גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק מתגמל חברות טק מפסידות, ובצדק": מנכ"לית בית ההשקעות אופנהיימר בראיון

אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת של אופנהיימר בישראל, מוקסמת מהדור החדש של היזמים שהנפיקו השנה בוול סטריט: "פעם, חברות טכנולוגיה ישראליות היו פונות לנישה מסוימת, היום הן פונות לשווקים ענקיים ואפילו יוצרות שוק בעצמן" ● "אני לא מבוהלת ממימושים של 10%-20% במניה"

טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק
טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק

"אני כבר הרבה שנים בשוק ההון, אבל השנה הנוכחית היא משהו מיוחד. הקצב של השוק זה פשוט וואו, עולם חדש", כך אומרת אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת של בנק ההשקעות אופנהיימר בישראל.

העולם החדש הזה בא לידי ביטוי, בין היתר, במספר גדול של חברות טכנולוגיה ישראליות (כ-20) שהצטרפו מתחילת 2021 למסחר בוול סטריט - חלקן באמצעות הנפקות ראשוניות (IPO) וחלקן במיזוג לחברות SPAC (חברות ללא פעילות שמגייסות כסף לצורך רכישת חברה). כולן עשו זאת לפי שווי של מיליארד דולר לפחות, חמש מהן (מאנדיי , סנטינל וואן , פלייטיקה , איירון סורס  וגלובל-אי ) נסחרות כיום לפי שווי של כ-10 מיליארד דולר או יותר.

 

"זה לא הסטנדרט של שנות ה-2000"

מנה-קליל מלאת תשבחות ליזמי החברות האלו: "אני חייבת להודות שאני מוקסמת", היא אומרת. "החברות שונות מהדור של תחילת שנות ה-2000. זה לא אותו סטנדרט. פעם, חברות טכנולוגיה ישראליות היו פונות לנישה מסוימת ודיברנו הרבה על חסרונות הקוטן שלהן. היום אלו חברות שפונות לשווקים ענקיים, שזיהו שוק ואפילו יצרו אותו.

"זה דור צעיר של יזמים שבכלל לא מתחשב בגבולות גיאוגרפיים; הם אנשים שנולדו לעולם הדיגיטלי, הם חושבים מהבסיס הזה והם יותר יצירתיים. אני לא מבקרת את הדור שלי, אבל אצל היזמים החדשים רואים תשוקה לשבור את הכללים, לצאת מהמוטו של שמרנות יחסית. הם לוקחים סיכונים ומצליחים לכבוש עולמות, לא רק שומרים על הקופה, לא מפחדים להפסיד".

 

נראה שהשוק מתגמל היום חברות שמפסידות כסף.
"השוק מתגמל ובצדק. חברות שיצרו שוק חדש חייבות 'פול גז' כדי לייצר אותו, זה עולה הרבה כסף לפתח, לנגוס נתחי שוק. האסטרטגיה היא של הכל או לא כלום - אם זיהיתי חלון, אני קופץ על זה.

"חייבים לזכור שהמשקיעים האמריקאים לא טיפשים, אי אפשר למכור להם חברה ב-10 מיליארד דולר אם היא לא שווה כלום. הם מבינים בשווקים ובפוטנציאל. הקורונה גם הניעה יצירה של שווקים עצומים, לכן אני חושבת שזו אסטרטגיה נכונה, כל עוד מצליחים לגייס".

אבל תמיד יכול להיות שינוי מקרו-כלכלי שישנה גם את הטעם של המשקיעים.
"נכון, וכבר עכשיו ראינו ירידות במדדים. יש פחד מאינפלציה, בנקים מרכזיים מתייחסים לנושא, והשווקים יורדים כשיש אינפלציה. אבל בשווקים הריאליים - האם הביקוש למוצרים של החברות האלה יתכווץ? אני חושבת שלא. נכון, התמחורים בשוק יכולים לרדת אבל הביזנס הריאלי ימשיך לרוץ קדימה. אני לא מבוהלת ממימושים של 10%-20% שכבר ראינו, הביזנס לא נגמר, ומשקיע לטווח ארוך נכנס כאן לחברות מאוד בריאות עם חזון ומגוון מוצרים".

אביבית מנה קליל / צילום: רמי זרנגר

בתהליך IPO מרגישים את חום השוק

אם בוחנים את התשואות של המניות החדשות, אפשר לזהות מגמה בולטת: בעוד שבחברות שנכנסו לשוק באמצעות IPO חלק מהמניות עלו, חלק ירדו וחלקן נסחרות סביב מחיר ההנפקה, בחברות שנכנסו באמצעות SPAC ירד השווי של כולן.

לדברי מנה-קליל, "אני מסתכלת למשל על טאבולה  שהגיעה לשוק דרך SPAC והיא חברה נפלאה, היא אמנם ירדה ביותר מ-20% אבל התוצאות שלה טובות. אולי כשנכנסים דרך SPAC יש פחות תהליך של ביקוש והיצע, לעומת ניהול ה'בוק' בהנפקה (ספר ההזמנות) שבו יש יותר איזון וגמישות.

חמי פרס ואדם סינגולדה בהנפקת טאבולה בנאסד''ק / צילום: טאבולה

"תהליך IPO מאוד מתקשר עם השוק, מרגישים את החום של השוק, ולכן כשההנפקה קורית היא תואמת לביקושים ואפשר גם לייצר עודף ביקושים כדי לדאוג לאפטר-מרקט. ב-SPAC זה 10 דולר וזהו. נכון שהשווי הוא המשמעותי והוא נקבע קודם, אבל אתה לא ממש יכול להרגיש את החום של השוק ולכן הכלי פחות גמיש".

בתהליך SPAC יש הנפקה פרטית נלווית (PIPE) שבה משתתפים גופים מוסדיים, וזה לכאורה אמור לתת לגיטימציה לשווי שנקבע במיזוג.
"נכון, אבל למוסדיים יש גם אג'נדות משלהם, חלקם עם אג'נדה ארוכת טווח וחלקם פחות. יש גם מקרים שמשקיעי ה-SPAC 'בורחים' לפני המיזוג, וככה החברה מתחילה את הדרך שלה בשוק הציבורי בתהליך שלילי שלא מייצר התלהבות. זה למעשה המחיר שמשלמים על הרצון לגייס מהר (ב-SPAC), אבל זה ברור לגמרי שחברות רוצות לגייס מהר ולהמשיך לתת גז בעסקים שלהן, כי זו תקופה שיש פרמיות בשוויים".

"לחברות תוכנה כלים להיות פי 2 מהיום"

מספר גורמים יכולים, להערכתה, לייצר לחץ על המניות בטווח הקצר. אחד מהם הוא סיום תקופת ה-lock-up - תקופה של חצי שנה לאחר ההנפקה שבה למשקיעים מהתקופה של לפני ההנפקה בחברות, אסור למכור את המניות שלהם. מכיוון שחלק מהחברות הונפקו בחודשים מאי-יוני, התקופה הזו מתחילה בקרוב. הלחץ על המניות עשוי להערכתה ליצור הזדמנות כניסה למניות: "יש סיכוי שקרנות הון סיכון ומייסדים בחברות, שרוצים להיפגש עם הכסף, ימכרו מניות, ואז יכולה להיות הזדמנות נהדרת להיכנס להשקעה בהן", אומרת מנה-קליל. למכירות הפוטנציאליות הללו עשויה לדבריה להיות השפעה חיובית משום שקרנות הון סיכון ישראליות שיממשו מניות "יקבלו עוד 'דלק' להמשך השקעות בהייטק הישראלי, וזה מצוין".

עוד אתגר שהיא מזכירה הוא התחרות על עובדים: "מאוד קשה לגייס אנשים, ובישראל, כולם מתחרים על אותם עובדים", היא אומרת.

אתגר אחר מגיע מכיוון הדוחות הכספיים של הרבעון השלישי, שיתחילו להתפרסם בשבועות הקרובים. "הרבעון השלישי בשנה שעברה היה רבעון של יציאה מהקורונה, עם צמיחה מטורפת. חלק מהירידות בשוק מיוחסות לכך שיש לחץ שהרבעון השלישי הנוכחי לא יהיה באותן עוצמות של צמיחה".

באופנהיימר ישראל נפגשים עם כל החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, גם כאלו שאינן מסוקרות על-ידי האנליסטים של אופנהיימר בארה"ב, וכותבים למשקיעים מה דעתם על החברות; לפי מנה-קליל, רבות מהן מהוות הזדמנות השקעה למשקיעים לטווח הארוך. "לחברות התוכנה למיניהן יש את הכלים להיות פי 2 מהיום", היא אומרת, ומציינת למשל את טאבולה, קלטורה , גלובל-אי, איירון סורס ו-ווקמי . "אלה שוקי-יעד ענקיים, עשרות מיליארדי דולרים. פוטנציאל החדירה מטורף, אם הן יעשו את הדבר הנכון, בזמן הנכון".

הנפקת קלטורה בניו יורק / צילום: ניר אריאלי

מה בנוגע לחברות האוטוטק?
"אנחנו לא מומחים בנושא רכב אוטונומי או חשמלי. אנחנו יכולים להתרשם מהאנשים והחזון אבל לא לתת דעה על חברה שעדיין אין לה מכירות. גם בעולם עוד לא יודעים איזו טכנולוגיה תנצח ותהיה סטנדרט. באינוויז  למשל, ראינו טכנולוגיה שעובדת נפלא, אבל עולם הרכב מאוד תלוי בסטנדרט. ולנס  מציעה מוצר חדש שהמכירות שלו עדיין קטנות אבל יש בו הרבה היגיון, כי הוא יכול לחסוך משקל ברכב החשמלי העתידי. הסטנדרטים מתחילים להתגבש, ובמקרה של האוטוטק אולי כדאי לעשות מיון ולהשקיע ב-5-6 חברות בהנחה שאחת תיקח את כל הקופה".

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"