גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשת העסקים שידעה לזהות הזדמנויות, ולקחת אותן בשתי ידיים

הפרסומאית ואשת העסקים יפית גרינברג הלכה לעולמה בגיל 70, והותירה אחריה אימפריה עסקית רבת זרועות ● המעבר מעולם הפרינט לעולם הטלוויזיה, הקמת קבוצת תקשורת ורכישת שליש ממשרד הפרסום ענבר-מרחב G, המהפך שביצעה ברשת הספרים סטימצקי וההשקעה האחרונה ברשת גולף

יפית גרינברג / צילום: איליה מלינקוב
יפית גרינברג / צילום: איליה מלינקוב

הפרסומאית ואשת העסקים יפית גרינברג, המוכרת לרבים תחת הכינוי ג. יפית, הלכה לעולמה בגיל 70, לאחר מאבק במחלת הסרטן. היא הותירה אחריה בעל, בן ושלושה נכדים.

בזיכרון הציבורי הרחב חקוקה גרינברג בזכות מסעות הפרסום שהובילה במשך שנים ארוכות, תחילה בעיתונות הכתובה ובהמשך בטלוויזיה המסחרית, בהם המליצה על מוצרי צריכה שונים שלדבריה נבדקו על ידה. מסעות הפרסום נשענו על אישיותה, על הסמכות ועל האמינות שהקרינה, וכן על הפרסום המדויק ובגובה העיניים שהיוו חותמת מסחרית שלה.

בתעשיית הפרסום ידועה גרינברג בתור אשת עסקים ממולחת, כזו שזיהתה הזדמנויות וידעה לקחת אותן בשתי ידיים. היא הייתה מהראשונות בארץ שזיהו את הפוטנציאל בטלוויזיה המסחרית, כשזו עלתה לאוויר, רכשה מראש זמני אוויר בכמות משמעותית והפכה למפרסמת משמעותית במיוחד.

בניגוד לרבים, גרינברג שרדה את המעבר מעולם הפרינט לעולם הטלוויזיה, ואף השתמשה בתבונה בפרסונה המסחרית שיצרה כדי לבנות עסקים נוספים. קבוצת התקשורת שהקימה מונה מספר חברות המתמחות בנישות בענפי הפרסום השונים, הקד"מ והיח"צ, וכן את משרד הפרסום ענבר-מרחב G שבו רכשה הקבוצה שליש מהמניות.

השיקום של סטימצקי

עם השנים התרחבו עסקיה של גרינברג מעבר לתקשורת, וכללו גם השקעות נדל"ן והשקעות בעולמות הקמעונאות מהם צמחה. ב-2014 היא רכשה עם קבוצת משקיעים את רשת סטימצקי מידי קרן מרקסטון, לאחר שהרשת נקלעה לחובות בהיקף של 100 מיליון שקל.

את הרכישה ביצעה ביחד עם בנה היחיד אייל גרינברג, שגם מונה למנכ"ל הרשת לאחר הרכישה - בתחילה כמנכ"ל זמני, ולאחר מכן כמנכ"ל קבוע. סטימצקי מונה כיום 130 סניפים בפריסה ארצית. עם הרכישה אמרה גרינברג לגלובס "באנו כדי להציל, לא כדי לחכות לפירוק. אנחנו לא טורפים שמחכים שאנשים ימותו כדי לעוט על הפגרים".

רכישת סטימצקי נעשתה לפני שהרשת נכנסה להקפאת הליכים, מה שהיה מוזיל את השווי שלה עבור גרינברג. "אם את רוצה להציל חברה, את לא נותנת לה להגיע לפירוק", נימקה בשעתו. "סטימצקי היא מוסד חשוב בישראל. זה דבר שהוא לנצח, תרבות שלמה ועולם מלא. יש דבר שאת נהנית ממנו יותר מאשר לקרוא ספר? זה שיא השיאים".

ואכן, השיקום שהבטיחה גרינברג הצליח. בחודש יוני האחרון רכשה דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט, 20% מרשת חנויות סטימצקי בעסקה שהעניקה לרשת שווי של כ-235 מיליון שקל.

ההשקעה תורגמה להבעת אמון במותג, וביכולת שלו להמשיך לצמוח, זאת בין היתר על ידי כניסה לתחומי פעילות חדשים. הבולט שלהם היה מתחום האופנה: ב-2020 רכשה קבוצת סטימצקי כ-12% ממניות קבוצת גולף, תמורת כ-8 מיליון שקל. בהמשך שיעור ההחזקה של סטימצקי בגולף עלה ל-15.6%, ובפברואר האחרון אף מונה אייל גרינברג - במקביל לתפקידו כמנכ"ל סטימצקי - למנכ"ל קבוצת גולף, שבה הוא מכהן כמשנה ליו"ר.

ב-2018 רכשה סטימצקי את האתר גט בוקס, המשמש כפלטפורמה לספרים דיגיטליים לקוראים בעברית, ובאוקטובר האחרון רכשה 60% מרשת חנויות המתנות פופסי שמונה כ-7 סניפים. נציין כי בשנת 2013 ניהלה גרינברג מגעים עם רון לאודר כדי לרכוש את חלקו בערוץ 10 (30%), אך העסקה לא יצאה לפועל.

ללמוד מהזוטרים

גרינברג התברגה ברשימת 50 הנשים המשפיעות של גלובס לא אחת. ב-2018 נומקה בחירתה בין השאר לאור הצלחתה ברשת הספרים, שאותה רכשה ארבע שנים קודם לכן. גרינברג סיפרה כי תוך שנתיים מהרכישה נרשמה עלייה של 15% ברכישת ספרים ברשת, וסיפקה תובנות מניסיונה כמנהלת: "כשמגיעים לנהל חברה חדשה חשוב ללמוד מהאנשים הכי זוטרים, כי הידע הרב ביותר נמצא אצלם. מרמת העובדים במחסן, המפיצים, המוכרים בחנויות, וכמובן דרך זירת הניהול".

במדור פורטופליו של גלובס, שבו השתתפה לפני כשלוש שנים, סיפרה על תחילת הקריירה שלה, "כשהתחלתי עם הכתבות הפרסומיות, לא היה לי מושג לא בפרסום ולא בעסקים. למדתי איך זה מתנהל, ועם הזמן פיתחתי שיטות עבודה ומתודות לבדיקה ולמחקרים.

"פתחנו חברה לייעוץ שיווקי, מה שעזר לי להגיע לטלוויזיה. במשך שנה עבדתי עם צוות של חמישה אנשים, גם כשכבר קניתי מדיה במיליונים. אני זוכרת שכשביקשו ממני להכין סטורי בורד, לא ידעתי מה זה. תוך כמה חודשים של למידה יסודית של שוק הטלוויזיה, הפכנו לקוני המדיה הכי גדולים בארץ. כשהבנתי שזה פוגע ביחסים עם משרדי הפרסום האחרים, צמצמנו את קניית המדיה לג. יפית".

"אנחנו לא פה לנצח"

חן ענבר, מבעלי משרד הפרסום ענבר-מרחב G שבו הייתה שותפה, אומר כי "יפית גרינברג הייתה אישה מופלאה וכשרונית. היא תחיה לעד בזיכרון הקולקטיבי של מדינה שלמה. יפית הייתה אישה חזקה וחכמה שבנתה לבדה, במו ידיה, אימפריה תקשורתית ועסקית, ועשתה הכול עם חיוך גדול, עם חברות נפלאה לסובבים אותה ועם הומור עצמי ללא גבולות. נתגעגע".

שותפיה בקבוצת התקשורת G גרופ מסרו כי "מעבר להיותה שותפה בכירה, היא הייתה עבורנו מורת דרך. יפית הייתה אישה שפרצה את כל הגבולות והמוסכמות בענף הפרסום. אנחנו מודים על הזכות שהייתה לנו לעבוד לצידה, ללמוד מחוכמת החיים, הרגישות והרגש שניכר בכל דקה מאלפי השעות במחיצתה".

מיכל שקד, ששימשה כקופירייטרית לצידה של גרינברג במשך 13 שנים, מספרת כי הגיעה לעבוד עמה "כהגשמת חלום, לעבוד לצד אישה חזקה ועוצמתית. היינו צי של כותבים, ויפית הייתה בשיא הצלחתה. היא הגתה משפטים שיישארו איתנו לעד, כמו 'זה עובד וזו עובדה' או 'נ-קו-דה'. היא הייתה לי כמנטורית ומורת דרך".

על נוכחותה ברשתות החברתיות - שהתמלאו עם היוודע על דבר מותה בהספדים מרגשים - סיפרה לגלובס כי "אני נמצאת ברשתות, אבל אני אדם עם ביקורת עצמית גבוהה וגבולות ברורים". כשהתבקשה ב-2018 לחלוק תובנה שהפיקה בעשור האחרון אמרה כי "אנחנו לא פה לנצח. רק לפני שנה אחי ז"ל רקד, השתולל, היה בריא, והוא נפטר לאחר מאבק במחלה. כל אחד צריך לעשות בדק בית, האם השלמתי משימות, דברים שאני צריכה לעשות, דברים שחשוב שאעשה לא רק שאני רוצה לעשות. זו תובנה מאוד עמוקה עבורי".

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"