גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה תשתו? היינות הכי מומלצים לשולחן החג

השנה, גם לאור גלי החום וראש השנה שמתרגש מוקדם במיוחד, בחרנו להמליץ על ורודים ולבנים קרירים ורזים ● את האדומים תשאירו לפסח

היינות הכי מומלצים לשולחן החג / צילום: אילן נחום, חגית גורן, איל קרן, עומרי מירון, יח''צ
היינות הכי מומלצים לשולחן החג / צילום: אילן נחום, חגית גורן, איל קרן, עומרי מירון, יח''צ

מוקדם יותר החודש, בחתונה על גג יפואי, עתירת משפחה, חברים ותווים ירוקים, נפתחו בקבוקי יין כצרורות מרגמות. אכול סביצ׳ה ושתה סוביניון בלאן, כי מי יודע איזה וריאנט יגיע מחר. בין אינספור תוויות הבקבוקים הריקים והכשרים - בכל זאת, חופה - כיכבו הוורודים והלבנים. מבעבעים גם היו שם ואפילו, למרבה ההפתעה, כתומים וטבעיים. מנגד, את האדומים אפשר היה לספור ביד אחת. "אוגוסט, חם. ככה זה", משך בכתפיו הברמן בעודו חולץ איזה תוסס.

בישראל לא תמיד היה ברור מאליו לשתות יין לבן בקיץ. אוגוסטים רבים באו על הארץ והלכו, וברובם קהל הלוגמים שתה, בדיוק כמו בחורף - ובאדיקות ראויה להערכה - יינות אדומים מזן ענבי קברנה סוביניון. השינוי בהרגלי הצריכה, מאדום ללבן, החל באמצע העשור הקודם, עם חילופי הדורות וכרטיסי האשראי שמשלמים על היינות. ילידי שנות השמונים והתשעים החליפו את הנהייה של קודמיהם אחר אדומים קליפורניים סמיכים ועתירי עץ ביינות קרירים ורזים, בנוסח עדות בורגון ופרובאנס ובגוני פסטל ושמנת.

רוזה, לא משנה מאיזו עדה ומוצא, רושם גידול שרק מתעצם משנה לשנה, ומספר הכרמים שבהם נשתלים גפנים ליינות לבנים נמצא גם הוא בנסיקה. אפילו יינות חצי יבשים נהנים מתחייה מחודשת ועניין.

השנה, גם לנוכח גלי החום וראש השנה שמתרגש מוקדם במיוחד, מאיימים היינות הבהירים על מעמדו של היין האדום בשולחן החג. משפחות רבות יוסבו לארוחה שבה עלול לככב, רחמנא ליצלן, רוזה מענבי גראנאש או לבן עשיר מענבי רוסאן ים־תיכוניים. העובדה שמחירי הלבנים המקומיים, אפילו היקרים שבהם, הם חצי ממקביליהם האדומים - היא רק בונוס.

רגע לפני ערב החג - יינות לבנים וורודים ישראליים ששווה להכיר, לכל כיס (כדאי לחפש הנחות שיש כעת בשפע בשוק) ולכל זן.

■ טיק טוק 2018, דלתון

דלתון הוא אולי האמיץ שביקבים הגדולים בישראל, שהשכיל להבין לאן נושבת הרוח הרבה לפני שכיוונה היה כה מובהק.
ההימור על יינות שמתבססים על זנים לא שגרתיים ואופן הכנה מינימליסטי השתלם לו - ובעיקר לנו. סדרת אסופה - שמחירה כ־80 שקל לבקבוק - היא פייבוריטית אישית במבחר של דלתון. שנין בלאן ויילד וואן הוא יין נהדר לאוכל חגיגי (וגם התווית היפה מוסיפה!) אבל טיק טוק, שמתבסס על ענבי סמיון מכרם אלקוש בגליל העליון, שרק נחו לתנומה קצרה על שמריהם ובמכלי נירוסטה - הוא לא פחות מחגיגה למי שאוהב יינות חדים וחמצמצים. נפלא לצד תבשילי דג ואוכל מתובל יחסית. 79 שקל. כשר.

■ פרנץ׳ בלנד 2020, רקאנטי

אחרי שירדו מתהילתם בשנות השמונים, יינות לבנים חצי יבשים סבלו במשך שנים מסטיגמות שונות ומשונות. גלגל לעולם מסתובב וכעת הם מתחילים להתגלות מחדש גם על ידי קהל אנין וצעיר.

פרנץ׳ בלנד של רקאנטי הוא אחד היינות המהנים שמיוצרים בקטגוריה הזאת בארץ. בלבו זן הקולומבאר הפרחוני - שאחרי שניטע כאן כהבטחה גדולה במאה ה-19 זוכה כעת לעניין מחודש - ושרקנאטי והיינן קובי ארביב עושים עמו פלאים. ענבי מוסקט שנוספים לו מעניקים עוד נופך. התוצאה: יין מורכב, שיכול להפתיע גם חובבי יבשים עד העצם. 79 שקל. כשר.

■ רוזה וואטס, יקבי כרמל

רוזה, מה לעשות, הוא נקודת תורפה של תעשיית היין הישראלית. מינרליות כמו שיש ביינות הוורודים של פרובאנס היא משאב שנדיר למצוא ביינות בסגנון זה מתוצרת הארץ. רוזה מסדרת וואטס של יקבי כרמל מצליח במקום שבו נכשלים רבים, בחן, בנונשלנטיות ובאלכוהוליות נמוכה (11%).

גראנש מהדרום, שמעניק תוצאות נהדרות, משתדך פה לטמפריניו, מרסלאן, קלדוק (עוד זן ענבים מדרום צרפת, שנשתל פה בכרמל לפני כמעט 150 שנה, ומאז נשכח) וגם לטיפ-טיפה שרדונה. התוצאה מפתיעה ומענגת, ואפילו התווית נאה, מהסוג שכיף להביא לאורחים. בקיצור: יין נהדר לאוכל, שמעניק תמורה מצוינת למחירו, 65 שקל.

עוד מומלץ: רוזה דרום של יקב יתיר שגם משלב גראנש וטמפרניו מדרום הארץ עם זינפנדל. 69 שקל. כשר.

■ דבוקי, פלדשטיין

דבוקי הוא זן ענבי אנדמי שהתגלה ומופה במילניום האחרון - עינב מאכל ששרד אלפי שנים באזור חברון. נתלתה בו שאיפה שיווקית שיוביל את תעשיית היין הישראלית, כפי שעושה אסרטיקו היווני וחברים דומים אחרים מרחבי העולם. בינתיים אבי פלדשטיין הוא מהיחידים שמצליחים, באופן עקבי ומרשים, לנפק תוצאות מרהיבות מדבוקי. יין פראי, עתיר ניחוחות חבית בובמסטיים - גורילה בחליפת סמוקינג. 99 שקל. כשר.

■ מרגלית, אופטימה

מרגלית בלאן הוא זן נוסף, מוטציה ליתר דיוק, שנתגלה בכרמי יקב מרגלית באזור בנימינה. יין הממסך (בלנד) של היקב, אופטימה, מתבסס על ענבי שרדונה לו נוספים מרגלית בלאן חמצמצים. התוצאה לא-חנפנית וכמעט מלוחה, עם חומציות מודגשת וניחוחות לימוניים. 139 שקל. לא כשר.

■ הרי יהודה לבן 2020, צרעה; שרדונה סי 2020, קסטל

אזור הרי יהודה הפך בשנים האחרונות למרכז האיכות של ישראל, בזכות ולא בחסד. יינות יקבי האזור, רובם קטנים או בינוניים, זוכים במגזינים בינלאומיים לציונים שעד לאחרונה אפשר היה רק לחלום עליהם.

"הרי יהודה" של צרעה הוא אחד הלבנים ההדורים והמהנים שטעמתי השנה - מופת של עשייה ייננית. שרדונה וסוביניון בלאן ביחס של כשני-שליש ושליש בהתאמה מעבירים כאן שמונה חודשים על השמרים בחביות ובמכלי נירוסטה בשילוב הרמוני, שמוציא משתי שיטות היישון את המקסימום. כך מתקבל יין צמיגי כמעט במרקמו, עתיר טעמי פרי מחד ומינרליות וחדות מפתיעה מאידך.

שרדונה סי 2020 של יקב קסטל המוערך הוא יין נהדר נוסף מהאזור, שבו טעמי החבית, למי שאוהב, מורגשים במיוחד. ועוד לחובבי טעם החבית המודגש: מהיינות הלבנים של הרי ירושלים ינעם, ובכחצי מחיר, שרדונה של צובה. 139 שקל, 149 ו־79 שקל בהתאמה. כשר.

■ בלזק 2020, סוסון ים

יקב סוסון ים מפליא תמיד ביינות לא שגרתיים שקרויים על שם ענקי תרבות, זכר למשלח ידו של הקולנוען שהיה ליינן, זאב דוניה. בשנים האחרונות השתדרג הודות ליינן הצעיר שהצטרף, אייל דרורי.

הבציר החדש של יין הממסך בלזק שוחרר לשוק בשבוע שעבר, והוא אולי אחד הלבנים הטובים שיצאו משערי היקב. שילוב כמעט שווה בחלקיו של ענבי רוסאן, סוביניון בלאן ושנין בלאן, שהתיישן בחביות שמונה חודשים. יין רענן, עתיר ניחוחות פרחוניים וקצת עגלגל בזכות החבית. כיף ללוות איתו אוכל ובכלל את החיים. 95 שקל. לא כשר.

■ ריזלינג 2020, ספרה

ספרה הוקם לפני פחות מעשור כיוזמה מהפכנית בישראל: יקב שכל כולו יינות לבנים. כיום הבקבוקים עם התוויות הלבנות זוכים לניקודי שיא במגזינים ברחבי העולם. יינות בציר 2020 של היקב ניחנים במינימליזם שכמעט וחף מאיפור. יין הריזלינג, שזיכה בעבר את היינן דורון רב-הון בתואר אחד מחמשת הטובים בעולם בידי מבקר היין הבריטי סטוארט פיגוט, זורח גם השנה.

יין חד מענבים מכרם בגבעת ישעיהו, שמיושנים במכלי נירוסטה שבעה חודשים וזמן קצר נוסף בחביות. מיטיבי לכת יתענגו על התוצאה המורכבת והכמעט מעושנת. 119 שקל. לא כשר.

■ גוורצטרמינר 2020 (ופינו גרי 2020), רמת הגולן

גוורצטרמינר הוא זן ארומטי שהפך בתחילת שנות האלפיים לבן בית בבתים רבים בישראל. זה של יקב רמת הגולן היה מהראשונים שנוצרו בארץ, וניחן בתחילת דרכו במתיקות מודגשת.

בבציר 2020 שוחרר במפתיע יין יבש ובו ניחוחות פירות הקיץ, הבומבסטיים בימים כתיקונם, של אפרסק וליצ׳י, כמעט ניואנסיים - ואיזו יציאה נהדרת זו, כמו הפינו גרי של היקב, גם הוא מעניק תמורה נפלאה בהשוואה למחירו. 69 שקל בשני המקרים. כשר.

■ יראון רוזה 2020, הרי גליל; בטא ואן גרי, ברקן

בשנה האחרונה נוסף לסדרת יראון היוקרתית של יקב הרי גליל רוזה הדור. ענבי גראנש בגליל משתדכים לענבי סירה, שבישראל מנפקים תכופות יינות רוזה משמימים - וטיפ-טיפה ויונייה לבנים וארומטיים. התוצאה: יין קולינרי במובהק, שמלווה נפלא מנות דגים - אפילו גפילטע פיש.

אם כבר רוזה קולינרי: ואן גרי, הוורוד של סדרת בטא האקספירמנטלית של יקב ברקן והיין עידו לוינסון, התבלט מאז ששוחרר לשוק לפני כמה שנים כאחד הטובים בקטגוריה. הוא מתבסס על ענבי טמפריניו מהרי ירושלים. שמונה חודשים בחבית העניקו ליין הארומטי, שניחן בניחוחות פרחוניים, עגלגלות ופינס. תמורה מעולה למחיר, 99 ו-65 שקל בהתאמה. כשר.

■ גראנש בלאן, ויתקין; רוסאן, גיא אשל

רוסאן, שנין בלאן וגראנש בלאן הם מהתקוות הלבנות של תעשיית היין הישראלית - שלישיית זני ענבים סתגלנים שמנפקים תוצאות מעולות ביקבי וכרמי הארץ.

גראנש בלאן החד־זני הוא אחד מיינות הדגל של יקב ויתקין, שנהנה בשנים האחרונות מרנסנס. יין עגלגל, פאנקי כמו שאוהבים לומר סומליירים במסעדות שף, שיחמיא מאוד לאוכל מקומי בזכות פירותיות ומורכבות (109 שקל).

רוסאן הוא יין הבכורה של גיא אשל, שזה לו יין ראשון שיצר לבדו במקביל לעבודתו ביקב דלתון. יין קל ורזה יחסית בגופו, כמעט טבעי באופן ייצורו, עם ניחוחות מנטה ונענע ותווים פרחוניים מודגשים. מצוין ממש. 100-90 שקל, בקבוקים אחרונים.

■ שנין בלאן, תבור

מהנגב, ממצפה רמון ליתר דיוק, מבליח הבציר החדש של של יין השנין בלאן של יקב תבור. יין שמשלב בין מינרליות וחדות לדבשיות נעימה, ולוקח את עצמו בקלות ובפקק מתברג. אם כך נראה העתיד - נרים לכבודו בשמחה לחיים. 59 שקל של עונג. כשר.

עוד כתבות

חומוס ב–MID BAR / צילום: אורנה בן חיים

כנפיים דביקות והמבורגר מתערובת סודית: זו המסעדה לעצור בה אחרי דרום אדום

אמנות משרידי טילים, מבחן טעימה עיוורת בגן ירק, המבורגר מתערובת סודית ומשתלה של צמחי בונסאי ● ביקור במושב יתד שבנגב המערבי

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

אוטובוס של דן / צילום: Shutterstock

לידיעת חברי דן: זה הרווח הפנטסטי של בעלי השליטה

קבוצת ווליו-LBH של ווליו בייס, יאיר אפרתי, עופר לינצ'בסקי ושמעון בן חמו תפיק רווח מוערך של פי 5 (כ-2 מיליארד שקל) על השקעתה בחברת התחבורה הציבורית

תחבורה ציבורית / צילום: תמר מצפי

הצפת ערך ענקית בתחבורה: השליטה בדן צפויה להימכר לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

הרוכשים הם שותפות בראשה עומד מנכ"ל דן, אופיר קרני, כלל ביטוח וזרועות ההשקעה הריאליות של לאומי פרטנרס ומזרחי טפחות אינווסט ● בנוסף לפעילות התחבורה, הנכסים של דן גם כוללים גם זרוע נדל"נית שמקימה משרדים ומבני מגורים

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

מהסתתרות בטוקיו לגאווה: כך הפכו כוכבי הוליווד לאלה שמכתיבים את התנאים

אם פעם כוכבי העל השתתפו בפרסומות רק באסיה כדי לא להתבזות, היום כבר לא מתחבאים ● בסופרבול זה בא לידי ביטוי בהופעה בלתי מתנצלת של באד באני, שלא התכופף גם ללחצים של טראמפ ● ה־NFL, עם כוח כלכלי עצום וקהל צעיר ולטיני, אפשרה לו לשלוט בנרטיב

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

השימוש המפתיע למל"ט של אלביט

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

למה כל כך קשה להיפרד ממטפלים / איור: Shutterstock

למה כל כך קשה להיפרד מפסיכולוגים

כמה שנים משכתם טיפול שלא התאים לכם רק כי לא היה לכם נעים לסיים? ● מחקרים חדשים שופכים אור על הסיבות שמסבכות פרידה ממטפלים, וגם על הדרך להגיע לסוף טוב ● כך זה נראה משני צדי הכורסה

משתתפי פגישת נתניהו-רוביו, אייזנברג שני מימין / צילום: אבי אוחיון לע״מ

המשקיע מייקל אייזנברג חוזר לייצג את הממשלה במשא ומתן מול האמריקאים

מייקל אייזנברג, שותף מייסד בקרן ההון סיכון אלף (Aleph) ומבכירי ההון סיכון בישראל, חוזר לעשייה הדיפלומטית ● לפי ההערכות, רה"מ נתניהו חיפש בכיר בעל שורשים אמריקאים עם אוריינטציה עסקית וכישורים פוליטיים ● וגם: הפריקט החדש בשדה דב שמשלם מאות אלפי שקלים למאיירת שעבדה עם פורשה, קרטייה ורוברטו קוואלי ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בעליות; הדולר היציג צנח לשפל של יותר מ-30 שנה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.7% ● מדדי הבנקים והביטוח הובילו את העליות ● מניית נובה נפלה בעקבות הדוח הרבעוני ● פאלו אלטו נטוורקס הודיעה על כוונתה להירשם למסחר בת"א, והזניקה את מניית הבורסה ● וגם: המניה הלא צפויה שזינקה אתמול בוול סטריט, על רקע מרוץ ההתחמשות בתחום ה-AI

דמותה של אירנה בקמפיין הפועלים

מי המפרסם שלקח השבוע את הדאבל במדד הזכורות והאהובות

הפרסומת החדשה של בנק הפועלים עם אירנה והילה קורח מתברגת כפרסומת הזכורה והאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, סלקום השקיעה את התקציב הגבוה ביותר, אך לא התברגה

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; קצב האינפלציה השנתי בארה"ב ירד בינואר ל-2.4%

לאחר שפל של 30 שנה, הדולר מתחזק היום מול השקל ● גם הזהב מתאושש קלות ●  פינטרסט צונחת לאחר שהחברה פרסמה תוצאות חלשות לרבעון הרביעי שהחמיצו את התחזיות ● נעילה מעורבת באירופה ● באסיה ננעל המסחר בירידות ● עדכונים שוטפים

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"Made In Israel" הפך לסחורה מבוקשת בעולם, ובהתאם גם יקרה יותר

בנק ישראל מותקף על ההתחזקות הבלתי פוסקת של השקל, אבל לזרימת המט"ח לארץ גורמים נוספים, ואולי זה בכלל מקור לגאווה ● טור אורח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מי ענקית הטק שנפלה?

המסחר בת"א ננהל בירידות במגמה שלילית - ת"א 35 ירד בכ-0.5%, ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.7% ● חברות התעופה הובילו את הירידות ● חברת מגה אור עלתה בכ-1% והמשיכה לשעוט לעבר כניסה למדד ת"א 35 ● ירידות קלות על חוזים עתידיים בוול סטריט לקראת פרסום מדד המחירים לצרכן ● השקל מאבד גובה מול הדולר ● המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת: הקאק בכ-0.4%, הפוטסי עולה בכ-0.2% ● הזהב רושם התאוששות קלה של  1%, הכסף עולה בכ-1.7% ● עדכונים שוטפים

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

וויזאייר קרובה מתמיד: חניית הלילה בנתב"ג נפתחת לחברות התעופה הזרות

ועדה בין־משרדית קבעה כי חברות זרות יוכלו לחנות בלילה בנתב"ג - מהלך שמסיר חסם משמעותי להקמת בסיס הפעילות המקומי של וויזאייר ואחרות ● החברות הישראליות מתריעות מפני תחרות על חלונות ההמראה, ותשתיות מוגבלות ● במקביל נותרו מחלוקות על פעילותה של וויזאייר בשעת חירום וכן על מיקום הבסיס העתידי

אילן רום / צילום: יוסי זמיר

"ישראל היא כבר לא מדינת אי": ראיון אופטימי עם מנכ"ל משרד האוצר

עם עבר של 25 שנים במוסד ותואר בארכיאולוגיה, אילן רום אינו מנכ"ל האוצר הטיפוסי ● למרות הביקורת על כך שהכנסת חוררה את חוק ההסדרים, הוא מתגאה: "מעולם לא עברו כל כך הרבה רפורמות בשנת בחירות" ● עם זאת, הוא מתריע שהציבור ישלם מיליארדים כ"מס פיצול" ● כך הוא נלחם בהון השחור, מגן על עצמאות אגף התקציבים ומקדם חזון להפוך למעצמת אנרגיה ומים ביום שאחרי