גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צילו של בנימין נתניהו מוביל את הכנסת למעשה אובדני

זו לא התחולה הפרסונלית נגד נתניהו שהופכת את החוק אותו מקדם גדעון סער, המונע מנאשם פלילי להקים ממשלה, לבעייתי כל כך ● דווקא העובדה שהחוק אמור לחול על כל ראשי הממשלה, מכאן והלאה היא שמגבירה את מידת הסכנה בו ● מה חושבים על כך שרי הממשלה, ומה חשבו על כך בעבר?

גדעון סער / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
גדעון סער / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

גדעון סער מתראיין בימים האחרונים באולפני הטלוויזיה השונים בניסיון למכור את הצעת החוק, אותה הוא מקדם בימים אלה, אשר תמנע מנאשם בפלילים לכהן כראש ממשלה. ראיון אחרי ראיון סונט ראש מפלגת תקווה חדשה באלה המביעים התנגדות להצעתו ומייחס להם את מה שהוא מכנה "האידאולוגיה החדשה", ולפיה - "רק עם כתב אישום אפשר להיות ראש ממשלה".

אז ברור שמדובר בניסיון להציג את המתנגדים להצעתו באור קריקטורי, ובכל זאת - כמו בכל קריקטורה גם בזו של סער יש מן האמת. אמנם איש אינו מאמין שהיותו של אדם נאשם בפלילים מהווה תנאי הכרחי שרק בהתקיימו רשאי הוא להתמודד על ראשות הממשלה בישראל, אך בכיוון ההפוך המשפט הזה ודאי נכון. היותו של אדם מכהן בתפקיד ראש ממשלת ישראל מהווה תנאי מספיק להפיכתו לנאשם בפלילים. לכל הפחות - לנחקר תחת אזהרה.

הטבלה לא משקרת

החיבור הזה בין כהונה בתפקיד ראש הממשלה להסתבכות בפלילים אינו פרי של אידאולוגיה פוליטית. הוא קשר סטטיסטי מתמטי שלא ניתן להכחישו. כל ראשי הממשלה שכיהנו כאן בעשרים וחמש השנים האחרונות מצאו את עצמם מתישהו מסובכים עד צוואר בדין הפלילי. היו מהם שהגיעו למשטרה כנחקרים תחת אזהרה. היו מהם שסיימו את כהונתם כשהפרקליטות הפכה אותם לנאשמים. והיה מהם כמובן מי שהורשע וריצה את עונשו בכלא. גורל אחר אין לראשי ממשלה שלנו. איש מהם לא יוצא מכהונתו כשהוא נקי מרבב פלילי.

כשכל ראש ממשלה בישראל מסתבך בפלילים משמעות ההצעה של סער היא מסירת מפתחות בית ראש הממשלה לידי הפרקליטות, שכן כל ראשי הממשלה יהיו מעתה בטווח הכוונות שלה. בידיה יהיה להחליט מי ייכלל ברשימת המועמדים לתפקיד ראש הממשלה ומי לא. כמה זמן תארך כהונתו של כל אחד מראשי הממשלה ומי הם שיוכלו להחליפו. וזו, רבותיי, סיבה מספקת להתנגד להצעה של סער.

זה לא שהאלטרנטיבה בה ראש ממשלה ממשיך לכהן תחת כתב אישום מזהירה במיוחד. רחוק מכך. אלא שהיא הרסנית הרבה פחות לשיטה הדמוקרטית שלנו מההצעה של סער. כששלטון מתחיל להתחלף - לא באמצעות הבחירה הציבורית, אלא בגלל החלטה פקידותית, אפשר להכריז על סגירת העסק.

הבחירה בזהות ראש הממשלה היא תמצית ההליך הדמוקרטי בישראל. היא הסיבה שבגללה אנשים משתתפים עדיין בבחירות. אם החוק של סער ייקח מהאזרחים גם את זה נישאר עם מעטפת ריקה. טקס מפואר למהות שאבדה. אז האם אין בממשלה הזו שרים שרואים את הדברים אחרת מסער? ובכן, האמת היא שיש גם יש. ברשותכם, מכאן והלאה אני מקדיש את הדברים שלי לאחד מהם.

שתיקה טקטית

ישבנו בסוף שנת 2019 בבית קפה בירושלים. כתבת לי שתרצה להיפגש כדי לשמוע על האתגרים שעומדים בפני מערכת המשפט והשירות הציבורי בכלל. באתי בשמחה כדי להעניק לך הרצאה של שעה בדבר יחסי הכוחות המעוותים שמתקיימים בישראל בין הפקידות המקצועית והדרג הנבחר.

בסוף דבריי אמרת לי שאתה מאוד מסכים עם הדברים שלי. "כמעט עם הכל", הדגשת. האמנתי לך. ראיתי שגם אתה רואה את הכפפת הדרג הפוליטי להחלטותיו של הדרג המקצועי כגירעון דמוקרטי חמור. אם כך, מדוע אינך משמיע קול בסוגיות האלה, שאלתי אותך. הסברת שעוד תגיע העת לכך. אמרת שכשנתניהו כבר לא יהיה ראש ממשלה בהחלט תדבר ואף תפעל. כעת, כך הסברת, כל דבר עלול להתפרש כהסכמה עם הקו שנתניהו מוביל.

מאז עברו כמעט שנתיים. שיחה כמו זו שהייתה לי איתך ניהלתי עם עוד מספר מקבילים לך. נתתם אז את התחושה שאתם ממתינים על הקווים. הנה עוד רגע ואתם מתגייסים למשימה הדמוקרטית החשובה של איזון היחסים בין הפקידות לנבחרי הציבור. כפי שרצוי במדינה דמוקרטית. רק שעכשיו, עד כמה שאני מצליח להתרשם, נתניהו כבר לא מאייש את לשכת ראש הממשלה. ולמרות שעת הזמיר הגיע, קול התור עדיין אינו נשמע בארצנו. אותה דממה דקה שאפיינה אתכם אז ממשיכה להישמע מכיוונכם גם היום.

במקום לתקן את התוצאה הדמוקרטית הרעה שיצר פסק הדין בעניין דרעי ופנחסי שקבע כי החלטת הפרקליטות להעמיד לדין שר מספיקה על מנת להביא לסיום כהונתו ושעליו סיכמנו שחייבים לתקנו, כעת נראה שאתם נחושים לצעוד בכיוון הפוך. במקום לבטל את מאזן האימה של היועמ"ש כנגד השרים אתם עומדים לתמוך בהצעתו של סער המרחיבה את ההלכה ומעמיקה עוד את הבור הדמוקרטי שחפר עבורנו בית המשפט העליון. גם ראש ממשלה, ועל אף שהוא זוכה לתמיכת יותר ממחצית חברי הכנסת שנבחרו ישירות על ידי הציבור, לא יוכל לכהן בתפקידו, ככל שהפרקליטות החליטה להגיש נגדו כתב אישום.

מנסרים את הענף

והכל, מיותר לומר - מבלי שהורשע. מבלי שתוכח אשמתו. מבלי שנשמעו טענותיו. מבלי שהוצגו ראיותיו. רק על בסיס החלטת הפרקליטות להגיש נגדו כתב אישום. כשהתקדימים לחברי ממשלה שזוכו לאחר הגשת כתב אישום נגדם מוכרים לכל.

אין לי ספק שאתם מבינים את משטר התמריצים המעוות שאתם עומדים לייצר פה עבור הפרקליטות. את העוצמה המשחיתה שתפקידו בידיה. את ההשפעה הפוליטית הדרמטית שתהיה מעתה לעצם החלטתה להגיש כתב אישום. אני יודע שאתם יודעים שמדובר בתקדים עולמי. ובכל זאת, אתם שותקים. גם כעת. אז חששתם שאחרת נתניהו יישאר. היום אתם מונעים מהחשש שאחרת הוא עוד יחזור.

אלא שהפחד שלכם מצילו של נתניהו כה עמוק, שאתם מוכנים להשליט עליכם, לעולמים, את מערכת התביעה, שהיא מערכת המחזיקה בסמכויות המסוכנות לחירותכם הרבה יותר מאלה שהחזיק בהן היריב הפוליטי האולטימטיבי שלכם. אתם נחושים לנסר את הענף שעליו כולכם, כפוליטיקאים, יושבים.

אתם מתעקשים להתעלם ממה שתפגשו בוודאות במטר הבא של מסלולכם הפוליטי. שותקים את תמיכתכם בהצעת החוק מבלי לראות את מי שאתם משליטים על עצמכם בשם סילוקו המוחלט והנצחי של נתניהו מהזירה. האם אתם לא מבינים שאתם, חברכם, או ראש מפלגתכם, הם הבאים בתור? האם אתם באמת ובתמים מאמינים שדווקא אצלכם יפוג קסמה של הסטטיסטיקה? שדווקא אצלכם משטר התמריצים של הפרקליטות יפעל אחרת?

הכותב הוא דוקטורנט בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו בתפקידי יעוץ שונים בכנסת ובממשלה. לקראת הקמת הממשלה הנוכחית שימש כחבר בצוות המשא-ומתן של ימינה לממשלה.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?