גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקציב הביטחון של ארה"ב מתעכב בגלל ויכוחים על האויגורים ונורד סטרים 2

הצעת החוק להרשאות הביטחון הלאומי כוללת העלאות שכר לחיילים וכסף לבנייה צבאית, ולרכישת ספינות ומטוסים

יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

הצעת תקציב הביטחון, שלרוב עוברת בקונגרס בתמיכה דו-מפלגתית גדולה, מתעכבת בסנאט בגלל כמה מדיניות נתונות במחלוקת לגבי רוסיה וסין, וכן בגלל הלחצים של לוח הזמנים של הסנאט בסוף השנה.

חוק הרשאות הביטחון הלאומי (NDAA) כולל העלאות שכר לחיילים וכסף לבנייה צבאית, ספינות ומטוסים. השנה החבילה של 777.9 מיליון דולר תגדיל את ההוצאה הצבאית בכ-5% לעומת התקציב של שנה שעברה.

בעת שהדמוקרטים דנים ב-NDAA, הם עובדים גם להעלאת תקרת החוב עד אמצע החודש, ולסיים את חבילת החינוך, הבריאות והאקלים שלהם בעלות 2 טריליון דולר, הנקראת "לבנות מחדש טוב יותר", עד סוף השנה. חלוקת הסנאט 50-50 והרוב הקטן של הדמוקרטים בבית הנבחרים מותירים למפלגה מקום מועט לתמרון.

ה-NDAA התעכב לאחר שמספר סנאטורים רפובליקאים התנגדו לקדם אותו אלא אם יצליחו לקבל מספיק קולות לתיקונים בהם תמכו, בייחוד תיקון שיזם הסנאטור ג'ים ריש (רפובליקאי מאיידהו) שיצריך סנקציות נגד בעלי הצינור נורד סטרים 2, צינור שנועד להעביר גז טבעי רוסי לגרמניה. במאי מחלקת המדינה ויתרה על סנקציות על החברה בעלת הצינור, בגלל שהממשל מנסה לחזק את קשרי ארה"ב עם גרמניה.

בניית הצינור בים הבלטי הושלמה בעיקרה, אבל הפרויקט עדיין מצריך רישוי טכני להפעלתו. סנקציות נגד החברה שהיא בעלת הצינור ימנעו מגרמניה ומהאיחוד האירופי מלהרשות לגז לזרום בצינור ועשויה לסבך את קשרי הבית הלבן עם גרמניה ועם רוסיה. הפרויקט יאפשר לרוסיה לעקוף מערכת הובלה העוברת דרך אוקראינה, וקייב ניסתה למנוע את התקדמותו.

הסנאטור בוב מננדז (דמוקרט מניו ג'רזי) גם הוא הגיש תיקון על סנקציות נגד רוסיה ל-NDAA. על פי התיקון שלו, נשיא ארה"ב יוכל להטיל סנקציות על נורד סטרים 2 רק במקרה שרוסיה תיזום פלישה או הפיכה שלטונית באוקראינה. בכירי הממשל אמרו ביום שישי שרוסיה צוברת כוח גדול סמוך לגבול שלה עם אוקראינה, מה שנותן לה אפשרות לפלוש לאוקראינה אם תרצה בתחילת 2022.

דמוקרטים בסנאט הסכימו להרשות הצבעה על שני התיקונים.

המכשול העיקרי: ניסוח חוק בנוגע לאויגורים

המכשול העיקרי הפך אחר כך לדרישה של הסנאטור מרקו רוביו (רפובליקאי מפלורידה) שהניסוח של חוק מניעת ההעסקה בכוח של אויגורים יועתק ל-NDAA. אותו חוק נועד להבטיח שמוצרים המיוצרים על ידי כח העבודה של מוסלמים אויגורים ואחרים במחוז הסיני שינג'יאנג לא נכנסים לשוק האמריקאי. החוק עבר בסנאט בקול אחד ביולי, אבל לא עבר בבית הנבחרים.

מנהיגי הדמוקרטים בסנאט אמרו שהם לא יתנגדו למהות התיקון של רוביו, אבל כלילת הניסוח של החוק כלשונו ב-NDAA תפר את הדרישה החוקתית שצעדי ההכנסה של טקסטים להצעת החוק יגיעו מבית הנבחרים ולא מהסנאט. הם ציינו שהדמוקרטים נתנו את קולותיהם לעשרות תיקונים אחרים שהציעו הרפובליקאים.

"זה מצער שהדרישה המוטעית הזו של סנאטור רפובליקאי יחיד מונעת מעבר של החוק החשוב הזה שמטרתו לשמור על ביטחוננו הלאומי", אמר ביום חמישי מנהיג הרוב בסנאט צ'אק שומר (דמוקרט מניו יורק).

"אין עם זה בעיה פרוצדורלית", הגיב רוביו בפוקס ניוז, וטען שהממשל פועל נגד הצעת החוק. "הבעיה היא שהם לא רוצים להעביר את זה. הבית הלבן מתנגד לזה, ג'ון קרי מתנגד לזה, ורוב התאגידים בארה"ב מתנגדים לזה בגלל שהם מרוויחים הרבה כסף מהעבודה בחינם שיוצאת ממחוז שינג'יאנג".

במסיבת עיתונאים של הדמוקרטים בבית הנבחרים ביום שישי, שאל עיתונאי אם קרי, שליח ארה"ב לנושאי אקלים, דיבר עם ננסי פלוסי (דמוקרטית מקליפורניה) ועם אחרים בבקשה לא לפעול לגבי הצעת החוק כרגע כדי שלא תסבך את דיוני שינוי האקלים שלו עם סין.

פלוסי אמרה שלא. "אני לא נמצאת במקום שני אחרי אף אחד בקונגרס מבחינת הביקורת שלי לגבי רקורד זכויות האדם של סין", אמרה.

היא אמרה שגרסת בית הנבחרים של הצעת החוק על עבודה בכפייה, שהוגשה על ידי חבר בית הנבחרים ג'ים מקגוברן (דמוקרט ממסצ'וסטס) חזקה יותר מההצעה של הסנאט, אך היא לא אמרה מתי תובא ההצעה להצבעה.

כשנשאלה ביום שישי לגבי עמדת הבית הלבן על התיקון, אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי שממשל ביידן והקונגרס שניהם מודאגים מנושא העבודה בכפייה בשינג'יאנג. "אנחנו בשום פנים ואופן לא עושים לובי נגד העברת הצעת החוק", אמרה. היא אמרה שהממשל מציע לקונגרס עצות טכניות על מנת שהחקיקה תהיה יעילה וניתנת ליישום.

"אני לא חושב שמישהו יצביע בעד גימיק"

כשהשיחות תקועות במקום וסוף השנה מתקרב, אחת האפשרויות הפתוחות בפני שומר היא לוותר על הניסיון להעביר בסנאט גרסה של ה-NDAA ולמצוא גישה חלופית, כך אומרים עוזרים בקונגרס המכירים את הנושא.

בזמן שהסנאט נאבק בשאלה, אנשי הצוות בוועדות הכוחות המזוינים של הסנאט ושל בית הנבחרים כבר מנסחים פשרה על פיה יוכל ה-NDAA לעבור בשני הבתים של הקונגרס, וביום שישי הפשרה הזו הייתה כמעט מוכנה, אמרו עוזרי חקיקה. בית הנבחרים יכול להצביע על נוסח הפשרה בתחילת השבוע ולשלוח אותה לסנאט לסיים להעבירה מיד, כך אמרו.

התהליך עשוי להיות מסובך על ידי תקרת החוב המאיימת. המחוקקים דנים באפשרות להתחיל לדון על תקרת החוב כחלק מה-NDAA, כך אמרו אנשים המכירים את השיחות. שומר ומוביל המיעוט בסנאט מיטץ' מקונל (רפובליקאי מקנטאקי) החלו לדון דנו באופן פרטי בתקרת החוב כבר לפני כמה שבועות, ומקווים להימנע מלהגיע למריבות המפלגתיות שאפיינו שיחות על הנושא הזה מוקדם יותר השנה.

הרפובליקאים קראו לדמוקרטים להעלות את תקרת החוב דרך תהליך המכונה הליך השלמה ומאפשר להעביר חקיקה מראש בסנאט ברוב פשוט, והמשמעות של זה היא שלא יהיה צורך בקולות הרפובליקאים. הדמוקרטים סירבו, ובמקום זה דחקו ברפובליקאים לשתף פעולה על הנושא דרך הצבעה רגילה. הדמוקרטים העבירו חוק קצר מועד להעלאת תקרת החוב על פי קווים מפלגתיים באוקטובר אחרי ש-11 רפובליקאים תמכו בהליך פרוצדורלי שמקדם את ההצעה.

אבל מובל המיעוט בבית הנבחרים קווין מקראתי (רפובליקאי מקליפורניה) הזהיר במסיבת עיתונאים ביום שישי שהרפובליקאים יתנגדו לשימוש בהצעת החוק על מדיניות הביטחון הלאומי כמסלול להעלאת תקרת החוב. "עכשיו הם רוצים לעשות איזה גימיק", אמר. "אני לא חושב שמישהו יצביע בעד גימיק".

ברט פורסט השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות לציבור הרחב חכורות בין טאבה לאתונה על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● ישראייר נערכת להפעלת טיסות חילוץ המיועדות ללקוחותיה בלבד

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן