גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סער: "הצלנו את המדינה ממקום מסוכן, אבל המבחן הכי חשוב הוא בהעברת התקציב"

בכנס לשכת יועצי המס באילת התייחס שר המשפטים גדעון סער למהלכים שמובילה הממשלה, למלחמה בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, לסוגיית דמי האבטלה לעצמאים ולכהונת ראש ממשלה המתמודד עם הגשת כתב אישום ● "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה"

שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

"אני חושב שהצלנו את מדינת ישראל ממקום מאוד מסוכן, שבא לידי ביטוי בחוסר יציבות פוליטי ומצב קיצוני של ארבע מערכות בחירות בשנתיים. זה לא היה מסתיים אם לא היו חילופי שלטון. עדיין זו לא ערובה לכך שהממשלה תצליח להוציא את מדינת ישראל מהמשבר הכי חמור בתולדותיה לתקופה של יציבות פוליטית. המבחן הראשון היה הקמת הממשלה אבל המבחן הכי חשוב הוא בעוד שלושה שבועות בהעברת התקציב וחוק ההסדרים. כך נאפשר למדינה לתפקד". כך אמר הבוקר (ג') סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת.

סער התייחס לפרישתו מהליכוד ואמר, כי הוא "מרוצה" ושלם עם הצעד שעשה, שאיפשר את הקמת הממשלה. לדבריו, "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה. כשנכנסתי למשרד המשפטים גיליתי שכל הצמרת גולחה, וששלוש שנים לא הייתה יציבות. הכל עבר להיות במשטר של ממלאי מקום. פרקליט המדינה ומנכ"ל המשרד היו בכותרות, אבל זה היה בכל האגפים וזה פגע בשירות לאזרח. זה הגיע לזה שעשינו צעד לא שגרתי, אבל אני שלם איתו במאה אחוז".

סער התייחס לחששות של המגזר העסקי מסגירת המשק בגל הקורונה האחרון, ואמר כי הממשלה התעקשה על הותרת המשק פתוח בשל הנזקים הכלכליים שהיו צפויים. "היתה נקודת זמן, באוגוסט, שחשבתי שהיה אפשר להגביל התקהלויות, אבל יותר מאוחר בספטמבר לאחר פתיחת שנת הלימודים היה לחץ מאד-מאד חזק של משרד הבריאות על הממשלה לשנות את מדיניותה. ואנחנו לא שינינו את המדיניות, כי חשבנו שהמחירים הכלכליים לעוד סיבוב של הגבלות דרסטיות הם מחירים שמאד נתקשה להתאושש מהם. והמשק התחיל להתאושש. אנחנו רואים את זה בנתונים המקרו כלכליים, ולכן עמדנו על דעתנו, ובסופו של דבר זה מה שקרה".

מלחמה כלכלית בארגוני הפשיעה בחברה הערבית

סער נשאל על ידי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, על הטענה כי "הפקידים" שולטים במדינה ולשרים ולממשלה קשה להתמודד מול הדרג המקצועי, והשיב כי אם באמת רוצים לקדם דברים אז מצליחים גם בניגוד לדעת הדרג המקצועי. כדוגמה הביא סער את החקיקה לעונשי מינימום בנוגע לפשיעת נשק שהוא מקדם בימים אלה על מנת להילחם בפשיעה במגזר הערבי.

"יש סוגיות שהדרג המקצועי ממליץ ואנחנו לא מקבלים את המלצתו. לדוגמה, אני מקדם עכשיו נושא של עונשי מינימום על עבירות נשק, של סחר בנשק בלתי חוקי ושל החזקת נשק בלתי חוקית, וזו מכת מדינה במגזר הערבי היום. מדברים על סדר גודל של חצי מיליון כלי נשק בלתי חוקיים שמסתובבים, וכמובן שיש לך השלכה על החיים, על ירי בשטח בנוי, על ביצוע של פשיעה וגם על פחד אמיתי.

"למשרד המשפטים יש גישה עקרונית נגד עונשי מינימום, שאגב, בד"כ היא נכונה. הגישה היא לא להגביל את הרשות השופטת, כי גם בית משפט כאשר אתה דוחק אותו עם מקרה שלא נראה לו מתאים, אפשר לעקוף את זה, אולי באמצעות זיכוי. לפעמים זה נכון, ובמקרה הזה זה לא נכון. כשהמדינה בעצם מאבדת את ההרתעה שלה וחייבת לנקוט בענישה מרתיעה, והיא לא יכולה לעבור רק דרך העונש המירבי, היא חייבת להיות מאסר בפועל לכל מקרה כזה, כדי שהמסר הזה יועבר. קיבלתי החלטה ואנחנו מקדמים בחקיקה, זה כבר עבר קריאה ראשונה בשבוע שעבר ונשלים את החקיקה עוד החודש".

לדברי סער, "הדרג המקצועי התנגד לזה (חקיקת עונשי מינימום בגין עבירות נשק, א' ל"ו). בסופו של דבר אתה צריך לקדם את מה שאתה מאמין בו, וזה תלוי בנו ובהחלטות שלנו. אני לא אגיד לך שזה לא נהיה יותר קשה במשך השנים, אבל מי שבאמת רוצה יודע להעביר את המדיניות שלו".

שר המשפטים דיבר גם על המשך וחיזוק המאבק הכלכלי בפשיעה המאורגנת, וריכוז מאבק כלכלי בפשיעה בחברה הערבית. "כוונתנו היא להילחם בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, שהם היום ארגונים מאד עוצמתיים, באמצעים כלכליים.

"היום לנהל תיקי פשיעה כלכלית זה כמעט בלתי אפשרי. הזמן שעובר עד למתן ההחלטה השיפוטית ממסמס את כל הערך, ואחרי שנים ארוכות גם הענישה הרבה פעמים לא מספיק מרתיעה, לפעמים מובילה לעסקאות טיעון, גם לא במקומות שצריך, ואנחנו היום הוספנו בעצם לבתי המשפט הכלכליים שני מהלכים במקביל, של חקיקה ושל צו.

"זה גם מהלך שמגובה בתקציב המדינה ואנחנו מסמיכים את בתי המשפט הכלכליים שיתעסקו בענייני ניירות ערך ותאגידים ולעסוק במקרים של פשיעה כלכלית כבדה, עבירות הלבנת הון כבדות, תיקים מאד גדולים ומורכבים, כדי לסיים אותם בפרקי זמן סבירים, וגם שהענישה תהיה יותר אפקטיבית. היה על זה ויכוח, וזה יבוא מחר לוועדת חוק החוקה של הכנסת. נוסיף בשלב הראשון 6 תקנים, עוד 6 בשלב השני, ואני מקווה מאד שזה יהיה חלק מאותה התמודדות - ולדעתי חלק שחייב להיות קריטי".

המדינה צריכה לדעת לתת מענה לציבור העצמאים

סער נשאל על ידי נשיא לשכת יועצי המס מדוע אינו מקדם דמי אבטלה לעצמאים, והסביר כי לדעתו יש פתרונות אחרים עבור עצמאים. "בנושא דמי אבטלה לעצמאיים היה דיון ועדת שרים לחקיקה. יש כוונה לגבש הצעת חוק ממשלתית תוך פרק זמן של 3-4 חודשים. יש דברים אחרים שלפי דעתי צריך לבחון אותם.

"אני למשל הצעתי בעקבות המשבר הקודם שכאשר המדינה מורידה הוראה למגזר העסקי, לא משנה כרגע אם זה מטעמי בריאות או בטחון והתקפת טילים, ופתיחת עסק נמנעת לאורך חודש ימים לדוגמה, אז לפחות למרכיב של שכר דירה בתקופה הזו, לא ב-100% אלא ב-90% - יהיה לזה כיסוי.

"כל מדינה מתמודדת עם משברים, אולי אנחנו קצת יותר ממדינות אחרות, וצריך לדעת איפה אפשר לתת את המענה לציבור העצמאיים ולבחון את זה לא רק בתקופה של משבר אלא הסדרים לטווח ארוך, ודאות ואיזושהי רשת בטחון. ושלא כל פעם יהיה דיון מחודש בכל מרכיבי רשת הביטחון הזאת. אני מקווה שכאשר נעביר את תקציב המדינה יהיה יותר זמן לעבודה מסודרת, בסה"כ הממשלה הזו בהרכב שלה פרו עצמאיים ואני מקווה שכך נעשה".

סער הוסיף והתייחס גם לנושא הגבלת כהונתו של ראש ממשלה והגבלות על כהונה תחת כתבי אישום. לדבריו, "זה שקמה ממשלה של אנשים שלא חושבים אותו דבר, זה לא קרה סתם. התפקיד של הממשלה הזו בעיניי הוא בין היתר לקבוע הסדרים משטריים טובים יותר לטווח ארוך, כדי שמדינת ישראל לא תקלע שוב לתוהו ובוהו פולטי ולמקומות מאד רעים.

"אני מציע שני דברים: אחד כבר יצא - פורסם תזכיר החוק בנושא הגבלת כהונה של רה"מ למקסימום 8 שנים. לא אומר 2 קדנציות כי בישראל לפעמים חצי שנה זה קדנציה, אבל 8 שנים. ריכוז הכח הזה למקומות לא טובים לא יכול להימשך זמן רב מידי. אני מאמין גם בעיקרון של הגבלת כהונה בשלטון המקומי".

עוד הוסיף שר המשפטים כי "הנקודה השנייה היא כהונה עם כתב אישום. בעיניי זה לא נושא תיאורטי כי ראינו בעיניים לאן זה מגיע, איזה שיקולים מופעלים, איך בשביל לא להגיע למינוי של יועמ"ש לממשלה אז אפשר להגיע להקדמת בחירות בפעם הרביעית כדי לא לקיים את הסכם הרוטציה. בקיצור, עולם המושגים הוא שאינטרס אישי קודם לטובת המדינה, ולכן אני לא רוצה לשים את המדינה במקום הזה יותר.

"עכשיו נהיתה אידאולוגיה חדשה: ר"מ יכול להיות עם כתב אישום. אז אני כופר בזה. אני לא מציע להחיל את זה אחורה, אני מציע להחיל הסדר מהכנסת ה-25 והלאה. חשוב למנוע הישנות של מצב כזה. כל אחד יודע מה קרה ומה היה, ולא משנה כרגע הזווית המפלגתית של כל אדם, אנחנו לא רוצים להיות במקומות האלה בעתיד. זה לא פוגע בחזקת החפות. משמעותה לא חזקת ניהול מדינה במקביל לניהול הליך פלילי, וזכותה של הכנסת לחוקק את החוק הזה. אני מקווה שנצליח".

סער התייחס גם לשאלה האם "הכל שפיט" בעיניו, והשיב: "בעייני לא הכל שפיט. בעיניי בית משפט שהוא מרוסן בנושאים שנוגעים למדיניות, עושה את תפקידו טוב ושומר על אמון הציבור. כמובן שיש מקרים חריגים, אבל בסופו של דבר מי שנושא באחריות זה הדרג הנבחר".

עוד כתבות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד