גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשינוי במדיניות הביטולים של חברות התעופה הזרות עלול להיות מחיר כפול

במשרד המשפטים בוחנים האם להחיל את חוק הגנת הצרכן על חברות בינלאומיות שאין להן נציגות בארץ ● מהלך כזה עשוי גם לייקר את כרטיסי הטיסה שלהן, וגם לגרום להן לצאת מהשוק המקומי ולפגוע בתחרות ● והחברות הישראליות? הן טוענות לאפליה - ומחכות לשינוי

מטוס של איזי ג'ט. חשש מצמצום התחרות / צילום: Shutterstock
מטוס של איזי ג'ט. חשש מצמצום התחרות / צילום: Shutterstock

לפני מספר חודשים פרסם משרד המשפטים קול קורא ל"בחינת הסדרת הדין על עסקאות צרכניות מול חברות בינלאומיות". המטרה: לבחון את החלת חוק הגנת הצרכן הישראלי על חברות בינלאומיות שאין להן נציגות בישראל.

המשמעות, בין השאר, היא שניתן יהיה לבטל עסקה שנעשתה מרחוק (אינטרנט/טלפון) תוך 14 ימים גם כאשר מדובר בטיסות שהוזמנו באתר של חברת תעופה זרה שלא פועלת באמצעות נציגות מקומית - דוגמת וויז אייר, איזי ג'ט וריאנאייר, שהן חברות הלואו קוסט הדומיננטיות בארץ.

כיום החוק אינו חל על חברות שאין להן נציגות בישראל, כך שלא ניתן לבטל עסקה שנעשתה על פי הדין הישראלי (14 ימים). מבחינת הצרכנים, המצב מתסכל. מבחינת החברות, הדבר בא לידי ביטוי בתמחור הכרטיסים, ובעיקר ברמת הבסיס המשקפת מחיר זול (דוגמת 20 אירו לכל כיוון, ללא כבודה).

הקול הקורא אמנם פורסם לפני מספר חודשים, אבל בחברות התעופה כבר דרוכים. עו"ד שירלי קציר, שותפה וראש מחלקת תעופה, תיירות ומלונאות במשרד פישר ושות' (FBC&Co), המייצג מספר חברות תעופה בינלאומיות, מציגה תחשיב שלפיו "כ-5% מאלה המזמינים כרטיס טיסה עשויים לבטל אותה, אולם כדי לגלם את עלויות הסיכון שבביטול הטיסה, החברות יעלו את מחירי הכרטיסים ב-12% לפחות. זה עלול להרחיק חברות תעופה מהפעלת הקווים בישראל.

"לא המצאנו את הגלגל. מחוקקים באירופה, בארה"ב, באפריקה ובאוסטרליה החריגו את ענף התעופה מזכות החרטה מכל סיבה, שמעוגנת בחוק גם באירופה (בטווח של 14 יום בעסקה אינטרנטית). הענף הופקע החוצה משום שהוא מוכר מוצר מתכלה, ומשום שהוא מתנהל עם מלאי דינמי.

"במטוס שבו יש 200 מושבים התמחור לכל מושב הוא שונה, והוא משקף את תחשיב ניהול המלאי (Revenue Managment) על פי מכלול של מרכיבים, דוגמת מועד הזמנת הטיסה. במצב שבו תעמוד לנוסע הזכות לבטל את הטיסה 14 ימים לאחר ביצוע העסקה ועד 7 ימים לפני מועדה, חברת התעופה לא תוכל לנהל את המלאי שלה בצורה יעילה ומועילה".

הקווים לרוסיה כמשל

קציר מזכירה כי בימי שגרה "מרבית האנשים מזמינים טיסה זמן רב מראש, וזה משוכלל בתחשיב של מחיר הכרטיס. להבדיל ממכונת כביסה, למשל, שאם תקני ותבטלי והמוכר יוכל למכור אותה שוב בעוד שבוע או חודש באותם תנאים, בתעופה זה שונה. זה קורה, בין היתר, משום שהתמחור גם מושפע מגורמים כמו מחיר הדלק, עלות הקייטרינג ועוד.

עו"ד שירלי קציר, שותפה במשרד פישר ושות’ / צילום: כפיר זיו

"למותר לציין כי בתקופה זו חברות התעופה מציעות ביטול או שינוי לכרטיסי הטיסה, בכדי לעודד את הנוסעים לטוס. זו אינה תקופה מייצגת, משום שחברות התעופה כיום הן לא רווחיות. כמעט כל טיסה כיום מופעלת בהפסד, אבל לא לטוס זה הפסד כבד יותר.

"חברות ממשיכות לפעול בסיוע ממשלות, כשלפעמים מובא בחשבון גם תחשיב שעדיף להפעיל טיסה מאשר לבטל אותה ולהחזיר כסף לנוסעים (על פי חוק שירותי תעופה שחל על כלל החברות, כולל אלה שאינן פועלות עם נציגות מקומית, מר"ח).

"מנגד, לכפות על החברות לאפשר ביטול טיסות בגלל חרטה, זו התערבות גסה של הרגולטור. איזי ג'ט, למשל, ביטלה קווים לרוסיה שנתיים אחרי שהשיקה אותם, משום שהיא נדרשה לכבד את חוק הגנת הצרכן המקומי. מודל התמחור שלה לא הסתדר עם הרגולציה. זה לא תסריט בלתי נמנע גם בקווים לישראל".

מתי יוסרו החסמים

ב-2013 הצטרפה ישראל להסכם "שמיים פתוחים", שנועד לפתוח את ענף התעופה לתחרות. חברות התעופה המקומיות טענו אז כי הן מופלות לרעה, מכיוון שהן מחויבות לחוק הגנת הצרכן - בעוד שהחברות הזרות פטורות ממנו. גם כיום הן דבקות באותה טענה (ולצדן חברות התעופה הזרות שיש להן כאן נציגות).

באותה שנה שבה הצטרפה ישראל להסכם הוגש דוח של צוות בין-משרדי, שדן בקושי שבאכיפה מול חברות תעופה זרות שאין להן נציגות בישראל. הטענה הייתה כי לא ניתן לכפות על החברות פתיחת נציגות בישראל, וכי מדובר ב"דרישה חסרת תקדים שלא קיימת באף מדינה". לאור זאת המליצה רשות תעופה אזרחית להחריג מהחוק האמור את החברות האלה, במטרה להסיר חסמים ולתת לצרכן אפשרות לבחור לשלם מחיר יקר יותר לכרטיס בר ביטול.

"יש לזכור שחברות הלגאסי (חברות התעופה המסורתיות, מר"ח), שפועלות כולן עם נציגות מקומית, כן כפופות לחוק, ואכן הן מקיימות אותו", אומרת קציר. "מבחינת חברות הלואו קוסט, העובדה הזו היא שיקול מרכזי בהחלטה שלא לפתוח נציגות בישראל. הן מתנהלות על פי מודל פעילות רזה, וכל חסם מיתרגם לתוספת במחיר".

מצב לא הוגן

האפשרות לבטל טיסה - כמו כל עסקה אחרת - פועלת לטובת הצרכן. עם זאת, לדברי עו"ד אמיר ורון, עו"ד בכיר במחלקת תעופה, תיירות ומלונאות במשרד פישר ושות', "להגיד שבמקרה הזה עוזרים לצרכן זה דמגוגי. זה מקרה שבאת לברך ויצאת מקלל. עבור 5% מהנוסעים שעשויים לבטל, 95% ישלמו יותר - וזה עשוי להוביל לביטול קווים ולצמצום התחרות.

"עבור רבים מהנוסעים שבוחרים בחברות לואו קוסט, התמריץ הוא המחיר. המוצר שלהן נותן מענה לפלח שוק מסוים, ובתוך זה הן מציעות רמות מחיר שונות לכרטיסי טיסה, מה שנפוץ בקרב מרבית חברות התעופה, כך שהזכות לרכוש כרטיס גמיש שהוא בר ביטול עומדת לרשות הצרכן".

ומה אומרים בגוף שנועד להגן על הצרכנים? עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, סבור "שהמצב שבו הדין שונה לגבי עסקאות מסוימות הוא לא בריא".

אטלן מזכיר פסק דין שניתן ב-2020 במסגרת תובענה ייצוגית שהוגשה נגד איזי ג'ט. בית המשפט המחוזי מרכז-לוד קבע כי הוראות הגנת הצרכן לא חלות על חברת תעופה זרה שאין לה נציגות בישראל. התובעים ניסו להוכיח שלאיזי ג'ט יש פעילות מובהקת בישראל, לרבות אתר אינטרנט בשפה העברית. איזי ג'ט ציינה כי השהות שלה בישראל מסתכמת בפרק הזמן שבין טיסה לטיסה, וגם כאשר האתר מוצע בעברית כשירות, העסקה נעשית במטבע זר. השופט קיבל את עמדתה של חברת התעופה.

לפי אטלן, "יכול להיות שאם נגיע לחקיקה שתחייב גם חברות בינלאומיות, יימצאו הנסיבות שבהן יהיה נכון להחריג את ההסדר של החוק הישראלי - אבל חשוב שהרשות תהיה מעורבת כמי שמייצג את האינטרס של הצרכנים".

לטענה כי החלת החוק עשויה לייקר את הכרטיסים בעיקר בקרב חברות לואו קוסט אומר אטלן כי "המודל העסקי של חברות הלואו קוסט לא מבוסס רק על זכות ביטול, יש לו גם היבטים תפעוליים. האם החלת החוק יכולה להיות גיים צ'יינג'ר אמיתי? אני לא משוכנע. זה שמנפנפים באיום זה נכון, אבל בכל רגולציה יש מי שמנפנף בסיכון שעשוי לקרות לרעת הצרכן.

"אני גם לא מוכן לקבל מראש טיעון שאם תהיה זכות ביטול - החברות יעזבו את השוק בישראל. אפשר להגיע לפתרונות ביניים או מאוזנים. להגיד לחברה ישראלית 'החוק חל עלייך, ועל המתחרה לא' - זה לא הוגן. ואני לא רואה שיהיה מי שיוותר על החלת החוק על החברות הישראליות, רק כדי שלא תהיה אפליה. בכל מקרה, העמדה שלי בשלב זה היא שלא צריך להיות אוטומטית באף צד".

עוד כתבות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

המשלחת הישראלית תמריא לקהיר בשעות הקרובות

בכיר ישראלי: באים להקשיב ולשאול שאלות, הפערים דרמטיים ● הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • עדכונים בולטים

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע