גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה האקדמית נפתחת: אלה הדברים שמנהלים היו רוצים לראות בתוכנית הלימודים

מכלים מעשיים להתאמת אלגוריתמים קיימים לצורכי הלקוחות ועד למידת תהליכי עבודה בצוות - מנהלים מספרים לגלובס מה חסר להם בבוגרי המוסדות להשכלה גבוהה ונותנים טיפים לסטודנטים איך להתכונן טוב יותר לראיון עבודה ● ניהול וקריירה

“בוגרי תארים מגיעים לא מוכנים” / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
“בוגרי תארים מגיעים לא מוכנים” / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תואר ראשון במדעי המחשב ובמקצועות טכנולוגיים אחרים הוא אחד מכרטיסי הכניסה לתפקידים בתעשיית ההייטק, אבל לבכירים בענף יש בשנים האחרונות ביקורת נוקבת על "התוצרים" של מערכת ההשכלה הגבוהה. הבוגרים, הם טוענים, מגיעים לא מוכנים לשוק העבודה. רגע לפני פתיחת שנת הלימודים, מנהלים מגייסים מצביעים על הנקודות הכואבות.

"בחיים האמיתיים כמעט לא כותבים אלגוריתם מאפס"

יריב חסר, מנהל חטיבת הפיתוח של אמדוקס, המספקת פתרונות תוכנה לחברות הטלקום הגדולות בעולם, מגייס עשרות מהנדסים בשנה, רובם ג'וניורים. "כלי מספר אחת של תוכניתן זה בכלל גוגל", הוא אומר. "יש הרבה מאגרי תוכנה קיימים, וכשאת רוצה לפתור משהו, את לא צריכה לפתח את האלגוריתם מאפס אלא לקחת מהאינטרנט ולהשתמש בזה. זה כלי מספר אחת לקיצור תהליכים.

 

"באוניברסיטה מלמדים אותך איך לכתוב את האלגוריתם, אבל בחיים האמיתיים את כמעט לא כותבת אלגוריתם, אלא מוצאת משהו ועושה לו התאמה. גם סטארט-אפ מתחיל מזה שהוא לוקח אלגוריתם קיים ומתאים אותו לצרכיו. אין כמעט כתיבה טהורה מאפס. אחד הדברים שחסרים מאוד באוניברסיטאות, ואנחנו משתדלים ללמד, זה איך מתאימים מערכת קיימת של לקוח לצורך חדש".

האם המכללות נותנות את הכלים האלה יותר מאוניברסיטאות?
"לבוגרי טכניון נותנים ארגז כלים יותר תיאורטיקני מבוגרי מכללות ובונים להם תשתית אקדמית יותר רחבה, אבל בהיבט של מוכנות פרקטית, אני, למשל, כבוגר טכניון, לא השתמשתי הרבה במחשב במהלך התואר.

"כשאת צריכה להגיע לעולם האמיתי, את צריכה להכיר כלים. במכללות נותנים יותר כלים פרקטיים, וזה היתרון שלהן. מצד שני, את הכלים התיאורטיים לניתוח בעיה נותנים באוניברסיטאות. במציאות, לקוח מציג לך צורך, ויש מגוון רחב של פתרונות, אבל בשום מוסד לא מלמדים איך להבין את צורכי הלקוח".

ומה עם בוטקאמפים של כמה חודשים?
"זה יכול לעבוד עם מהנדסים מתחומים אחרים שמכשירים לעולם התוכנה או אנשים שמיומנים בבדיקות תוכנה, אבל לקחת בוגר תיכון ולהכשיר אותו לתוכנה זה לא משהו שיעבוד".

"לא יודעים לעבוד עם הידיים"

אלי מקדסי, סמנכ"ל תפעול ראשי בלקין ויז'ן, סטארט-אפ ביומד שמציע פתרון להנגשת טיפולים בתחום הגלאוקומה, מסכים שארגז הכלים של הבוגרים מצומצם מאוד. "כשאני מראיין סטודנט שסיים תואר במדעי המחשב או בהנדסת מכונות, אני רואה שהוא בא עם ארגז כלים מאוד מצומצם ונדרשות לו כמה שנים עד שהוא מגיע לרמה שבה הוא יכול להיות פרודוקטיבי, וזה חיוני בעיקר בחברת סטארט-אפ כי המשאבים של חברות כאלה מאוד מצומצמים. הדרך צריכה להיות קצרה וצריך לפגוע במטרה בירייה הראשונה או השנייה, ואם לא - אתה תיפול והמשקיעים יאבדו את האמון.

"כשנדרשתי לבנות את הצוות, חיפשתי אנשים שבאים מלימודי רקע מקצועיים. יש יתרון מובהק למי שלמד הנדסאות ושירת בצבא בתחום האלקטרוניקה ולאחר מכן עשה את ההשלמה להנדסה.

"האוניברסיטה נותנת לך כלים איך ללמוד לבד, אבל פחות כלים אפקטיביים למקום שאתה הולך לעבוד בו. שמים דגש על מתמטיקה, פיזיקה, דברים שהם יפים וטובים כשלעצמם אבל הם פחות מקושרים למה שקורה בתעשייה. אתה יכול להביא ד"ר לפיזיקה, אבל הוא לא יודע לעבוד עם הידיים. כשתלך לראיון עבודה, מהר מאוד יבינו שאתה צריך לעשות כברת דרך ארוכה כדי להגיע לרמה של פיתוח מוצר רפואי".

אלי מקדסי, מנהל תפעול ראשי בבלקין ויז'ן / צילום: מלכה שני

"ניהול צוות לא לומדים באקדמיה, אלא בצבא"

חסר מצביע על חור נוסף בהשכלה: באוניברסיטאות לא מלמדים את "כללי הטקס" של תהליכי העבודה. "יש תרבות, סדר יום של צוות פיתוח, שנפתח בפגישה ובדיון על היום הקודם"', הוא מסביר. "באקדמיה לא מלמדים את הטקסים האלה והעבודה נעשית לא בצוותים אלא בעבודה יחידנית או מקסימום בזוגות. בעולם העבודה יש צוותים של שמונה עד 10 אנשים שלכל אחד מהם יש תפקיד: אחד עובד מול הלקוח ומתרגם את הצרכים שלו לשאר הצוות; אחד אחראי על בדיקות התוכנה. כל תהליכי הפיתוח האלה לא נלמדים או מיושמים. אנחנו צריכים להכשיר את האנשים.

"ניהול צוות גם לא לומדים באקדמיה. כן לומדים את זה ביחידות טכנולוגיות בצבא, אבל גם ביחידות קרביות. לכן חשוב בראיונות עבודה לא לספר רק על התואר - את הציונים אפשר לראות בגיליון - אלא גם על התנסויות של עבודה בצוות ואינטראקציה עם אנשים. את הבירוקרטיה הטכנית אפשר ללמוד, אבל את אופן התקשורת עם אנשים - שירות צבאי קרבי מכשיר יותר מכל מקום עבודה. מישהו שתפקד בצוות של טנק בטוח יהיה טוב בצוות פיתוח. העניין של האינטנסיביות הוא גם מאוד חשוב. גם אם עבדת בשירות לקוחות - אתה יודע לעשות אינטראקציה עם לקוחות, וכדאי לספר על זה".

רוני שדה, מנכ"ל MedOne, המקימה חוות שרתים ומספקת שירותי ענן, אומר שהוא מחפש בעיקר אנשים שנעים להיות בסביבתם, סקרנים, יצירתיים ויזמים. הוא מסכים עם חסר שאת זה לא לומדים באוניברסיטה. "עובדים צריכים את הניצוץ הזה. מי שמגיע מ-8200 מתאים בדיוק, אבל גם אנשים שבאים מקרבי, יש להם יכולות להנהיג ולעבוד בצוות, יזמות וסקרנות".

"לא יודעים להכין מסמכים באנגלית"

קושי נוסף הוא העדר ידע בהתנהלות בשוק גלובלי. "יש אצלנו צוותים מעורבים, חלק בארץ, חלק בארה"ב, חלק בהודו", אומר חסר. "האנגלית של רוב המועמדים היא טובה, אבל יש הבדלי תרבות. למשל, כשאמריקאי אומר 'אולי' זה לרוב 'לא', וצריך להבין את האינטראקציה הבין-אנושית בסביבה גלובלית".

מקדסי אומר שהבעיה היא לא רק בפערי תרבות אלא גם באנגלית. "כשאתה בונה מוצר אתה צריך לעשות אפיונים ולהגיש מסמכים ברמה גבוהה. לבוגרי אוניברסיטאות ומכללות אין אנגלית מספיק טובה כדי לאפיין מוצר ולהכין מסמכים ברמה שהיא מספיק גבוהה".

"מועמדים נורא מתבלבלים"

טל קורונל, מנהלת גיוס וקריירה ברפאל, המעסיקה 8,000 עובדים, מצביעה על העדר מוכנות מנטלית לשוק העבודה וחוסר ידע איך למצות את הפוטנציאל מהלימודים. לדבריה, ג'וניורים שמגיעים לראיונות מתקשים "לזקק" את המוטיבציה שלהם. "מדהים שאתה שואל אותם: יש לכם שלוש אופציות למקומות עבודה, איך תבחרו, לפי שכר? עניין? הם נורא מתבלבלים ולא מוכנים לשוק העבודה", היא אומרת.

"אנחנו מביאים בחשבון שמועמדים מגיעים עם ידע אקדמי ולכן אנחנו לא בוחנים ניסיון, כי אין ניסיון, אלא את היכולות, את הפוטנציאל, את היצירתיות, את יכולת הלמידה. כדאי למועמדים להיות ערוכים לשאלות האלה על יכולת למידה, סקרנות, פוטנציאל. ברפאל אנחנו מצליחים לגשר על הפער הזה, כי אנחנו קולטים אותם כשהם סטודנטים". 

מקדסי נתקל בחוסר ידע לגבי האפשרויות שהתואר פותח בשוק העבודה. "הגיעו אליי 20 סטודנטים לאופטומטריה מבר אילן ושאלתי אותם מה הם מתכוונים לעשות בסיום הלימודים", הוא מספר. "רובם אמרו, 'נעבוד באופטיקנה ובאופטיקה הלפרין ונתאים משקפיים לאנשים'. הסברתי להם שזו ראייה מאוד צרה של המציאות. אדם שנכנס לתחום מסוים, רוכש ידע וכלים שאפשר למנף לדברים אחרים. אם הוא למד אופטומטריה הוא מכיר את מבנה העין ויכול להשתלב בחברה כמו שלנו".

ככלל, קורונל ממליצה לסטודנטים בכל התחומים להיכנס לעולם העבודה כבר במהלך הלימודים. "זה גם יאפשר לכם למצוא עבודה בקלות וגם לקצר את זמן הקליטה. בארגון יש פוליטיקה, אתה לא לבד, אתה צריך להיטמע בשלל פרויקטים, ואם לא תחווה את זה כסטודנט, הקליטה תהיה קשה יותר".

עוד כתבות

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת