גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות מעדכנת את נבחרת הדירקטורים. אלו תנאי הסף החדשים

באיחור של שנתיים: רשות החברות צפויה לפרסם בשבועות הקרובים את הקריטריונים לכניסה לרשימת המועמדים של החברות הממשלתיות ● בינתיים, בעקבות מינוי עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית, השרים ליברמן ואלהרר במתקפה חזיתית על רשות החברות: "שיקול הדעת פגום"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר
רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר / צילום: איל יצהר

בשבועות הקרובים מתכננת רשות החברות להוציא לדרך את נבחרת הדירקטורים החדשה, לאחר עיכוב של יותר משנתיים. ברשות מצויים בימים אלה בדיונים האחרונים לגיבוש תנאי הסף והקריטריונים לכניסה לנבחרת. מבין אלפי מועמדים שצפויים להציע את עצמם, ייבחרו כ-400 האנשים שמהם יאויישו הדירקטוריונים של החברות הממשלתיות בשנים הבאות.

כיום מכהנים 293 דירקטורים בחברות הממשלתיות - מספר זהה כמעט לכמות הדירקטורים החסרים. רבים מהמינויים לדירקטוריונים תקועים והגופים שאמורים לפקח על החברות הממשלתיות מתפקדים באופן חלקי, לעיתים אף ללא יושב ראש מכהן. התנעת הנבחרת החדשה, הרביעית במספר מאז 2013, עשויה לשחרר את הפקק. הזרמת 400 דירקטורים חדשים לרשימה ממנה יוכלו שרי הממשלה למנות לחברות הכפופות להם, צריכה להספיק כדי לאייש את כל התפקידים החסרים בדירקטוריונים.

יותר מגזר ציבורי

בהליך הכניסה לנבחרת הקרובה צפויים שני חידושים מרכזיים. הראשון הוא פתיחת פרופיל חדש למנהלים במגזר הציבורי, שיוכלו עתה להשתלב בנבחרת הדירקטורים. עד כה נבחרו מועמדים לפי ניסיונם בפרופילים של מגזר עסקי, פיננסי, משפטי, מקצועי, חברתי, ביטחוני ותשתיות. הפרופיל העסקי היה עד כה הגדול ביותר בנבחרות, שמנו 400-500 דירקטורים בכל פעם, ועדיין לא ברור כמה מקומות יוקצו הפעם לבכירי המגזר הציבורי.

גם כיום מכהנים בחברות הממשלתיות דירקטורים שהנם עובדי מדינה. למעשה, הסיבה שבמקור לא אושרו בכירים במגזר הציבורי להיכנס לנבחרת, היא שעד להקמתה היו הדירקטוריונים מלאים באנשים שאת הקריירה שלהם עשו בשירות הציבורי. כיוון שהחברות הממשלתיות מחויבות לתפקד לפי שיקולים עסקיים של חברות רגילות, היה צורך בהזרמת דירקטורים שמנוסים בשוק העסקי. בנוסף, הנוכחות הגבוהה של בכירי המגזר הציבורי בשנים שקדמו להקמת הנבחרת, הביאה לא פעם למינויים פוליטיים ומינויי מקורבים על ידי השרים. עם זאת, פתיחה מתונה של הנבחרת לכמה עשרות דירקטורים במסלול הציבורי תאפשר להכשיר אנשים ראויים שהיו מנועים עד כה מכניסה למועדון האקסקלוסיבי. בפרט, אם תינתן עדיפות לאנשי מגזר ציבורי עם ניסיון נוסף בעולם העסקי.

החידוש השני שצפוי להיכנס בנבחרת שתקום בחודש הבא הוא מתן העדפה לצעירים. כיוון שהמועמדים מנוקדים על פי ניסיון, למבוגרים יש יתרון מובנה בהליך ואכן הגיל הממוצע של חברי הנבחרות הקודמות שעדיין בתוקף עולה כיום על 60. העדפה מתקנת לבני 45 ומטה הייתה אמורה להיכלל בנבחרת שנועדה לקום לפני כשנתיים, אך נגנזה. אז דובר על מכסה של 20% (80 מקומות) המיועדת לצעירים, או מועמדים שגילם נמוך מ-45. לפי המסתמן כרגע, מנגנון ברוח דומה ייכנס לנבחרת הקרובה.

"ועדת המינויים מבולבלת"

על פי חוות הדעת של משרד המשפטים, על שרי הממשלה למנות את יושבי הראש והדירקטורים מתוך המאגר של חברי הנבחרת - למעט במקרים חריגים. אלא שהמציאות מראה אחרת. רק בחודשים האחרונים ביקשו השרים למנות ארבעה יושבי ויושבות ראש חיצוניים למאגר הדירקטורים הרשמי של הממשלה: עמיר פרץ לתעשייה האווירית, ציפי לבני לנת"ע, אמי פלמור לחברת החשמל ומקסין פסברג לנתיבי איילון.

 

בישיבת הממשלה השבוע שאישרה את המינוי של עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית, צף הקרב החזיתי בין הממשלה לרשות החברות. שרי האוצר והאנרגיה זעמו על המינויים שהוועדה ניסתה לבלום. "הוועדה מבולבלת ואני מבקש מראש הממשלה שיתערב בנושא", תקף ליברמן. "הם לא יכולים להפוך את האנשים שפרשו מהפוליטיקה לפסולי חיתון. שיקול הדעת שלהם פגום", טען שר האוצר והתייחס בדבריו למניע המרכזי לפסילת מועמדותו של עמיר פרץ על ידי וועדת המינויים בראשות השופטת בלהה גלאור - זיקה פוליטית.

גם שרת האנרגיה, קארין אלהרר זעמה בישיבה, ברקע כשלונה במינוי אמי פלמור ליו"ר חברת החשמל. "הבעיה מתחילה ברשות החברות. אני עד היום לא הצלחתי למנות דירקטור אחד, גם מהנמצאים בנבחרת. היוצרות התהפכו, מדובר בוועדה מייעצת, הם לא מחליפים שר. כשפסלו את אמי פלמור לא הסכימו להעביר לי את הניקוד, אלה החלטות בחוסר תום לב".

נציין כי מינויו של פרץ הובא לאישור הממשלה רק לאחר ששר הביטחון זכה לגיבוי של היועץ המשפטי לממשלה שקבע כי פרץ נכלל בקטגוריית "המקרים החריגים". המינוי אושר בסופו של דיון סוער בין השרים שכלל ביקורת גם על הוועדה וגם על עקיפת הכרעתה.

שלושה שרים נמנעו מההצבעה בעניינו של פרץ: שרת התחבורה מרב מיכאלי, שר הבריאות ניצן הורוביץ, והשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג.

"אין חולקת שלפרץ יש כישורים רלוונטיים לתפקיד, אבל בהחלטת הוועדה מופיעה גם הזיקה הפוליטית החזקה מאוד לשר הביטחון שאחראי על החברה", הסבירה מיכאלי את הסתייגותה ממינוי פרץ, "זיקה חזקה כל כך שלפי חוות דעת היועמ"ש נדרשות שנה עד שלוש כדי לנתקה. בקושי חלפה חצי שנה מסיום כהונתו של פרץ כשר מטעם כחול לבן והוועדה לא מצאה כישורים הגוברים על הזיקה הכל כך חזקה הזאת. לכן, מן הראוי שההחלטה הזאת לא הייתה מגיעה לממשלה להצבעה".

גורמים בממשלה טוענים שאיתור המועמדים מחוץ לנבחרת נובעת מכך שרשימת החברים בה לא עודכנה מאז 2017. אבל למרות זאת, יש בעייתיות בנסיון לדלג על נבחרת הדירקטורים. ראשית, למרות שהרשימה לא עודכנה משנת 2017, קיים גם כיום מאגר המונה מאות מועמדים כך שהעיכוב לא מצדיק את המחסור הגדול בחברי דריקטוריון. בנוסף, הרשימה הוקמה כאמור במטרה למנוע מינויים פוליטיים, מסלול עוקף נבחרת מרוקן גם את מעמד הייעוץ מתוכן.

תחזק את המעמד שנשחק

פרסום הנבחרת החדשה עשוי לחזק את מעמדה. זאת, לאחר שנשחק בשנים האחרונות תחת המאבק לבטל את נבחרת הדירקטורים שהוביל שר הדיגיטל לשעבר, דודי אמסלם, הממונה מטעם ממשלת נתניהו על רשות החברות.

נבחרת הדירקטורים נתקלה בהתנגדויות כמעט מהרגע שיצאה לאוויר העולם ב-2013, על ידי מנהל רשות החברות דאז אורי יוגב. עוד לפני אמסלם, שר האוצר לשעבר משה כחלון הקפיא את הקמת הנבחרת הקודמת על רקע מערכת יחסים עכורה בינו לבין יוגב. בסוף כהונתו הצליח יוגב להגיע להסדר עם כחלון שבמסגרתו יצאה לדרך ב-2017 נבחרת דירקטורים שלישית. לא פעם כעסו השרים על כך שהחובה לעבור דרך נבחרת הדירקטורים מונעת מהם לבחור את המינויים באופן חופשי. אבל החובה הזאת אמורה גם לשמור על השרים מפני הפעלת לחצים עליהם למינוי מקורבים, ולאפשר להם להציב בחברות הממשלתיות את האנשים שאושרו כמתאימים ביותר.

עוד כתבות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים