גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חילופי המשמרות בים הקריבי: המלכה יורדת, המפלגה הקומוניסטית הסינית עולה

רגע רב סמליות אירע השבוע במדינת-המיקרו ברבדוס, שמזכיר לנו מאיפה באנו ולאן אנחנו הולכים ● קשר בן 400 שנה עם בריטניה מסתיים, והדלת כבר פתוחה לרווחה בפני סין שהיקף הפעילות הכלכלית שלה במדינות זעירות בים הקריבי, או בדרום האוקיאנוס השקט, הוא חסר תקדים

הנסיך צ'ארלס,  רה''מ של ברבדוס, מיה מוטלי, והארכיבאית, אינגריד תומפסון, בארכיון האי, שלישי / צילום: Reuters
הנסיך צ'ארלס, רה''מ של ברבדוס, מיה מוטלי, והארכיבאית, אינגריד תומפסון, בארכיון האי, שלישי / צילום: Reuters

לא רע לפתוח את הדלת מפעם לפעם בפני מדינות-מיקרו, כדי להיזכר שחלק ניכר מהעולם לא מורכב ממעצמות גדולות, או אפילו בינוניות. מדינת המיקרו שזכתה השבוע בתשומת לב בינלאומית יוצאת דופן היא ברבדוס, האי בן 300 אלף התושבים בים הקריבי, 400 ק"מ מחופי ונצואלה.

‫כמעט 400 שנה לאחר שאניות אנגליות התחילו לפרוק עבדים אפריקאים בחופיה, ברבדוס הסירה השבוע את הכתר מעל ראשה של מלכת בריטניה. המלכה חדלה בזה להיות ראש המדינה של ברבדוס, האי הקטנטן נעשה רפובליקה, ונסגר בזה מעגל קודר ומסובך.

‫ברבדוס מעולם לא התחרתה ביהלומים הגדולים של הכתר הבריטי, מהודו עבור דרך קנדה ואוסטרליה. אבל היא הייתה נוצצת מספיק, כדי לזכות בכינוי "אנגליה הקטנה".

‫בריטניה ירדה זה כבר מנכסיה האימפריאליים. ברבדוס עצמה קיבלה עצמאות עוד לפני 55 שנה. שבועת האמונים שלה לכתר הבריטי הייתה סמלית בלבד. המושל הכללי, או באחרונה המושלת, היו מתמנים בידי ממשלת ברבדוס, והמלכה בלונדון הייתה רק חותמת. אבל לאקט הניתוק יש משמעות סמלית גדולה, שלא הוחמצה גם בכלי תקשורת הממעטים להקדיש לה תשומת לב.

"מעשי הזוועה של העבדות"

‫יורש העצר הבריטי, הנסיך צ'ארלס, בא לברבדוס כדי להשתתף במעמד הסיום של המלוכה. היסטוריונים אומרים שלנוכחותו לא היה תקדים. המלוכה הבריטית בוטלה בעשרות ארצות, ענקיות כזעירות, ונסיך דם בריטי מעולם לא בא כדי לקפל את הדגל. לא זו בלבד שהוא קיפל, אלא שהוא גם הכה על חטא "מעשי הזוועה של העבדות, המכתימים את ההיסטוריה שלנו".

‫הכול היה ברוח טובה. ברבדוס לא הכינה את הגיליוטינה, אם כי ממשלתה חושבת שעל בריטניה לשלם פיצויים על העבדות. מה יש, היא שילמה פיצויים של כמעט 20 מיליון לירות שטרלינג לבעלי העבדים, כאשר ביטלה את העבדות בתחומיה ב-1833. במושגים של היום, הסכום ההוא שקול כנגד 2.5 מיליארד ליש"ט. האין צאצאי העבדים ראויים לפיצויים?

‫המלכה בת ה-95 שלחה את איחוליה החמים לעם של ברבדוס, ומדינת האי תוסיף להשתייך לחבר העמים הבריטי, שלא תמיד ידוע בשביל מה הוא קיים ומה הוא מייצג, חוץ מזה שהוא מעניק לבריטניה מראית עין של השפעה על המערכת הבינלאומית. בחבר העמים הזה יש 54 חברות, ורק 15 מהן מוסיפות לשמור אמונים לכתר הבריטי. הדעת נותנת שברבדוס תעניק השראה לפחות לחלק מן הנותרות, בוודאי בים הקריבי. אולי ג'מייקה, הגדולה בהרבה, תלך בעקבותיה. ואולי, יום אחד, גם אוסטרליה וניו זילנד יעשו כן.

"אנגליה הקטנה לסין הקטנה"

‫יציאתה של "אנגליה הקטנה" זכתה לציונים של עצב כלשהו בעיתונות הבריטית. עיתון אחד, 'סאנדיי טיימס', קידם אותה בכותרת ענק, "איך ברבדוס הפכה מאנגליה הקטנה לסין הקטנה". הכתבה שמתחתיה תיארה, לכאורה, כיצד ברבדוס מחליפה אדונים אימפריאליים. במפה של ברבדוס שהוצגה בכתבה נראים דגלים סיניים נטועים בחלקים שונים של האי, ומציינים את "פעולת ההשתלטות" הסינית.

‫הנה כאן (דווקא במחוז הנקרא סקוטלנד), הסינים סוללים דרכים בהרים, כדי של-30 האוטובוסים החשמליים שהם עומדים למסור, יהיה על מה לנסוע; וכאן יעמדו בתים מוכנים, שהסינים שולחים לעזרת פליטיה של סופת הוריקן אחרונה; שם הסינים יבנו בית מלון, ושם הם ישדרגו את מערכת הביוב; בעיר הבירה ברידג'טאון הם ישפצו את האצטדיון הלאומי, ובקמפוס של אוניברסיטת הווסט-אינדיז (הכינוי הקולוניאלי של איי הים הקריבי) הסינים כבר פתחו עוד מכון קונפוציוס אחד.

‫בסך הכול, אומרת הכתבה, הסינים השקיעו בסביבות חצי מיליארד דולר בברבדוס, וזה הרבה-הרבה יותר ממה שהשקיעו הבריטים. כמה בעצם השקיעו הבריטים בזמן האחרון? שואל העיתון את ראש ממשלת ברבדוס, מיה מוטלי. "כמעט אפס", משיבה מוטלי, העומדת בראש ממשלת שמאל (שזכתה באופן דמוקרטי בכל 30 מושבי הפרלמנט).

האובססיה: לסלק את טייוואן

‫ברבדוס אינה היחידה בים הקריבי הזוכה בתשומת לב מסיבית של סין. דוח בן שנה של מרכז ווילסון בוושינגטון מניב סחרחורת קלה כשקוראים אותו. הוא מראה, שהסינים אינם פוסחים על שום מקום בים הקריבי, קטן כקטנטן, זעיר כזערורי.

‫הם יוצקים סכומי עתק כמעט אל כל תחום אפשרי של פעילות אנושית. אין לנו כאן המקום למסור פירוט מלא (אפשר להוריד אותו פה), אבל די להזכיר שסין רכשה נמל מכולות בקינגסטון, ג'מייקה, והשקיעה בו 2.7 מיליארד דולר; בנתה אתר נופש באיי בהאמה בהשקעה של 4.2 מיליארד דולר; מחזיקה רבע מקונסורציום נפט בינלאומי, הקודח בגאייאנה; שולטת ברוב הטימבר של סורינאם; מרחיבה את נמל סנטיאגו בקובה באמצעות אשראי של 120 מיליון דולר, ומתכננת להקים מרכז לבינה מלאכותית על האי.

 

‫"הים הקריבי מכוסה אצטדיוני כדורגל וקריקט שבנתה סין, בנייני ממשלה, בתי חולים, מרפאות ותשתית כבישים", כותב הדוח של מרכז וילסון. רבים מאלה נבנו בתמורה להסכמתן של ארצות קריביות לנתק את היחסים עם טייוואן הדמוקרטית. בידוד בינלאומי של טייוואן נעשה בשנים האחרונות אובססיה של המשטר הקומוניסטי. ב-2018 הוא הבטיח שלושה מיליארד דולר לרפובליקה הדומיניקנית תמורת הניתוק.

‫אגב, הים הקריבי אינו היחיד המספק יעדים לפיתויים דיפלומטיים של סין. היא דוחקת את רגליה של טייוואן גם מאיי-מיקרו בדרום האוקיאנוס השקט. להיטותה עתה זה יצקה שמן על מדורה של סכסוך אתני רב שנים בארכיפלג של איי שלמה, 1,750 ק"מ צפון מזרחה מאוסטרליה.

‫ב-2019 בייג'ינג שכנעה ראש ממשלה ותיק של איי שלמה לנתק יחסים הדוקים ומשתלמים עם טייוואן, שכללו סיוע כלכלי וטכני ניכר. בשבוע שעבר פרצו הפגנות אלימות בעיר הבירה של איי שלמה, ונראה שפרשת סין-טייוואן עמדה במרכזן. בנייני ממשלה עלו באש ורכוש סיני נפגע. אוסטרליה שיגרה תגבורת ביטחונית, כדי לעזור לממשלה להחזיר את השקט על כנו.

‫סין עומדת זה שנים אחדות בעיצומו של מסע התפשטות כלכלי ופוליטי, שמעט מאוד ארצות עדיין לא הבחינו בו, או הרגישו את תוצאותיו. הוא מתנהל במרחקים עצומים מבסיס הבית, במקומות שהדמוקרטיות המערביות היו רגילות לחשוב לחצרן האחורית, לפעמים בתום לב ולפעמים ביהירות.

‫הפעילות הסינית בים הקריבי חושפת חולשות פוליטיות של ארה"ב, שאפשר להגיב עליהן במשיכת כתפיים - או בדאגה. לכאורה, אז מה אם סין בונה מגרשי קריקט לילידים, או סוללת בשבילם כבישים. אבל חוכמת הניסיון מלמדת אותנו שסין רק לעתים רחוקות מאוד עושה מה שהיא עושה שלא על מנת לקבל פרס.

‫ברבדוס מספקת השבוע רקע עתיר סמלים לחילופי המשמרות בעולם. היא לא רק משלחת את המלוכה הבריטית הסקלרוטית לכל הרוחות, אלא היא גם אחת מרבות המאמינות שאת הקשרים המיוחדים עם הדמוקרטיה המערבית הנחלשת אפשר להחליף בקשרים מסועפים ורווחיים עם הדיקטטורה הסינית.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר