריאות שיש לבדוק.

העמדה של הפקידות במשרד להגנת הסביבה בנושא, במרבית השנים הייתה גם עמדת השרים במשרד. זאת, למעט השר להגנת הסביבה לשעבר אבי גבאי, שבשנת 2016 אמר כי סיכם עם משרד הבריאות כי ההנחיות לתסקיר הסביבתי יוכנו על ידי משרד הבריאות והסביבה במשותף - ולא רק על ידי המשרד להגנת הסביבה כפי שמקובל. בנוסף, אמר גבאי כי לאור הרגישות התסקיר יוכן על ידי המדינה ולא על ידי היזם, ויהיה 'מאפס', כך שלא יתבסס על מחקרים קודמים או פרשנות שלהם. בסופו של דבר, הצהרותיו של גבאי בנושא נותרו על הכתב, שכן זמן קצר לאחר מכן הוא עזב את תפקידו.

משרד הבריאות עדיין לא הציג את עמדתו

האם חלופת השרים במשרד להגנת הסביבה, תערים מכשול נוסף על הכרייה בשדה בריר? "הקמת מכרה הפוספטים בשדה בריר תעמיד בסכנה בריאותית עצומה את תושבי ערד והאזור, והיא בעלת פוטנציאל גבוה לפגיעה לסביבה. על כן, אני מתנגדת להקמתו", כך אומרת השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, שלאורך שנותיה בכנסת אף התנגדה באופן פעיל לכרייה. ואולם, במשרדה עדיין סבורים כי את הבחינה הבריאותית יש לבצע בשלב התכנון המפורט, ולא להחזיר את תוכנית בריר למועצה הארצית. במשרד להגנת הסביבה אומרים כעת כי הכינו טיוטת הנחיות לתסקיר, והיא הועברה לתיאום עם משרד הבריאות, וכי התסקיר יבוצע באופן שייבחר גם 'חלופת אפס', כלומר - אי קידום האתר.

ומה באשר למשרד הבריאות? המשרד דרש לאורך השנים לבצע תסקיר בריאות נפרד בנוסף לתסקיר סביבה, אך בתגובתה לבג"ץ, כתבה המדינה כי לא יבוצע סקר בריאות נפרד, אלא שבתוך הסקר הסביבתי ייבדק עניין הבריאות מעט יותר לעומק, כך לפי הסכמה בין המשרדים. בין היתר, יבדקו ערכי יעד ולא רק ערכי סביבה, ומשרד הבריאות יכולו לגבש חוות דעת בנפרד שתונח בפני מוסדות התכנון, והם יתחשבו בה. כלומר, משרד הבריאות יגיש חוות דעת נפרדת על היבטים בריאותיים הנוגעים לכרייה בבריר - במקביל לעבודת המשרד להגנת הסביבה, אך לא ברור מה יהיה מעמדה, ועד כמה תאלץ המועצה הארצית להתחשב בו בעת קבלת ההחלטות בנוגע לכרייה בבריר. במשרד הבריאות, לא הגיבו לדברים, ולא מסרו ל"גלובס" את עמדתם הנוכחית - והאם למעשה לאחר שנים רבות בהן עמד המשרד על הרגליים האחוריות, ייתכן כי כעת יישר קו עם יתר משרדי הממשלה ויסיר מהמורה בדרך לשדה בריר.

המתנגדים העיקריים לכרייה, שניהלו לאורך השנים התנגדות עיקשת ועמידה על ערכי בריאות הציבור, הם פרופ' סיגל סדצקי ופרופ' גרוטו. שניהם, כאמור, עזבו את משרד הבריאות בשנה החולפת, כאשר בפרק הזמן הזה, ריכך המשרד את עמדתו. עם זאת, יש לציין, כי בשבתו באופוזיציה, שר הבריאות עצמו, ניצן הורביץ, ניסה לסייע לעותרים, ואף טען כי יש "סדרה של כשלים בהליך מתן רישיון לחיפוש וכרייה" בשדה בריר, וכי יש להתייחס לעמדת משרד הבריאות שמתנגד לכרייה באופן גורף בשל הסכנות הבריאותיות.

העותרים, לא מרוצים - בלשון המעטה, מהתנהלות המדינה בנושא. ניסן בן חמו, ראש עיריית ערד אומר לגלובס כי "מצער שהמשרד להגנת הסביבה עוסק במריחות וספינים תקשורתיים במקום בהגנה על הסביבה והחיים. היה ראוי שהמשרד להגנת הסביבה והשרה העומדת בראשו יסכימו למבוקש בעתירה, כך שההחלטה בדבר ההכרעה בחלופות תחזור למועצה הארצית. השאלה שבמחלוקת ובה עוסקת העתירה היא החלטת המועצה הארצית להעדיף את חלופת שדה בריר ולדחות חלופות אחרות תוך התעלמות מעמדת משרד הבריאות בשלב התכנון המתארי. לאורך כל ההליך התכנוני ובחינת החלופות הייתה התעלמות מוחלטת מהשאלה הבריאותית. לפיכך, כל התייחסות אחרת של המשרד להמשך ההליך לא רלוונטית ולא מסייעת בתיקון מחדלי התכנון הזועקים לשמיים בהליך זה".

גם אילו משרד הבריאות יישר קו עם המשרדים האחרים ויתמוך בהתקדמות לקראת כרייה בבריר, האם ישנו מנוף משפטי לעצירת הכרייה? ייתכן, כי בג"ץ אפולוניה שניתן לאחרונה, ישמש תקדים בתיק בריר. זאת, לאחר שאחד הדיונים הקודמים בנושא בריר, נדחה במועדו על ידי בית המשפט, בעקבות דיון בבג"ץ אפולוניה. מדובר בשני נושאים דומים מבחינה משפטית. פסק הדין של אפולוניה מדבר על כך שבשל אינדיקציה מוקדמת לסכנה בריאותית, יש צורך לבדוק את העניין הבריאותי מראש ולא לבקש סקר קרקע רק בשלב ההיתר (כלומר, לתוך הליך התכנון). גם במקרה הנוכחי, ישנה התנגדות של משרד הבריאות לכך שהכרייה בבריר נבחרה לפני שנבחרו החלופות וללא התחשבות באספקט הבריאותי. 

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם