גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול סושיאל, הג'וב הכי מילניאל בשוק, הגיע לפרקו

ישנם מנהלי סושיאל ותיקים הנמצאים בתפקיד 15 שנה, וכיום יש להם כוח יותר מאי-פעם

ניהול הסושיאל הגיע לפרקו / צילום: Shutterstock
ניהול הסושיאל הגיע לפרקו / צילום: Shutterstock

רייצ'ל קרטן עשתה את צעדיה הראשונים בסושיאל בדרך שהיא כיום מודה שמהווה פאנץ' מוצלח: כסטאז'רית.

"זו הבדיחה הקלאסית כשחשבונות של מותגים גדולים מפשלים ברשת, כמובן", היא אומרת. "האם הציוץ נכתב על-ידי סטאז'ר?"

קרטן, שהיא בת 30 וגרה בסנטה מוניקה, קליפורניה, החלה לנהל סושיאל עבור Plated, סטארט-אפ של ארוחות מוכנות למחצה, ב-2013, ושכנעה את החברה להפוך את הסטאז' שלה לתפקיד במשרה מלאה. היו מעט מדריכים בתחום הזה שהיה חדש בשעתו, אז היא השתפרה במקצוע על-ידי זה שביקשה להיפגש עם האנשים שניהלו את החשבונות של חברות שאהבה, כמו Warby Parker ו-Birchbox.

אחרי יותר משבע שנים בהן ניהלה סושיאל עבור Plated ועבור מגזין האוכל "בון אפטיט", הרגישה שהשוק מספק מספיק עבודה כדי להפוך ליועצת עצמאית. בדצמבר האחרון, השיקה ניוזלטר למקצוענים בתעשייה על-מנת לדון בנושאים כמו בריאות הנפש.

"יש מספיק מאיתנו כיום כדי שאנשים לא יצטרכו להתחיל מאפס כפי שאני עשיתי בכל פעם", היא אומרת. ויש כל-כך הרבה משרות במשרה מלאה שהיא אפילו התחילה להוסיף לניוזלטר שלה משרות פנויות - מרחק עצום מהקמפיין של אישה אחת שלה לחצוב לעצמה תפקיד לפני שמונה שנים.

15 שנים אחרי שפייסבוק וטוויטר פתחו את הפלטפורמות שלהן לציבור, רשתות חברתיות הן תחום קריירה מבוסס ומוכר. ישנן תוכניות לימוד המוקדשות לנושא. עובדים אומרים שעדיין מתייחסים לזה לעתים כמקצוע לטירונים, גם מבחינת מדרג השכר ודינמיקה בין-אישית ממי שחושב שזה פשוט לא רציני מספיק. אבל זה משתנה: מי שנמצאת בתחום רואה שיש לה יותר כוח מיקוח ויותר תפקידים במשרה מלאה מאי-פעם.

משרות רבות ספציפיות לתחום הסושיאל עדיין מציעות שכר נמוך יותר מתחומים מקבילים כמו שיווק. המשכורת השנתית הממוצעת של מנהלי שיווק היא 102,496 דולר, ו-109,607 דולר למנהלי שיווק ראשיים ב-Glassdoor, על-פי דובר של אתר המשרות. בינתיים, המשכורת השנתית הממוצעת למנהלות סושיאל היא 67,892 דולר ולעוזרות שלהן 47,908 דולר.

"עדיין ישנו הרעיון הזה שכולם משתמשים ברשתות חברתיות, אז זה כנראה קל", אמרה אלנה ויסקונטי, מנהלת חשבון סושיאל בת 30 בחברה Verizon.

אבל ויסקונטי מציינת שהשדה הזה הפך ליותר ממוקצע בשנים האחרונות. כשקיבלה את התואר שלה במכון לטכנולוגיית האופנה ב-2015, היא אומרת, "זה בהחלט לא נחשב למסלול קרייריסטי". כיום, לאחר שעבדה עבור לקוחות כולל הייאט ופומה, היא מאמינה שהיא יכולה להקדיש את כל הקריירה שלה לרשתות חברתיות. "מה שאני אוהבת לגבי זה זו העובדה שזו הדרך הישירה ביותר להתחבר עם לקוחות", היא אומרת.

בביה"ס לתקשורת ועיתונות USC Annenberg השיקו מסלול לתואר שני בסושיאל בדיגיטל בשנת 2018 בתגובה למספר הגדל של משרות בתחום, כך אומרת דניאלה ברופיו, המפקחת על התוכנית. בית הספר מכוון למלא אחר הביקוש מצד מנהלים למומחות סושיאל מדיה שיש להן גם את הכישורים הקשיחים, כמו אנליטיקה של מידע - וגם יכולת לספר סיפור, כך אמרה ברופיו.

"המשרות האלה הן הרבה מעבר למשרה התחלתית כרגע", אמרה ברופיו. היא גם מאמינה שהבשלת תחום הסושיאל כשדה תעסוקתי נושאת בחובה יתרונות חברתיים: התארגנויות ברשת ואקטיביזם של תנועות כגון Stop Asian Hate קשורות לדרכים מתוחכמות יותר בהן אנשים משתמשים בפלטפורמות האלה כיום. "גם זה מוצר של הכישרונות החדשים האלה בתחום הסושיאל", אמרה.

מייק סלצנר מארגן כנס שנתי בשם "עולם השיווק של הסושיאל מדיה", בו אנשי התעשייה נפגשים מאז 2013. מאותה שנה ועד 2020 כמות המשתתפים בכנס גדלה כמעט פי ארבעה, מבערך 1,100 ליותר מ-4,000 איש, הוא אומר. במהלך תקופה זו, המשתתפים השתנו ממנהלי קהילות - עובדים המגיבים ללקוחות בחשבונות סושיאל של מותגים - למשווקי סושיאל במשרה מלאה היוצרים תוכן באופן פעיל.

הסיכון של עשיית מהלך שגוי בחשבון סושיאל תאגידי והיכולת של כמעט כל אדם להביע אי-שביעות-רצון או זעם לגבי תוכן שנוי במחלוקת ברשתות חברתיות משמעותן שכמעט כל גוף הפונה לציבור, מחברות סטארט-אפ ועד ה-CIA, מעסיקים כיום אנשי מקצוע לניהול החשבונות.

זו גם חלק מהסיבה בגללה אפילו חברות בתחומים שאינם קשורים באופן מסורתי לנוכחות מקוונת קולנית, כמו שירותים פיננסיים, מעסיקים כיום עובדים במשרה מלאה בתחום הזה. האנה עטיה מנהלת את הסושיאל ב-Yotta, סטארט-אפ בטכנולוגית הפיננסים מניו יורק שהושק ב-2020. לפני זה, הייתה חצי מצוות של שני אנשים שניהל את חשבונות הסושיאל של Marcus, יחידת הבנקאות הדיגיטלית של בנק גולדמן סאקס.

למרות שלעטיה בת ה-28 כבר כמה שנות ניסיון, היא מציינת שהרבה מהמקצוע שלה למדה בעצמה. היא למדה Figma, כלי לעיצוב גרפי, בעצמה ומקפידה להיות מעודכנת במה שטרנדי באפליקציה טיקטוק על-ידי החזקת חשבון פרטי בזמן הפנוי שהוא לכאורה של הכלב שלה. "אני אף פעם לא מנותקת", היא מודה.

העובדה שפלטפורמות חדשות לגמרי כמו טיקטוק מופיעות כל כמה שנים משמעותה שלעובדים צעירים עשוי להיות בתחום יתרון על פני הוותיקים.

דיוויד מירמן סקוט, אסטרטג שיווק בן 60 מבוסטון שספרו מ-2006 "החוקים החדשים של שיווק ויח"צ" על השימוש ברשתות חברתיות למטרות עסקיות נמצא כעת במהדורה השביעית שלו, אומר שישנם חלקים בתעשייה שהוא כבר לא מבין.

"בהתחלה, הכול היה על הצורך של חברות ליצור תוכן במיוחד לרשתות חברתיות, וזו הייתה תובנה שהייתה לי די בתחילת הדרך", הוא אומר. "כעת זה הרבה יותר על הבנה איך עובד האלגוריתם ואני פשוט לא מבין ברמה עמוקה דברים כמו באיזה שעה ביום נכון להעלות סרטון טיקטוק".

ישנם אנשים צעירים הנכנסים לתחום היום שמוצאים שיש להם יותר כוח מיקוח מקודמיהם.

אמיה ז'אנל, בת 22 ממונטקליר, ניו ג'רזי, מנהלת חברת סושיאל ושיווק משלה ואומרת שלקוחותיה פתוחים יותר לרעיון שסושיאל היום זו עבודה קשה מאשר כשעבדה במשרה חלקית בשיווק כשהייתה סטודנטית. החבילות החד פעמיות שלה ללקוחות מתחילות במחיר של 2,500 דולר. ניהול תוכן מתמשך מתחיל ב-700 דולר לחודש, ועל זה היא דורשת חוזה התקשרות של חצי שנה לכל הפחות.

"אפילו אם חלק מהלקוחות הישנים יותר שלי לא לגמרי מבינים את התהליך, הם ראו איך דברים יכולים להשתבש כשמותגים מפשלים ברשתות חברתיות, אז הם מבינים שזה שווה את ההשקעה", היא אומרת.

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

המומחה שמסביר: למה חיזבאללה "לא יכל להרשות לעצמו לשבת בצד"

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קופצת? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

פטריית עשן כתוצאה מההפצצות בטהרן / צילום: Reuters, רויטרס

גורם ביטחוני: ארה"ב וישראל השיגו עליונות אווירית בכל מערב איראן

פצוע בינוני ומספר פצועים קל בנפילה בבאר שבע ● צה"ל תוקף במקביל באיראן ובלבנון; אישר: בתקיפה בביירות הלילה חוסל חסין מקלד, אחראי מטה המודיעין של חיזבאללה ● קפריסין: יורטו שני כטב"מים שכוונו לבסיס בריטי, אזעקות נשמעו בבירה ● ראש ממשלת לבנון: אוסרים על חיזבאללה לפעול צבאית במדינה ● דובר צה"ל על כניסה קרקעית ללבנון: "כל האפשרויות על השולחן" ● עדכונים שוטפים

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בכפר סבא, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

מועדים חדשים בארקיע, והיעדים של אל על: איך אפשר לחזור לישראל?

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אבו דאבי / צילום: Shutterstock, Saleh Al Tamimi

מקטאר ועד טורקיה: נפילות בבורסות ברחבי המזרח התיכון

בצעד חריג, איחוד האמירויות מבקש למנוע אפשרות של קריסה בשל המתקפות האיראניות ● ביתר הבורסות באזור מתקיים מסחר חרף הסנטימנט השלילי: בבורסות בכווית, קטאר, סעודיה, קפריסין וטורקיה נרשמות ירידות שערים