גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם באל על: 300 עובדים יפרשו במסגרת תוכנית פרישה מרצון

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה מותאמת במסלול פיצויים מוגדלים או במסלול פנסיה מוקדמת ● במסגרת ההסכם עתידים לפרוש מרצון עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי

מימין: יהודית גריסרו, סמנ''כלית משאבי אנוש באל על; אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות; ארנון בר-דוד, יו''ר ההסתדרות; ושרון בן יצחק, יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על / צילום: דוברות ההסתדרות
מימין: יהודית גריסרו, סמנ''כלית משאבי אנוש באל על; אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות; ארנון בר-דוד, יו''ר ההסתדרות; ושרון בן יצחק, יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על / צילום: דוברות ההסתדרות

300 עובדי אל על  יפרשו במסגרת תוכנית פרישה מרצון, כך על-פי הסכם שנחתם בין הנהלת החברה, עובדיה וההסתדרות בה הם מאוגדים. במסגרת ההסכם עתידים לפרוש מרצון מאל על עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי.

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה מותאמת במסלול פיצויים מוגדלים או במסלול פנסיה מוקדמת. במסגרת ההידברות האינטנסיבית שקיימת בין הצדדים סוכם כי יוענק, זו הפעם הראשונה, סיוע מיוחד לעובדי אל על ששוהים עדיין בחל"ת.

עוד קובע ההסכם כי התוכנית להקטין את צי המטוסים מ-45 ל-29 מטוסים תתמתן, וכי החברה תקטין את הצי שלה בכ-10 מטוסים לכ-36 מטוסים, ובהתאם היא תיפרד מפחות עובדים מהמתוכנן.

השיח בין העובדים וההנהלה הגיע לנקודת רתיחה בימים האחרונים בעקבות ראיון שפורסם בלעדית בגלובס, שבו נחשף לראשונה בעלי השליטה באל על קני רוזנברג, שהתייחס להתייעלות המחויבת בחברה במסגרת המשימה להוביל אותה להתאוששות כחברה קטנה וחזקה יותר.

רוזנברג, ששהה בארה"ב לאחרונה, אף הגיע לישראל בשבוע שעבר לטובת פגישה עם נציגי העובדים. במסגרת המחלוקת בין הצדדים הוכרז החודש על סכסוך עבודה באל על, במסגרתו עלה חשש להסלמה ולשיבושים בטיסות.

העובדים טענו לחוסר תום-לב מצד ההנהלה ולנקיטה במהלכים חד-צדדיים, כאשר הובן כי בכוונת אל על לבטל את פעילותה של החברה-הבת סאן דור שפעלה מראשיתה לטובת טיסות צ'רטר בעיקר, כולל בשבת.

בשיח בין הצדדים דובר על פיצוי שיינתן לעובדים ששכרם ייגרע בעקבות עצירת הפעילות בשבת. זאת ועוד - העובדים מחו על הכוונה לפטר עובדים נוספים: אל על נכנסה למשבר הקורונה כשכוח-האדם שלה כולל כ-6,300 עובדים. במסגרת תוכנית התייעלות שעוגנה בהסכם שנחתם בין ההסתדרות, ועדי העובדים ואל על ביולי נפרדה החברה מכ-1,900 עובדים, לצד תוכנית הבראה שיושמה בכלל מגזרי החברה - כך למשל בהיבט תנאי הרווחה.

במכתב ששיגרה אל על לאוצר לפני מספר שבועות פירטה החברה כי בכוונתה להקטין את צי המטוסים שלה מ-45 ל-29 מטוסים, ובתוך כך להיפרד מעובדים עם הפיכת החברה לקטנה ומפוקסת יותר בשוק צפון אמריקה בעיקר. בהודעה של ההסתדרות בעקבות תוכנית הפרישה כאמור מצוין כי "לנוכח הימשכות המשבר שפגע בחברות התעופה בכלל, ובאל על בפרט, נדרשת כעת החברה לבצע פעולת הבראה נוספת".

מי יוכל לפרוש ומה הוא יקבל

הסכמי הפרישה מרצון באל על יחולו על עובדים קבועים עם ותק של למעלה מ-10 שנות עבודה בחברה - במגזר המינהלי ובמגזר התחזוקה וההנדסה. במסגרת ההסכמים עתידים לפרוש מרצון, בתהליך מדורג, עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי. אחרון הפורשים יסיים את עבודתו עד 28.2.2022.

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה המתאימה לנתוניו האישיים, באחד משני מסלולי פרישה הקבועים בהסכם - מסלול פיצויים מוגדלים או מסלול פנסיה מוקדמת, כשבמסגרת מנגנון הליך הפרישה המדורג שהוסכם בין הצדדים, כל עובד יקבל סימולציה אישית ומותאמת לנתוני הפרישה המוצעים לו. לאחר מכן תהיה לו הזדמנות לחזור בו מבקשתו להיכלל בתוכנית הפרישה מרצון.

בנוסף, נחתם הסכם המפרט סיוע לעובדי אל על שנמצאים עדיין בחל"ת. באמצע חודש ספטמבר פרסמה אל על כי היא מאריכה את החופשה הכפויה ל-1,389 מעובדי החברה שמצויים בחל"ת, וזאת עד ל-31 באוקטובר.

לאחר שהופסק תשלום דמי האבטלה לעובדים בני 45 ומעלה השוהים בחל"ת על-פי החלטת האוצר, עלה הצורך בסיוע לעובדים שטרם הוחזרו לעבודתם. ההסכם קובע כי לעובדים שבחל"ת יוענק סכום השווה לסכום (ברוטו) הממוצע של דמי ביטוח לאומי שקיבל כל עובד בהתאם לנתוניו האישיים בתקופות הקבועות בהסכם, וייקבע בהתאם למנגנונים הקבועים בהסכם.

ההסכם שנחתם בין ההסתדרות, הוועדים וחברת אל על יהיה בתוקף באוקטובר-דצמבר 2021 ויחול על עובדים קבועים השוהים למעלה מ-10 שנים בחברה, שוהים בחל"ת במועד חתימת ההסכם, אינם מועסקים במקום אחר ולא זכאים לקבלת דמי אבטלה מביטוח לאומי. 

"צעד לא קל" 

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר: "הבטחתי בתחילת משבר הקורונה שאעשה הכול למען הצלת חברת אל על, שמהווה נכס אסטרטגי חשוב למדינת ישראל. מאז פרוץ המשבר ההסתדרות פועלת באופן נמרץ לשמור על הביטחון התעופתי של ישראל, לשקם את הענף ולהציל את החברה. ההסתדרות העבירה עד כה למעלה מ-10 מיליון שקל כדי לאפשר את הסכמי ההתייעלות באל על. הסכמי הפרישה מרצון ומענק הסיוע לעובדי אל על הנמצאים בחל"ת, עליהם אנחנו חותמים היום, הם רובד חיוני בדרך להשגת היעד הזה.

"אני מודה להנהלת החברה על ההירתמות ועל שיתוף-הפעולה בנקודת זמן קריטית זו, וכן תודה והערכה ליו"ר איגוד עובדי התחבורה, אבי אדרי, ולצוותו המסור, שעמלו ללא לאות כדי לגשר על הפערים בין הצדדים ולגבש הסכמים שיאפשרו לאל על לצלוח את המשבר ולשמור על פרנסתם של אלפי עובדיה הנוספים. קשרנו את גורלנו בגורל ההנהלה. על מטוסי אל על מתנוסס דגל המדינה, וזו גאווה ישראלית. אנשים רוצים לחזור לטוס, ואני משוכנע שאל על בדרך הבטוחה להצלחה".

מנכ"ל אל על, אביגל שורק, מסר: "ההסכם הוא צעד חשוב בתוכנית הרחבה שלנו לחילוץ אל על מההשלכות הקשות של משבר הקורונה וליישום אסטרטגיית צמיחה בצד הקורונה. חשוב לי לציין כי מדובר בצעד לא קל עבור כל הצדדים - אך הוא משקף את הרצון של כולנו להעלות את החברה לפסים של הבראה וביטחון כלכלי, לטובת כלל מחזיקי העניין".

יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, מסר: "מדובר בהסכמים שממלאים את הריאות ומזכירים לכולנו את עוצמתה ורגישותה של העבודה המאורגנת גם בזמנים קשים. עוד בתחילת המשבר ליבנו היה עם העובדים ששוהים בחל"ת, ומרגע שהבנו שהמדינה מפסיקה את תשלומי החל״ת, החלטנו שאנחנו דואגים להם בכל מחיר. הצלחנו לשכנע את המעסיק להיכנס בנעליו של הביטוח הלאומי ולהמשיך לשלם לעובדים את דמי החל"ת, ולא פחות חשוב מכך - הצלחנו לסכם תוכנית פרישה מרצון נדיבה לעובדים שיחליטו מרצונם לפתוח דף חדש. נמשיך לשמור על חברת אל על ועובדיה ונביא אותה בכוחות משותפים לקדמת התעופה העולמית". 

"אל על תישאר חברה גדולה" 

יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על, שרון בן יצחק, מסר: "מדינת ישראל צריכה את חברת אל על חזקה. הקורונה הביאה אותנו למציאות לא פשוטה, שבה נפרדנו מ-2,000 עובדים והגענו להסכמי פרישה מכובדים עבור אלה שביקשו לא להמשיך. עכשיו אנחנו עם הפנים קדימה להסתער על השוק ולהחזיר את החברה ואת החברה-הבת סאן דור לטוס. אל על תישאר חברה גדולה עם לפחות 36 מטוסים ו-4,000 עובדים, אשר ימשיכו לשאת את דגל ישראל בגאווה".

סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל באל על, יהודית גריסרו, מסרה: "אני מברכת על הסיכום ורואה בו צעד חשוב ובונה אמון בין ההסתדרות ונציגי העובדים. אנו נמשיך, מתוך ראייה עתידית של צמיחה משותפת, לקחת אחריות מלאה על העובדים ולסייע ככל הניתן לשמור על הביטחון התעסוקתי".

המשא-ומתן לגיבוש ההסכם לווה מצד ההסתדרות על-ידי, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד; יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי; מנהל חטיבת אל על באיגוד עובדי התחבורה, עו"ד מור אבלה; מנהל חטיבת מטה ורגולציה באיגוד עובדי התחבורה, עו"ד רועי בליטנטל; סגנית היועץ המשפטי להסתדרות, עו"ד רעות רינצקי; ראש תחום רפורמות בלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, עו"ד מירי מלכי; ראש תחום מרחבים בלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, עו"ד גלי שטיינברג; יועץ משפטי באגף הפנסיה, עו"ד יניב וייס; וראש תחום בכיר באגף הפנסיה בהסתדרות, טל שטיין. המשא-ומתן לווה גם על-ידי ראשי ועדי העובדים ועו"ד יפעת גירון.

הנהלת אל על יוצגה במשא-ומתן על-ידי סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל, יהודית גריסרו; ראש אגף משאבי אנוש, לימור בוזגלו; מנהלת יחסי עבודה ונציבת התלונות, עו"ד קרן קלפר; ראש ענף יחסי עבודה, עו"ד גפן שפירו; ועו"ד אוהד גלעדי, שותף במשרד נ. פינברג ושות'.

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס