גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צוואר הבקבוק של אמריקה: האניות תקועות, המחירים עולים, ומתנות החג לא יגיעו בזמן

צינור האספקה עבד פעם כמו מכונה משומנת, עם כוח עבודה זול בסין ועם מלאי המתעדכן עפ"י ביקוש, אך לא עוד ● הנס של שנות התשעים - גאות, תעסוקה, אינפלציה נמוכה - אינו חוזר ● מתנות חג המולד מאיימות לא להגיע בזמן, וביידן, שהפופולריות שלו צפויה להיפגע מכך, החליט לפתוח את נמל לוס אנג'לס בלילה

אניית משא ממתינות מחוץ ובתוך נמל לונג ביץ' בלוס אנג'לס, החודש / צילום: Reuters, LUCY NICHOLSON
אניית משא ממתינות מחוץ ובתוך נמל לונג ביץ' בלוס אנג'לס, החודש / צילום: Reuters, LUCY NICHOLSON

צוות של כתבים ופרשנים ברשת הרדיו הציבורית של ארה"ב ניסו להשיב לשאלת מאזין ביום ו' שעבר: "הנשיא ביידן הודיע, שמכאן ואילך נמל לוס אנג'לס יפעל 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. מדוע הוא לא פעל 24/7 עד כה?"

הם ניסו, בכל הרצינות, אבל לא הצליחו. נראה בעליל שהשאלה הזו אפילו לא עלתה על דעתם. נו, טוב, עיתונאים. אבל מהודעתו הדרמטית של הנשיא השתמע משהו חמור הרבה יותר: השאלה הזו לא עלתה גם על דעתו.

אניית משא ממתינות מחוץ ובתוך נמל לונג ביץ' בלוס אנג'לס, החודש / צילום: Reuters, MIKE BLAKE

ההודעה על האצת הפעילות בנמל הגדול ביותר בארה"ב (9.3 מיליון מכולות בשנה שעברה; משתרע לאורך 70 ק"מ של חוף האוקיאנוס השקט, על פני 32 קמ"ר?) נמסרה ביום ד' שעבר. היא באה בעיצומו של משבר, ששני מאפייניו הברורים ביותר הם עלייה נמשכת בשיעור האינפלציה וצווארי בקבוק קריטיים בצינורות האספקה של המשק האמריקאי.

57 אניות בלוס אנג'לס

התוצאה של שעות העבודה המקוצרות בנמלי לוס אנג'לס ולונג ביץ' הסמוך (שבשעריהם נכנסים 40% של היבוא האמריקאי) היא שלפריקת מטען של אניית־מכולות יחידה נדרש עכשיו פרק זמן ארוך פי שלושה מזה שנדרש לפני משבר הקורונה. הכול מסכימים שהמשבר הזה הוא הסיבה העיקרית לפקקי התנועה הגלובליים. אבל בנמלי סין, שבהם 24/7 הן נוסחת העבודה הרגילה, הפריקה אורכת רק 20% יותר ממה שהייתה לפני הקורונה.

פירושו של דבר, שכל אניית משא צריכה לבלות 12 יום בממוצע ליד רציפי לוס אנג'לס. מספר אניות המשא המחכות לתורן להיכנס לנמל עומד עכשיו על 57. סתימת העורקים הזו ניכרת בבתי כלבו ובמרכולים, בסוכנויות רכב ובחנויות אלקטרוניקה, היא מאטה את המסחר המקוון, והיא עומדת להעכיר את רוחה של אמריקה לקראת עונת החגים של סוף השנה. סכנה מיידית לשלומו הפוליטי של הנשיא נובעת עכשיו, לפי דעה מקובלת, מהמחסור הצפוי בצעצועי חג המולד.

עוד פעם חסר נייר טואלט?

המחסור הנוכחי לא דומה למחסור בימים הראשונים של משבר הקורונה, אבל גם הפעם יש ידיעות על מחסור בגלילי נייר טואלט. רשת אחת, Bed Bath & Beyond, הודיעה שהיא מפחיתה בחמישית את המלאי שלה.

הנשיא ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Evan Vucci

39% מהנשאלים בסקר צרכנים בסוף ספטמבר דיווחו על קשיים ברכישת מוצרי נייר, כולל טואלט; 43% דיווחו על קשיים ברכישת קפה, בשר ומוצרים ארוזים; 34% על קשיים ברכישת רכב; 23% על כלי חשמל לבית; 21% - רהיטים; 18% דיווחו על מחסור במוצרי אלקטרוניקה; ו־14% על בגדים.

בלשונו של הנשיא ביידן, הצרכנים מודאגים מפני מחסור, "מטוסטרים דרך נעלי ריצה ועד רהיטי חדר שינה".

מה יכולה אנייה לעשות בשבועיים

צווארי הבקבוק האלה ניכרים לא רק בדרום קליפורניה. הם משפיעים על נמלים מסיאטל וטאקומה בצפון־מערב ארה"ב, עד סוואנה בדרום־מזרח וניו יורק וניו ג'רזי בצפון־מזרח. בימים כתיקונם, אי אפשר בדרך כלל למצוא אף אנייה אחת העוגנת מחוץ לנמל סיאטל, במדינת וושינגטון, לא הרחק מגבול קנדה. עכשיו עוגנות שם 15 אניות בממוצע (על פי דיווח ב"סיאטל טיימס"). בניגוד לדרום קליפורניה, נמלי מדינת וושינגטון לא עומדים לעבור למתכונת 24/7. הנהלת הנמלים לא משוכנעת שהארכת שעות העבודה, היא כשלעצמה, תפתור את הבעיה.

פתרון מלא צריך להתגבר על המחסור במשאיות ובידיים עובדות. מנהלים של חברות תובלה מטילים את אשמת המחסור על הממשלה הפדרלית, שמענקי האבטלה הנדיבים שלה בזמן משבר הקורונה השאירו נהגים פוטנציאליים בבתיהם. תחלופת הנהגים בחברות התובלה הגיעה ל־90% ויותר בסוף השנה שעברה.

אנייה נושאת בין 10,000 ל־21,000 מכולות. מנהל של חברת תובלה גדולה בקליפורניה אמר ל"לוס אנג'לס טיימס", שעכשיו נחוצים שבועיים לפריקת מטענה של אנייה ממוצעת. שבועיים הם הזמן הדרוש לאניית משא לחצות את האוקיאנוס השקט ממזרח אסיה למערב ארה"ב.

מצב העניינים הזה ייקר את עלות ההובלה מסין לאמריקה פי ארבעה בהשוואה עם השנה שעברה; פי עשרה בהשוואה עם הימים שקדמו לנגיף הקורונה. התוצאה היא עיכובים גדולים במסירת סחורות. מקרר או מדיח כלים שנרכשו בקיץ יימסרו לקוניהם, במקרה הטוב, בתחילת החורף.

הסתימות בסין "הגרועות בעולם"

אף כי נמלי אמריקה הם הנפגעים העיקריים, צווארי בקבוק הם עכשיו עניין שבשגרה הרחק מארה"ב. דובאיי למשל הטילה איסור על כניסת יבוא לנמל התעופה הבינלאומי שלה למשך שישה ימים, החל מיום ג' שעבר, כדי לנסות ולפנות את "הכמות הבלתי רגילה" של סחורות שהצטברו במחסנים. האמירות משלמת את מחיר ההפחתה של 30% מכוח העבודה בחברה המנהלת את מטעניה של חברת התעופה הלאומית Emirates.

לפי 'פייננשל טיימס', מאה אניות ממתינות לתורן בנמלי הונג הונג ושנג'ן, ו"הסתימות בחוף הדרומי של סין הן כרגע הגרועות בעולם". בסך הכול, באמצע השבוע שעבר המתינו 584 מכולות בכל רחבי העולם מחוץ לנמלי-היעד שלהן.

"לחטוף את קערת הפונץ'"

ידו של הנשיא ביידן קצרה מכדי לפתוח את הסתימות הגלובליות. לא ברור אפילו באיזו מידה הוא יוכל להשפיע על צווארי הבקבוק המקומיים. אבל ברור למדי שהוא התמהמה מאוד, במידה לא לגמרי מובנת. התנהלותו מחזקת את הרושם של כשלון הנהגה, הגובה מביידן מחיר פוליטי מאמיר.

צווארי הבקבוק לא מכבידים רק על מציאת מוצרים בחנויות. הם גם מלבים את האינפלציה. נתונים רשמיים הראו בשבוע שעבר, שהאינפלציה ב־12 החודשים הקודמים עד ספטמבר עמדה על 5.4% - שיעורה הגבוה ביותר מאז משבר הסאב־פריים, לפני 13 שנה.

סקר ממכון המצוטט למעלה, morningconsult.com, בדק איך הצירוף של מחירים ושל בעיות מסירה השפיע על הרגלי קנייה בחודש שעבר. 64% מבני 18 עד 34 החליטו שלא לרכוש מפני שהמחירים היו גבוהים מדי; כיוצא בזה, 59% מבני 35 עד 44. האחוזים נמוכים יותר מעל גיל 45. מן הנתונים האלה נובע איום ישיר לקצב ההתאוששות הכלכלית. ואמנם כלכלנים כבר חוזים צמיחה איטית יותר מהצפוי בשנה הבאה.

משבר צינורות האספקה מעמיד בספק שתיים מן ההנחות החשובות של הגאות הכלכלית הגדולה האחרונה, בשנות ה־90. אז השתררה הפתעה כאשר עקומת פיליפס המפורסמת, על הקשר בין תעסוקה מלאה לאינפלציה, לא התממשה. הוצעו אז שני הסברים: העלות הנמוכה של קווי היצור בדלתא של נהר הפנינה בסין והיכולת הממוחשבת החדשה להתאים את גודל המלאי, בייחוד בעסקים קטנים, לביקוש בפועל, במקום לביקוש המשוער.

ובכן, הדלתא אינה ממלאת עוד את הביקוש, ופקקי התנועה בנמלי הכניסה לא מאפשרים מלאי־על־פי־ביקוש. התעסוקה חוזרת אל שיאיה מלפני המגפה, והאינפלציה נוסקת. פרופ' פיליפס חוזר לביקור, והשאלה היא מה יעשה הבנק המרכזי לפני שיחליט שהגיע הזמן "לחטוף את קערת הפונץ' באמצע המסיבה". זה 40 שנה שלא השתמשנו בקלישאות כאלה, אבל גם הן, כמו פרופ' פיליפס, שוקלות ביקור חוזר.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על