גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם נתניהו נכשל 4 פעמים בהקמת ממשלה למרות שניצח בפער גדול?

יולי אדלשטיין יוצא לקרב מול בנימין נתניהו. אבל מה עם הדיוק בעובדות? ● המשרוקית של גלובס 

יולי אדלשטיין, הליכוד. המהדורה המרכזית, חדשות 12, 11.10.21 / צילום: יצחק הררי - דוברות הכנסת
יולי אדלשטיין, הליכוד. המהדורה המרכזית, חדשות 12, 11.10.21 / צילום: יצחק הררי - דוברות הכנסת

ח"כ יולי אדלשטיין יצא השבוע בהכרזה דרמטית כשהודיע שיתמודד מול בנימין נתניהו על הנהגת הליכוד. מדוע אדלשטיין רוצה להחליף את נתניהו? "אנחנו ארבע פעמים עשינו בחירות, ארבע פעמים הליכוד זו הסיעה הגדולה בפער בכנסת, וארבע פעמים לא הצלחנו להרכיב ממשלה לאומית בראשות הליכוד", הוא הסביר בראיון לחדשות 12. "אז אם לא נעשה חשבון נפש רציני בבית, אנחנו נישאר באופוזיציה לשנים ארוכות".

ארבע מערכות בחירות תוך פחות משנתיים הן ללא ספק עניין שיכול לסחרר ולבלבל. אז לטובת הציבור שאולי כבר איבד את הספירה, ולטובת המתמודד הטרי אדלשטיין, בואו נרענן את זכרוננו.

הבחירות הראשונות בסבב נערכו באפריל 2019. גם הליכוד וגם כחול לבן זכו באותה מערכת בחירות ל-35 מנדטים. הליכוד אמנם קיבלה כמעט 15 אלף קולות יותר בקלפי, אך הפער הקטן לא בא לידי ביטוי בחלוקת המנדטים, ובוודאי שלא ניתן לטעון שהליכוד הפך ל"סיעה הגדולה בפער", כפי שגרס אדלשטיין. כך או כך, נתניהו אכן קיבל לאחר הבחירות את המנדט מהנשיא, ואכן, כפי שציין אדלשטיין, לא הצליח להרכיב ממשלה. ישראל נגררה לסבב בחירות נוסף.

הסבב השני נערך בספטמבר 2019. אדלשטיין כנראה הספיק כבר לשכוח את תוצאותיו, כי עם ספירת הקולות התברר שהליכוד איבדה 3 מנדטים והסתפקה ב-32, מול 33 מנדטים לכחול לבן. למרות זאת, נתניהו שוב קיבל ראשון את המנדט בניסיון להקים ממשלה, אך גם הפעם הוא כשל. המנדט עבר לגנץ ולאחר שגם הוא לא מצא את הדרך לעשות זאת, הגיע סבב הבחירות השלישי.

הסבב הזה נקבע למרץ 2020. כאן נתניהו רשם את ההישג הטוב ביותר שלו: 36 מנדטים מול 33 לכחול לבן. ללא ספק הסיעה הגדולה בכנסת. אבל האם נתניהו נכשל בהרכבת ממשלה? כזכור הוא דווקא הרכיב אחת כזאת, ועמד בראש הממשלה ה-35, יחד עם בני גנץ, שהוגדר כראש הממשלה החליפי בממשלה הייחודית. יחד עם זאת, אדלשטיין דיבר על "הרכבת ממשלה לאומית" ואפשר לטעון שהממשלה הפריטטית לא עומדת בהגדרה.

הבחירות האחרונות, שנערכו במרץ 2021, הן למעשה היחידות שמתאימות באופן מלא לתיאור של אדלשטיין. הליכוד זכתה ב-30 מנדטים, והפכה למפלגה הגדולה בפער משמעותי מיש עתיד שקיבלה 17 מנדטים. כידוע, נתניהו לא הצליח לתרגם את 30 המנדטים הללו כדי להקים ממשלה, והליכוד נאלץ לנדוד לספסלי האופוזיציה.

אבסורד שלא היה כמותו?

לאדלשטיין הייתה התבטאות מעניינת נוספת באותו ראיון. הוא המשיך להזהיר מפני מצב שבו הליכוד תחת נתניהו ימשיך להיות "הסיעה הגדולה ביותר בכנסת (אך) באופוזיציה", מצב שאותו הוא כינה "אבסורד שלא היה כמותו".

נאמר מיד: אין לנו יכולת או רצון לשפוט את "גודל האבסורד" הגלום בכך שלמרות היתרון הגדול במנדטים של הליכוד על פני שאר המפלגות בכנסת הנוכחית הוא בכל זאת יושב באופוזיציה, אבל כן ננצל את ההזדמנות כדי להזכיר שזו אינה הפעם הראשונה שבה המפלגה הגדולה בכנסת היא לא זאת שמרכיבה את הממשלה.

בבחירות 1981 הליכוד קיבלה 48 מנדטים לעומת 47 מנדטים של המערך, ומנחם בגין אכן הרכיב את הממשלה. אך כשהוא פרש מתפקידו, ב-1983, כבר השתנה מערך הכוחות בכנסת והמערך התאחד עם רץ לסיעה בת 50 מנדטים, בעוד הליכוד מנה 46 מנדטים בלבד.

למרות זאת, הנשיא דאז, חיים הרצוג, הטיל את מלאכת ההרכבה על יו"ר הליכוד יצחק שמיר. הממשלה שהקים שמיר הפכה לראשונה בתולדות הכנסת שמוקמת על ידי הסיעה השנייה בגודלה.

13 שנה מאוחר יותר, תחת שיטת בחירות שונה, בנימין נתניהו היה זה שהקים את הממשלה לאחר שניצח בבחירות הישירות את שמעון פרס. אלא שהמפלגה הגדולה ביותר באותה כנסת הייתה העבודה, עם 34 מנדטים, מה שלא מנע ממנה להישאר באופוזיציה.

הדוגמה האחרונה מגיעה מבחירות 2009, כאן כבר בשיטת הבחירות החדשה-ישנה. קדימה זכתה אז ב-28 מנדטים, מנדט אחד יותר מהליכוד, אך הליכוד הייתה זאת שהקימה את הממשלה ואילו קדימה נותרה באופוזיציה.

סביר להניח שהאבסורד שעליו מדבר אדלשטיין מתייחס לפערים הגדולים בין המפלגה הגדולה לבאה בתור אחריה - עניין שלא קיים בדוגמאות ההיסטוריות שהבאנו, והוא אכן תקדימי בכל הנוגע לישראל. אך מה לגבי העולם? בכתבה של המשרוקית מ-2019 הראנו כי בלטביה ובשוודיה היו מקרים בהם המפלגה הגדולה ביותר בפער גדול לא ישבה בקואליציה. בלטביה אף הוקמה ממשלה שבראשה עומד מנהיג מפלגה בת שמונה מנדטים בלבד.

בשורה התחתונה: דבריו של אדלשטיין לא נכונים ברובם. בארבע מערכות הבחירות של 2019-2021 הליכוד הפך למפלגה הגדולה ביותר רק פעמיים, ורק פעם אחת בפער גדול במיוחד. לאחר בחירות מרץ 2020, נתניהו דווקא כן הצליח להקים ממשלה, אם כי מדובר בממשלה פריטטית וייתכן שהיא אינה עונה להגדרה של אדלשטיין ל"ממשלה לאומית".

 

תחקיר: אוריה בר-מאיר

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"