גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפחם עושה קאמבק? זינוק מחירי האנרגיה שולח את היצרנים לחפש פתרונות חדשים-ישנים

מעבר לאנרגיות נקיות, בעיות קשות במזג האוויר ובעיקר התאוששות מהירה מהצפוי בביקושים לאחר הקורונה - כל אלו הזניקו את מחירי האנרגיה בעולם לגבהים ● המגמה הזו משבשת שרשראות ייצור עולמיות בתעשיות רבות, והתחזית היא שהיקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הקודמת לפחות עד הקיץ הבא

באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown
באר נפט בדקוטה הצפונית, ארה''ב. החיפוש אחר אנרגיה זולה יותר נותן את האות לראלי במחירי הפחם והנפט / צילום: Associated Press, Matthew Brown

ההתאוששות הכלכלית העולמית והסרת מגבלות הקורונה הובילו לגלי ביקוש משמעותיים למוצרים ולשירותים, אך צד ההיצע מתאושש לאט יותר, ולא מצליח לעת עתה לתת מענה לביקוש. כתוצאה מכך, אנו עדים ללא מעט שיבושים בפעילות הכלכלית, ביניהם שיבושים בשרשראות האספקה, מחסור בעובדים ומחסור בחומרי גלם.

בימים אלו העולם נאלץ להתמודד עם שיבוש נוסף, והוא מחסור באנרגיה, שנובע מזינוק בביקוש לאנרגיה, בעיקר מכיוון התעשיות הגדולות, אשר מנסות לעמוד בקצב הביקוש העולמי, לצד מחסור בהיצע.

ממה נובע המחסור באנרגיה? בהסתכלות מלמעלה, הבעיות ככל הנראה החלו כבר ב-2020, כשהעולם "עצר מלכת" וההשקעות והייצור באנרגיה פחתו משמעותית, שכן אף אחד לא האמין שצד הביקוש יתאושש בצורה כל כך מהירה.

לכך יש להוסיף בעיות מזג אוויר קשות, אם זה בסין, בטקסס (חורף שהגיע מאוחר מאוד) ובאירופה, שמסתמכת לא מעט על מקורות אנרגיה מתחדשים, כדוגמת אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח.

בגרמניה, לדוגמה, כשליש מתפוקת האנרגיה מגיעה מטורבינות רוח, ומתברר שבקיץ הנוכחי הרוחות היו חלשות בקנה מידה היסטורי. כמחצית מתפוקת האנרגיה במדינה מגיעה ממקורות מתחדשים בכלל (רוח, סולארי וביולוגי).

בהתאם למדיניות הפחתת גזי פחמן, אירופה סוגרת תחנות כוח פחמיות וגם תחנות אנרגיה גרעינית. במעבר מאנרגיה מזהמת לאנרגיה נקייה יותר, העולם משתמש ביותר גז טבעי, שנחשב למזהם פחות בהשוואה לפחם. על פי הדיווחים, מאגרי הגז באירופה נמצאים בקיבול של 75% בלבד בהשוואה לרמה שאמורה לאפיין אותם בשלב זה של השנה (לפני החורף שבו יש הסתמכות יתר על גז).

הפחם הוא "הדבר הבא" ב-2021

מה קורה כשמחיר מקור אנרגיה אחד (גז) מזנק באופן חסר תקדים? היצרנים מחפשים מקורות אנרגיה זולים יותר, ובכך ניתן האות לראלי במחיר הפחם והנפט. וכך, לאחר שנים של ירידה בביקוש לפחם, כמו גם במחירו, ב-2021 נראה כי הפחם הוא "הדבר הבא".

באסיה, שני שלישים מתצרוכת האנרגיה של סין מגיעים מפחם, מה שהוביל את המעצמה הזו למשבר אנרגיה משלה, בעוד שהיא מתמודדת בימים אלו עם הפסקות חשמל באזורים רבים, ומספר רב של תחנות כוח מפסידות כסף ברמת מחירי החשמל הנוכחית במדינה.

בהקשר רחב יותר, מדובר כאן בשיבושים נרחבים באירופה ובסין, אשר צפויים להעצים את גל ההפרעות לשרשראות האספקה והייצור העולמיות. לדוגמה, מחיר הסיליקון הגולמי בסין (Silicon Metal) זינק בכ-300% מתחילת אוגוסט, ורשם עלייה של כ-150% בחודש ספטמבר.

את המחסור בשבבים רובנו מכירים, אך כעת מתברר שמכה נוספת צפויה לנחות על התחום - מחסור בסיליקון גולמי המשמש כחומר גלם עיקרי לייצור שבבים. הסיבה? משבר האנרגיה העולמי, שהביא את סין להודיע כי תפחית את היקפי הייצור בצורה משמעותית עקב עלויות החשמל הגבוהות. אגב, אותו סיליקון משמש כחומר גלם בייצור של הרבה מאוד מוצרים, וביניהם מעבדי מחשבים, בטון, זכוכית וכלי רכב.

מצוקת האנרגיה מעוררת חששות כבדים לקראת החורף, בפרט באירופה, משום שקיים צורך באנרגיה נוספת לחימום בתים. ממשלות ברחבי העולם מנסות להגביל את ההשפעה על הצרכנים, אך מודות כי ייתכן שלא יצליחו למנוע זינוק בהוצאות הצרכן על אנרגיה, מה שעשוי להכביד על הצרכן ולהוביל לירידה בהוצאות על ביגוד, מסעדות ודברים נוספים, ובכך המצב הנוכחי עשוי לפגוע בהתאוששות הכלכלית.

בישראל, אגב, המשק נשען על הגז מתמר ומלוויתן, שם נקבעו מחירי הגז בחוזים קבועים, מה שמספק לעת עתה עוגן בתוך סערת משבר האנרגיה - לפחות מבחינת מחיר הגז, שמהווה כ-50% מייצור החשמל. אבל הפחם גם הוא חלק מהמשוואה, ומהווה כ-45% מהייצור, כך שבכל זאת צפויה התייקרות חשמל בתחילת 2022.

 

האספקה תישאר מוגבלת בינתיים

מה צפוי לנו בהמשך? אספקת האנרגיה צפויה להישאר מוגבלת לזמן מה, מכיוון שעובר זמן עד שהיצרנים יגדילו את תפוקתם בתגובה למחירים גבוהים יותר. המשבר צפוי להחמיר אם החורף הקשה באירופה יגביר את הביקושים לאנרגיה מעבר למצופה.

על פי הערכות, היקפי הייצור לא יחזרו לרמתם הנורמלית (ערב המשבר) לפחות עד לקיץ הבא, אך חשוב להבין כי גם לולא משבר האנרגיה, היקפי הייצור היו סובלים ממחסור כתוצאה מגורמים נוספים (קורונה), אך מאורע האנרגיה רק הוסיף שמן למדורה, והוא מכביד על התאוששות התעשייה.

המשבר נוגע לאינספור מגזרים, ויש לו השפעות והשלכות גם על מניות האנרגיה הירוקה. בתחום הסולאר נרשמת עלייה בעלויות ייצור הפאנלים, הנובעת מהעלייה במחירי הסיליקון, שמהווה חומר גלם מהותי עבורם, לצד העלייה החדה שנרשמת גם במחירי ההובלה הימית. אלו מייקרים את הפאנלים הסולאריים ואת הפרויקטים מעבר לתחזיות המקוריות של היזמים. אלה הניחו עד לאחרונה שמחירי הפאנלים רק יירדו, כפי שהיה בעשור האחרון, שבו ירדה עלות הפאנלים בקרוב ל-90%.

פיצוי על מחירי החשמל הגבוהים

במקומות כמו ישראל, שבהם הקמת פרויקט סולארי נעשית לאחר זכייה במכרז בתעריף חשמל קבוע, חלק מהיזמים עשויים לפגוש תשואה נמוכה יותר על השקעתם, הנובעת מעלויות הקמה גבוהות מהצפוי, ללא יכולת לגלגל את תוספת העלות על מחיר המכירה, כאשר מראש, התשואה לא הייתה גבוהה במיוחד בשל התחרות.

מחוץ לישראל המצב שונה. העלויות אומנם עלו באותה מידה, אך הקמת הפרויקטים אינה מבוססת על מכרזים, והיא מתבצעת ביוזמת חברות המוכרות חשמל בשוק חופשי או תחת חוזה ארוך-טווח עם חברת חשמל מקומית. במקומות הללו היזמיות מקבלות פיצוי על העלות בדמות מחירי חשמל גבוהים יותר, שכן מחירי החשמל בעולם בעלייה חדה. אי לכך, יצרניות אנרגיה מתחדשת נהנות כרגע יותר מיצרניות החשמל מהעלייה במחירי הגז והפחם, המובילים לעליית מחירי חשמל.

חברת אנלייט למשל דיווחה על גידור מחירי חשמל בפרויקט בהקמה בשבדיה, במחירים גבוהים יותר ממה שחזתה בעבר. בחברת אלומיי ציינו, כי אם היו מכניסים לתחזיות שלהם לגבי הפרויקטים בהקמה באיטליה את מחירי החשמל הנוכחיים, הם היו רואים מחירים גבוהים פי שלושה מהתחזית. מטעמי שמרנות העדיפו בחברה שלא לשנות תחזיות.

חברות ישראליות אחרות, הפועלות באירופה ובארה"ב, כגון OPC, נופר, דוראל ואנרג'יקס, צפויות גם כן לראות הגנה בפרויקטים שלהם בחו"ל בזכות עליית מחירי החשמל.

נקודה חיובית נוספת, שמאוד השפיעה לטובה על מניות הענף בעולם, הינה העלאת התחזיות לייצור אנרגיה מתחדשת, גם כפועל יוצא של המשבר, על ידי הממשל הסיני וסוכנות האנרגיה העולמית.

אילנית שרף היא מנהלת מחלקת המחקר בפסגות ומתן שטרית הוא כלכלן בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם