גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? זה כל הסיפור

איך כלכלת הנרטיב משתלטת על שוק ההון ומשפיעה על הכיס של כולנו: אנחנו חיים בעידן שבו הנרטיב הוא זה שמוביל את הכלכלה ● סיפורים תמיד השפיעו, אבל בשנים האחרונות משהו השתנה ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? / צילום: מנחם רייס

 

 רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team 

אם מישהו היה מעיר לחיים את בנג'מין גראהם, מחבר הספר "המשקיע הנבון", שיצא ב-1949 ונחשב לספר ההשקעות המומלץ בעולם, ומראה לו את חברת ריביאן (Rivian) הוא היה חוטף התקף לב ומת שוב על המקום. ריביאן היא כיום החברה הכי גדולה בעולם ללא מכירות. כן, קראתם נכון, חברת הטנדרים החשמליים לא הכניסה (שלא לדבר על הרוויחה) אפילו דולר אחד, אבל נסחרת בנאסד״ק בשווי 100 מיליארד דולר, ובכך עברה את השווי של GM ופורד.

גראהם תיאר בספרו איך להשקיע בחברות במודל ״השקעת הערך״, המתבסס על ניתוח מאזנים ורכישת מניות שנסחרות במחיר נמוך. גראהם המליץ על רכישת מניות של חברות בעלות רווחים יציבים, נסחרות במכפילי רווח נמוכים, ונוטלות חוב נמוך באופן יחסי.

כל הכללים האלו לא רלוונטיים למניות הצמיחה שמושכות את מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 לפי מעלה. משהו משמעותי השתנה בשוק. יש שיגידו מיד שזו פשוט ״בועה״ ויום אחד הם יוכיחו שהם צדקו, כי הרי תמיד מתישהו מגיע תיקון. יש כאלו שיגידו שההבדל הוא בין ״מניות ערך״ לבין ״מניות צמיחה״. אבל אם נסתכל מתחת למכסה המנוע של הכלכלה, מיד נראה שיש פה שינוי עמוק - חברתי, התנהגותי אפילו צרכני. אנחנו חיים בעידן שבו הנרטיב הוא זה שמוביל את הכלכלה, ורק לאחריו נכנסים כללי המציאות הפונדמנטליים.

רוצים הוכחה? הנה מה שאומרים הכלכלנים הבכירים על האינפלציה שמטרידה את כולנו: למשל בראיון שהתפרסם בגלובס בסוף השבוע האחרון, אמר פרופ' סטיבן רואץ', לשעבר הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי: "הסכנה היא שהאינפלציה הזמנית תהפוך לקבועה, והריבית תעלה בחדות". ומה הסכנה העיקרית לאינפלציה כרונית, האם אלו ההזרמות בסך 5 טריליון דולר? האם אלו השיבושים בשרשראות האספקה בעקבות הקורונה?

כן ולא. כן הנתונים הפונדמנטליים הם חלק מהגורמים, אבל הם פחות מסוכנים לאינפלציה כרונית מאשר סיבה אחרת, הרבה יותר מדאיגה ומפתיעה. בסוף הראיון פרופ׳ רואץ' אומר: ״בזמני בפד הקדשנו הרבה תשומת לב לספירלת השכר והמחירים שמושכים זה את זה לעליות, והסתכלנו בקפידה על הצמדה לאינפלציה ומיקוח קיבוצי. והמסקנה שלנו הייתה שברגע שבהתנהגות של העובדים מוטמע דפוס מחשבה חדש של אינפלציה, בין אם זה דרך מיסוד של לחצים להעלאת שכר, דרך הצמדה לאינפלציה או סתם דרך הציפיות של העובדים עצמם - וחלק מהדברים האלה קורים היום - אז יותר ויותר קשה לעצור את הדינמיקה ״. או במילים פשוטות: הסיפור והציפייה לאינפלציה הם אלו שעלולים ליצור את ספירלת האינפלציה הכרונית. וגם כל התפיסה הזו היא בעצמה סוג של מגה-נרטיב אודות השוק.

קונים מניות כמו בגדים ומכוניות

סיפורים תמיד השפיעו על הכלכלה, אנחנו כבני אנוש מחווטים תמיד להסביר מציאות כאוטית על ידי חיבור נקודות שיוצרות סיפור. אבל משהו השתנה. קוראים לו האינטרנט והמדיה החברתית, הם מאיצים את הסיפורים בריבוע ובזמן אמת. יש כיום דור שלם של משקיעים חדשים, משקיעי הריטייל, בני דור ה-Y, המילניאלז, שגדלו לתוך הסושיאל מדיה ולקחו את ניהול תיק ההשקעות לעצמם. הם אלו שמהדהדים את הנרטיב גם לדורות הבוגרים שמעליהם.

זהו אותו הדור שמניע את מהפכת הביטקוין, מטבע ללא כל ערך חיצוני כלשהו, אבל עם ערך שנבנה בזכות האמון בו (או חוסר אמון בפיאט) ובאמצעות טכנולוגיה רשתית. כדי שהביטקוין יצליח, צריך שיותר אנשים יאמינו בסיפור שלו, זה הערך האמיתי והיחיד שלו.

המניות המצליחות הן של חברות עם סיפור טוב - אנשים היום קונים מניות כמו שהם קונים בגדים ומכוניות. כך גם אנשי המקצוע, מנהלי תיקים מדקלמים את הויז'ן של החברה בעיניים נוצצות.

תקראו את ניתוחי האנליסטים הבכירים, ותראו שעיקר הניתוח לא מתבסס על המאזנים, החזר השקעה ומכפילים אלא מלא במילים ופעלים בזמן עתיד, מהדהדים סיפורי נרטיב עתידיים. ומנגד, בין המניות המדשדשות אפשר למצוא לא מעט כאלו שפרופ׳ גראהם היה מתרשם מהתזרים והביצועים, אבל מה לעשות שהן לא יודעות לספר נרטיב נחשק לשוק.

הדור הזה לקח את מניית רשת בתי הקולנוע AMC והעיף אותה באמצעות רדיט לשמיים, 1600% מנקודת השפל בימי הקורונה. ומה המנכ״ל עושה בתגובה? חיבק אותם בחזרה והודיע שהרשת מאמצת את הסיפור החדש, והכריז השבוע שהם יתחילו לקבל ביטקוין ברכישת כרטיסים.

ולא רק מניות המם, גם נושאות מטוסים בנות 135 שנה. השבוע הודעה ג׳ונסון אנד ג׳ונסון על פיצול העסקים שלה לשתי חברות חדשות. מה הוביל אותם לכך? כך פתח את הסיקור האנליסט הבכיר באתר סיקינג אלפא: ״עולם ההשקעות אוהב נרטיב חדש, נושא חדש, קונספט חדש. משקיעים רציונליים צריכים להבדיל בין אלה שתקפים לאלו שאינם״. בהמשך מנתח הכותב את המניעים להפרדה בין חטיבת המוצרים הקמעונאיים, האחראית על הכנסות של 15 מיליארד דולר, לבין החטיבה הרפואית האחראית על יותר מ-60 מיליארד דולר. בין הסיבות המרכזיות שעולות הן היכולת של השוק לתמחר שני סיפורים שונים, ובכך שהשניים בנפרד יהיו שווים יותר מהשלם.

התפקיד החדש של המנכ"לים

מנכ״לי חברות מבינים היום, שיש להם עבודה חדשה. כדי לתמוך במניה, הם אחראים לא רק שהאקסל יראה טוב אלא שגם הפאוור פוינט יראה מצוין. מהלכים משמעותיים של מיזוגים ורכישות, פיצולי חברות, כניסה לתחומים חדשים - כל אלה מונעים הרבה פעמים מתוך הצורך לתמוך בנרטיב מסוים.

כך לדוגמה אפשר לתאר את המהלך של צוקרברג. הסיבה שהוא מיהר להכריז על חזון המטאוורס הוא קודם כל כדי להוביל נרטיב חדש, שיתמוך במניה וישאיר את העובדים. וזה לא רק צוקרברג, או אילון מאסק. המנכ״לים של היום חייבים לעבוד בזה. הם אחראים לכך שהסיפור והחזון לשוק יהיו קוהרנטיים ויראו איך החברה הזו מוכנה לעתיד.

אפשר לבקר את זה ולהגיד שהכל אוויר, שזה יתפוצץ, אבל אם חושבים רגע לעומק, כסף הוא בסך הכל תרגום של הערך שנוצר באמצעות שיתוף פעולה בין אנשים. ובסופו של דבר, אנשים הם חייה חברתית שמונעת מסיפורים. כך העובדים בחברה, השותפים וגם המשקיעים. כסף בבסיסו מה הוא, אם לא רעיון וסיפור. הייתי אומר שהוא בסך הכל חתיכת נייר חסרת ערך שפשוט הסכמנו שהיא שווה משהו. אבל היום אפילו אין את הנייר, רק שורה דיגיטלית וירטואלית ו... סיפור. נרטיב שכולנו בחרנו להאמין בו.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם