גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נת"ע קיימה שימוע חריג להצעת שיכון ובינוי למכרז הרכבת הקלה. זו הסיבה

השימוע התקיים לקבוצה משותפת לחברות שיכון ובינוי, אגד והחברה הסינית CRCC שניגשו יחדיו למכרז, משום שההצעה המשותפת של החברות נמוכה בכמיליארד שקל מהערכות שמאיות שקיימות אצל נת"ע, וקיים חשש שהדבר עשוי להצביע על כשל עתידי בטיפול הקבוצה בפרויקט בעתיד, אם היא תזכה במכרז ● גורמים בתחום מעריכים כי הסיבה הלא רשמית להליך היא גיאופוליטית - לדבריהם, מכיוון שהקבוצה כוללת חברה מסין, יש ניסיון "לצייר" סיבה כלכלית לבעייתיות בהצעת החברה

נסיעת מבחן של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: כדיה לוי
נסיעת מבחן של הרכבת הקלה בתל אביב / צילום: כדיה לוי

ועדת המכרזים של החברה הממשלתית נת"ע קיימה אתמול (ג') שימוע לאחת מהקבוצות שמתמודדות על מכרז התשתית הגדול ביותר בישראל כיום - שני קווי הרכבת הקלה בגוש דן (הירוק והסגול). השימוע, שהינו חריג, התקיים לקבוצה משותפת לחברות שיכון ובינוי, אגד והחברה הסינית CRCC שניגשו יחדיו למכרז.

השימוע התקיים משום שההצעה המשותפת של החברות נמוכה בכמיליארד שקל מהערכות שמאיות שקיימות אצל נת"ע, וקיים חשש שהדבר עשוי להצביע על כשל עתידי בטיפול הקבוצה בפרויקט בעתיד, אם היא תזכה במכרז. זאת בעיקר על ידי בקשות לתוספות תקציביות, כפי שקרה לא אחת מול קבלנים במסגרת פרויקט הקו האדום של הרכבת הקלה - פרויקט שפתיחתו נדחתה פעם אחר פעם ושנכון להיום מועד הפתיחה הרשמי שלו הוא בעוד שנה.

לגלובס נודע כי בקבוצת החברות, שאותה מובילה שיכון ובינוי, התכוננו היטב לשימוע ובין היתר שיגרו למעלה מעשרה בעלי תפקידים למפגש שהתקיים במטה נת"ע שבחולון. בין היתר נכחו בדיון יו"ר ומנכ"ל החברה תמיר כהן, וכן מנכ"ל סולל ובונה, אהוד דנוך, שצפוי לסיים את תפקידו בקרוב.

במהלך המפגש הציגו אנשי הקבוצה חוות דעת של חברת ייעוץ בינלאומית שתומכת בכלכליות של הצעתה של החברה. כן הוצג כי בנק לאומי שמלווה את הקבוצה, ממשיך לתמוך בהצעה. טיעון אחר שנשמע הינו שקבוצת שיכון ובינוי, פועלת מזה עשרות שנים בתחום של תשתיות נרחבות ובין היתר תחת סוגי התקשרויות כמו במכרז הנוכחי.

נזכיר כי מדובר בפרויקט שותפות ציבורית-פרטית (Public Private Partnership או PPP) למימון הקמה ותחזוקה של שני הקווים. העלות הכוללת נאמדת בכ-31 מיליארד שקל, כאשר מבין חמש הקבוצות שניגשו, אף אחת מהן לא תקבל את שני הקווים אלא רק אחד, כך שמבין חמשת הקבוצות יהיו שתיים שיזכו.

ההכרזה על הזוכה במכרז מתעכבת כבר חודשים רבים. תחילה נטען כי הסיבה היא חוסר ממשלה מתפקדת, לאחר מכן נטען כי אי פינוי משפחות בכפר שלם שיושבות על קרקע במסלול הקו הסכול היא סיבה לאי פתיחת מעטפות המכרז. כעת ההליך מול קבוצה זו, נחשב ל"מעכב" של ההליך. יש גורמים בתחום שמעריכים כי הסיבה הלא רשמית להליך השימוע היא גיאופוליטית. גורמים אלה מצביעים על רצונה של ארה"ב להפחית אחיזה של חברות סיניות על מתקני תשתית גדולים בישראל. מכיוון שהקבוצה כוללת חברה מסין, כך מעריכים גורמים אלה, יש ניסיון "לצייר" סיבה כלכלית לבעייתיות בהצעת החברה. בהקשר לכך נזכיר שיש נוכחות סינית גם בהצעות אחרות.

לפי גורמים אחרים עימם שוחח גלובס, החלטת ועדת המכרזים של נת"ע בעניין עשויה להוביל להליך משפטי מצד הקבוצה - במקרה שבו היא תפסל. גם אם הוועדה "תכשיר" את ההצעה ישנה אפשרות שמציעים אחרים יינקטו בהליך משפטי לבירור של הסוגיה. כך או אחרת ברור שההליך מתעכב, מה שמצביע על עיכוב עתידי בהתחלת פעילות שני הקווים שנחוצים מאוד לשחרור עומסי התנועה במרכז הארץ.

עוד כתבות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"