גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר בענף התעופה: החברות לוחצות על האוצר להקל בתנאי הסיוע

האווירה בענף לקראת החורף פסימית. החגים היו אמורים להעלות את ההכנסות, אך מספר הנוסעים בירידה, בין היתר בשל חובת הבידוד • חברות התעופה מעוניינות בפיצוי או מענק מהמדינה, ולכן אינן מרוצות מהצעת האוצר להלוואות בלון • רמי לוי: "נמשיך בהידברות"

מטוס אל על בנתב''ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
מטוס אל על בנתב''ג / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

ענף התעופה נכנס לעונה הרדומה של החורף עם פסימיות יתרה. מול האזהרות מפיטורים בלתי נמנעים אחרי סוכות - מקווים שבאוצר ישנו את כיון הסיוע בדמות הלוואת בלון לכיוון של מענק. אלא שסערת ישרוטל תמנע מרעיון כזה לצאת אל הפועל, אז איך יוצאים מהפלונטר?

חגי תשרי היו אמורים להעלות את גרף ההכנסות, אבל העוצר היחסי לעונה נמשך עוד מחודש אוגוסט, ששיקף ירידה של 30% בתנועת הנוסעים  לעומת חודש יולי. בימים כתיקונם המצב הפוך. אבל הימים אינם כתיקונם. גם היום, האצבע של העוסקים בענף מופנית לרגע שבו הפציר ראש הממשלה נפתלי בנט מהציבור לא לטוס ולמדיניות ש"גמרה" את עונת הקיץ כשהיא קבעה בידוד למרבית החוזרים מחו"ל, מחוסנים או לא. מאז ה-3.9 המחוסנים במנה שלישית והמחוסנים בשתי מנות בטווח של עד חצי שנה - פטורים מבידוד בשובם ממרבית מדינות העולם אבל עדיין, תנועת הנוסעים לא ממש צומחת והיא נשארת על כ-30 אלף נוסעים (הלוך ושוב) מדי יום.

גלגל ההצלה שמציע משרד האוצר לשלוש חברות התעופה הישראליות בדמות הלוואת בלון גורר לתסכול. "באוצר מנסים לייצר כותרות על חשבוננו שהם שומרים על קופת המדינה", אומר לגלובס רמי לוי, שבבעלותו חברת ישראייר. ללוי בטן מלאה. האוצר דורש כי בתמורה לסיוע בעלי השליטה יזרימו הון ביחס של 1:1. הסכומים שעל הפרק: 50 מיליון דולר לאל על ו-7 מיליון דולר לישראייר ולארקיע. 

רמי לוי / צילום: תמר מצפי

"באוצר רוצים לראות את בעל הבית מכניס יד לכיס, ועל זה הפוקוס", אומר לוי. "אבל אני לא צריך שהאוצר יגיד לי לעשות את זה, אני אכניס יד לכיס לקניית מטוסים, לבניית בתי מלון ולהוביל לחברה שתוכל להוות מקור תעסוקה. ברגע שהמדינה, עם כל ההבנה למצב, היא שסגרה לנו את הפעילות זה סיפור אחר. אני לא צריך הלוואה מהמדינה כדי להכניס את היד לכיס, את זה אני עושה כבעל עסק. המדינה שכחה שהסקטור הפרטי והמסים שהוא משלם מחזיק את הכלכלה. במקום לחזק את העסקים מחלישים אותנו".

הלוואה במקום פיצוי

הציפיה של לוי, כמו גם של בעלי חברות התעופה האחרות, היא לפיצוי/מענק. עם פרסום מתווה האוצר אמר גדי טפר מנכ"ל ארקיע "החברה מחפשת מענק. הלוואה שניתנת צריך להחזיר ואנחנו לא במצב ללקיחת הלוואות נוספות".

אלא שמבחינת המדינה, פיצוי או כל מילה אחרת שתשקף הזרמה נקייה של כסף - לא עומדת על הפרק. ויש לזה קשר לסערת הדיבידנד במרכזו עמדה ישרוטל, אליה גם נדרש שר האוצר אביגדור ליברמן. נזכיר כי הרשת פרסמה בדוחות לרבעון כי תחלק דיבידנד של 25 מיליון שקל לאחר הרבעון המוצלח שהציגה. שנה קודם לכן קיבלה ישרוטל סיוע של 36 מיליון שקל מהמדינה, וחלוקת הרווחים הובילה לזעם ציבורי. חלוקת הדיבידנד בוטלה, אולם הרעיון ממשיך להדהד, גם במסדרונות האוצר. פיצוי/מענק לחברות התעופה לא על הפרק. האוצר רוצה לראות הזרמה מכיוון הבעלים על כל סיוע שיינתן ויש לזה קשר לדעת הקהל.

לוי מגיב לסערת הדיבדינד "אני לא יודע מה נעשה שם אבל אני יודע שהמדינה תמכה בהם במטרה שיוכלו לשרוד ואני יודע שחלוקת דיבידנד מתגמלת גם הציבור משום שהקרנות הפנסיה של כולנו מחזיקות במניות וכשהן מתוגמלות משלם המסים מרוויח גם וגם המדינה מרוויחה מזה בעקיפין".

החזר בספק

ההלוואה שהאוצר מציע המירה למניות בתום שלוש שנים. אם בתום התקופה ההלוואה לא תוחזר, המדינה תחזיק במניות של חברות התעופה - עד לרף של 24% כדי שלא להלאימן. כיום המדינה מחזיקה בבעלות של 15% מאל על לאחר השתתפותה בהנפקה שבוצעה לפני שנה במסגרתה גם הוחלפה השליטה באל על.

האם זו הסיבה שבאוצר מגלים הבנה להפרה של אל על להתחייבות שלה לבצע הנפקה לגיוס הון בהיקף של 105 מיליון דולר? בחודש מרץ סיכמה המדינה עם אל על את הדיל הבא: הזרמת 210 מיליון דולר כמקדמה לכרטיסי טיסה למערך האבטחה ובתמורה אל על תבצע הנפקה לגיוס 105 מיליון דולר עד ל-31.7. מתוך הסכום הזה סוכם כי בעלי החברה, קנת' רוזנברג יזרים 43 מיליון דולר. אלא שבחודש מרץ שררה אופטימיות שהתפוגגה ככל שנקפו הימים, וגיוס הון בשעה שהענף ממשיך לדשדש, הוא מהלך שנועד לכישלון. ההנפקה לא בוצעה. לאוצר יש אפשרות לדרוש את בחזרה את המקדמה ששולמה, לנוכח הפרת ההסכם, אלא שבינתיים מגלים שם סבלנות, גם מתוך הבנה שלאל על אין מאיפה להחזיר את הסכום ממילא. 

קני רוזנברג / צילום: יח''צ אל על

אם אל על תרצה לקבל את מתווה האוצר, על בעליה להזרים ראשית 43 מיליון דולר - גם אם אל תבוצע הנפקה. לאחר מכן יידרש להזרים 50 מיליון דולר - בהתאם לסכום שהחברה תקבל. השקעה מיידית של 93 מיליון דולר, סכום לא סכום מבוטל למי שהשקיע עד כה בחברה 160 מיליון דולר. לא מן הנמנע שההזרמה תיעשה דרך הכנסת משקיע לאל על. באוצר רוצים לראות את הכסף מגיע ולא רק מכיוונם - ולא ממש משנה מהכיס של מי הוא יצא.

מכירת מטוסים

אם אל על תקבל את המתווה הנוכחי, היא תידרש למכור מטוסים, ולאור התזמון האומלל בענף לנוכח המטוסים המשומשים שמוצעים למכירה בכל העולם, הציפייה היא שזה יקרה מצי הדרימליינר שלה המונה 15 מטוסים מתוך הנחה שלדגם הזה יימצא ביקוש בשווקים שכבר מתאוששים - ארה"ב וסין. באוצר דורשים שאל על תתאים את ממדיה לביקושי השוק. גם מנכ"ל אל על מכיר בצורך הזה והוא הדגיש זאת בראיון שהעניק לאחרונה לגלובס: "נתאים את פונקציות הייצור לפונקציית הביקוש ונתאים את התשתיות".

ההתאמה הזו עשויה כאמור לכלול גם פיטורים. בעניין זה אמר יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי לגלובס כי "המשא-ומתן מתקיים בשלב זה מול חברות התעופה ללא מעורבות שלנו. אנחנו ממתינים לממשלה שתקבל החלטות ומביאים בחשבון שבענף התעופה דבר אינו ודאי. המצב יכול להתייצב ופיטורים לא יהיו על הפרק".

שפן נוסף ששלף האוצר מן הכובע בכל הנוגע הוא מועדון הנוסע המתמיד שאל על נדרשת למכור חלק ניכר ממנו. המועדון, שמספריו חסויים הוערך בעבר בשווי של כ-500-600 מיליון שקל והוא מונה 2.4 מיליון חברים כשהוא מניב לאל על רווחיות של כ-25 מיליון דולר בשנה. 350 אלף מבין חברי המועדון מחזיקים בכרטיס אשראי פליי קארד המניב מחזור עסקאות של כ-30 מיליארד שקל בשנה מהם אל על מקבלת תמלוגים. בשעה שאל על ניהלה שיח מול הבנקים להלוואה, הועלה רעיון של שיעבוד המועדון כנגדה. כעת הוא על הפרק כאלמנט פיננסי בעל ערך כשהוא עשוי לפעול כישות כלכלית נפרדת שישקיעו בה חברות אשראי, שחקנים בינלאומיים ואולי אף בעלי אל על בעצמו.

המשא-ומתן נמשך

בהצעת המתווה של האוצר לארקיע וישראייר לא נקבו בתנאי התייעלות. ישראייר קיבלה מקדמה של 16 מיליון דולר ובעליה יזרימו בתמורה 8 מיליון דולר עד לסוף אוקטובר. ארקיע לא קיבלה מקדמה לאור מחלוקת משפטית מול המדינה הנוגעת לשדה דב.

סיפור ישרוטל הוביל למסר ברור שנמצא על שולחן המשא-ומתן: העזרה שמדינה מסכימה לתת היא לחברות ולא לבעלי המניות. המדינה רוצה לראות אותם תומכים בחברות שבבעלותן, גם כמסר של אמון. האוצר רואה בהלוואת הבלון כמענק, החברות רואות בה כנטל. "כשנותנים לנו לעבוד, אנחנו מוכיחים שאנחנו יכולים לעשות את זה", אמר שורק לגלובס. המנטרה על-פיה על המדינה לפצות את החברות לנוכח המדיניות שבלמה את פעילותן - לא ממש עוברת באוצר. גם אם מישהו סבר לרגע שנכון לתת מענק לחברות התעופה, סאגת ישרוטל סתמה את הגולל, באוצר מתמקדים במשימה שקיבלו עוד מהממשלה הקודמת והיא לדאוג לכך שחברות התעופה ישרדו את המשבר, מסר שעשוי להעניק לחברות ובראשן לאל על ביטחון מסוים.

איך יוצאים מהפלונטר? "אנחנו ממשיכים בהידברות", אומר רמי לוי "כשקנינו את החברה הבנו שאנחנו רצים במרתון, הראייה היא לטווח ארוך ואנחנו יודעים שהמצב שיש עכשיו עוד ישתנה".

ההערכות הן שהחברות יקבלו את הצעת האוצר. מטרת ההידברות שברקע היא לשפר את התנאים ולרכך את ההתייעלות הנדרשת. הזמן לא פועל לטובת החברות שניצבות בפני (עוד) תקופה מאתגרת: עונת החורף הרדומה ממילא בפתח וגם אליה הן נכנסות בלי אופק לתיירים ובלי אופק להתאוששות - לפחות עד לחג הפסח.

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?