גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לא עבד בזילו? האלגוריתם לקביעת שווי נכסים פגע בהימור הגדול שלה

החברה בנתה את צמיחתה העתידית על עסק של קניית ומכירת בתים בצורה דיגיטלית, אבל לא הצליחה לכוונן את האלגוריתם שלה באופן מדויק מספיק

בית שזילו מוכרת באילינוי / צילום: Shutterstock
בית שזילו מוכרת באילינוי / צילום: Shutterstock

כשמנהלים בכירים בקבוצת זילו (Zillow Group) בחנו את רווחיה של החברה לפני כמה חודשים, באביב, הם זיהו בעיה: חברת הנדל"ן הרוויחה יותר מדי כסף. זילו, שזכתה למעמד בולט בזכות המודעות המקוונות שלה, הימרה על העתיד שלה בעזרת יוזמה לקנייה ומכירה של בתים המכונה Zillow Offers, שנועדה לרכוש דירות, לעשות בהן שיפוצים קטנים ולמכור אותן במהירות.

ברבעון הראשון הרווחים ממכירות הבתים היו גבוהים כפליים מהצפוי, נמסר מהחברה.

זילו ציפתה להרוויח כסף בעיקר מהעמלות ומשירותים כמו ביטוח - ולא מהפרש המחיר בין מחיר הקנייה למחיר המכירה. האלגוריתם של החברה, שאמור היה לחזות את מחירי הבתים, ככל הנראה לא הבין את השוק. זילו פיגרה גם ביעדים שלה לרכישת דירות.
מאוחר יותר הודתה החברה כי כשהגיע הקיץ, היא כבר התמודדה עם בעיה הפוכה: היא שילמה יותר מדי על הבתים, וקנתה יותר מדי מהם, בדיוק כשעליית המחירים החלה להאט.

החודש, זילו הודתה בכישלון שמהווה את אחת הנסיגות הגדולות ביותר של תאגיד אמריקאי. החברה אמרה שתסגור את Zillow Offers, הקו העסקי שהיה אחראי לרוב ההכנסות שלה אבל לא הביא לה שום רווח; תקצץ כ-2,000 משרות, שהן רבע מכוח האדם; ותרשום הפסדים של יותר מחצי מיליארד דולר על השווי של הבתים שעדיין בבעלותה.

 

שווי השוק של החברה, שהגיע לשיא של 48.35 מיליארד דולר בפברואר, עומד כעת על 16 מיליארד דולר.

ענף הנדל"ן עבר טרנספורמציה טכנולוגית, אבל זילו הגיעה לכמה מגבולות הטכנולוגיה בתחום שעדיין חזקים בו ההיקשרות האמוציונלית, טעם אישי וגורמים לא מוחשיים אחרים. יש עובדים בחברה, בהווה ובעבר, שאומרים שהשגיאות שעשתה החברה החמירו את המצב.

בעיות כוח אדם ומגבלות בשרשרת האספקה

ניתוח בעזרת מחשב הפך למרכיב שגרתי בשוקי המניות ואגרות החוב, אבל קנייה ומכירה של בתי מגורים הם עניין אחר, ומורכב יותר. שוק המקרקעין עדיין שונה מאוד בין עיר לעיר, אזור לאזור ועל פי סוג הנכס, כאשר מגוון גורמים אסתטיים, חברתיים ואחרים נשקלים בהחלטות קניית הבתים של אמריקאים.

זילו גם משכה יותר מדי את העובדים בזמן שניסתה להדביק חברות מתחרות והתעלמה מחששות פנימיים שהיא משלמת על הבתים יותר מדי, כך אומרים עובדים כיום ובעבר. החברה פעלה בשוק דיור חסר תקדים, כשההשלכות של המגפה עזרו להניע את הפריחה החזקה ביותר בדיור מזה דור. כמו כן סבלה זילו מבעיות של כוח אדם ושל שרשראות אספקה שהאטו את יכולתה לחדש את הבתים במהירות. זו הייתה נקודת השבירה לעסק שמנהלים בכירים פעם חשבו שייצר 20 מיליארד דולר בהכנסות שנתיות.

"שיעור השגיאה שראינו היה הרבה יותר תנודתי ממה שחשבנו שאפשרי בכלל", אמר המנכ"ל ריץ’ ברטון לבעלי המניות החודש. "וזה גורם לנו להיראות הרבה יותר כמו סוחרי דירות ממונפים מאשר כמו חברה עושת שוק כפי ששאפנו להיות".

"המורכבות מקשה על חיזוי מחירי הבתים"

שתי החברות הגדולות העוסקות בשדרוג ומכירת בתים, Opendoor Technologies ו-Offerpad Solutions, התייחסו לכישלון של זילו במשיכת כתפיים. ב-Opendoor אמרו שהמודל שלה נועד להגיב לשינויים במחירי הבתים, כולל שינויים בין העונות. ב-Offerpad מתגאים ברשתות המקומיות שמספקות לחברה נתונים עדכניים על השווקים השונים ברחבי המדינה. שתי החברות דיווחו על הכנסות שיא ברבעון השלישי, אם כי שתיהן דיווחו בשורת הנטו על הפסד.

סם צ’נדן, דיקן מכון שאק לנדל"ן באוניברסיטת ניו יורק, אמר שהמורכבות של שוק הדיור מקשה על חיזוי מחירי בתים חודשים רבים מראש. יש גורמים המשפיעים על שוויים של בתים שקשה ללכוד באלגוריתם. "המערכת עשויה להבין שיש שלושה חדרי שינה, אבל האם היא יכולה לתפוש אם הם ממוקמים בצורה הגיונית בבית?" אמר.

זילו ממשיכה להפעיל את העסק המסורתי שלה, מכירת פרסומות ולידים למתווכי נדל"ן דרך האתר שלה. ניוז קורפ, החברה שהיא בעלת המוציא לאור של הוול סטריט ג’ורנל דאו ג’ונס, היא גם בעלת חברת המקרקעין Move Inc, המתחרה בזילו.

זילו הצטרפה לתחום הקנייה והמכירה הדיגיטלי של בתים, המכונה iBuying, ב-2018 עם השקת Zillow Offers. הרעיון הבסיסי היה פשוט למדי. זילו תפעיל אלגוריתם שיחזה מה יהיה שוויו של בית בעוד כמה חודשים, ותציע לבעלי הבית סכום שייתן לו רווח קטן יחד עם עלות השיפוצים. מוכרי בתים יכולים ליהנות מהצעה כמעט מידית, במזומן, ולהוציא מהמשוואה מתווכים, עלות פרסום ואת הטרחה שבלהראות את הנכס לקונים. זילו התכוונה לעשות רווח של כ-2%, כך שמוכרי הבתים לא ירגישו מרומים, בעיה שעשויה להרחיק מוכרים עתידיים.

המודל העסקי נשען על ההנחה שהאלגוריתם של זילו, שהוזן על ידי מאגר המידע של החברה, יהיה מסוגל לחזות את מחירי הבתים בדיוק רב.

החברה העסיקה צבא של יותר מ־100 אנליסטים

זילו הצליחה להגיע להישגים מסוימים בתחום זה עם Zestimate, חישוב המעריך את שוויו של כל בית במדינה. ה-Zestimate היה בהתחלה לא אמין לעתים קרובות, אבל החברה אמרה שבשנים האחרונות ההערכות שלה לבתים בשוק היו מדויקות ברמה של טעות מקסימלית של 2%.

על מנת לעקוף את האתגר של התחשבות בשיקולים אסתטיים, הודיעה זילו ב-2019 ששילבה ניתוח צילומים לתמחור בתים, כולל גורמים כמו אור טבעי, איכות הגימורים הפנימיים ומראה הבתים מהרחוב.

החברה העסיקה צבא של יותר מ-100 אנליסטים המתמחים בתמחור על מנת לבדוק שוב ושוב את הנתונים שהוציא האלגוריתם על ידי בדיקת עסקאות בנות השוואה, כך אמרו עובדים בחברה היום ובעבר. זה הקטין את הסיכון שתשלם על נכסים יותר מדי, אבל גם הקשה לקדם מכירות של בתים רבים במהירות ובזול.

עלייה לא צפויה במחירי הבתים והמכירות בזמן המגפה הקשתה לחזות את השוק. קונים החלו לתת עדיפות לא שגרתית למרחב ולמיקום הבתים.

"השינוי בהעדפות הקונים קשה מאוד ליישום במודל של למידת מכונה", אמר דייב מייר, סגן נשיא לנושאי מידע וניתוח ב-BiggerPockets, אתר השקעות בנדל"ן.

באביב, בערך בזמן שזילו החלה לחשוש ממידת הדיוק של האלגוריתם, מנהלי החברה קיימו פגישה שהמתח שלהם ניכר בה, כך אומר אחד האנשים שנכח בה.

9,680 בתים ברבעון השלישי

הנתונים של הרבעון הראשון החלו להגיע והיה ברור שעל אף שהחברה עושה הרבה יותר כסף ממה שציפתה, היא הייתה על המסלול להחמיץ באופן משמעותי את היעד השנתי שלה למספר הבתים שרצתה לרכוש. מה שחמור מזה, היא פיגרה אחרי המתחרה העיקרית שלה, Opendoor.

"מדובר בדגל אדום", אמר במפגש המקוון ג’ושוע סוויפט, סגן נשיא בכיר ב-Zillow Offers, על פי שני אנשים שנכחו במפגש. סוויפט סירב להגיב דרך החברה.

זילו בנתה תוכנית להאיץ את הקצב ואת נפח רכישת הבתים, וכינתה את המאמץ "פרויקט קטשופ" - שם שהעובדים הבינו שהוא משחק מילים על משימתו להדביק (catch up) את Opendoor. בזילו תכננו לקנות יותר בתים על ידי כך שיוציאו יותר כסף, ושיציעו מחירים שהם הרבה יותר גבוהים ממה שהאלגוריתם והאנליסטים חשבו שהוא שוויים בשוק, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

ברבעון השני קנתה Zillow Offers יותר מ-3,800 בתים - יותר מכפליים מהמספר שרכשה ברבעון שלפניו. ברבעון השלישי, רכשה 9,680 בתים. החברה קנתה כל כך הרבה נכסים שהעובדים החלו לפגר בסגירת העסקאות והשיפוצים, כך אומרים אנשים המכירים את הנושא.

החברה התקשתה למצוא קבלנים וחומרי שיפוצים בתוך מחסור נרחב יותר בכוח עבודה ומלאי. המשמעות הייתה שזילו הסתכנה בכך שתחזיק את הבתים זמן רב יותר, מה שעלול להוסיף לעלויות הביטוח שלהם וחובות אחרים. המשמעות הייתה גם שהרבה נכסים שנקנו בקיץ כנראה יהיו חייבים להימכר בחורף, כששוק הדיור לרוב חלש יותר.
אנשי החברה החלו לדאוג שהיא משלמת יותר מדי. אנליסטים שתפקידם היה לאשר את מחירי הבתים גילו שלעתים התעלמו מהמלצותיהם, בגלל שהחברה שינתה את כללי המערכת באופן שהקפיץ את המחירים שהאנליסטים הציעו כראויים.

התוספות האלה למחיר היו מקודדות במערכות של החברה, כולל תוספת שנקראה "שכבת תמחור כוללת" שיכלה להוסיף עד 7%, ונועדו להעלות את המחירים המוצעים כדי לעודד מוכרי בתים להסכים לסגור עסקה.

כמה עובדים בזילו התלוננו על התמחור בערוצי Slack של החברה ובפגישות, אבל חששותיהם לא זכו להתייחסות.

ניתוח של מכירות בתים שעשה מייק דלפרטה, אסטרטג טכנולוגיית נדל"ן באוניברסיטת קולורדו בבולדר, הראה שהמחיר החציוני ששילמה זילו על בתים בפניקס - אחד השווקים החזקים ביותר לקניות מקוונות - עלה מ-351 אלף דולר במאי ל-475 אלף דולר בספטמבר. בתקופה זו, המתחרות שלה החלו להקטין את נפח הרכישות והתמחור, אבל זילו עדיין שילמה 65 אלף דולר יותר ממחיר הבית החציוני, על פי הניתוח של דלפרטה.
בצד של המכירות, ניתוח מאוקטובר של מאות רישומים של זילו ברחבי ארה"ב שערכה KeyBanc Capital Markets מצא ששני שלישים מהבתים היו בשוק במחירים נמוכים ממה שזילו שילמה עליהם, ושההנחה הממוצעת עליהם עמדה על 4.5%.

בסתיו כבר אמר המנכ"ל שהחברה ציפתה שתצטרך למכור את הבתים שלה בהפסד של 5%-7%, לעומת רווח של כ-6% ברבעון השני. באמצע אוקטובר, זילו עצרה את רכישות הבתים העתידיות להמשך השנה. בנובמבר סגרה את שירות Zillow Offers.

"הבנו שהמשך הצמיחה מסוכן ותנודתי מדי"

במכתב לבעלי מניות ובשיחה איתם, הציגו המנהלים את תפיסתם בנוגע למה שהשתבש. ברטון הודה שהאלגוריתם של החברה כשל בחיזוי מדויק של התנודות במחירי הבתים, כלפי מעלה וכלפי מטה. אם תמשיך החברה לרכוש בתים, היא תצטרך להתמודד עם תקופות לא צפויות אחרות בשוק. כבר השנה, כששוק הדיור מתקרר רק מעט, זילו רשמה לנכסיה שווי נמוך יותר בעד 7%. בחברה גדולה, שעשויים להיות לה פי שלושה או ארבעה יותר נכסים מזילו, יכול להיות צעד קטלני לשווי החברה.

זילו לא הצליחה לעודד מספיק אנשים למכור לה את בתיהם מלכתחילה. רק 10% מהאנשים שביקשו מזילו הצעה ובסוף מכרו את בתיהם לזילו, כך אמר ברטון בשיחה.

"הבנו שהמשך הגדלת קנה המידה של Zillow Offers מסוכן מדי ותנודתי מדי לרווחים ולתפעול, נותן החזרים קטנים מדי אם מחזיקים בהם כנכסים ומצומצם מכדי לשרת את לקוחותינו", אמר ברטון לבעלי המניות.

ישנם אנליסטים שצופים שזילו תתחיל לבנות קו עסקי חדש שיחליף את Zillow Offers, כמו למשל להקים חברה שתהיה power buyer, חברה העוזרת לרוכשי דירות להציע הצעות מזומן ועוזרת להם במימון הרכישה.

בשבוע שעבר הכריזה זילו על עסקה למכור 2,000 בתים שנותרו לה ל-Pretium Partners, חברת השקעות מניו יורק שמתכננת להשתמש בנכסים כבתים להשכרה. זה מותיר בידי זילו עוד אלפי דירות למכור.

אחד מהם הוא בית עם ארבעה חדרי שינה בווינטר ספרינגס, פלורידה, שזילו רכשה ביולי מבני הזוג קארין וג’ורג’ דורסט. כשהתכוננו להציע את הבית למכירה בקיץ, כמה סוכני נדל"ן מקומיים המליצו להם לתמחר אותו ב-440 אלף דולר, אבל אמרו שניתן למכור אותו ביותר.

זילו הציעה מעט יותר מ-450 אלף דולר, אמרה דורסט, וגבתה על המכירה עמלה של 0.1% - הרבה פחות מ-5% שאחד הסוכנים שהיא דיברה איתם נוהג לדרוש. "אנחנו מרוצים מאוד שמכרנו לזילו", אמרה.

זילו אולי פחות מרוצה. כעת מוצע הבית ב־467,500 דולר. המחיר שלו הורד כבר שלוש פעמים.

בהכנת הכתבה השתתפו ג'ים אוברמן ואליזה צ'ו

עוד כתבות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו