גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה המעופפת: האם השרים הנוכחיים טסים לחו"ל יותר מקודמיהם?

באופוזיציה חוזרים שוב ושוב על המסר שלפיו שרי ממשלת בנט-לפיד לא מפסיקים לטוס לחו"ל ● בדיקה השוואתית מגלה כי בשבעת החודשים הראשונים לפעולתה, השרים אכן שהו מעבר לים יותר מבממשלות קודמות ● וגם: איך נראה הוויכוח על "כנף ציון" בהשוואה למצב בעולם

מירי רגב, הליכוד הבוקר הזה,  כאן ב’, 13.12.21 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות
מירי רגב, הליכוד הבוקר הזה, כאן ב’, 13.12.21 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

לפעמים נדמה שאין נקודה רגישה יותר אצל הישראלי הממוצע מאשר טיסות לחו"ל. כשמעלים את הרעיון שכדאי להמעיט בטיסות בשל משבר האקלים זה מתקבל בדרך כלל בביטול. כשמבקשים לבטל טיסות על רקע התפרצות וריאנט חדש של קורונה, מיד מתעורר גל של מחאות. אפילו אשת ראש הממשלה התקשתה להשלים עם רוע הגזרה. אבל אם אנחנו לא טסים בשנתיים האחרונות, או למצער טסים פחות, היינו יכולים אולי להתנחם בעובדה שגם הפוליטיקאים שלנו נפגעים בתחום הזה. האם הם אכן נפגעים?

לפי קמפיין די נמרץ שמנהלת האופוזיציה בחודשים האחרונים זה ממש לא המצב. "השרים בחו"ל, מעופפים בכל מקום. בעיקר לאיחוד האמירויות", הלין ח"כ אופיר אקוניס מהליכוד במליאת הכנסת. "ממשלת השטיח המעופף שוברת שיאי מיילים באוויר: 28 שרים, 21 כבר היו בחו"ל, ארבעה כבר ארבע פעמים", תקף חבר מפלגתו, דוד אמסלם, בטוויטר. אבל מפורטת מכולם הייתה ח"כ מירי רגב. "זו הממשלה המעופפת", אמרה במהלך ראיון בכאן ב'. "בנט היה כבר שבע פעמים בחו"ל, לפיד היה עשר פעמים בחו"ל; מתוך 28 שרים, 21 היו בחו"ל… עשרה שרים ביקרו כבר באמירויות ועוד תשעה בארה"ב. איזו ממשלה מעופפת על חשבון כספי הציבור".

נשים הפעם בצד את השאלה האם טיסות של שרים לחו"ל הן בהכרח בזבוז זמן או נהנתנות על חשבון הציבור. הממשלה הנוכחית הרי לא המציאה את הז'אנר, ואם אנשי מפלגת האופוזיציה הראשית תוקפים שוב ושוב את ריבוי הנסיעות, מתבקש לבחון כיצד נראו הדברים בממשלות מטעמם, שכיהנו כאן לא מזמן. צללנו לנתונים.

שר התיירות מוביל

נסיעת חברי ממשלה לחו"ל נדרשת לעמוד בנוהל שנקבע בתקנון הממשלה. לפי סעיף 70(א)(2) לתקנון, "נסיעת שר לחוץ-לארץ בתפקיד תהיה באישורו של ראש הממשלה והיא תובא לידיעת הממשלה". גם כאשר מדובר בנסיעת ראש הממשלה או ראש הממשלה החליפי, הנסיעה צריכה להיות מובאת לידיעת הממשלה. היות שהחלטות הממשלה מתפרסמות בצורה סדירה, יש תיעוד לכל הנסיעות. צריך רק לעבור על ההחלטות ולאסוף את הנתונים. נדגיש רק כי הנסיעות הללו הן "נסיעות בתפקיד" בלבד, כלומר כאלה שממומנות על ידי המדינה.

נפתח בשורה התחתונה. לאחר שבדקנו את נסיעות חברי הממשלה ה-36 בשבעת החודשים הראשונים לכהונתה (יוני עד דצמבר), גילינו שהנתונים שהביאה רגב הם אכן מדויקים למדי: מתוך 28 חברי ממשלה, ביקרו בחו"ל 22 (רגב דיברה על 21). ראש הממשלה נפתלי בנט ביקר בחו"ל שש פעמים (רגב ספרה שבע טיסות) ושר החוץ יאיר לפיד תשע (רגב ספרה עשר). מלבד ראש הממשלה ושר החוץ, יש בממשלה עוד שלושה חברים שביקרו בחו"ל ארבע פעמים או יותר: שר התיירות יואל רזבוזוב (7 טיסות), שר התפוצות נחמן שי (4) ושרת האנרגיה קארין אלהרר (4). בסך הכל, חברי הממשלה ביקרו 61 פעמים בחו"ל.

רגב דיברה גם על היעדים שאותם מרבים השרים לפקוד. ואכן, את המקום הראשון חולקות ארצות הברית ואיחוד האמירויות - כל אחת מהן זכתה ל-11 ביקורים של חברי ממשלה. אחריהן מופיעות ברשימה צרפת (9 ביקורים), בריטניה (5) ורוסיה (5).

מספר הטיסות לא מעיד בהכרח על משך השהייה של השרים בחו"ל. בדקנו גם כמה זמן נעדרו השרים מהארץ. מסיכום הנתונים עולה כי בשבעת החודשים הראשונים לכהונת הממשלה, השרים שהו יחד 247 יום מעבר לים בנסיעות עבודה. למרבה ההפתעה, כאן שר החוץ לפיד מגיע רק למקום השלישי עם 22 ימים. ראש הממשלה בנט מסתפק במקום החמישי (17 ימים), ואת המקומות הראשון והשני תופסים שר התיירות רזבוזוב עם 35 ימים בחו"ל, ושר התרבות והספורט חילי טרופר עם 26 ימים (מתוכם 19 יום בביקורים ביפן במהלך המשחקים האולימפיים והפאראלימפיים).

 

בממשלה ה-34 טסו פחות

אז הנתונים שמפיצים באופוזיציה הם מדויקים. זה הזמן לגשת להשוואה המתבקשת: איך נראים הנתונים הללו לעומת ממשלות קודמות? לצורך ההשוואה בדקנו את נתוני הטיסות של שלוש ממשלות עבר בשבעת החודשים הראשונים לכהונתן. התחלנו עם הממשלה ה-32 שהושבעה ב-2009, והגענו עד הממשלה האחרונה שפעלה כאן לפני הקורונה - הממשלה ה-34, שכיהנה עד 2019. בראש כל הממשלות הללו עמד כידוע בנימין נתניהו.

גם הפעם נפתח בשורה התחתונה. הממשלה הנוכחית אכן מובילה הן במספר הנסיעות של שריה לחו"ל, והן במספר הימים שבהם שהו בחו"ל (ראו השוואה מפורטת בגרפים המצורפים). מבין ארבע הממשלות שנבדקו, הממשלה ה-34 היא זו שבה נרשם מספר הטיסות הנמוך ביותר (35) וגם מספר הימים שבהם חבריה שהו בחו"ל הוא הנמוך ביותר (153).

אבל לא קשה לנחש שמספר הטיסות וסך הימים בחו"ל מושפע גם מגודל הממשלה. הממשלות ה-33 וה-34 היו מצומצמות יחסית בהיקפן (כללו בשיא 22 שרים) בשל חוק היסוד שכפה זאת. איך נראים המספרים כשמחלקים את נתון הטיסות במספר החברים בכל אחת מהממשלות?

בדיקה כזאת משפרת מעט את מצבה של הממשלה הנוכחית. היא מציגה נתון של 2.2 טיסות לכל שר, כשהממשלה ה-33 עוקפת אותה במעט, עם 2.3 טיסות לשר, ומורידה אותה למקום השני (אגב, שיאנית הטיסות בשבעת החודשים הראשונים של אותה ממשלה הייתה שרת המשפטים, ציפי לבני, עם שמונה טיסות ו-20 ימים בחו"ל) . יחד עם זאת, במספר הימים הממוצע בחו"ל לחבר ממשלה, הממשלה הנוכחית עדיין ניצבת בראש (כמעט תשעה ימים לשר), כשהפעם היא מובילה בפער קטן על פני הממשלה ה-33. הממשלה ה-34, האחרונה שבראשה עמד נתניהו לפני השותפות עם גנץ, נותרת עם המספרים הנמוכים ביותר גם בהשוואה הזאת.

היאכטה של מלכת דנמרק

אי אפשר לדבר על הטיסות לחו"ל מבלי להתייחס לעניין אקטואלי נוסף שעומד בימים אלה על הפרק. למרות שהחודש אישרה רשות התעופה האזרחית כי המטוס הייעודי מדגם בואינג 767 שזכה לכינוי "כנף ציון" כשיר להתחיל לפעול, בממשלה עדיין מתלבטים האם לעשות בו שימוש. עד 2001, חיל האוויר העמיד מטוס בואינג 707 להטסת ראשי ממשלות לחו"ל, אך באותה שנה נקבע כי הוא כבר ישן מדי. מאז טסים ראשי הממשלה במטוסים אזרחיים שנחכרים במכרז ייעודי עבור כל טיסה. כעת יש הזדמנות לשנות זאת.

רבים מהתומכים במעבר לשימוש במטוס הייעודי מציינים כי המצב הנוכחי הופך את ישראל לחריגה ביחס למדינות אחרות בעולם המערבי, שם מקובל מאוד שלרשות ראשי המדינה עומד מטוס מיוחד. האם זהו אכן המצב?

פנינו לארגוני בדיקת עובדות עמיתים מעבר לים, שחברים גם הם ברשת בדיקת העובדות הבינ"ל (IFCN) ושאלנו מה נהוג במדינה שבה הם פועלים. מריכוז המידע שקיבלנו עולה כי בשורה של מדינות בולטות אכן ישנו מטוס ייעודי שמשמש את ראשי המדינה. בין המדינות הללו ניתן למנות את בריטניה, צרפת, גרמניה, יוון, הודו וספרד. מי שמתעקש למצוא דוגמה הדומה לישראל יוכל להיאחז בנורווגיה, שם, על פי התשובה שקיבלנו, אין מטוס ייעודי למנהיגים ולרוב הם טסים בטיסות מסחריות (במקרים מיוחדים הם שוכרים מטוס פרטי). גם בדנמרק אין מטוס ייעודי, אבל שם מצאו תחליף מעניין: למלכה יש יאכטה מלכותית שמשמשת אותה לביקורים בקרבת הממלכה בתקופת הקיץ.

לקריאה נוספת:

- נסיעות שרים באתר השירותים והמידע הממשלתי
תקנון הממשלה
- דוח ועדת גולדברג לבחינת רכישת מטוס לנשיא המדינה ולראש הממשלה 
- היאכטה המלכותית של דנמרק
- אתר מטוסי המנהיגים של אוסטרליה

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר