גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הערכות: הנזק לענף התיירות עומד על לפחות 100 מיליון דולר

עצירת התיירות הנכנסת פחות מחודש לאחר שחודשה, וההחלטה על חובת הבידוד לכלל הנוחתים בארץ, מובילה את ראשי הענף לדבר על "פגיעה אנושה" ארוכת טווח ● שר התיירות, יואל רזבוזוב: "אנו פועלים למציאת פתרונות ופיצויים"

מתחם בדיקות קורונה לנכנסים נתב''ג / צילום: איל יצהר
מתחם בדיקות קורונה לנכנסים נתב''ג / צילום: איל יצהר

לא ברור מה הוביל לנזק גדול יותר למעגלי העוסקים בענף התיירות והתעופה - עצירת התיירות הנכנסת, פחות מחודש לאחר שהתאפשרה כניסת תיירים לישראל, או ההחלטה על חובת הבידוד לכלל הנוחתים בין אם הם מחוסנים (שלושה ימי בידוד) או לא (שבעה ימי בידוד), או שניהם גם יחד.

בשעה שמרבית המדינות בחרו להתייחס בנפרד למדינות אפריקה שמהן זוהה סיכון גדול יותר להכנסת האומיקרון, בישראל הוחלט על הפסקה גורפת של כניסת זרים - בשלב זה, לשבועיים. הנימוק שסיפק שר הבריאות ניצן הורוביץ למהלך הוא "אנחנו עוצרים זמנית כניסת תיירים, כדי להקטין זמנית את מספר הזרים שנכנסים לארץ". אך האם מוצדק לסגור את השער לכלל המדינות? והאם מוצדק להטיל בידוד על מחוסנים שחוזרים מכל מדינה?

"(זו) החלטה שיהיה לה מחיר כלכלי", אמר ראש הממשלה נפתלי בנט בעת ההכרזה, שהתקבלה בענף כרעם ביום בהיר. כמה דקות לאחר שפורט המתווה המליץ בנט, שוב, שלא לנסוע לחו"ל. כזכור, אמירה דומה שלו בקיץ הובילה לעצירה בהזמנות ולביטולי חופשות.

יחד עם הבשורה על החזרת המגבלות הובטח גם פיצוי, אך לא בטוח שזה יחפה על הנזקים שענפי התיירות והתעופה יספגו. נזקים אלה אינם מוגבלים בשבועיים - גם במידה שלאחריהם יוחלט לחדש את מתווה התיירות, או שיוסרו הגבלות הבידוד לנוחתים.

"לכל אמירה כזו יש משמעות הרסנית", אומר קובי קרני, יו"ר התאחדות משרדי הנסיעות. מאז היוודע חובת בידוד לכלל הנוחתים חזרה בישראל בדיוק בתזמון של חג החנוכה, נרשמו ביטולים וההזמנות נבלמו. "אם ראש הממשלה חושב שאסור לנסוע לחו"ל, אז שיסגרו את השמיים ויתנו לעוסקים בתחום פיצוי. אי אפשר לצאת באמירה כזו, ולחשוב שנוכל להתמודד עם הסיטואציה שוב".

בפנייה דחופה שהעביר לראש הממשלה ולשרי האוצר והתיירות כתב קרני כי "השבוע שוב קמנו לבשורות איוב. החלטה דרקונית זאת משמעותה דה פקטו הטלת סגר על נתב"ג, נזקים כלכליים אדירים למארגני התיירות היוצאת ומשרדי הנסיעות, הנחתת מכת מוות על התיירות הנכנסת לישראל, וגרימת עוגמת נפש לעשרות אלפי אזרחים ישראלים ותיירים". קרני מלין גם על היעדר הסיווג בין מדינות על פי נתוני התחלואה שלהן. "כל החלטה אחרת אינה ברת כל צידוק לגיטימי", כתב.

"מדובר במצב זמני"

נדמה שיותר מאשר ההגבלות שנחתו על הענף מוטרד קרני מכך שלמרות ההבטחות, העוסקים בתיירות הנכנסת ובתיירות היוצאת לא קיבלו פיצוי. הוא עצמו החזיר מחל"ת 80 עובדים, שכעת נותרים חסרי מעש.

הסיוע קשור לאבחנה בין סוגי העוסקים בתיירות. משרד התיירות אמון על התיירות הנכנסת לישראל (שגם מכניסה כסף למדינה). לעומת זאת, משרדי הנסיעות שלמעשה "מוציאים" את התיירים מישראל, נמצאים תחת אחריות משרד הכלכלה. לאור זאת, קרני מודאג שמתווה שיגובש לא יכלול פיצוי למשרדי הנסיעות בתיירות היוצאת. נזכיר כי תוכנית המענקים של האוצר הסתיימה עם ההחלטה "לחיות לצד הקורונה".

בתוך כך, נציין כי רוב חבילת הסיוע שגובשה לעוסקים בענף עוד באוגוסט עדיין לא הגיעה לעסקים שממתינים לה. החבילה, בהיקף של 105 מיליון שקל (60 מיליון שקל למלונאים ו-45 מיליון שקל לכלל העוסקים) גובשה מתוך הנחה שעד לסוף 2021 לא ייכנסו תיירים לישראל. כעת, על פי ההבטחות, יידרשו משרדי האוצר והתיירות לחשב את אומדן הנזקים הנוספים.

שר התיירות, יואל רזבוזוב, אומר לגלובס כי "נוכח הווריאנט החדש, החלטנו שבריאותם ופרנסתם של אזרחי ישראל היא בעדיפות הראשונה. על כן נקטנו במלוא הזהירות, עד שנדע את השפעותיו של הווריאנט. כעת מדובר במצב זמני.

"ככל שתתבהר הסכנה הבריאותית, וכשנמצא את הווריאנט כלא מסוכן לציבור המחוסן, המגבלות יוסרו ונחזור למתווה התיירות הנכנסת. כיום המשימה העיקרית שלי היא לפעול כפי שנקבע בקבינט הקורונה ובממשלה, ולהביא מהר ככל האפשר פתרונות כלכליים לתעשיית התיירות - אשר רק התחילה להתניע, ושוב מקבלת מכה קשה. בשיתוף משרד האוצר אנו פועלים למציאת פתרונות ופיצויים לאנשי תעשיית התיירות".

הבקשה לסיוע מיידי

המתווה שנכנס לתוקף השבוע אוסר על כניסת זרים לישראל מכל המדינות, למעט מקרים שיאושרו בוועדת חריגים. יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת תיירות נכנסת, מעריך כי בשבועיים הקרובים יספוג הענף נזק של כ-100 מיליון דולר. לדבריו, "כ-3,500 תיירים נכנסו ביום, וכל אחד מהם משאיר בממוצע כ-2,000 דולר. לזה יש להוסיף את הנזק של מארגני התיירות, שבתחילת נובמבר גייסו עובדים ופתחו מחדש את המשרדים, ועכשיו תקועים עם משרד מלא עובדים, בלי עבודה ועם התחייבויות כספיות לקבוצות שבוטלו".

במקביל הוחלט, כאמור, כי כלל הנכנסים לישראל ישהו בבידוד של 3-7 ימים, בכפוף לביצוע של שלוש בדיקות: האחת לפני המראה לישראל, השנייה לאחר הנחיתה, ובדיקה נוספת ביום השלישי למחוסנים/מחלימים, וביום השביעי ללא מחוסנים.

עם פרסום ההגבלות החדשות שמעו העוסקים בענף התיירות עוד הבטחה למתווה סיוע, שיגובש באמצעות משרדי התיירות והאוצר. בענף, ששבע הבטחות מהסבבים הקודמים, סוררת סקפטיות. הנשיא הנכנס של התאחדות המלונות, אבי ניסנקורן, שיגר פנייה למשרדי הממשלה שבמסגרתה הוא מבקש סיוע מיידי לענף שסופג "פגיעה אנושה". את הנזק למלונאים, ובעיקר לאלה הפועלים בערים הנשענות על תיירות נכנסת, העריך ניסנקורן בכחצי מיליארד שקל בחודש.

במכתב אחר, ששיגר פורום העצמאיים בהסתדרות (הכולל את מורי הדרך), עלתה הבקשה להכיל "נוהל לחיצה על כפתור" למקרי חירום מהסוג הזה, על מנת שכל עוסק "ידע כי בעת שחלה הגבלה הוא יפוצה, ומה גובה הפיצוי".

הצניחה בתפוסה

כאמור, הנזק הוא דו כיווני - ישראלים שתכננו לטוס לחו"ל ויוותרו על החופשה לאור חובת הבידוד בחזור, ותיירים שנאלצו לבטל את הביקור שתכננו בישראל. תיירים אלה היו אמורים לעורר את התפוסה הדלה במלונות הממוקמים בעיקר בפריפריה, ולא רק - גם בירושלים ובתל אביב תיירות הפנים לא מצליחה לחפות על החדרים הריקים.

במלון ענבל בירושלים קיוו לחנוכה מואר, כפי שמספר המנכ"ל רוני טימסיט. "אחרי שנתיים של קורונה שפגעה בכל חלקה טובה בתיירות, אנחנו שוב ניצבים מול שוקת שבורה. מאות תיירים ומשלחות שתכננו לחגוג את חג החנוכה במלוננו מבטלים את הזמנותיהם, לאחר שבנינו את כל התשתית מחדש".

את הנזק הכספי מעריך טיסמיט במאות אלפי דולרים לשבועיים הקרובים. "אם זה יימשך מעבר לשבועיים, נגיע לנזק של מיליון דולר רק בדצמבר". התפוסה במלון, שהייתה אמורה לעמוד על 50%, צנחה ל-15%.

גם בטבריה שיוועו המלונאים לקבוצות הצליינים. במלון סופיה כנרת, אומר ראול סרוגו מבעלי המלון, התפוסה תצנח מ-85% לכ-30%. "אחרי שהתחלנו לראות תיירים מאירופה ומארה"ב, באבחת חרב מבטלים את כל הקבוצות. בתחילת השבוע התבשרנו על ביטול של יותר מ-50 חדרים של תיירים אמריקאים שהיו אמורים להגיע אלינו. הנזק עצום", אומר סרוגו.

"יש תיירים שכבר היו בדרך למטוס וחזרו אחורה", אומר אוני עמיאל, בעלי קבוצת עמיאל, העוסקת בתיירות נכנסת ובארגון כנסים ואירועים. כמו יתר העוסקים בענף, גם הוא חיכה בכיליון עיניים למתווה התיירות, שהתחיל לבסוף בנובמבר. "תיירות נכנסת לא עובדת בטווחים של חודש-חודשיים. התכנון הוא ארוך טווח, וסיטונאי התיירות בעולם שמפסידים כסף לאור ההחלטות של המדינה, מפנים את התיירים ליעדים אחרים.

"לנו בוטלו 25 קבוצות. זה נזק לבתי המלון, למדריכי הדרך, לנהגים ולכל מי שחיכה לתיירים. חוסר היציבות בהחלטות מובילה לפגיעה ארוכת טווח. הסיטונאים מפנים תיירים ליוון ולטורקיה, ואומרים שיגיעו לישראל בעוד שנתיים. למעשה, היום אנחנו עובדים על 2023-2024 בצל אי ודאות. את הנזקים שנגרמו עם ההגבלות כעת - אי אפשר לאמוד".

לדברי עמיאל, שעוסק בתחום מזה 45 שנים, "בענף התיירות הנכנסת אנחנו למודי ניסיון ויודעים להתרחב ולהתכווץ בגלל הגיאופוליטיקה, אבל כזו תקופה ארוכה לא לימדו אותנו באף בית ספר. ערב המשבר היו בישראל 3,500 סוכנים של תיירות נכנסת, כיום נשארו פחות מאלף. צריך להבין שכל אחד מהם עובר הכשרה של שלוש שנים לפחות.

"אנחנו כיפת הברזל של המדינה, ואם המדינה לא תעזור לנו, כשהתיירות תחזור לא יהיה מי שיטפל בענף. לא ברור האם מבינים את החשיבות של התיירות כמשאב לאומי, כשהיא אף פעם לא עמדה בראש סדר העדיפויות, ולא רק במובן הכספי אלא התדמיתי. אנחנו עושים עבודה של משרד החוץ. יש ביקוש של תיירים לבוא לישראל, ואנחנו במצב מתסכל ובלתי אפשרי כלכלית".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו