גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת בנט וליברמן: בבריטניה ובצרפת מפצים בעלי עסקים שנפגעו

ממשלות ברחבי אירופה מעבירות מיליונים כפיצויים לעסקים שנפגעו מגל האומיקרון ● בינתיים אצלנו, ראש הממשלה בנט מנסה לצאת ידי חובה ומוביל גישה שתומכת בפיצויים חלקיים, אך נתקל בהתנגדות עזה של משרד האוצר והשר ליברמן

כיכר פיקדילי, לונדון / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS
כיכר פיקדילי, לונדון / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS

בזמן שראש הממשלה נפתלי בנט דוחף לקידום חבילת סיוע לעסקים שנפגעו מגל הקורונה הנוכחי, במשרד האוצר עומדים עדיין בסירובם, ונחושים להימנע מהטלת מגבלות שכרוכות בפיצויים כספיים למשק. סגר רשמי לא הוטל, אבל בעלי עסקים כבר מדווחים על פגיעה בהכנסות ועל קושי בשיבוץ עובדים למשמרות בשל הבידודים הנרחבים. מדינות כמו אנגליה וצרפת כבר הולכות לכיוון של רשת ביטחון למשק, אבל באוצר מקווים להסתפק לעת עתה בחוק ימי בידוד לעצמאים, שיעלה לאישור ועדת השרים ביום ראשון הקרוב.

ירידה של 40% בתנועת הלקוחות

את הקריאה שמשמיעים כעת בעלי העסקים בישראל בנוגע לאובדן ההכנסות וה"סגר-דה-פקטו" כתוצאה מהבידודים והחשש ממגפת הקורונה השמיעו בעלי עסקים בבריטניה לפני יותר משבועיים. בריטניה מקדימה את ישראל, ואת העולם, בתחלואת וריאנט האומיקרון. שיעור התחלואה בקורונה שנרשם בישראל בשבוע האחרון, נרשם בבריטניה כבר באמצע חודש דצמבר.

 

כתוצאה מכך, נדחו מסיבות, ארוחות חג מולד בוטלו, תושבים רבים חששו לצאת מהבתים ולהיכנס למקומות צפופים, ובעיקר עסקים במגזר האירוח והמזון בממלכה המאוחדת התלוננו על ירידה חדה בהכנסות, דווקא בחודש שאמור להיות רווחי במיוחד. הלובי של איגוד המסעדות הציג נתונים לפיהם חלה ירידה של כ-40% בתנועת הלקוחות באמצע חודש דצמבר.

הממשלה הבריטית, שלא הטילה מגבלות משמעותיות על החיים הציבוריים (בדומה למצב בישראל), ושאינה דורשת הצגת תו ירוק בכניסה למסעדות ולבארים (בניגוד למצב בישראל), הגיבה לדרישה בחבילת פיצוי לעסקים אלה. שר האוצר הבריטי רישי סונאק, הודיע בסוף דצמבר על הזרמה של כמיליארד ליש"ט (4.2 מיליארד שקל) למשק. לפי התוכנית, מוסדות בתחום המזון והאירוח יוכלו לקבל פיצוי מהממשלה הבריטית של כ-6,000 ליש"ט בעקבות אובדן ההכנסה כתוצאה מהתפשטות הנגיף בחודש דצמבר.

מדובר במענק שאינו כולל שימור עובדים, כפי שהיה במהלך הסגרים הקודמים, אז בעלי עסקים קיבלו מהמדינה מענקים בכדי להמשיך ולהעסיק עובדים ולמנוע מיתון חריף במשק.

בנוסף, הממשלה הבריטית הודיעה על תמיכה של 250 מיליון ליש"ט במוסדות תרבות ובשלטון המקומי, בגלל השפעות המאבק בווריאנט האומיקרון. הממשלה הודיעה גם כי תיקח על עצמה את תשלום ימי המחלה לחברות קטנות ובינוניות, בעקבות עובדים שייעדרו עד שבועיים מהעבודה בגלל מגפת הקורונה.

הממשלה תכסה על ההפסדים

גם במקומות אחרים באירופה הממשלות נחלצו לעזרת המגזר העסקי. בצרפת הודיעה הממשלה בשבוע האחרון של דצמבר על תוכנית סיוע חדשה לעסקים שנפגעים בשל התפשטות וריאנט האומיקרון. הממשלה הצרפתית הודיעה כי תסייע בעלויות הקבועות של עסקים כמו סוכנויות תיירות, קייטרינג ותחום האירועים למי שיוכיח ירידה של יותר מ-50% במחזור העסקים, בהשוואה לשנים הקודמות.

לחברות שבהן פחות מ-50 עובדים, תכסה הממשלה עד 90% מההפסדים הנובעים מהעלויות הקבועות, ולחברות שבהן יותר מ-50 עובדים תכסה כ-70% מההפסד התפעולי. הסיוע יהיה מוגבל, וייקח בחשבון מענקים קודמים, כך שאף חברה לא תוכל לקבל בסך הכל יותר מ-12 מיליון אירו מהרשויות מתחילת המגפה. בעלי מלונות ומסעדות באתרי סקי נפגעו, בין היתר, מההחלטה הצרפתית לאסור כניסת תיירים בריטיים בתחילת דצמבר.

בגרמניה, הממשלה עומדת בפני לחץ הולך וגובר מצד העסקים לפצות אותם על עונת חג מולד "אומללה" מבחינת מכירות, בין היתר בשל הצורך לבדוק "תו ירוק" בכניסה והגבלה על מספר המבקרים. לפי נתונים שפורסמו בתקשורת המקומית, החנויות רשמו ירידה של 37% במחזור בדצמבר האחרון, בהשוואה לדצמבר 2019, לפני פרוץ המגפה. כעת, חוקים חדשים שאימצה הממשלה ושיכריחו גם מי שחוסן בשתי מנות בלבד להציג בדיקה שלילית עדכנית לפני כניסה למסעדה יכולים לפגוע גם בתחום הגסטרונומיה. בגרמניה, כמו בישראל, בחרה הממשלה שלא להזרים סיוע כספי למגזר העסקי.

בעקבות כך, הממשלה הגרמנית הודיעה על סיוע מיוחד שיינתן בהמשך השנה, לעסקים ולעצמאים שנפגעו מההגבלות שהוטלו לפני וסביב חג המולד. כך למשל, מי שעוסקים במכירת זיקוקים (עסק משמעותי בגרמניה משום שהמכירה מותרת רק לקראת השנה החדשה), שיוכיחו כי סבלו מירידה של יותר מ-70% בהכנסות, יוכלו לקבל עד ל-90% מהוצאותיהם בחודש דצמבר.

כך גם מי שמתפרנסים מהפעלת דוכני מזון, מכירת בגדים או אטרקציות בשווקי חג מולד. בגרמניה פועלת עדיין תוכנית הסיוע הרביעית לעסקים, שנועדה להושיט עזרה למי שלא התאוששו ממשבר הקורונה ושיכולים להוכיח כי המשבר הוביל לקריסה בהכנסות שלהם. גרמניה גם ממשיכה בתוכנית שימור העובדים שלה ("המודל הגרמני") המסבסד שמירת עובדים מועסקים לחברות שבוחרות בכך, בעיקר בתחום האירוח והטיולים. המדינה גם הכריזה בעבר על תוכנית "התחלה מחדש ב-2022", שבמסגרתה יכולים עצמאים שנפגעו משבר ומתחילים מחדש לבסס את עסקיהם, לקבל עד 4,500 אירו במענק לשלושה חודשים השנה. עם זאת, לעומת התוכניות הקודמות שנועדו לעזור לעצמאים, תוכנית זו ואחרות סבוכות יותר, דורשת אישורים והוכחות רבות, ומתאפשרת רק באמצעות רואי חשבון מורשים המגישים את הבקשות.

הבדלי הגישות בין בנט לליברמן

בינתיים בישראל, כמו בגל התחלואה הקודם, משרד האוצר והשר העומד בראשו, אביגדור ליברמן, מהווים את הסמן הימני נגד סגירת המשק. מצד שני, נראה שראש הממשלה, נפתלי בנט, מוביל גישה זהירה יותר שמצודדת בפיצויים. התנגדות האוצר ומשרדים נוספים לסגור את המשק ולחזור לשלם פיצויים לעסקים או דמי חל"ת לעובדים, היא כנראה זו שמונעת כיום יציאה לסגר. מבחינה כלכלית קרה, הטלת מגבלות עלולה שוב לפגוע בצמיחה ולהגדיל את הגירעון, אבל מאחורי הנתונים ישנם עסקים שטוענים שללא תמיכה הם יקרסו, דבר שייפגע בנתוני המאקרו גם כן.

מבחינת האוצר, רוב המשק השירותי נפגע פחות כרגע ועדיין מתנהל לצד האומיקרון. לשיטתם, רק במידה שיהיה אירוע קיצון, כמו וריאנט חדש וקטלני במיוחד, יהיה צורך בסגל כולל על המשק. במקרה כזו, הפיצויים יינתנו במתכונת דומה לזו שהכירו העסקים מהגלים הקודמים, כמו פיצויים לעסק שהמחזור שלו נפגע ביותר מ-25%. אבל בינתיים, כל עוד זה תלוי באוצר, נושא הפיצויים כלל לא על הפרק, למעט הסיוע שנקבע לענף תיירות הפנים והמשא ומתן עם חברות התעופה. גם ממשלות בחו"ל לא ממהרות כיום להטיל מגבלות ומנסות לחיות לצד האומיקרון, בניגוד אולי לסבבים הקודמים של הקורונה בשנה שעברה, ומעדיפות לחכות לראות מה יקרה לתחלואה בשבועות הקרובים.

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

קבינט המלחמה נדחה 3 שעות לפני שאמור היה להתכנס

מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • בשומרון: לוחמת מג"ב נפצעה קל מדריסה, המחבל נמלט • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א ביומד מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו