גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מתייחסים בעולם למנהיגים לשעבר, והאם ישראל חריגה?

יותר מארבעה חודשים אחרי שבנימין נתניהו עזב את בלפור, בליכוד יש מי שמתעקשים להמשיך לקרוא לו "ראש הממשלה", בטענה שכך נהוג בעולם ● אכן יש מדינות בהן זה הנוהג, אבל ממש לא מדובר במנהג גלובלי נפוץ ● ומה עם ישראל? כאן מעולם לא נראה נשיא או ראש ממשלה ששמר על התואר

ח"כ מיקי זוהר, הליכוד הכול פוליטי, כאן 11, 23.10.21 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
ח"כ מיקי זוהר, הליכוד הכול פוליטי, כאן 11, 23.10.21 / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בנימין נתניהו אינו ראש ממשלת ישראל כבר יותר מארבעה חודשים, אך נראה שבקרב כמה מחברי מפלגתו השינוי במעמדו - ובעיקר בתוארו - של נתניהו טרם הופנם. מאז כינונה של ממשלת בנט-לפיד מקפידים חברי כנסת מהליכוד וחלק ממפלגות האופוזיציה לקרוא לראש האופוזיציה "ראש הממשלה". הדוגמה האחרונה ניתנה בשבוע שעבר, בעת חגיגת יום הולדתו ה-72 של נתניהו בחדר סיעת הליכוד, כאשר חברי המפלגה ורעייתו של ראש האופוזיציה שרו ואיחלו חג שמח וזר פורח "לראש הממשלה".

במוצאי שבת האחרונה, כשנשאל בראיון בכאן 11 על האירוע, התלונן חבר הכנסת מיקי זוהר כי דווקא ההתעסקות בתואר היא "קטנונית" והתעקש כי "אין מדינה בעולם שלא מכנה את ראש הממשלה לשעבר... 'ראש הממשלה', כמו שיש נשיאים בארצות הברית וגם אחר כך קוראים להם 'הנשיא'". בדקנו.

בישראל: אין נשיא או רה"מ ששמרו על התואר

נתחיל מהמובן מאליו. יש לפחות מדינה אחת (ספוילר - תכף נגלה שיש הרבה יותר) שלא מכנה את ראשי הממשלה הקודמים שלה בתואר "ראש הממשלה", והיא כמובן ישראל. כל ראשי הממשלה לאורך ההיסטוריה, לאחר שעזבו את התפקיד, נקראו לכל היותר "ראש הממשלה לשעבר" במעמדים רשמיים ולא רשמיים כאחד, ולעיתים אף פחות מזה.

בראיונות המעטים עם דמויות כמו בן גוריון, גולדה מאיר, יצחק רבין ואחרים, לאחר שעזבו את לשכת ראש הממשלה, פנו אליהם המראיינים לרוב כ"מר בן גוריון" או "גברת מאיר". כך הנוהג, אגב, גם עם נשיאי המדינה לשעבר. בדיקת "המשרוקית" לא מצאה דוגמה לראש ממשלה או נשיא ששמר על התואר המקורי, גם באירועים לא רשמיים, לאחר שסיים לשמש בתפקיד.

נזכיר כי נתניהו, בדומה לרבים מקודמיו, שב לספסלי האופוזיציה לאחר יציאתו את בלפור ומשמש כיום כחבר כנסת. גם כאן, ההשוואה למקרי העבר מדגישה עד כמה ההתעקשות של הליכוד יוצאת דופן. פרוטוקולים של הכנסת מראים כי כל ראשי הממשלה לשעבר כונו "חבר כנסת", לכל היותר, על ידי עמיתיהם בבית המחוקקים וגם על ידי חברי מפלגתם.

לבן גוריון, אחרי שסיים קדנציה מפוארת של 13 שנה כראש ממשלה ועבר לאופוזיציה, קראו חברי הכנסת, כולל אנשי מפא"י, פשוט "החבר בן גוריון". לוי אשכול כראש ממשלה אף הגדיל לעשות וכינה פעם אחת את בן גוריון, אז כבר יריבו המר מספסלי האופוזיציה, "קורא קריאת הביניים" ולאחר מכן רק "האדון". על כך נזף בו מיד דווקא ראש הממשלה לעתיד מנחם בגין: "אין אומרים כאן 'אדון' אלא 'חבר כנסת'". לאחר שחברי כנסת נוספים נחלצו להגן על כבוד הזקן והעירו לו כי "לאדון הזה יש שם", עקץ אשכול: "גם לי יש שם, וגם תפקיד". בן גוריון, אגב, לא נשאר חייב, ובדומה לליכוד של היום העדיף לא לקרוא לאשכול "ראש הממשלה" אלא רק "שר הביטחון".

גם אל שרת, רבין, בגין, שמיר, פרס, ברק ואפילו נתניהו בעצמו, כאשר חזרו לכנסת כח"כים "פשוטים", פנו חבריהם מעל דוכן הנואמים בשמם הפרטי או בשם המשפחה, או כ"חבר הכנסת" ובפעמים נדירות כ"ראש הממשלה לשעבר". נציין כי גם האדם היחיד בהיסטוריה של מדינת ישראל ששימש כחבר כנסת מן המניין לאחר כהונתו כנשיא - יצחק נבון - נקרא "חבר הכנסת נבון", כשלא היה שר בממשלות פרס ושמיר.

בעולם: התואר חולף, אבל לא תמיד

ומה קורה בשאר העולם? פנינו לעמיתינו ב-IFCN, הרשת הבינ"ל של בודקי העובדות, בה חברה גם "המשרוקית", וביררנו כיצד מתייחסים במדינות שונות למנהיגים לאחר שעזבו את תפקידם. נראה שלמעט יוצאות מן הכלל מועטות, ברוב המדינות התואר לא נשמר. בנורבגיה, כל התארים הפוליטיים הינם זמניים ותקפים רק למשך הכהונה. כך גם בדנמרק, בשוודיה וביוון, שם לרוב פונים לראשי ממשלה לשעבר בשם המשפחה בלבד. עמיתנו באוסטרליה הדגישו כי ראש ממשלה החוזר לשמש בתפקיד פרלמנטרי נקרא על פי תפקידו העדכני. בהודו נהוג לפנות כ"ראש הממשלה לשעבר", כמו גם בבריטניה. תרזה מיי, שפרשה מתפקידה ועזבה את דאונינג 10 ב-2019, אך חזרה לשמש כחברת פרלמנט, נקראת פשוט "חברת הפרלמנט ממיידנהד", האזור אותו היא מייצגת.

לעומת זאת, בליטא, פולין וצרפת מסרו ל"משרוקית" כי ראשי המדינה אכן שומרים על התואר לאחר עזיבת הלשכה. בליטא, משטר נשיאותי, הדבר תקף רק לנשיא, ולא לראש הממשלה. בצרפת, על פי הפרוטוקול, יש לפנות לראשי ממשלה ונשיאים לשעבר כ"אדוני ראש הממשלה" או "הנשיא", אך לרוב, כלי תקשורת ומראיינים מוותרים על התואר הרשמי ומשתמשים ב"לשעבר" או בשם המשפחה. ב-2019 נרשמה תקרית מביכה כאשר הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי סירב לענות לשאלה של עיתונאית לאחר שפנתה אליו כ"מר סרקוזי" בלבד.

 

אדוני הנשיא: ארה"ב חריגה בנוף

אם כן נראה שבניגוד לטענות, בלא מעט מדינות, וכנראה שאפילו ברובן, האדם העומד בראש הממשל לא זוכה לשמר את התואר לאחר לכתו. הדוגמה המובהקת כביכול ליוצאת מן הכלל, כפי שציין זוהר, היא ארה"ב, שם נשיאים שעזבו את הבית הלבן זוכים להיקרא לאורך כל חייהם - בפי התקשורת, נשיאים מכהנים והציבור הרחב - נשיא. גם במקרה הזה, חשוב לזכור, מדובר בנוהג שהשתרש בעשרות השנים האחרונות, ולא בפרוטוקול רשמי. הדרך הנכונה לפנות לנשיא ארה"ב לשעבר, מתעקשים קפדני האתיקה והטקס, היא בתואר Mr, או The Honorable, ולמעשה התואר שהוא מחזיק בו עד סוף ימיו הוא של התפקיד שקדם לכהונתו כנשיא. אייזנהאואר, לדוגמה, נקרא "הגנרל אייזנהאואר" לאחר שעזב את החדר הסגלגל, וכך יש לקרוא גם לנשיאים אחרים "הסנאטור אובמה", "המושל קרטר" וכו'.

ובכל זאת, אם נחפור מעט עמוק יותר לשם השוואה מדויקת ככל שניתן, נגלה שגם הדוגמה האמריקאית לא מחזקת את טענת הליכוד, אלא להיפך. נתניהו, כאמור, נשאר בפרלמנט הישראלי אחרי כהונתו, כמו רוב קודמיו. בארה"ב ישנם רק שני מקרים לאורך ההיסטוריה של נשיאים שחזרו לשמש חברי קונגרס "פשוטים" אחרי הקדנציה הנשיאותית: ג'ון קווינסי אדמס, הנשיא השישי ובנו של הנשיא השני של ארה"ב, התמודד בהצלחה במירוץ לבית הנבחרים בשנת 1831 וייצג במשך 17 השנים עד מותו את מדינתו מסצ'וסטס.

אנדרו ג'ונסון, מי שהחליף את לינקולן אחרי ההתנקשות בו והיה לנשיא הראשון שהודח בידי בית הנבחרים בשנת 1869, שב לקונגרס 6 שנים לאחר מכן כסנאטור מטנסי. הוא הספיק לשרת רק שלושה חודשים עד מותו.

בשני המקרים, חבריהם של אדמס וג'ונסון פנו אליהם לפי תפקידם הנוכחי - הסנאטור ג'ונסון או הנציג (Representative) אדמס - אך לרוב פשוט כ"מר" (Mr. Adams), "האדון" (The Gentleman from Tennessee) וכיוצא באלה. דיווח עיתונאי מיום מותו של אדמס מספר כי מיד לאחר נאום נלהב במיוחד בגנות המלחמה במקסיקו, הוא קרס אל מקומו בבית הנבחרים ואיבד את ההכרה. כתב העיתון מסר כי חבריו להיכל צעקו "מר אדמס מת!", ולא "הנשיא אדמס מת".

לקריאה נוספת:

דיון בכנסת בין בן גוריון, אשכול ובגין
השבעת ממשלת בגין הראשונה
חגיגות יום הולדת לנתניהו
ועידת מפא"י העשירית
נאום משה שרת בוועידת מפא"י העשירית
פניות לנשיאים לשעבר
אנדרו ג'ונסון בסנאט
בארי גולדווטר מודה לגנרל אייזנהאוור בוועידה הרפובליקנית, 1964
●  ג'ון אדמס בבית הנבחרים
דיווח על מותו של אדמס

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם