גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שהוביל את הגיוס של מובילאיי: "ההייטק בהייפ. כולם חושבים שכל מטאטא יורה"

יפתח יעקב, שועל שוק הון ותיק, שפעל עד כה מתחת לרדאר ואף הוביל את סבבי הגיוס הראשונים של מובילאיי, יצא השנה מאחורי הקלעים כשהנפיק את שותפות המו"פ שלו איי ארגנטו ● בראיון לגלובס הוא מספר על הגיוס הלא מוצלח בבורסה, מטיח ביקורת ברשות ניירות ערך ומספר מה גרם לסכסוך העסקי עם בן דודו יובל רבין

יפתח יעקב / צילום: איל יצהר
יפתח יעקב / צילום: איל יצהר

יפתח יעקב מקדים לפגישה שלנו, רענן וערני אחרי שחייה של כשני קילומטר בבריכה של בית הלוחם, כמו שהוא נוהג לעשות בכל בוקר, "כחלק מהשיקום הגופני וגם הנפשי שלי". את הפציעה שלו הוא סוחב מאז יצא לחלץ חברים בקרבות בחווה הסינית במלחמת יום כיפור, ובעקבותיה שכב בבית חולים חצי שנה.

השיקום הנפשי כבר נמשך הרבה יותר מזה. "הייתי בטיפול די ארוך, כמה שנים, כי ידעתי שאם לא, זה יתקע אותי. לפחות אצלנו בגדוד כולם יוצאים שרוטים. השאלה איך אתה מטפל בעצמך".

אחד הדברים שעזרו לו להתמודד עם הקושי הוא עיטור המופת שקיבל על פעולתו במבצע. "ההכרה מאוד עוזרת להתגבר על הטראומות. זה יהיה צדקני מצדי להגיד שעיטור המופת לא עזר".

הוא אכן השתקם: יעקב הוא שועל שוק הון ותיק, שפעל שנים רבות מתחת לרדאר. הוא התחיל את דרכו היזמית כשהקים בית השקעות קטן וארבע שנים לאחר מכן כבר הוביל את שני סבבי ההשקעה הראשונים של מובילאיי.

אחרי עוד כמה תחנות בדרך, שיפורטו פה בהמשך, במרץ האחרון יצא מאחורי הקלעים אל קדמת הבמה הבורסאית, כשהנפיק בתל אביב את שותפות המו"פ (מחקר ופיתוח) שהקים איי ארגנטו. שותפויות מו"פ נולדו מתוך הרצון של הבורסה ושל רשות ניירות ערך לשתף את הציבור בסצנת ההשקעה בהייטק. בעוד קרנות הון סיכון רגילות אינן פתוחות לציבור הרחב, אלא רק למשקיעים עמוקי הכיסים, שותפויות המו"פ הן מעין קרנות הון סיכון סחירות, שמאפשרות לכל אחד לקנות יחידת השתתפות ולמכור אותה בכל עת.

הפורטפוליו של שותפות איי ארגנטו מונה היום שלוש חברות - אייכה, תוכי מערכות וצ'אקרטק - ולדברי יעקב, נדיר ששותפות מו"פ מגיעה עם נכסים כאלה לסף הבורסה. למרות זאת, הגיוס במסגרת ההנפקה, לדברי יעקב, "לא היה מוצלח במיוחד. תכננו לגייס 30 מיליון דולר וגייסנו 15". את האחריות הוא מטיל בין השאר על ההיסטריה של רשות ניירות ערך: "הייתה רוח נגדית מרשות ניירות ערך מול שותפויות המו"פ", הוא אומר. עד לפני כמעט שנתיים השותפויות היחידות שיכלו להיסחר בבורסה היו מתחום האנרגיה והפקת הסרטים. הנפקת שותפויות המו"פ התאפשרה בתיקון חקיקה בדצמבר 2019, ומאז הונפקו 13 שותפויות, והתעוררו לא מעט ספקות.

"ברשות נבהלו מעצמם. רק התחילו וכבר נבהלו", הוא ממשיך. "סבלנות זה כנראה לא דבר שיש להם בשפע. גם החתמים הכזיבו. שום מוסדי לא נכנס להנפקה חוץ ממיטב דש, שנכנסו בסכום קטן מאוד, ונשארנו רק עם המשקיעים שלנו מחו"ל. אני תולה את זה ברגליים הקרות שהמוסדיים קיבלו לאחר הניסיון בשותפויות הראשונות".

ואכן במהלך הזמן שחלף רשות ניירות ערך הלכה והצטננה בנוגע לאופנה החדשה שהיא עצמה השיקה, ואף החלה להוציא אזהרות למשקיעים. בין השאר היא הדגישה שמדובר בהשקעה ברמת סיכון גבוהה, כי מדובר בהייטק ועוד בשלבים מוקדמים יחסית, ושעיקר הסיכון הוא על המשקיעים, ואילו היזמים מסכנים מעט מאוד מכספם ונהנים מדמי ניהול נדיבים - באיי ארגנטו גובים 2%, אבל יש שותפויות שמגיעות ל-10%.

"באמת יש בעיה בדמי הניהול, אבל מה שענת גואטה (יו"ר רשות ניירות ערך - ש"ל) טוענת, לפתחה היא טוענת. הרי הרשות אישרה את התשקיפים האלה עם דמי הניהול. אנחנו הקפדנו מאוד שאין לנו שום נושא משרה או הוצאה קבועה על חשבון הקרן מעבר למה שהחוק מחייב".

איי ארגנטו נכסים טכנולוגיים / צילום: הבורסה לניירות ערך

הכספים שגייסתם מספיקים לשם כך?
"התוכנית העסקית הייתה לגייס 100 מיליון שקל, אז כן, כרגע אנחנו מביאים כסף מהבית. יש לנו סבלנות. גם במובילאיי בהתחלה לא לקחתי כלום וגמרתי עם כמה מיליונים טובים".
רוב שותפויות המו"פ ירדו בשווי.

"צריך סבלנות. תרבות ההשקעה בסטארט־אפ לא יכולה להשתנות. קרנות מו"פ זה נחמד, אבל לא הגיוני לרצות לראות תוצאות מיד".

גם אתם ירדתם בכ־20% מההנפקה.
"בכלי כזה אי אפשר לשפוט שום דבר בשנה הראשונה. אי אפשר להשוות אותנו לחברות של 30 שנה כמו שופרסל, כימיקלים לישראל ובזק, לא בגודל וגם לא בוותק. רק לאחרונה פרסמנו את הדוח הראשון. יתרה מזאת, בטכנולוגיה צריך סבלנות. זו לא השקעה שמתאימה לקרנות נאמנות, אבל היא כן מתאימה לקרנות פנסיה, כי הן צריכות לדאוג לתשואה עוד 30 שנה".

אבל מה שמדאיג את ענת גואטה הוא שהמשקיע שומע הייטק - ומיד חושב על אקזיט ועל התעשרות מהירה.
"אנחנו כל הזמן ציינו את זה. אבל אני יודע שהאוזניים אטומות וכולם חולמים על אקזיט".

השקעה סביבתית, כי זה טרנד

איי ארגנטו, שבשליטת יעקב והמנכ"ל שי הוד, התחילה כבית השקעות קטן. עם השנים הפך בית ההשקעות למולטי פמילי אופיס, כלומר למנהלת עושר עבור יחידים ומשפחות, כ-420 לקוחות שבהם ישראלים אבל גם דרום־אמריקאים. החברה מציעה ללקוחותיה, לצד תכנון פיננסי והשקעות שאינן נגישות בדרך כלל למשקיע הפרטי, גם מסלול של השקעה בסטארט־אפים: "מ־2017 עד השנה שעברה גייסנו במסלול הזה כמעט 30 מיליון דולר. השנה גייסנו כמעט 10 מיליון דולר".

החברה חרתה על דגלה מחויבות להשקעות בעלות השפעה ישירה על החברה ועל הסביבה (ESG), אבל כשאני שואלת את יעקב אם מדובר באקט שיווקי הוא לא מהסס להודות. "כן, בהחלט. הציע לנו את זה אחד המשקיעים שלנו. הוא אמר: חברים, אתם ממילא בתחום הזה והיום זה טרנד".

"קשה להיות יהודי"

ההווה השוק־הוני של יעקב לא רומז במאומה על עברו: הוא נולד במנרה לשניים ממייסדי הקיבוץ. אמו היא רחל יעקב, אחותו של יצחק רבין המנוח, ובת לנחמיה ולרוזה רבין, פעילת ציבור סוציאליסטית ודמות מרכזית בהגנה. אביו רפי נולד בהיידלברג לאב פסיכיאטר ואם רופאת עיניים, עלה לארץ דרך תנועת הבונים והשתייך לגרעין שהקים את מנרה. אמו בת ה-97 עדיין מתגוררת בקיבוץ. הקשר עם הדוד יצחק רבין, זוכר יעקב, היה חזק, והוא היה מגיע הרבה למנרה לבקר וליווה את כל האירועים בחייהם.

מלחמת יום כיפור הביאה אותו אל התופת של קרב החווה הסינית, אחד הסמלים המצמררים ביותר של המלחמה. "הוטסנו לסיני ביום שישי", הוא משחזר, "וכבר ביום ראשון נהרג המ"פ שלי נמרוד גאון (מחבר מילות השיר "אני שומע שוב" ששר שלמה ארצי - ש"ל)". ב-15 באוקטובר לקח חלק במבצע המפורסם שיזם אריק שרון - לצלוח את תעלת סואץ מצד מערב ולהעביר כוחות שריון וחי"ר לעומק המערך המצרי: "זה היה רעיון נועז ומסוכן מאוד. בסוף זה עבד, אבל זה היה כרוך בהרבה אבדות. ניהלנו שם קרבות קשים. הגדוד שלי יצא עם 26 טנקים ובחצות הלילה כבר היינו רק שישה. כולם קצינים".

באותו השלב התברר שטנק ונגמ"ש נתקעו כמה קילומטרים משם בתוך מחפורת. יעקב נשלח עם קצין נוסף, ירון פינק, לחלץ אותם באפלה מוחלטת. הוא ביקש מפינק שיישאר בחיפוי, ונסע לאסוף אותם. "הם היו 11 איש, לא כולם יכלו להיכנס לצריח", הוא משחזר, "רובם נשארו על הטנק מבחוץ". כאשר החל יעקב לחזור עם הניצולים דרומה, ראה פתאום שהטנק של פינק בוער. "בדיעבד, אחרי 50 שנה, אסור היה לאף אחד מאיתנו לעמוד במקום, היה צריך לנסוע. אבל אני חזרתי על הטעות הזאת. אמרתי, אעבור אצלו ואקח את מי שרק אפשר". כשעמד כדי לאפשר לחיילי הטנק השני לעלות על הטנק שלו, נפגע גם הוא, פגיעה ראשונה בכל הצד הימני של גופו ופגיעה שנייה שהעיפה אותו מחוץ לטנק.

"היה לי שבר בצוואר הירך, לא יכולתי לזוז. נשארתי עם חובש צעיר למשך זמן שנראה לי נצח. בשלב מסוים אמרתי לו, לך תקרא לעזרה". למרות הסכנה וכוחות האויב המפוזרים בשטח נשלח כוח נוסף לחפש את יעקב. התותחן ברטי אוחיון, לימים ניצב במשטרת ישראל, ירד מהטנק כדי למצוא אותו. אבל הכול היה אפל, והיו מפוזרים בשטח עשרות הרוגים ופצועים מצרים. אוחיון התקדם ממחפורת למחפורת תוך שהוא לוחש "אתה יהודי?" עד ששמע לחישה "אני יהודי - וקשה להיות יהודי".

יעקב חולץ לבסוף ופונה לבית החולים איכילוב. "כשהגעתי לשם לא טיפלו בי כי הייתי שחור מכוויות וחשבו שאני מצרי", הוא מספר, "הודיעו להם שיגיעו גם פצועים מצרים והם כנראה החליטו לטפל קודם בפצועים ישראלים. זה כמעט עלה בחיי, כי הייתי עם הרבה פגיעות ורסיסים וזיהומים וכמעט בלי דם".

בשנת 1977, בעקבות קריאה לדגל של גיבור אחר ממלחמת יום כיפור, יובל נריה, היה יעקב מעורב בהקמת "שלום עכשיו", שנוסדה על רקע ביקור סאדאת בישראל. באותן שנים כעס יעקב מאוד על דודו יצחק רבין, שהיה עוד בתקופה הניצית שלו. "היום אני לא שופט אותו על התקופה ההיא, כי אני לא עברתי את מלחמת העצמאות שהשאירה הרבה מאוד צלקות ביחסים בין ערבים ויהודים, אבל אז שפטתי אותו לחומרה. כשהגיעה הקדנציה השנייה שלו כראש ממשלה, והוא הלך לכיוון יוזמות השלום, שמחתי. אמרתי, הנה, הדוד שלי מגיע למקום שאני עומד בו כבר שנים".

ואז הוא נרצח.
"הרצח היה נקודת שבר גדולה עבורי. זה היה משבר אמון חריף מאוד ביני לבין מדינת ישראל".

יש מי שיאמר שמדובר ברוצח יחיד שמונע מאידיאולוגיה קיצונית.
"מה פתאום אדם אחד? זו מערכת שלמה שמי שהוביל אותה זה ביבי והפוליטיקאים האחרים שעמדו על המרפסת בכיכר ציון (כחודש לפני הרצח התקיימה הפגנה בכיכר ציון בירושלים, ובה נשאו המפגינים שלטי נאצה המציגים את רבין בכאפייה ובמדי נאצים. בין השאר נכח שם נתניהו - ש"ל). "חוויתי משבר גדול. מאוד אהבתי אותו וראיתי את אמא שלי מאבדת את אחיה היחיד. היא לא התאוששה מהאירוע לעולם".

"מניות תמורת שלמות המשפחה"

באותה השנה שבה נרצח רבין החליט יעקב לעשות מפנה משמעותי בחייו - זו הייתה השנה שבה פנה לדרך עצמאית והקים את איי ארגנטו. "מבחינתי זו הייתה שנה איומה, אבל מתחילים איפה שמתחילים".

לפני קריירת היזמות שלו התחיל יעקב את דרכו כסמנכ"ל הכספים של כור, אז חברה הסתדרותית, לאחר מכן עבר לצים, ומשם לחברת הברוקרים מוריץ טוכלר, שנקלעה לשערורייה הקשורה לזיוף פקודות קנייה ומכירה.

אל ההשקעה במובילאיי הגיע ארבע שנים אחרי שיצא לדרך עצמאית באמצעות אחד מלקוחותיו, זיו אבירם, מיזמי מובילאיי - שנמכרה שנים לאחר מכן לאינטל תמורת 15 מיליארד דולר - וביקש שיעזור לו לגייס כסף לחברה. יעקב התלהב מהטכנולוגיה ונרתם למשימה. הוא ארגן את סיבוב ההשקעה הראשון ממשקיעים פרטיים וגם את השני. גם הוא עצמו השתתף.

עם השנים, ועם כניסת משקיעים גדולים כמו בנקי ההשקעות גולדמן זאקס ומורגן סטנלי וההנפקה ב-2014, מכרו יעקב וחלק מהמשקיעים שלו נתחים ממניותיהם.

אתה לא מצטער שלא נשארת עם כל המניות?
"בטח. אבל חוכמה בדיעבד זו לא חוכמה. נכנסנו במחיר נמוך מדולר. מי שנכנס בתקופה הזאת ולא יצא, הגיע לרווח של 300%. אני לא הרווחתי עשרות מיליוני דולרים כמו חלק מהמשקיעים שהבאתי, אלא מיליוני שקלים. בתור התחלה בעולם ההשקעות זו זריקת עידוד".

ב-2007 הגה יעקב את חברת גלילה ליין טכנולוגיות לתיקון טלפונים סלולריים, שהוקמה באזור התעשייה צח"ר, גם כדי לייצר תעסוקה לעובדים מהגליל. יובל רבין, בן דודו, חזר אז מארה"ב, ויעקב הציע לו לחבור אליו, מן הסתם מתוך כוונה שהמוניטין שלו יסייע למיזם.
רבין צירף שותפים, קובי הוברמן והרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. בין חלוץ ליעקב נוצרו עימותים, ובשלב מסוים הציע יעקב שהחברה תגייס כסף כדי לפתח את העסקים, אולם השותפים התנגדו וטענו כי יממנו בעצמם את המשך דרכה. "הם לא רצו לוותר על נתחים מהחברה, מה שצריך לעשות כשמגייסים משקיעים, כי צפו לזה עתיד יפה".

במאי 2010 הדיח הדירקטוריון את יעקב, וזה תבע את החברה על כמה מאות אלפי שקלים בבית הדין לעבודה. "לא שילמו לי כלום. עבדתי יותר משנה בלי משכורת. בסוף ויתרתי על הכול, נתתי להם את המניות כדי לשמור על שלמות המשפחה. אבל זה לא קרה. גם גורשתי מהעיר וגם אכלתי את הדגים המסריחים". זמן לא רב לאחר מכן הודיעה החברה במפתיע על פיטורי כל העובדים ועל סגירה. לפני כארבע שנים אמר רבין בראיון ל-G שרוב החובות שיש לו נובעים מהפרשה הזאת.

"בערך חצי מהעסקים נגמרים בגלל סכסוכים בין שותפים, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בבני משפחה", מסכם יעקב. "זו הייתה טעות שלי לעשות עסק עם בן משפחה".
יובל רבין ודן חלוץ בחרו שלא להגיב.

"להתאהב בפיתוח ולא למכור"

את הקשיים והמפלות שעלולים להתלוות להשקעה בחברות סטארט-אפ יעקב מכיר היטב על בשרו. אחת מהחברות שבפורטפוליו של איי ארגנטו היא צ'אקרטק, הנמנית עם חברות שנמצאות במרוץ הפיתוח לגביע הקדוש: טעינה מהירה של רכב חשמלי דרך רשת חשמל מקומית. אלא שההנפקה של צ'אקרטק בפברואר השנה יצרה באזז גדול - לא במובן החיובי. החברה הונפקה תוך שהיא מחזיקה בהערת עסק חי ובניגוד לדעתו של יעקב, שהיה מראשוני המשקיעים בה.

הפיילוטים הראשונים של החברה, בשדה התעופה בווינה ועם סקודה, הצליחו, אבל טווח הנסיעה שהמוצר סיפק בין טעינה לטעינה היה 250-200 ק"מ, והתעשייה החלה לכוון לטווח ארוך יותר. צ'אקרטק רצתה לפגוש את השוק במקום נכון, עצרה את הפיילוטים וחזרה לשלב הפיתוח.

"החלטנו להיכנס כמשקיעים ב-2017, כשהטכנולוגיה כבר הייתה מוכחת, והכסף שגייסנו עבורה מהמשקיעים שלנו, קצת יותר מ-6 מיליון דולר, היה לצורך פיילוטים. החיים הטבעיים של סטארט־אפ הם לעבור למכירות בתום הפיילוט. במקרה שלהם ברגע שהחברה הודיעה שעכשיו היא עובדת על גרסה חדשה, הם אמרו 'נחכה'. זו טעות די שכיחה - מתאהבים בפיתוח ושוכחים שצריך גם למכור".

כיוון שצ'אקרטק נזקקה לכסף נוסף, היא הכניסה משקיע חדש, קרן אלה אימפקט, עם 8 מיליון דולר - ואז התחיל המתח. איי ארגנטו הציעה שכל אחד מהמשקיעים ישקיע עוד, באלה אימפקט התנגדו, וחוזר חלילה, עד שהכסף עמד להיגמר. באיי ארגנטו רצו לצאת לגיוס באופן פרטי, השאר רצו לצאת להנפקה, "כי היה הייפ והיה נראה שזה יהיה קל, אבל זו הייתה טעות איומה.

"ההנפקה הייתה כישלון. היא רצתה לגייס כ-100 מיליון שקל לפי שווי של 400 מיליון שקל, ובסוף גייסה 29 מיליון שקל לפי שווי של 215 מיליון שקל בלבד. החברה גם נמצאת במלכודת נזילות. הנייר לא עולה, ומשקיעים לא מתלהבים, כי נראה שאין חלום ואין סיפור. הנפקה בשלב לא נכון שורטת את החלום. יש חברות שיצאו ממצבים כאלה, אבל גם להן זה לקח המון שנים.

"מה שקורה עכשיו מזכיר לי את 2000-1990 בהייטק: הייפ, אופוריה, כולם חושבים שכל מטאטא יורה, וחברות בלי מודלים הולכות לבורסות פה ובנאסד"ק. חברות בתחילת הדרך מתנהלות כאילו סיימו את התהליך ורק נשאר לאסוף את הכסף".

יפתח יעקב (69)

אישי: נשוי בשנית + שלושה ילדים ושני נכדים, מתגורר בצור הדסה
השכלה: בעל תואר ראשון בכלכלה ופילוסופיה מהאוניברסיטה העברית ותואר שני בכלכלה מבית הספר לכלכלה בלונדון
עוד משהו: אוהב מוזיקה קלאסית, ג'אז ובלוז. בחמש השנים שלאחר רצח רבין, דוד שלו, ארגן בכל שנה קונצרט לזכרו

עוד כתבות

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

הרמז של המקורב לטראמפ לתקיפה יחד עם ישראל: "כוח מרשים"

הסנטור האמריקאי לינדזי גרהאם: "אי אפשר לתת להם למשוך זמן" ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל