גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות": נחשפו מסמכים נוספים של פייסבוק

במהלך מתוזמר של מספר עיתונאים מגופים שונים, התפרסמו מסמכים פנימיים נוספים של פייסבוק, והפעם סביב שיח שנאה ופייק ניוז ● לפי המסמכים, הפרעות בקפיטול הכעיסו וזעזעו רבים בחברה ● "באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות", כתב אחד מהעובדים

''באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות'', כתב אחד העובדים / צילום: Associated Press, Noah Berger
''באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות'', כתב אחד העובדים / צילום: Associated Press, Noah Berger

פייסבוק התמודדה בתקופה האחרונה עם ביקורות קשות מכיוונים שונים. מחוקקים, עיתונאים ומתחרות - כולם התייחסו למה שעבר באחרונה על החברה: עשרות אלפי מסמכים פנימיים של החברה שנחשפו בקונגרס, ב-SEC וב"וול סטריט ג'ורנל", המוכיחים כי פייסבוק ידעה על תקלות ובעיות בזירה שלה ולא פעלה כדי לשנות את זה.

עד כה פורסמו מסמכים על הפגיעה בבריאות הנפש של צעירים בגלל אינסטגרם ועוד. כעת, במהלך מתוזמר של מספר עיתונאים מגופים שונים, מתפרסמים מסמכים נוספים, והפעם סביב שיח שנאה ופייק ניוז. ה"וושינגטון פוסט", ה"ניו יורק טיימס", בלומברג ועוד - פרסמו כתבות עם מידע דומה ברובו שמציגים את המסמכים החדשים.

פרנסיס האוגן, מדליפת המסמכים הפנימיים של פייסבוק לכל הגורמים, כבר הציגה בעזרת המסמכים כיצד שינוי האלגוריתם ב-2018 הפך את הזירה ליותר אלימה ורעילה. כדי שמשתמשים ייחשפו לתכנים, הם צריכים להיות קיצוניים יותר ולהביע עמדות יותר קשות. האוגן הצביעה על הפרעות בקפיטול בתור מהלך מתבקש, כי הזירה הפכה קיצונית יותר ופייסבוק לא עשתה מספיק כדי להגן עליה.

פרנסיס האוגן מעידה בפני הסנאט / צילום: צילום מסך

לדבריה, פייסבוק השביתה מהר מדי את המערכות שנועדו להגן על השיח בתקופת הבחירות - רק יום לאחר סוף הבחירות. בתחילת דצמבר פייסבוק פירקה צוות של 300 עובדים בשם Civic Integrity - האחראי על הניצול לרעה בזירה בתקופת הבחירות, אותו צוות בו האוגן עמדה בראשו. באותה תקופה, קבוצת Stop the Steal הגבירה וחיזקה את כוחה. "ההתמקדות המוקדמת בהפרות בודדות גרמה לנו לפספס את הנזק הרחב יותר ברשת", נכתב במסמך פנימי של החברה שפורסם בבלומברג.

"אנחנו לא יכולים להיות מופתעים שזה יצא מכלל שליטה"

לפי המסמכים, הפרעות בקפיטול הכעיסו וזעזעו עובדים רבים. לפי הדיווח בבלומברג, בתגובות במערכת הפנימית של פייסבוק שראו בגופי התקשורת, היו הודעות על התחושות לגבי מה שהחברה וההנהגה עשתה כדי להיאבק בזה, ובחלק בתגובות העובדים לקחו את האשמה. "אני נאבק בהתאמת הערכים שלי להמשך העסקתי כאן. באתי לכאן בתקווה להשפיע ולשפר את החברה, אבל כל מה שראיתי זה ניוון והתנערות מאחריות", כך כתב אחד העובדים. עובד אחר כתב שהשריפה הזו הודלקה לפני זמן רב כבר "ואנחנו לא יכולים להיות מופתעים שזה יצא מכלל שליטה".

הרשת החברתית הודיעה בהצהרה לבלומברג שהיא ניהלה קמפיין גדול ונקטה בצעדים כדי להגביל את התוכן שביקש לעשות דה-לגיטימציה לתוצאות בחירות, כמו השעיית חשבונו של דולנד טראמפ והסרת תוכן שהפר את מדיניותה. עוד הוסיפה כי היא השקיעה מעל לשנתיים לפני הבחירות ב-2020, עם 40 צוותים ברחבי העולם. על פי הודעת החברה, היא הסירה יותר מ-5 מיליארד חשבונות מזויפים באותה שנה.

על פי דוח פנימי שנכתב עליו ב"וושינגטון פוסט", רבע ממשתמשי פייסבוק דיווחו שראו תוכן של שיח שנאה לפני הבחירות ויותר ממחציתם דיווחו שראו תוכן שגרם להם להיזהר מלדון בנושאים פוליטיים בפומבי. "לא רק שאנחנו לא עושים משהו בנוגע למידע המוטעה סביב הבחירות, אנחנו גם מעצימים אותו ונותנים לו הפצה רחבה יותר", נכתב על ידי אחד העובדים. על פי המחקר, מידע שגוי בפייסבוק קיבל פי שישה יותר קליקים מאשר חדשות עובדתיות במהלך הבחירות 2020.

"ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות"

אחת מהטענות שעלו נגד פייסבוק הן שהיא לא הצליחה להתמודד ביעילות נגד קבוצת "Stop The Steal" - קבוצה שטענה כי הבחירות זויפו, וכי טראמפ לא באמת הפסיד. אותם עובדים שהביעו דאגה מכך שמדיניות אכיפה לפוסטים לא מיושמת כמו שצריך, דאגה שגם עלתה במחקר שנעשה בפייסבוק מאוחר יותר.

על פי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", אחד העובדים הפיל את האשמה על פייסבוק בגין אירוע מוקדם יותר מהפלישה לקפיטול. "לעולם לא אשכח שב-2015, טראמפ קרא לאסור על כניסת מוסלמים לארה"ב, ואנחנו קבענו שזה הפר את המדיניות שלנו ולמרות זאת לא הורדנו את הסרטון. יש קו ישיר שאפשר למתוח מאותו יום להיום, אחד הימים האפלים ביותר בהיסטוריה של הדמוקרטיה. האם זה היה עושה את ההבדל? לעולם לא נדע, אבל ההיסטוריה לא תשפוט אותנו בחביבות", כך כתב אותו עובד.

למעשה, לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", אחד ממדעני הנתונים בפייסבוק כתב לקולגות שלו כי 10% מכל הצפיות בתכנים הפוליטיים בזירה בארצית-הברית, היו פוסטים שלפיהם הבחירות היו מזויפות. לפי המסמכים, פייסבוק ידעה על התנועות הללו והקבוצות הקיצוניות שהיו בזירה שניסו לקטב את הבוחרים האמריקאים.

על פי ה"ניו יורק טיימס", המסמכים לא מראים אילו החלטות התקבלו בתוך החברה. מה שכן השתקף, זה שעובדים טענו כי הרשת החברתית יכלה לעשות הרבה יותר, אך לא עשתה זאת. דובר החברה, אנדי סטון, אמר שהחברה דווקא גאה בעבודה שהיא עשתה כדי להגן על בחירות ארה"ב 2020. לדבריו, פייסבוק עבדה עם גורמי אכיפת החוק ועקבה מקרוב אחרי מה שפורסם בזירה שלה.

בפייסבוק החליטו לבחון את זה,  ולבדוק האם עובדי החברה שהזהירו כה רבות, צודקים: האם לפייסבוק יש את הכוח להשפיע על דעותיהם של משתמשים ולגרום להם להיות קיצוניים הרבה יותר? לכן, חוקרת בפייסבוק פתחה ביולי 2019 חשבון מזויף: "קרול סמית'", אמא שמרנית בצפון קרוליינה. מלכתחילה, החשבון עקב אחרי דפים כמו פוקס ניוז.

לפי המסמכים, החשבון קיבל המלצות על תיאוריות ה-QAnon, והמידע הפך להיות מקטב ורעיל. בתגובה, אמרו בפייסבוק שזו עוד דוגמה של מחקר שהחברה עושה כדי לשפר את המערכות ולדעת איך להסיר את תאוריות הקונספירציה מהזירה.

מ-BBC לסרטוני סנאף

בבלומברג אף הציגו מה קורה בשאר העולם, כלומר מחוץ לארצות הברית. בפברואר 2019, פייסבוק פתחה חשבון דומה בהודו, כדי לבחון איך האלגוריתם משפיע על התוכן. תוך שלושה שבועות הפיד היה מלא בפייק ניוז ותמונות קשות. האפיון היה כך: הדמות בת 21, מתגוררת בעיר ג'איפור שבמערב הודו. המשתמשת עקבה רק אחרי דפים או קבוצות שהומלצו על ידי פייסבוק או שנתקלה בהם בגלל ההמלצות. במסמך פנימי הוגדרו התוצאות כ-"integrity nightmare".

הניסוי התחיל בכך שהחשבון הביע עניין בדברים רגילים כמו BBC News India והעמוד של ראש הממשלה ההודי מודי. אז הייתה מתקפת טרור בקשמיר, בו נהרגו 40 אנשי ביטחון הודים ונפצעו עשרות נוספים. ממשלת הודו ייחסה את התקיפה לקבוצת טרור פקיסטני. והחשבון הניסיוני התמלא בשיח שנאה נגד פקיסטנים, כולל תמונות של עריפת ראשים ועוד. תוך שלושה שבועות הפיד היה מלא בפייק ניוז ותמונות קשות. היו תמונות של עריפת ראשים, על תקיפות אוויריות ועוד.

הסיבה שזה כה בעייתי, היא כי מחוץ לארצות הברית פייסבוק צריכה להתמודד עם שפות אחרות שהיא לא מכירה. במדינה כמו הודו, פייסבוק פנתה לחברות חיצוניות כמו Accenture, כדי לנטר את התוכן בזירה. "השקענו משמעותית בטכנולוגיה כדי למצוא שיח שנאה בשפות שונות, כולל בהינדית ובבנגלית". חשוב לציין - רבים מהפוסטים היו בהינדית, השפה הלאומית בהודו, אבל חמקו ממערכות ניהול התוכן. האלגוריתם מפספס שיח שנאה כי הוא לא מספיק "שולט" בשפות.

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"