גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הקריפטו בארץ: עדיין אין כללים ברורים בהמתנה לרגולציה

חוסר הוודאות בארץ עלול ליצור אפקט מצנן וגורם בפעול ליזמים רבים להקים מיזמים בתחום מעבר לים, וחבל ● רגולציה אמורה להיות בעלת גמישות ויכולת להתאים את עצמה לשינויים בשוק תוך זמן קצר

ביטקוין / צילום: Shutterstock
ביטקוין / צילום: Shutterstock

שוק הקריפטו צומח ומתפתח מכל הבחינות בקצב מסחרר. בשנה האחרונה אנו עדים בין היתר לעלייה בשווי השוק (לכ- 2 טריליון דולר), לצד עלייה במחזורי המסחר ובהיקפי הגיוסים, להרחבת סוגי המוצרים והשירותים הפיננסים ה"משבשים", ולהפיכת נכסים דיגיטאליים לנכסי השקעה עבור גופים מוסדיים ומשקיעים קמעונאיים.

יחד עם זאת, צמיחה מהירה זו מהווה דוגמה קלאסית למקרה בו קיים קושי מובנה לרגולציה "להדביק" את הפער, כאשר נכון להיום גישת הרגולציה לתחום אינה אחידה על פני מדינות שונות ונעה בין איסור מוחלט על פעילות בתחום, לבין בחינתו, ולבין אסדרתו באופן ייעודי.

כך למשל, בעוד שביטקוין ואתריום הינם הנכסים הדיגיטאליים היחידים שביחס אליהם קיים מעין קונצנזוס לפיו הם אינם מהווים ניירות ערך, בישראל ובארה"ב קיים חוסר וודאות בכל הנוגע לתחולת דיני ניירות ערך ביחס לכל יתר הנכסים הדיגיטאליים. יודגש כי לסיווג נכס כנייר ערך השלכות משמעותיות ביותר, לרבות לעניין החובות הרגולטוריות הנובעות מההצעה, המכירה, המסחר והסליקה של הנכס וכן בכל הנוגע לייעוץ ושיווק השקעות בנכס.

אם נבחן את המגמה השוררת בארה"ב בחודשים האחרונים בתחום, ניווכח כי המצב אינו אופטימלי. ההתלהבות שאפפה את השוק לקראת כניסתו לתפקיד של יו"ר ה- SEC החדש באפריל השנה (לאור ניסיונו והבנתו את התחום), דעכה במהרה עקב הצהרות כגון "נכסים דיגיטאליים רבים מהווים ניירות ערך" ו-"השוק דומה למערב הפרוע", וזאת במקביל להגברת מאמצי האכיפה של ה-SEC , כפי שיודגם להלן:

1. פיקדון קריפטו

פלטפורמות רבות מאפשרות ללקוחות לצבור ריבית (גבוהה משמעותית מהריבית המוצעת כיום על ידי מוסדות פיננסים מסורתיים) בגין נכסים דיגיטאליים שיופקדו על ידם. בורסת Coinbase האמריקנית תכננה להציע מוצר זה ללקוחותיה, קיימה עם ה-SEC דיונים בעניין במשך חודשים ולבסוף קיבלה מה-SEC הודעה לפיה מדובר בנייר ערך וכי יינקטו כנגדה צעדי אכיפה היה ותתקדם עם השקתו.

2. מימון מבוזר ( DeFi )

תחום המימון המבוזר עושה שימוש בחוזים חכמים לשם ייצור וניהול מוצרים ושירותים פיננסיים בצורה שקופה, ותוך ביטול הצורך בשירותי תיווך. התחום כולל שימושים רבים ומגוונים (באמצעות אפליקציות), כגון מסחר בנכסים דיגיטאליים או הלוואות, בין אנשים ( P2P ). בהעדר מתווכים, הרגולטור האמריקני חושש בין השאר ממקרי תרמית, מניפולציה, הלבנת הון וכשלים טכנולוגיים (כמו למשל באגים בחוזה החכם). לאחרונה, פנה ה-SEC למפתחת הבורסה המבוזרת Uniswap (בה מחזור המסחר חוצה מיליארד דולר ביום) כמו גם לשחקנים רבים אחרים בתחום, בדרישה לקבלת מידע בנוגע לפעילותם, במטרה לבחון את הצורך בנקיטת הליכי אכיפה.

3. מטבעות יציבים ( Stablecoins )

מטבעות אלו מוצמדים למחיר של נכס כגון דולר ארה"ב, בעיקר באמצעות החזקת הנכס בעולם האמיתי במקביל להיקף המטבעות המוחזקים על ידי המשקיעים. ביכולתם לשמור על יציבות יחסית בשוק בו התנודתיות גבוהה, ולאפשר מסחר בנכסים דיגיטאליים ללא צורך בהמרת כספים בחזרה לפיאט. מעבר לאמירת יו"ר ה- SEC לפיה חלק ממטבעות אלו עשויים להוות ניירות ערך, קיים חשש מצד רגולטורים מכך שמרבית המטבעות הצמודים לדולר מגובים במזומנים ובשווי מזומנים באופן חלקי בלבד. בנוסף, מתקיים בארה"ב דיון בשאלה האם הנפקת דולר דיגיטלי על ידי הבנק המרכזי ( CBDC ) תייתר את הצורך בשימוש במטבעות יציבים.

שאלות נוספות עמן מתמודד הרגולטור האמריקני הינן לדוגמה האם NFTs (נכסים בהם כל טוקן הינו ייחודי ובעל מאפיינים השייכים רק לו) מהווים נייר ערך ומה מעמדם המשפטי של DAOs (ארגונים אוטונומיים מבוזרים). מכל מקום, הרגולטור בארה"ב מעלה לאחרונה הילוך בהתמודדותו עם התחום ונוקט בגישה של אכיפה מאסיבית, אולם, על פניו, הוא אינו מספק כללים ברורים לשחקנים בשוק, ועל כן הוודאות בארה"ב צפויה דווקא להגיע מהכרעות שיפוטיות בהליכים משפטיים קיימים ועתידיים.

בהתחשב בכך שישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום הבלוקצ'יין, מצופה כי כללי המשחק בישראל יהיו ברורים. למרבה הצער זה לא המצב. במרץ 2019 פורסם דוח "הוועדה לבחינת אסדרה של הנפקת מטבעות קריפטוגרפיים מבוזרים לציבור", שכלל המלצות כגון בחינת החלת מודל הדומה למימון המונים עבור מיזמי נכסים דיגיטאליים שהינם ניירות ערך, ובחינת אפשרות לביצוע התאמות באסדרה הקיימת לצורך יצירת תשתית מתאימה יותר לפעילות מסחר בנכסים. יחד עם זאת, עושה רשום שלא חלה התקדמות משמעותי לצורך הוצאת המלצות הוועדה אל הפועל, ויתכן שהדבר נעוץ בכך שבין אמצע שנת 2018 לסוף שנת 2020 שוק הנכסים הדיגיטאליים חווה סטגנציה מסוימת.

מעבר לכך, נכון להיום, רשות ניירות ערך טרם גיבשה מסקנות סופיות בדבר הרגולציה שתחול על מכשירי השקעה דרכם ניתן להשקיע בנכסים דיגיטאליים (פסיביים/אקטיביים) או על חברות ציבוריות המעוניינות להשקיע בנכסים דיגיטאליים באמצעות כספי נוסטרו כחלק מפעילותן, כאשר הדבר עדין מצוי בבחינה שלה, לרבות באמצעות ועדה שהוקמה במרץ 2021 וצפויה לפרסם בקרוב דוח להערות הציבור. בינתיים, מגבילה הרשות את היקף החשיפה של חברות ציבוריות כאמור לנכסים דיגיטאליים לעד 25% ממאזנן.

חוסר הוודאות עלול ליצור אפקט מצנן וגורם בפעול ליזמים רבים להקים מיזמים בתחום מעבר לים, וחבל. רגולציה אמורה להיות בעלת גמישות ויכולת להתאים את עצמה לשינויים בשוק תוך זמן קצר, ועל כן מוצע שלא להמתין להכרעות השיפוטיות אצל עמיתינו האמריקנים ולהאיץ את האסדרה בתחום, תוך איזון בין עידוד חדשנות להגנה על ציבור המשקיעים.

*** הכותב הינו שותף במחלקת שוק ההון במשרד ש. הורוביץ ושות'.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בבורסה המקומית; אורמת קופצת בכ-4%

ת"א 35 קופץ ב-0.9% ות"א 90 מוסיף לערכו כ-0.6% ● הדולר בשיא של חמישה חודשים מול השקל ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת