גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאבדים את האותנטיות ואת הירקנים: איזה עתיד מצפה לשווקים העירוניים

השתלטות המסעדות, המעדניות ומקומות הבילוי על שווקי המזון מציבה סימן שאלה מעל המשך קיומם סביב מכירת מוצרי מזון ● השווקים שיצליחו הם אלה שיספרו סיפור חדש, ויעניקו חוויה מגוונת מבלי לוותר על העוגן של השוק הקלאסי

שוק מחנה יהודה. הצפי הוא ששטחי ההסעדה והבילוי ידחקו את השוק הקלאסי עד היעלמותו / צילום: Shutterstock
שוק מחנה יהודה. הצפי הוא ששטחי ההסעדה והבילוי ידחקו את השוק הקלאסי עד היעלמותו / צילום: Shutterstock

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

שווקים עירוניים משתנים ומשתדרגים בהתאם לטרנדים, למגמות ולשינויים בהתנהגות הצרכנית בעולם ובארץ, הם משנים את התמהיל ובכך הופכים למודרניים. השווקים הופכים מכאלה שמכרו בעיקר מוצרי מזון וסופרמרקט, למקומות המכילים בעיקר מעדניות, שטחי ועסקי הסעדה, בילוי ופנאי, חנויות מעצבים ובוטיקים ומעט חנויות לממכר מוצרי מזון. אמנם השם הוא עדיין "שוק", אבל ירקן שיצא ממנו לא ישוב. במקביל, גם קהלי היעד של השווקים ומוצא הגעתם מתחלפים. ומכאן עולה השאלה, האם ניתן למנוע את היעלמות שווקי המזון מחיינו?

כיום פועלים בישראל קרוב ל-60 שווקים בשטח של כ-150 אלף מ"ר - קצת יותר מ-1% מהיצע כלל שטחי המסחר, העומד על כ-10.2 מיליון מ"ר. הפדיון השנתי שהם מחוללים עומד על 3.6 מיליארד שקל, והם תופסים כ-4.5% מנתח שוק הסופרמרקטים.

בשני העשורים האחרונים יצרנו אסטרטגיה שיווקית ותכנית פעולה לשוק מחנה יהודה, יצרנו קונספט ותמהיל לשוק בכפר סבא ששודרג, לשוק בבאר שבע, לשווקים פרטים ולשוק תלפיות בחיפה. לפיכך, טור זה מתבסס על הניסיון שלנו באיתור מגמות וטרנדים המתרחשים בהתנהגויות הצרכניות ובשווקי המזון והסופרמרקט, ההסעדה, הבילוי והפנאי בעולם ובישראל בכלל, ובשווקים בפרט.

בגדול, קיימים שלושה תתי-סוגים של שווקים - קבוע, נודד וחלקי. הם שונים במבנם הפיזי, במוצרים הנמכרים בהם, בבעלות ובשיטת ההפעלה והניהול, וכן בימי פעילותם. בשנים האחרונות הוקמו גם מעט שווקים פרטיים.

השווקים הקבועים תופסים את הנתח המשמעותי ביותר מסך שטחי השווקים וממספרם. בשווקים אלה קיימים בעיקר שטחי מזון וסופרמרקט. כאשר השוק נמצא בערי מטרופולין, יש בו בממוצע כ-11 אלף מ"ר נטו של שטחי מסחר, המכילים 300-400 חנויות/דוכנים. בערים גדולות-בינוניות השווקים הם בשטח של 2,000-4,000 מ"ר בממוצע, והם מכילים 100-200 דוכנים, ובערים הקטנות הם מתפרסים על פני 1,000-2,000 מ"ר בממוצע, ומכילים 50-100 דוכנים.

האבולוציה של הדוכנים

בעבר הרחוק, הסופרמרקט השכונתי - שהחליף את המכולת - סיפק ללקוחות נוחות קנייה ומגוון ליד הבית. למעשה, חנויות המחיר הפכו את השוק לפחות רלוונטי. היום, חנויות המחיר מתקרבות לבתים ומכניסות את השווקים לחנויות אלו, ובמחירים דומים, והאונליין מאפשר לבצע הזמנות מזון ישירות לבתי הלקוחות.

אם ניקח את שוק תלפיות בחיפה כדוגמה, כיום עומד מספר החנויות והעסקים שם על 185-195. שטח השוק הוא כ-6,900 מ"ר ברוטו, ותמהיל החנויות מחולק כך ש-75% מהשטח הם עסקי מזון וסופרמרקט, וכ-10% בלבד מהווים שטחי הסעדה ושהולכים וגדלים.

ממצאי סקר התנהגות שביצענו מצביעים על כך שבממוצע הנסקרים מבקרים בשוק 2.7 פעמים בשנה, כלומר תדירות נמוכה. הנסקרים המתגוררים בקרבת השוק, שהם תושבי שכונת הדר, מבקרים 8.5 פעמים בממוצע בשנה, פחות מפעם בחודש. רק 32% הצהירו כי הם מבקרים בשוק פעם בחודש או יותר. כ-50% מהנסקרים לא ביקרו כלל בשוק תלפיות במהלך השנה.

באשר למטרת הביקור, שני שלישים הגיעו למטרת רכישת מוצרי מזון, ושליש להסעדה. הביקוש לפעילות זו הולך ומתעצם. אלה הרוכשים מוצרי מזון בשוק אוהבים בו בעיקר את הקרבה לבית (60%), ואת איכות המוצרים והטריות (30%).

במסגרת תוכנית אסטרטגית כלכלית ושיווקית ותכנית פעולה שנוצרה לשוק, ב-2017 המלצנו להנהלת העיר לשלב בין השוק הקלאסי לבין השוק המודרני, תוך יצירת היצע מוגבל של הסעדה (בסגנון שוק מחנה יהודה). בבסיס התוכנית הובא הצורך בחיזוק השוק השכונתי על ידי שדרוגו - לשפץ את מבנה הבאוהאוס ולאכלס בו תמהיל עירוני מגוון (כולל תרבות ומשרדים מיוחדים), הפיכת רחוב סירקין למדרחוב, בניית חניון תת-קרקעי, הרחבת המדרכות וביטול מקומות החנייה בחזית הדוכנים - הפיכתו ל"שוק עירוני" והרחבת תמהיל ההסעדה בו.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

בפועל, כיום מי שרוכש מוצרי מזון בשוק זו האוכלוסייה הקרובה אליו. לעסקי ההסעדה שנפתחו שם בשנים האחרונות מגיעים קהלים מכל העיר ומכל הארץ. כלומר, השוק הפך למוקד ולמותג קולינרי ארצי.

מחפשים את החוויה

עם השינוי בעולם התחרותי, המחירים בשווקים עלו והם איבדו את יתרונם התחרותי, ונותרו רק עם הטריות והאיכות. כתוצאה מכך, הקהלים הקבועים שפקדו אותם והיו מגיעים ברגל ו/או באוטובוס, "נעלמו". במקומם מגיעים קהלים אחרים, שמחפשים את הבילוי, את הקנייה המיוחדת ואת החוויה של השוק המסורתי / הקלאסי - אבל זו כבר חלפה מבלי שוב. הנה תמונת המצב בכמה שווקים בולטים בארץ:

שוק מחנה יהודה - מכיל כ-350 עסקים בשטח כולל של כ-14 אלף מ"ר. בשנת 2016, 47% מהיצע שטחי השוק פעלו בתחומי המזון והסופרמרקט, ומ-33% שפעלו בתת-שוק ההסעדה גדל השיעור ל-45%-40% משטחי השוק.

בעלי הדוכנים והחנויות ה"ישנות" מעדיפים ליהנות מדמי שכירות חודשיים של 30 אלף שקל ויותר עבור החנות שלהם, מאשר לעבוד בעצמם - ועל כן בוחרים להשכיר אותן. כתוצאה מכך, חלק מחנויות המזון והירקות התחלפו במעדניות וחנויות מתמחות במזון ויקרות יותר.

כל זה חולל שינוי גם בתמהיל הלקוחות של השוק, ויעדי הצריכה שלהם: מרכישת מוצרי מזון וירקות, להסעדה ולרכישת מוצרי מעדניות מיוחדות. הצפי הוא ששטחי ההסעדה והבילוי ימשיכו לדחוק את השוק הקלאסי עד היעלמותו.

שוק הפשפשים - כבר לא מצדיק את שמו, עם היעלמות השמעטס משטחו. אם בשנת 2000 היצע חנויות הלבשת הבית תפסו 56%, בשנת 2016 הם עמדו על 37% בלבד, והיום פחות מ-25%. בעבר עסקי ההסעדה תפסו 9% בלבד מהיצע השטחים, בשנת 2016 כ-15%, והיום כ-25%. בימים ראשון עד רביעי קיימת תפוסה נמוכה בעסקי ההסעדה, ואילו בסופי שבוע השוק ועסקי ההסעדה בו בתפוסה גבוהה מאוד, כשמרבית המבקרים אינם תושבי תל אביב.

 

שוק לוינסקי - עירית תל אביב ניצלה בחוכמה את השפעות הקורונה, סגרה את הרחובות לתנועת כלי רכב והפכה אותם למדרחובים ללא שיפוץ נוסף. כך נוצר מוקד מצליח ומתפקד של הסעדה ובילוי, הן לתושבי תל אביב והמתגוררים בסמיכות אליו, והן למבקרים בעיר ובשוק.

שוק הכרמל - כולל 16 אלף מ"ר, ונהנה מהימצאותו במרכז העיר והימצאות כוח קנייה גדול של תושבים המתגוררים "עליו". השוק עדיין שומר על נתח גדול ומשמעותי של עסקי מזון וסופרמרקט. בקצוות השדרה המרכזית שבו ובשוליו מתפתחת גם כן סצנה של עסקי הסעדה טרנדית, ברים ודוכני מזון לסוגיהם.

להמציא מחדש

שוק, כמו מרכז עיר, מתפקד כחלק מההוויה העירונית, ומשמש כעוגן פעילות. כיום השוק מתחבר לטרנד ההסעדה, בתי הקפה והבילוי. בהעדר קונספט ותמהיל ברור (סיפור למוצר), שווקים עירוניים רבים לוקים בניהול שאינו מקצועי (מבחינת תפעול ותחזוקת השוק) וממיקום נחות בקצה העיר (את השווקים ה"נודדים" הרחיקו וניתקו מכוח הקנייה).

חלק מהשווקים כבר השתנו, וכולם נדרשים להמציא עצמם מחדש. משמע, השווקים שיצליחו הם אלה שיספרו "סיפור חדש", יספקו גם צרכים אחרים ללקוח מעבר לאיכות המוצר ולמחיר, ויעניקו חווית קנייה, בילוי והסעדה, יחד עם עוגן של השוק הקלאסי.

התקווה היא שהשוק הקלאסי עם הריחות, הרעשים, הטעמים והחוויה, לא ייעלם מחיינו.

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק