גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות חשיפת גלובס: נשיא השלום מגיב על החלטת השופטת ששחררה גבר שאיים לרצוח את גרושתו

יו"ר ועדת ביטחון הפנים של הכנסת, מירב בן ארי: "שופטת בית משפט השלום בתל אביב שלומית בן יצחק לא צריכה להמשיך יום אחד בכס השיפוט" ● יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, עאידה תומא סלימאן: "עולה חשש של דפוס שעשוי להותיר נשים בסכנה ממשית" ● נשיא בימ"ש השלום במחוז ת"א, השופט צחי עוזיאל: "אצל כל שופט מעצרים תמצא בדיעבד החלטות שנראות שגויות"

נשיא בתי משפט השלום במחוז תל אביב, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת
נשיא בתי משפט השלום במחוז תל אביב, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

תגובות סוערות בעקבות הפרסום בגלובס על ההחלטה התמוהה של שופטת בית משפט השלום בתל אביב, שלומית בן יצחק, לשחרר גבר שאיים על גרושתו ברצח.

שיחת האיומים המפורשים הגיעה לאחר שהאישה התלוננה נגד הגבר במשטרה ולאחר שהוא זומן לחקירה והוצא נגדו צו הרחקה ממנה. חרף האיומים המפורשים וחרף הפרת הצו, השופטת שלומית בן יצחק, מבית משפט השלום בתל אביב, שחררה את החשוד למעצר בית. ההחלטה מתמיהה במיוחד נוכח העובדה כי החשוד בעל עבר פלילי באיומים על בת זוג אחרת וכי החלטת השופטת מקלה אפילו יותר מדרישת הסנגור שביקש מעצר בית עם פיקוח בכל שעות היממה (השופטת הסתפקה במעצר בית ללא פיקוח כלל).
בהמשך, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בני שגיא הפך את החלטת השופטת בן יצחק וקבע כי מדובר ברמת מסוכנות גבוהה ביותר לאור האיומים המפורשים ולאור נסיבות התיק.

 

הקריאות לנקוט בהליכים נגד בן יצחק

שתי חברות כנסת קוראות לנקוט צעדים משמעותיים נגד השופטת בן יצחק. יו"ר הוועדה לביטחון הפנים, ח"כ מירב בן ארי, קראה להדיח את השופטת. לדבריה, "שופטת השלום בתל אביב שלומית בן יצחק לא צריכה להמשיך יום אחד בכס השיפוט". במכתב לשר המשפטים גדעון סער, כתבה בן ארי כי היא פונה אליו "לנקיטת צעדים נגדה או לפחות להרחיקה מכל התיקים של אלימות במשפחה, פן נסכן נשים אחרות שיעמדו מולה". נציין כי הסמכות להדיח שופט מכהן נתונה לבית דין מיוחד למשמעת וכן לוועדה לבחירת שופטים. 

ח''כ מירב בן ארי / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

גם ח"כ עאידה תומא-סלימאן, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, שלחה פנייה בנושא. "ניסיון העבר בנוגע להחלטותיה של השופטת בן יצחק מעלה חשש של דפוס קבוע של הקלה במסוכנותם של גברים אלימים שעשוי להותיר נשים בסכנת חיים ממשית". היא כתבה לנציבות קבילות השופטים. "אבקש כי השופטת תושעה מטיפול בעבירות אלימות במשפחה עד שיערך בירור מעמיק בפסיקותיה בתחום, וכי מערכת המשפט תחדש את ההנחיות באשר לתפקידו של השופט באירועים כאלה כמי שאמון על הערכת המסוכנות, ובסופו של דבר - על ההגנה על הקורבנות".

ח''כ עאידה תומא סלימאן, יו''ר הוועדה למעמד האישה / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשיחת האיומים אמר הגבר לגרושתו: "אם אחליט לרצוח אותך אני ארצח אותך, אני לא נורמלי". ואכן השופטת בן יצחק כתבה בהחלטתה כי "עילת המעצר נוגעת למסוכנות ועל כך יש להוסיף על רישומו הפלילי של המשיב שהורשע בעבירות דומות לפני כ-3 שנים". אבל עם זאת, כתבה בן יצחק כי "עיינתי במסרים ששלח המשיב למתלוננת החל מיום 20.12.21 ולא מצאתי בהם איומים משמעותיים מבלי להקל ראש בעניין יצירת הקשר עם המתלוננת בניגוד להוראה חוקית. המשיב, על אף קיומו של עבר פלילי ולא נשא בעונש מאסר ונראה כי חווית המעצר קשה לו ולא ירצה לשוב אליה... אשר על כן אני מורה בזה על שחרורו של החשוד בערובה ובתנאים".

בהמשך, העידה האישה כי היא קיבלה איומים רבים נוספים ואף חשפה כי הייתה קורבן לאלימות פיזית מצד החשוד. בעקבות כך, הוארך שנית מעצרו של הגבר. השופטת, כריסטינה חילו אסעד, האריכה את מעצרו של האיש עד ליום חמישי. היא קבעה כי נשקפת מהחשוד מסוכנות גבוהה, וכי האיומים הם איומים קשים וחוזרים.

הבעיה היא בהליך ולא בשופטת?

"מעצר ימים, מעצר לצורכי חקירה, הוא הליך שהוא שונה מכל ההליכים שאנחנו מכירים במשפט הפלילי", אומר לגלובס נשיא בית משפט השלום במחוז תל אביב, השופט צחי עוזיאל, תוך שהוא מבקש לא להתייחס להחלטה עצמה של השופטת בן יצחק. "בהליכים הפליליים, השופט מכריע תמיד כאשר יש תובע וסנגור שמתנהלים מולו באופן שווה, שניהם מכירים את חומר הראיות, ושניהם יכולים להציג את טיעוניהם בפני השופט. זה ההליך היחיד שבו יש צד אחד שהוא הטוען המשטרתי שחשוף לחומר החקירה, ואליו נחשף גם השופט בעוד שהצד השני, הסנגור, לא נחשף לכלום. לכן מצופה מבית המשפט להיות קצת יותר פעיל ממה שהשיטה האדוורסרית מאפשרת, כי הוא יודע שהסנגור לא יודע כלום, בעוד שהטוען המשטרתי יודע הכל".

"צריך לזכור שאלו עדיין רק חשדות ראשוניים וכי המעצר הוא לצורכי חקירה, כאשר במקרים לא מעטים החקירות מסתיימות בסגירת התיק", הוסיף עוזיאל.

"בנוסף, ההליך נמצא בראשיתו, ולכן חזקת החפות נמצאת בשלב מאוד עוצמתי שלה. במצב דברים זה, המלאכה של שופט המעצרים היא מלאכה קשה מאוד, אחד התפקידים הקשים ביותר בהליך השיפוטי. השופט נדרש לאזן בין זכות של חשוד שיש לו חזקת חפות, לבין האינטרס הציבורי והמסוכנות שנצפית מהחשוד, כאשר הכל בתחילת הדרך וכמעט תמיד מונחים בפני השופט נתונים ראשוניים בלבד".

לדברי השופט עוזיאל, "גם אני מכהן כשופט מעצרים במסגרת תורנויות ובחלק מהקריירה שלי אף כיהנתי כשופט מעצרים. אני יכול לספר שאין שופט מעצרים ששנתו איננה נודדת מהחשש שהורה על הארכת מעצר של חשוד כשהחומר נגדו מאוד ראשוני או כשהוא הורה על שחרור של חשוד שלאחר מכן עלול לבצע עבירות נוספות ולהוות סכנה לציבור".

"המחוקק ציווה לבחון קודם חלופות מעצר"

לדבריו, "כל שופט שכיהן כשופט מעצרים נתן מאות, אם לא אלפי החלטות בנושא מעצר ומכיר את התחושה המלווה את סוף יום הדיונים, כשמביטים אחורה וחושבים על ההחלטות שניתנו על-ידו באותו יום. לאור אופיו של הליך מעצר הימים וכיוון שלרוב הכל מאד ראשוני, אתה מקווה מאוד שקיבלת את ההחלטות הנכונות. זה הליך שאין בו נוסחה אחת נכונה באופן ברור.

"לעתים, אתה חושב פעם נוספת על החלטה שניתנה על-ידך ואתה תוהה אם ניתן היה לקבל החלטה אחרת ולעתים ערכאת הערעור משנה את ההחלטה ואז אתה רואה את הדברים אחרת. כל שופט מעצרים שנתן מאות או אלפי החלטות בנושא עשוי למצוא החלטה מסוימת שבמחשבה שנייה היה מקום לשקול תוצאה שונה מזאת שקיבל בזמן אמת. מלבד זאת, חשוב לזכור כי המחוקק ציווה קודם כל לבחון אפשרות של חלופת מעצר ורק אם אין ברירה - לעצור אותו".

איך המערכת מונעת טעויות בהחלטות מעצר?
"קודם כל, החוק מאפשר זכות ערר מיידית על החלטות מעצר לבית המשפט המחוזי, ויש אפשרות גם להגיש בקשות רשות ערעור לבית המשפט העליון. השיטה שלנו מאפשרת תיקון טעויות באופן מיידי, מהרגע להרגע. מלבד זאת, כל ההחלטות שמתקבלות בערר, מובאות מיידית גם לעיונו של השופט שערערו עליו ולמנהל המחלקה שלו שמלווה אותו מקצועית. כמו כן, אנחנו עושים הסקת מסקנות בהשתלמויות ובכנסים ודנים בהחלטות ומתקנים טעויות. אנחנו רואים שהמערכת עובדת טוב ויודעת לתקן טעויות שקורות".

ולגופה של ההחלטה של השופטת שלומית בן יצחק?
"אני לא רוצה לדבר על תיק פרטני, ובפרט שערכאת הערעור אמרה את דברה על ההחלטה. אך כן אגיד שהשופטת בן יצחק היא שופטת מוערכת וטובה שהייתה לה קדנציה ארוכה כשופטת מעצרים ונתנה אלפי החלטות. כפי שציינתי, אצל כל שופט מעצרים תמצא בדיעבד החלטות שנראות שגויות, ואפילו כאלה שלא הוגש עליהן ערר".

איך הטעויות קורות? הן נובעות מעומס כמו בחדר מיון של בית החולים?
"הנקודה היא לא העומס. הנקודה היא אופיו של ההליך, כאשר הכל ראשוני וגולמי. היום בכל בית משפט יש יותר משופט מעצרים אחד. הבעיה היא לא הזמן ולא העומס אלא מהותו של ההליך".

אני יכול להבין את התשובה במקרים גבוליים ואפורים, אבל מה לגבי טעות כאשר המקרה מובהק?
"מבלי לדבר על המקרה הספציפי, אני חייב לומר שהמונח 'מקרה מובהק' הוא בעייתי כשלעצמו בהליך הזה, כי המחוקק ציווה תמיד לחפש את האפשרות של חלופת מעצר גם כשהחשדות מובהקים וקיימת מסוכנות. באחת מהחלטותיו בבית המשפט העליון, כבוד השופט יצחק עמית השווה במידה מסוימת את מלאכתו של שופט המעצרים לעבודה של רופא בחדר מיון שצריך לקבוע החלטות הרות גורל מעכשיו לעכשיו כשהמידע הרפואי מאוד מוגבל. השופט עמית ציין כי 'האחריות כבדה מנשוא, אך כפי שרופא בחדר מיון נדרש לקבל החלטה אם לאשפז את החולה או לשחררו, כך גם שופט המעצרים אינו רשאי להתנצל מחובתו ועליו להחליט אם למעצר ואם לחלופת מעצר כזו או אחרת'".

יש קריאות של חברות כנסת להדיח את השופטת או לנקוט נגדה בצעדים משמעתיים.
"אסור ששופט ירגיש מאויים להחליט החלטות קשות, כי זו תהיה פגיעה קשה בעיקרון של העצמאות השיפוטית ובחובת השופט לפסוק על פי צו מצפונו. אם נאיים על השופטים בסנקציות על כל החלטה, אנחנו למעשה נאיין את עיקרון העצמאות השיפוטית. שוב אציין שמדובר בשופטת ותיקה ומנוסה בתחום הזה, וגם על ההחלטה הנוכחית צריך להסתכל בפרספקטיבה הזו". 

*** חזקת החפות: ההליך הפלילי נמצא עודנו בראשיתו, טרם הוחלט אם להעמיד את החשוד לדין, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית