גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בסופר, במסעדה ובשדה התעופה: הרובוטים מהסרטים כבר כאן

הרובוטים משתלטים על העולם, וזו לא סצנה מסרט מדע בדיוני ● הקורונה האיצה את יציאתם מהמפעלים, והפיכתם לחלק מהנוף היומיומי - במרכזים רפואיים, שדות תעופה, תחנות רכבת, קניונים וסופרמרקטים ● אולי כך הם יצליחו להתגבר על הדימוי המרושע שיצרו להם בני האדם

הרובוטית החברתית המפורסמת בעולם, סופיה / צילום: Associated Press, Vincent Yu
הרובוטית החברתית המפורסמת בעולם, סופיה / צילום: Associated Press, Vincent Yu

הבלבוי החדש בבית המלון בספרד קיבל את ההנחיות הבאות: הוא צריך לנופף קלות ביד כשאורח חדש נכנס למלון, ולשמור ממנו מרחק של 69.58 ס"מ בדיוק. ההנחיות הללו נשמעות קצת מוזרות לאוזן אנושית, אבל העובד החדש במלון הספרדי שקיבל אותן אינו אדם, הוא רובוט.

את ההנחיות הוא לא קיבל ממנהל הקבלה במלון, אלא מצוות חוקרים במכון הטכנולוגי של אוניברסיטת ויאדוליד בספרד. הם אלו שבדקו ומצאו שהאורחים במלון מרגישים נוח לקבל שירות מהרובוט כשהוא עומד במרחק של כמעט 70 ס"מ.

הרובוטים משתלטים על העולם, וזו לא סצנה מסרט מדע בדיוני. הפדרציה של תחום הרובוטיקה דיווחה בתחילת השנה שמספר הרובוטים הנמצאים בשימוש תעשייתי הגיע לשיא חדש ב-2020: 113 רובוטים על כל 10,000 עובדים. חמש המדינות שמעסיקות הכי הרבה רובוטים תעשייתיים הן סינגפור, דרום קוריאה, יפן, גרמניה ושוודיה.

 

קפיצה של 53%

רובוטים הם מזמן חלק בלתי נפרד מתהליכי ייצור תעשייתיים, אבל המהפכה הזו נשארה בתוך המפעלים. מנהלת משמרת באחד מהמחסנים הלוגיסטיים של אמזון אמרה פעם שבפועל, העבודה שלה היא לפקד על צוות רובוטים.

אמזון ידועה בשימוש הנרחב שהיא עושה ברובוטים במרלוגים שלה. ב-2012 היא רכשה סטארט-אפ בשם Kiva שבנה לה מערך מחסנים מתקדם. במחסנים האלה, רובוטים אורזים חבילות למשלוח, משנעים אותן וממיינים אותן לפי כתובות. הכול מוכן לבואו של השליח האנושי (עדיין), שאוסף את החבילות ומחלק אותן ללקוחות. זה קורה גם בארץ: במרץ הושק באשדוד מרכז לוגיסטי רובוטי למסחר מקוון של קבוצת גולד בונד, בהשקעה של למעלה מ-30 מיליון שקל.

במקביל מתחזקת מגמה חדשה: רובוטים שמעניקים שירותים לקהל הרחב, כמו אותו רובוט שמשמש כבלבוי במלון הספרדי. דוח של נאסד"ק קובע שהקורונה האיצה את המגמה הזו - הרובוטים יצאו מהמפעלים, והפכו לחלק מהנוף היומיומי.

ג'ף בורנשטיין, נשיא האיגוד לאוטומציה מתקדמת, סיפר לפני שבועיים ל-CNN שב-2020 נשבר שיא - זו הייתה הפעם הראשונה שבה מכירות רובוטים לסקטור הלא-אוטומטי עלו על המכירות לסקטור התעשייתי האוטומטי (מפעלים ומחסנים). המשמעות: הציבור פוגש יותר ויותר רובוטים נותני שירות במרכזים רפואיים, שדות תעופה, תחנות רכבת, קניונים וסופרמרקטים.

לדברי בורנשטיין, המגמה נמשכת גם השנה: בשלושת הרבעונים הראשונים של 2021 גדלו המכירות לסקטור האוטומטי ב-20%, בעוד שבסקטור הלא-אוטומטי הן קפצו ב-53%.

התמונה ברורה - אנחנו עומדים לפגוש יותר רובוטים ביומיום וגם לעבוד איתם בצוות. בסין, סינגפור ומלזיה, רובוטים הם חלק בלתי נפרד מתעשיית ההארחה. הם מתפקדים כמלצרים וברמנים, ומסייעים לעובדים בני האנוש. במערב, סקטור הבריאות הוא הדומיננטי - רובוטים כבר עובדים כ"מטפלים" במבוגרים ובחולים.

שעת הרובוטים החברתיים

ההתפתחות הטכנולוגית יצרה מציאות חדשה של ריבוי אינטראקציות בין אדם למכונה. הרובוטים הם רק חלק מהתהליך הזה, לצד צ'טבוטים, רחפנים, טלפונים חכמים, קניות אונליין ועוד. המסקנה המתבקשת היא שכדי שהרובוטים ימלאו את תפקידם, צריך לייצר לבני האדם חוויית משתמש חיובית מולם. מהסיבה הזו מתפתח בעשור האחרון ענף חדש ברובוטיקה: רובוטיים חברתיים.

רובוטים חברתיים אינם פועלים "כמו רובוטים", אלא להיפך. המטרה היא לגרום להם להיות כמה שיותר אנושיים, כדי שהמפגש איתם יהיה אפקטיבי ונעים למשתמש האנושי. לכן, מלמדים אותם לחקות התנהגות אנושית בעזרת טכניקות של בינה מלאכותית ולמידת מכונה.

כך, רובוט הבלבוי הספרדי למד לבצע מחווה אנושית כמו לנפנף ביד כדי לומר שלום לאורח החדש במלון, ולסמן שהוא עומד לשירותו. חברת התחבורה דויטשה באן הציבה בשדה התעופה של פרנקפורט רובוט חברתי שמסייע לתיירים להתמצא בטיסות. הרובוט נקרא Furhat, יש לו פנים כמעט אנושיות והוא מדבר 35 שפות שונות. בעקבות ההצלחה, דויטשה באן עושה עכשיו פיילוט עם Furhat בתחנות רכבת.

ניסוי הכיסאות

הצפייה ברובוטים כשהם לומדים התנהגות אנושית היא משעשעת. פרופ' הת'ר נייט מאוניברסיטת אורגון ערכה את הניסוי הבא בקפיטריה של האוניברסיטה: היא שלחה רובוט מנומס ורובוט "ערס" לעמוד בתור ולקבל שירות.

משיקולי נוחות, הצוות של פרופ' נייט בנה את הרובוטים בצורת כיסא (Chairbot). למרות שמדובר בכיסאות מהלכים, הסטודנטים והעובדים בקפיטריה הגיבו כמו שהיו מגיבים לאדם: הם העדיפו את הכיסארובוט המנומס, ונרתעו מהבלתי מנומס. כשלומדים ועובדים בקמפוס להנדסה, לא מתרגשים כשכיסאות מהלכים מבקשים לקנות מאפין. אל דאגה, הכיסאות גם משלמים.

הכיסארובוט נבנה לצורך ניסויים, אבל יש כבר מספר רובוטים חברתיים שהתגלו כאפקטיביים מאוד. הרובוט מילו מלמד ילדים עם אוטיזם לזהות ולבטא נכון רגשות חברתיים. פפר של סופטבנק מברך לשלום ונותן הדרכה ראשונית למבקרים בבנקים, משרדים ומסעדות.

חברת אפלאק פיתחה את Duck, רובוט חברתי בצורת ברווז, שמעודד ילדים חולי סרטן לאורך האשפוז והטיפול. הרובוטית החברתית המפורסמת ביותר בעולם היא סופיה, שפותחה על ידי הנסון רובוטיקס. מאז 2016 רשמה סופיה אינספור הופעות ברחבי העולם. המראה שלה כמעט אנושי, והיא מסוגלת לנהל שיחה מפתיעה באיכותה עם כל מי שהיא פוגשת. הנסון רובוטיקס הודיעו בספטמבר שהם מכניסים את סופיה לייצור המוני, ומתכננים להוציא לשוק אלפי "סופיות" ב-2022.

ההתפתחויות הללו אינן מובנות מאליהן, לא רק מבחינה טכנולוגית. היחסים בין רובוטים לאנשים הם מורכבים. בתרבות הפופולרית ובעיתונות הכללית נוצר לרובוטים דימוי מרושע. הם מוצגים כיצורים עם בינה נעלה שבאו להשמיד את האנושות, או לפחות לקחת לה את העבודה ולהשאיר אותה מובטלת. אולי הרובוטים החברתיים יכניסו יותר הרמוניה לזוגיות הזו. כנראה שאין ברירה, ונצטרך לחיות יחדיו.

הכותבת היא הבעלים של חברת Round Angle לפיצוח תובנות עסקיות וסטוריטלינג. עבדה עם חברות מובילות וזכתה בפרסים בארץ ובעולם

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● 
"עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"