גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרטנר: הסיבוב החלומי של המשקיעה הזרה, הכישלון של הטייקונים המקומיים

ההשקעה במניות השליטה בחברת התקשורת הישראלית פרטנר "הפילה" בעבר את אילן בן דב ואת חיים סבן ● לעומתם, האצ'יסון מהונג קונג לא רק שרשמה אקזיט מרשים על השקעתה בפרטנר, אלא גם מחזירה לעצמה כעת את מלוא המימון שהעמידה בזמנו לרוכשי השליטה

לי קא-שינג, יו"ר האצ'יסון / צילום: איל יצהר
לי קא-שינג, יו"ר האצ'יסון / צילום: איל יצהר

שנתיים אחרי שהמיליארדר חיים סבן הרים ידיים וויתר למעשה על השליטה בחברת התקשורת פרטנר, בשל חוב של 300 מיליון דולר להאצ'יסון מהונג קונג, צפויה האחרונה לקבל לידיה את מלוא סכום החוב מידי קבוצת רוכשי השליטה החדשים של פרטנר, שאותה מובילים אבי גבאי ושלמה רודב לצד קבוצת הביטוח הפניקס.

אם אכן תיחתם העסקה ותושלם, יעמוד בפני הרוכשים החדשים אתגר לא פשוט: להצליח במקום שבו נפלו שני אנשי עסקים חזקים - אילן בן דב וסבן, שהחזיקו בעבר בשליטה בפרטנר. השניים הפסידו כסף גדול על השקעתם במניות החברה (כשאחד מהם אף גרר עמו להפסד את הגופים המוסדיים שמימנו את רוב השקעתו).

לעומתם, בעלת השליטה "ההיסטורית" בפרטנר, האצ'יסון, לא רק שרשמה בעבר אקזיט חלומי על השקעתה, אלא היא גם מקבלת כעת את מלוא המימון שהעמידה בזמנו לרוכשי השליטה, הגם שבאיחור של כמה שנים מהצפוי.

כאשר סבן ויתר על השקעתו בפרטנר, הסיבה הייתה כלכלית: מניות השליטה בפרטנר שהיו ברשותו (באמצעות חברת ס.ב. ישראל) היו שוות אז 737 מיליון שקל בלבד, בעוד שהחוב להאצ'יסון שנלווה לרכישתן עמד כאמור על  300 מיליון דולר, שווה ערך לכ-1.1 מיליארד שקל באותם ימים, הלוואה שהייתה אמורה להיפרע זמן קצר לאחר מכן.

העובדה שמניות פרטנר ששועבדו להבטחת תשלום החוב היו בשווי נמוך מהיקף ההלוואה, הובילה להחלטתו של סבן "להיפטר" מפרטנר, ובכך לקבע הפסד של כחצי מיליארד שקל, בגין ההון העצמי שהשקיע במניות חברת התקשורת. 

 

בן דב בנה על רווחי הסלולר, וגרר אחריו מוסדיים לבור

חברת האצ'יסון מהונג קונג הייתה בעלת השליטה בפרטנר ונמנתה עם מייסדיה. בשנת 2009, זמן קצר טרם הרפורמה הדרמטית שהוביל שר התקשורת משה כחלון בשוק הסלולר, היא מכרה את השליטה בפרטנר לחברת סקיילקס של אילן בן דב, מי ששימש אז כיבואן מכשירי הסלולר מתוצרת סמסונג.

מחיר העסקה שיקף את הרווחיות העצומה ממנה נהנו שלוש זכייניות הסלולר הוותיקות (פרטנר, סלקום ופלאפון). סקיילקס רכשה 51.3% ממניות פרטנר תמורת 5.3 מיליארד שקל, לפי 67 שקל למניה (יותר מפי 3 לעומת מחיר המניה הנוכחי). הרכישה בוצעה כמעט ללא הון עצמי ובאמצעות מימון שעיקרו הגיע מהגופים המוסדיים באמצעות אג"ח שהנפיקה להם סקיילקס. רכיב נוסף במימון הייתה הלוואת הבעלים שהעמידה המוכרת האצ'יסון לסקיילקס. 

בן דב אילן / צילום: אביב חופי

מודל הרכישה הממונפת של בן דב, לפיו אמורה הייתה סקיילקס להחזיר את החובות מרווחיה של פרטנר, לא שרד לאורך זמן. הרפורמות שהוביל כחלון בשוק הסלולר, ושעשו שמות ברווחינן של הזכייניות הוותיקות, ייבשו את מקורות המימון של סקיילקס. 

באוגוסט 2011, דוחות כספיים חלשים הובילו להחלטה בפרטנר שלא לחלק דיבידנדים - שהיוו את מקור החזר החוב המרכזי של סקיילקס למחזיקי האג"ח. בשנים הבאות הורע מצבה של סקיילקס תחת החוב העצום, ובסופו של דבר הוביל לקריסת הפירמידה של בן דב. 

בשנת 2015, לאחר נפילת עסקיו של בן דב, נחתם הסדר חוב שחתם את הפרשה העגומה מבחינת נושי סקיילקס, שספגו תספורת של כמחצית מחוב החברה כלפיהם, בסך מיליארד שקל. 

סקיילקס, שהגיעה למצב של חדלות פירעון, עברה במסגרת ההסדר לשליטתו של יעקב לוקסנבורג, שהחזיק באג"ח סקיילקס באמצעות חברת לפידות, והעמיד לחברה ערבויות להבטחת אשראי בנקאי שנדרש לה.

סבן קונן על "הקשיים, הכשלים והמחסומים הרגולטוריים"

כאמור, בעת הרכישה של פרטנר על-ידי סקיילקס ב-2009, העמידה לה האצ'יסון הלוואה בסך 300 מיליון דולר שנשאה ריבית של 2%, והבטוחה להשבתה היו מניות פרטנר. הלוואה זו הייתה אמורה להיפרע בשנת 2014, אך עוד קודם לכן נאלץ בן דב לוותר על השליטה בפרטנר.

בשנת 2012 נחתמה עסקה (שהושלמה ב-2013) שבמסגרתה רכש סבן את השליטה בפרטנר מידי בן דב. סבן היה לאחר "סיבוב" רווחי במיוחד על חלק מגרעין השליטה בחברת התקשורת בזק, וכשבן דב נקלע לקשיים, החליט לחזור לסיבוב שני בשוק התקשורת הישראלי. סבן רכש מידי סקיילקס 30.7% ממניות פרטנר תמורת 250 מיליון שקל (כ-32 שקל למניה). הוא שילם עוד 83 מיליון שקל עבור כ-2% ממניות פרטנר שהיו בידי בנק לאומי, ובהמשך הזרים סכומים נוספים בהנפקת מניות ותשלומי ריבית להאצ'יסון - אשר כחלק מהרכישה לקח על עצמו סבן את החוב של סקיילקס כלפיה. 

חיים סבן / צילום: אמיר מאירי

פירעונה של ההלוואה המקורית נדחה מ-2014 לינואר 2020. בסוף 2018 פורסם בגלובס כי סבן החל לנהל מגעים עם האצ'יסון לשינוי תנאי ההלוואה, כאשר על הפרק עמדו פריסת החוב לתקופה ארוכה יותר והמרה של חלקו. ברקע, נמשכה התחרות החריפה בשוק הסלולר, ועמה הביצועים הדלים של מניית פרטנר. 

על רקע המו"מ, נדחה תשלום ריבית שהיה אמור סבן לשלם להאצ'יסון. שנה מאוחר יותר, בנובמבר 2019, ויתר סבן רשמית על ההחזקה, בדיווח על "אירוע הפרה" (של תנאי ההלוואה) שבעקבותיו מונה כונס נכסים על מניות השליטה בפרטנר, שהיו משועבדות לטובת החזר ההלוואה. בדברי הפרידה שלו מההשקעה מנה סבן את "הקשיים, הכשלים המשמעותיים והמחסומים הרגולטוריים שהוצבו בדרך". 

האצ'יסון הבינה שלא תקבל היתר שליטה ממשרד התקשורת, שנדרש לשם החזקה בחברה, והחלה להיערך למכירת המניות. 

בשבוע שעבר נודע כי קבוצת המשקיעים בראשות הפניקס, גבאי ורודב הגישה הצעה לרכוש את המניות (27.1% מפרטנר) תמורת 300 מיליון דולר; כונס הנכסים, עו"ד אהוד סול, דיווח כי הוא תומך בהצעה ויפנה לבית המשפט לקבל את אישורו.

יש לציין שכיום (נכון לבוקר יום ראשון) שווי המניות הללו עומד על כ-927 מיליון שקל. העלייה בשווי המניות, לצד היחלשות הדולר מול השקל בתקופה שחלפה מאז ויתר סבן על ההחזקה, הובילו לכך שכעת שווי המניות הללו בדולרים הוא קצת פחות מ-300 מיליון.

קונגלומרט הונג קונגי בשווי מעל 25 מיליארד דולר

את השליטה בפרטנר החזיקה בזמנו האצ'יסון באמצעות Hustchison Telecom, שהיא חלק מהתאגיד הבינלאומי CK Hutchison Holdings שבסיסו בהונג קונג. במתכונתו הנוכחית נוצר התאגיד ממיזוג שבוצע ב-2015 בין Hutschison Whampoa ל- Cheung Kong, שהייתה בעלת מניות בה קודם לכן. הקבוצה פועלת במספר רב של מדינות ומתמקדת בתשתיות, אנרגיה, נמלים, תקשורת, קמעונות ועוד. לאורך השנים היו להאצ'יסון השקעות נוספות בישראל. כיום שווי החברה הממוזגת בבורסה של הונג קונג מגיע לכ-25.4 מיליארד דולר אמריקאי.

הקושי לאפשר היתר שליטה להאצ'יסון בחברת תקשורת ישראלית (אף שבעבר הייתה בעלת שליטה בפרטנר) נובע מהתנגדות אמריקאית דווקא, בשל היותה חברה הקשורה לסין. בשנתיים האחרונות, להאצ'יסון לא הייתה השפעה על פרטנר ולא נציגות בדירקטוריון החברה.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים