גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סער: "הצלנו את המדינה ממקום מסוכן, אבל המבחן הכי חשוב הוא בהעברת התקציב"

בכנס לשכת יועצי המס באילת התייחס שר המשפטים גדעון סער למהלכים שמובילה הממשלה, למלחמה בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, לסוגיית דמי האבטלה לעצמאים ולכהונת ראש ממשלה המתמודד עם הגשת כתב אישום ● "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה"

שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

"אני חושב שהצלנו את מדינת ישראל ממקום מאוד מסוכן, שבא לידי ביטוי בחוסר יציבות פוליטי ומצב קיצוני של ארבע מערכות בחירות בשנתיים. זה לא היה מסתיים אם לא היו חילופי שלטון. עדיין זו לא ערובה לכך שהממשלה תצליח להוציא את מדינת ישראל מהמשבר הכי חמור בתולדותיה לתקופה של יציבות פוליטית. המבחן הראשון היה הקמת הממשלה אבל המבחן הכי חשוב הוא בעוד שלושה שבועות בהעברת התקציב וחוק ההסדרים. כך נאפשר למדינה לתפקד". כך אמר הבוקר (ג') סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת.

סער התייחס לפרישתו מהליכוד ואמר, כי הוא "מרוצה" ושלם עם הצעד שעשה, שאיפשר את הקמת הממשלה. לדבריו, "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה. כשנכנסתי למשרד המשפטים גיליתי שכל הצמרת גולחה, וששלוש שנים לא הייתה יציבות. הכל עבר להיות במשטר של ממלאי מקום. פרקליט המדינה ומנכ"ל המשרד היו בכותרות, אבל זה היה בכל האגפים וזה פגע בשירות לאזרח. זה הגיע לזה שעשינו צעד לא שגרתי, אבל אני שלם איתו במאה אחוז".

סער התייחס לחששות של המגזר העסקי מסגירת המשק בגל הקורונה האחרון, ואמר כי הממשלה התעקשה על הותרת המשק פתוח בשל הנזקים הכלכליים שהיו צפויים. "היתה נקודת זמן, באוגוסט, שחשבתי שהיה אפשר להגביל התקהלויות, אבל יותר מאוחר בספטמבר לאחר פתיחת שנת הלימודים היה לחץ מאד-מאד חזק של משרד הבריאות על הממשלה לשנות את מדיניותה. ואנחנו לא שינינו את המדיניות, כי חשבנו שהמחירים הכלכליים לעוד סיבוב של הגבלות דרסטיות הם מחירים שמאד נתקשה להתאושש מהם. והמשק התחיל להתאושש. אנחנו רואים את זה בנתונים המקרו כלכליים, ולכן עמדנו על דעתנו, ובסופו של דבר זה מה שקרה".

מלחמה כלכלית בארגוני הפשיעה בחברה הערבית

סער נשאל על ידי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, על הטענה כי "הפקידים" שולטים במדינה ולשרים ולממשלה קשה להתמודד מול הדרג המקצועי, והשיב כי אם באמת רוצים לקדם דברים אז מצליחים גם בניגוד לדעת הדרג המקצועי. כדוגמה הביא סער את החקיקה לעונשי מינימום בנוגע לפשיעת נשק שהוא מקדם בימים אלה על מנת להילחם בפשיעה במגזר הערבי.

"יש סוגיות שהדרג המקצועי ממליץ ואנחנו לא מקבלים את המלצתו. לדוגמה, אני מקדם עכשיו נושא של עונשי מינימום על עבירות נשק, של סחר בנשק בלתי חוקי ושל החזקת נשק בלתי חוקית, וזו מכת מדינה במגזר הערבי היום. מדברים על סדר גודל של חצי מיליון כלי נשק בלתי חוקיים שמסתובבים, וכמובן שיש לך השלכה על החיים, על ירי בשטח בנוי, על ביצוע של פשיעה וגם על פחד אמיתי.

"למשרד המשפטים יש גישה עקרונית נגד עונשי מינימום, שאגב, בד"כ היא נכונה. הגישה היא לא להגביל את הרשות השופטת, כי גם בית משפט כאשר אתה דוחק אותו עם מקרה שלא נראה לו מתאים, אפשר לעקוף את זה, אולי באמצעות זיכוי. לפעמים זה נכון, ובמקרה הזה זה לא נכון. כשהמדינה בעצם מאבדת את ההרתעה שלה וחייבת לנקוט בענישה מרתיעה, והיא לא יכולה לעבור רק דרך העונש המירבי, היא חייבת להיות מאסר בפועל לכל מקרה כזה, כדי שהמסר הזה יועבר. קיבלתי החלטה ואנחנו מקדמים בחקיקה, זה כבר עבר קריאה ראשונה בשבוע שעבר ונשלים את החקיקה עוד החודש".

לדברי סער, "הדרג המקצועי התנגד לזה (חקיקת עונשי מינימום בגין עבירות נשק, א' ל"ו). בסופו של דבר אתה צריך לקדם את מה שאתה מאמין בו, וזה תלוי בנו ובהחלטות שלנו. אני לא אגיד לך שזה לא נהיה יותר קשה במשך השנים, אבל מי שבאמת רוצה יודע להעביר את המדיניות שלו".

שר המשפטים דיבר גם על המשך וחיזוק המאבק הכלכלי בפשיעה המאורגנת, וריכוז מאבק כלכלי בפשיעה בחברה הערבית. "כוונתנו היא להילחם בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, שהם היום ארגונים מאד עוצמתיים, באמצעים כלכליים.

"היום לנהל תיקי פשיעה כלכלית זה כמעט בלתי אפשרי. הזמן שעובר עד למתן ההחלטה השיפוטית ממסמס את כל הערך, ואחרי שנים ארוכות גם הענישה הרבה פעמים לא מספיק מרתיעה, לפעמים מובילה לעסקאות טיעון, גם לא במקומות שצריך, ואנחנו היום הוספנו בעצם לבתי המשפט הכלכליים שני מהלכים במקביל, של חקיקה ושל צו.

"זה גם מהלך שמגובה בתקציב המדינה ואנחנו מסמיכים את בתי המשפט הכלכליים שיתעסקו בענייני ניירות ערך ותאגידים ולעסוק במקרים של פשיעה כלכלית כבדה, עבירות הלבנת הון כבדות, תיקים מאד גדולים ומורכבים, כדי לסיים אותם בפרקי זמן סבירים, וגם שהענישה תהיה יותר אפקטיבית. היה על זה ויכוח, וזה יבוא מחר לוועדת חוק החוקה של הכנסת. נוסיף בשלב הראשון 6 תקנים, עוד 6 בשלב השני, ואני מקווה מאד שזה יהיה חלק מאותה התמודדות - ולדעתי חלק שחייב להיות קריטי".

המדינה צריכה לדעת לתת מענה לציבור העצמאים

סער נשאל על ידי נשיא לשכת יועצי המס מדוע אינו מקדם דמי אבטלה לעצמאים, והסביר כי לדעתו יש פתרונות אחרים עבור עצמאים. "בנושא דמי אבטלה לעצמאיים היה דיון ועדת שרים לחקיקה. יש כוונה לגבש הצעת חוק ממשלתית תוך פרק זמן של 3-4 חודשים. יש דברים אחרים שלפי דעתי צריך לבחון אותם.

"אני למשל הצעתי בעקבות המשבר הקודם שכאשר המדינה מורידה הוראה למגזר העסקי, לא משנה כרגע אם זה מטעמי בריאות או בטחון והתקפת טילים, ופתיחת עסק נמנעת לאורך חודש ימים לדוגמה, אז לפחות למרכיב של שכר דירה בתקופה הזו, לא ב-100% אלא ב-90% - יהיה לזה כיסוי.

"כל מדינה מתמודדת עם משברים, אולי אנחנו קצת יותר ממדינות אחרות, וצריך לדעת איפה אפשר לתת את המענה לציבור העצמאיים ולבחון את זה לא רק בתקופה של משבר אלא הסדרים לטווח ארוך, ודאות ואיזושהי רשת בטחון. ושלא כל פעם יהיה דיון מחודש בכל מרכיבי רשת הביטחון הזאת. אני מקווה שכאשר נעביר את תקציב המדינה יהיה יותר זמן לעבודה מסודרת, בסה"כ הממשלה הזו בהרכב שלה פרו עצמאיים ואני מקווה שכך נעשה".

סער הוסיף והתייחס גם לנושא הגבלת כהונתו של ראש ממשלה והגבלות על כהונה תחת כתבי אישום. לדבריו, "זה שקמה ממשלה של אנשים שלא חושבים אותו דבר, זה לא קרה סתם. התפקיד של הממשלה הזו בעיניי הוא בין היתר לקבוע הסדרים משטריים טובים יותר לטווח ארוך, כדי שמדינת ישראל לא תקלע שוב לתוהו ובוהו פולטי ולמקומות מאד רעים.

"אני מציע שני דברים: אחד כבר יצא - פורסם תזכיר החוק בנושא הגבלת כהונה של רה"מ למקסימום 8 שנים. לא אומר 2 קדנציות כי בישראל לפעמים חצי שנה זה קדנציה, אבל 8 שנים. ריכוז הכח הזה למקומות לא טובים לא יכול להימשך זמן רב מידי. אני מאמין גם בעיקרון של הגבלת כהונה בשלטון המקומי".

עוד הוסיף שר המשפטים כי "הנקודה השנייה היא כהונה עם כתב אישום. בעיניי זה לא נושא תיאורטי כי ראינו בעיניים לאן זה מגיע, איזה שיקולים מופעלים, איך בשביל לא להגיע למינוי של יועמ"ש לממשלה אז אפשר להגיע להקדמת בחירות בפעם הרביעית כדי לא לקיים את הסכם הרוטציה. בקיצור, עולם המושגים הוא שאינטרס אישי קודם לטובת המדינה, ולכן אני לא רוצה לשים את המדינה במקום הזה יותר.

"עכשיו נהיתה אידאולוגיה חדשה: ר"מ יכול להיות עם כתב אישום. אז אני כופר בזה. אני לא מציע להחיל את זה אחורה, אני מציע להחיל הסדר מהכנסת ה-25 והלאה. חשוב למנוע הישנות של מצב כזה. כל אחד יודע מה קרה ומה היה, ולא משנה כרגע הזווית המפלגתית של כל אדם, אנחנו לא רוצים להיות במקומות האלה בעתיד. זה לא פוגע בחזקת החפות. משמעותה לא חזקת ניהול מדינה במקביל לניהול הליך פלילי, וזכותה של הכנסת לחוקק את החוק הזה. אני מקווה שנצליח".

סער התייחס גם לשאלה האם "הכל שפיט" בעיניו, והשיב: "בעייני לא הכל שפיט. בעיניי בית משפט שהוא מרוסן בנושאים שנוגעים למדיניות, עושה את תפקידו טוב ושומר על אמון הציבור. כמובן שיש מקרים חריגים, אבל בסופו של דבר מי שנושא באחריות זה הדרג הנבחר".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים