גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בקורונה מחירי הזהב עלו ב-35%. נאלצתי להעלות מחירים דווקא כשאנשים יכלו לשלם פחות"

נועה שרון, מעצבת תכשיטים בעלת Noa Sharon Designs ● בת 44, גרה בתל אביב ● בעלת תואר ראשון בביולוגיה ותואר שני בביוטכנולוגיה מאוניברסיטת תל אביב ● "אני מתכננת תכשיט כמו שאני מתכננת ניסוי: חושבת מראש מה יכול 'להידפק', ואיך אפשר למנוע את זה" ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

נועה שרון, מעצבת תכשיטים בעלת Noa Sharon Designs / צילום: עמוס שטיבלמן
נועה שרון, מעצבת תכשיטים בעלת Noa Sharon Designs / צילום: עמוס שטיבלמן

התכשיטנית נועה שרון החלה את דרכה המקצועית דווקא כחוקרת ביוטק - שני תחומים לא כל כך שונים, כפי שמתברר בשיחה עמה. אחרי שסיימה תואר ראשון ושני עבדה בסטארט-אפ שחיפש תרופה לאלצהיימר - אך זה נסגר בעקבות במשבר הסאב פריים של סוף 2008. "זו הייתה תקופה של בעיטה בתחת, התלבטויות ומחשבות", היא מספרת. "שאלתי את עצמי האם אני במקום הנכון לי, והרגשתי שזו ההזדמנות שלי לעשות שינוי.

"עשיתי קורס צורפות בבית ספר מקצועי דרך משרד העבודה. אלה היו לימודים אינטנסיביים של שנה, היו לי מורים מעולים, והבנתי שאני רוצה לצאת לדרך עצמאית ולהיות מעצבת וצורפת. בשנה שאחרי זה למדתי דברים נוספים ופיתחתי קולקציות, אבל עוד לא הרגשתי מוכנה לצאת החוצה. בסופו של דבר, בספטמבר 2009 פתחתי תיק במע"מ, ובדצמבר התחלתי ממש. בחלק מהזמן עבדתי במקביל במשרות חלקיות בסטארט-אפים ובמעבדות מחקר בתחום הביוטכנולוגיה".

איך את מסבירה את הקשר בין ביוטק לצורפות?
"שני התחומים מאוד רחבים, וההשקה ביניהם היא בחלק המחקרי: אפשר להתפתח וללמוד בתוכם, יש הרבה דרגות חופש. אני מתכננת תכשיט כמו שאני מתכננת ניסוי: חושבת מראש מה יכול 'להידפק', ואיך אפשר למנוע את זה. ההבדל הוא שלעשות מחקר מדעי זה כל הזמן ניסוי וטעייה, ויש כישלונות בדרך להצלחה. לפעמים מצליח לך ואת רוצה לשחזר את הניסוי, ואז הוא לא מצליח. בצורפות אם הצלחת להלחים משהו כמו שצריך, זה יהיה מחובר גם עוד אלפיים שנה. יש סיפוק מיידי ותחושת הצלחה נוכחת, היא פיזית מולך".

מתי החלטת להתמקד בתכשיטים?
"ב-2015 עבדתי במעבדת מחקר יוקרתית באוניברסיטת ת"א, נקרעתי בין שני התחומים, והבנתי שהתפתחותית יהיה לי יותר נכון להיות 100% בעבודה על המותג. לקחתי הפסקה מהמחקר המדעי, אבל לא הייתי רק בסטודיו ובצורפות: הקמתי את הפורום לאופנה בת קיימא, וגם נתתי שירותי עיצוב וליווי למעצבים שרוצים למכור באינטרנט.

"ב-2020 החלטתי לחזור קצת למדע, והתחלתי לעבוד בסטארט-אפ במשרה חלקית. בקורונה לא השתלם להם להחזיק אותי, אז הפרק הזה נגמר. הבנתי שהמקום שלי כבר לא במעבדה, למרות שזה נוח שיש מקור הכנסה יציב בתקופות לא יציבות. אני לא רואה את עצמי חוזרת למעבדות".

התכשיטים של שרון הם מזהב וכסף בלבד, והיא אינה מתעסקת עם ציפויים - למרות שהייתה יכולה להרוויח כך הרבה יותר. "זה נכון שבתכשיטים מצופים את מוכרת פי 3-4 ומרוויחה הרבה יותר, יש לזה שוק וזה נדרש, אבל זה קו אדום מבחינתי. זה לא מתיישב עם האג'נדה המוצרית, הסביבתית והעיצובית שלי.

"אני מתעקשת על ייצור תכשיטים ממתכות אצילות, מתוך מחשבה שהם יישארו בעולם הזה באותו המצב ולאורך זמן, לא צריך לתקן אותם בתדירות גבוהה או להתבאס שהציפוי ירד. אני רוצה ליצור משהו שיכול להוות ירושה. יש לי חיבה עמוקה לדברים שמחזיקים הרבה זמן".

איך הקורונה השפיעה עלייך?
"כמי שמגיעה מתחום המדע, הבנתי מה קורה. ידעתי שייקח שנה לפחות לפתח חיסון. חוץ מזה, כעצמאי אתה לומד לחיות בחוסר ביטחון תעסוקתי וחוסר ודאות כללי, אז זה לא היה שוק מטורף. בקבוצות ווטסאפ ופייסבוק נהיה באזז על זה שהמדינה 'לא נותנת לנו'. אני בחיים לא ציפיתי מהמדינה לשום דבר. עשיתי הכול בעשר אצבעות, ואני לא רואה סיבה לא להצליח.

"מה שהשפיע על מצב הרוח שלי אלה התנודות בשער הדולר ומחיר הזהב, שעלה תוך שנה ב-35%. זה דומה לחקלאי שסובל מכמה שנות בצורת ברצף, ופתאום יש לו הוצאות גדולות. אי אפשר לא להשקות, ואני גם לא יכולה לא לקנות בכלל זהב רק כי הוא יקר. נאלצתי להעלות מחירים דווקא כשאנשים יכלו לשלם פחות. הרגשתי ירידה משמעותית במכירות.

"תכשיטים זה משהו שצריך לקנות כשאתה במצב רוח טוב, וכשיש אירועים שאפשר להסתובב בהם. וזה לא היה המצב. בנוסף, 50% מהמכירות שלי הן באונליין, ואני מקבלת את הכסף בדולרים. אז חומר הגלם שלי עלה משמעותית, אבל ההכנסה שלי ירדה כי ערך הדולר ירד. התוצאה הייתה שפיתוחים שתוכננו לחלק מהקולקציות ותכשיטים חדשים שעבדתי עליהם נדחו משיקולי עלויות".

במקביל לקשיים שהביאה עמה תקופת הקורונה, שרון ניצלה את הזמן הזה לביצוע משימה שחיכתה לה זמן רב: שדרוג אתר האינטרנט שלה. "הייתי באונליין כבר מזמן, אבל לא יכולתי לעשות מכירות ישירות דרך האתר שלי, אלא דרך אטסי, אמזון ועוד פלטפורמות שכבר נסגרו. הרבה זמן רציתי לעשות אתר מכירתי, שתהיה לי בו שליטה מלאה על כל הפרמטרים.

"ואז יצא קול קורא של מעוף (משרד הכלכלה), ונרשמתי. היה צריך לפרט שם על מה אוציא את הכסף, וזה היה מאוד מחייב: תוך 45 יום את צריכה להראות חשבוניות על מה שילמת, כך שהייתי צריכה לקבל החלטות מהר. מדובר בסכומים קטנים, סוג של דמי כיס, אבל יכולתי לבחור במה להשקיע.

"רציתי לבנות אתר שייתן מקום לתכשיטים, ויהיה הכי נגיש, עם מינימום סימני שאלה לאדם שנכנס לשם - בדיוק ההפך ממה שהיה לי קודם. ביולי 2021 האתר עלה לאוויר, ואני עדיין משחקת בו, מוסיפה ומשנה. למשל, אני בודקת אפשרויות לתשלום בקריפטו, שמתאים לקהל צעיר שאוהב להתנסות בדברים".

בשנים האחרונות היא חוקרת עצמאית את תחום הכלכלה השיתופית, ומנסה לתרגם אותו לעולם התכשיטים. "אני עובדת על מיזם מרקטפלייס אונליין להשכרת פריטי אופנה ואקססוריז ישירות מהמעצבים עצמם. גם אצלי ניתן להתנסות ולשכור תכשיטים לאירועים - עשיתי סקר בהשתתפות 300 איש, והתברר לי שהרוב רוצים לשכור פריטים לסופשבוע. עכשיו אני מחפשת שותפ/ה מתחום המרקום/מרקטינג/אסטרטגיה/כלכלה, כדי להריץ איתו את זה. בנוסף אני עובדת על הכיוון של עיצוב תכשיטים לבית - כמו עיניים לקיר או מלחיה ופלפליה".

מה הטעות הכי גדולה שעשית מאז הקמת העסק?
"המכירה בקונגסינציה. בהתחלה את מרגישה שהכול הולך לך מאוד טוב - מכרתי ב-15 חנויות. אבל זו הייתה טעות להסתכל על מספר המקומות, במקום על כמה כסף הכנסתי לעומת כמה עבדתי. כשעבדתי עם חנויות מכרתי פי 5 אבל הרווחתי פחות, כי 50%-70% מהעלות לצרכן הולכים לחנות.

"אני גם מעצבת וגם מייצרת את המוצרים, וחומרי הגלם שלי יקרים, ובשורה התחתונה ההוצאות הן עליי, אז זה מגביל אותי. היו גם מקרים שמצאתי את עצמי רודפת אחרי הכסף שלי. או שבאתי לראות מה מצב הקולקציה והעמדה, והייתי צריכה לסדר הכול. לפעמים תכשיטים נמכרים במחירים לא נכונים, או שההתייחסות היא לא מקצועית. מנצלים את המעצבים הצעירים.

"עזבתי את זה לגמרי, כי המוצרים שלי לא מתאימים לפורמט הזה. לפריטים יוקרתיים, מיוחדים והנד מייד, יותר משתלם לעבוד עצמאית. אני כן בעד לעבוד עם חנויות בחו"ל. לפני הקורונה עבדתי עם חנויות באיטליה ובגרמניה. הכנתי להן קטלוג, היה כתוב שם כמה אני מקבלת מהן, ובכמה הן יכולות למכור. החלטתי לשלוט על הסיטואציה במקום להיות נשלטת. בכל מקרה, אני מוכרת את המוצר מראש. אפשר אחרי כמה זמן להחזיר ולקבל זיכוי, אבל אין מצב שאני האשראי של החנות".

היכן היית רוצה להיות בעוד שלוש שנים?
"למכור בעוד חנויות בעולם. להיות בתערוכות מקצועיות, לנסוע ולהיחשף יותר לתרבויות חדשות, יפן למשל. ללמוד עוד טכניקות, יציקת חול או עבודה בשעווה. ושיהיו לי 10,000 מכירות חדשות באתר". 

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il  

עוד כתבות

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים