גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לידיעת בנט וליברמן: בבריטניה ובצרפת מפצים בעלי עסקים שנפגעו

ממשלות ברחבי אירופה מעבירות מיליונים כפיצויים לעסקים שנפגעו מגל האומיקרון ● בינתיים אצלנו, ראש הממשלה בנט מנסה לצאת ידי חובה ומוביל גישה שתומכת בפיצויים חלקיים, אך נתקל בהתנגדות עזה של משרד האוצר והשר ליברמן

כיכר פיקדילי, לונדון / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS
כיכר פיקדילי, לונדון / צילום: Reuters, HENRY NICHOLLS

בזמן שראש הממשלה נפתלי בנט דוחף לקידום חבילת סיוע לעסקים שנפגעו מגל הקורונה הנוכחי, במשרד האוצר עומדים עדיין בסירובם, ונחושים להימנע מהטלת מגבלות שכרוכות בפיצויים כספיים למשק. סגר רשמי לא הוטל, אבל בעלי עסקים כבר מדווחים על פגיעה בהכנסות ועל קושי בשיבוץ עובדים למשמרות בשל הבידודים הנרחבים. מדינות כמו אנגליה וצרפת כבר הולכות לכיוון של רשת ביטחון למשק, אבל באוצר מקווים להסתפק לעת עתה בחוק ימי בידוד לעצמאים, שיעלה לאישור ועדת השרים ביום ראשון הקרוב.

ירידה של 40% בתנועת הלקוחות

את הקריאה שמשמיעים כעת בעלי העסקים בישראל בנוגע לאובדן ההכנסות וה"סגר-דה-פקטו" כתוצאה מהבידודים והחשש ממגפת הקורונה השמיעו בעלי עסקים בבריטניה לפני יותר משבועיים. בריטניה מקדימה את ישראל, ואת העולם, בתחלואת וריאנט האומיקרון. שיעור התחלואה בקורונה שנרשם בישראל בשבוע האחרון, נרשם בבריטניה כבר באמצע חודש דצמבר.

 

כתוצאה מכך, נדחו מסיבות, ארוחות חג מולד בוטלו, תושבים רבים חששו לצאת מהבתים ולהיכנס למקומות צפופים, ובעיקר עסקים במגזר האירוח והמזון בממלכה המאוחדת התלוננו על ירידה חדה בהכנסות, דווקא בחודש שאמור להיות רווחי במיוחד. הלובי של איגוד המסעדות הציג נתונים לפיהם חלה ירידה של כ-40% בתנועת הלקוחות באמצע חודש דצמבר.

הממשלה הבריטית, שלא הטילה מגבלות משמעותיות על החיים הציבוריים (בדומה למצב בישראל), ושאינה דורשת הצגת תו ירוק בכניסה למסעדות ולבארים (בניגוד למצב בישראל), הגיבה לדרישה בחבילת פיצוי לעסקים אלה. שר האוצר הבריטי רישי סונאק, הודיע בסוף דצמבר על הזרמה של כמיליארד ליש"ט (4.2 מיליארד שקל) למשק. לפי התוכנית, מוסדות בתחום המזון והאירוח יוכלו לקבל פיצוי מהממשלה הבריטית של כ-6,000 ליש"ט בעקבות אובדן ההכנסה כתוצאה מהתפשטות הנגיף בחודש דצמבר.

מדובר במענק שאינו כולל שימור עובדים, כפי שהיה במהלך הסגרים הקודמים, אז בעלי עסקים קיבלו מהמדינה מענקים בכדי להמשיך ולהעסיק עובדים ולמנוע מיתון חריף במשק.

בנוסף, הממשלה הבריטית הודיעה על תמיכה של 250 מיליון ליש"ט במוסדות תרבות ובשלטון המקומי, בגלל השפעות המאבק בווריאנט האומיקרון. הממשלה הודיעה גם כי תיקח על עצמה את תשלום ימי המחלה לחברות קטנות ובינוניות, בעקבות עובדים שייעדרו עד שבועיים מהעבודה בגלל מגפת הקורונה.

הממשלה תכסה על ההפסדים

גם במקומות אחרים באירופה הממשלות נחלצו לעזרת המגזר העסקי. בצרפת הודיעה הממשלה בשבוע האחרון של דצמבר על תוכנית סיוע חדשה לעסקים שנפגעים בשל התפשטות וריאנט האומיקרון. הממשלה הצרפתית הודיעה כי תסייע בעלויות הקבועות של עסקים כמו סוכנויות תיירות, קייטרינג ותחום האירועים למי שיוכיח ירידה של יותר מ-50% במחזור העסקים, בהשוואה לשנים הקודמות.

לחברות שבהן פחות מ-50 עובדים, תכסה הממשלה עד 90% מההפסדים הנובעים מהעלויות הקבועות, ולחברות שבהן יותר מ-50 עובדים תכסה כ-70% מההפסד התפעולי. הסיוע יהיה מוגבל, וייקח בחשבון מענקים קודמים, כך שאף חברה לא תוכל לקבל בסך הכל יותר מ-12 מיליון אירו מהרשויות מתחילת המגפה. בעלי מלונות ומסעדות באתרי סקי נפגעו, בין היתר, מההחלטה הצרפתית לאסור כניסת תיירים בריטיים בתחילת דצמבר.

בגרמניה, הממשלה עומדת בפני לחץ הולך וגובר מצד העסקים לפצות אותם על עונת חג מולד "אומללה" מבחינת מכירות, בין היתר בשל הצורך לבדוק "תו ירוק" בכניסה והגבלה על מספר המבקרים. לפי נתונים שפורסמו בתקשורת המקומית, החנויות רשמו ירידה של 37% במחזור בדצמבר האחרון, בהשוואה לדצמבר 2019, לפני פרוץ המגפה. כעת, חוקים חדשים שאימצה הממשלה ושיכריחו גם מי שחוסן בשתי מנות בלבד להציג בדיקה שלילית עדכנית לפני כניסה למסעדה יכולים לפגוע גם בתחום הגסטרונומיה. בגרמניה, כמו בישראל, בחרה הממשלה שלא להזרים סיוע כספי למגזר העסקי.

בעקבות כך, הממשלה הגרמנית הודיעה על סיוע מיוחד שיינתן בהמשך השנה, לעסקים ולעצמאים שנפגעו מההגבלות שהוטלו לפני וסביב חג המולד. כך למשל, מי שעוסקים במכירת זיקוקים (עסק משמעותי בגרמניה משום שהמכירה מותרת רק לקראת השנה החדשה), שיוכיחו כי סבלו מירידה של יותר מ-70% בהכנסות, יוכלו לקבל עד ל-90% מהוצאותיהם בחודש דצמבר.

כך גם מי שמתפרנסים מהפעלת דוכני מזון, מכירת בגדים או אטרקציות בשווקי חג מולד. בגרמניה פועלת עדיין תוכנית הסיוע הרביעית לעסקים, שנועדה להושיט עזרה למי שלא התאוששו ממשבר הקורונה ושיכולים להוכיח כי המשבר הוביל לקריסה בהכנסות שלהם. גרמניה גם ממשיכה בתוכנית שימור העובדים שלה ("המודל הגרמני") המסבסד שמירת עובדים מועסקים לחברות שבוחרות בכך, בעיקר בתחום האירוח והטיולים. המדינה גם הכריזה בעבר על תוכנית "התחלה מחדש ב-2022", שבמסגרתה יכולים עצמאים שנפגעו משבר ומתחילים מחדש לבסס את עסקיהם, לקבל עד 4,500 אירו במענק לשלושה חודשים השנה. עם זאת, לעומת התוכניות הקודמות שנועדו לעזור לעצמאים, תוכנית זו ואחרות סבוכות יותר, דורשת אישורים והוכחות רבות, ומתאפשרת רק באמצעות רואי חשבון מורשים המגישים את הבקשות.

הבדלי הגישות בין בנט לליברמן

בינתיים בישראל, כמו בגל התחלואה הקודם, משרד האוצר והשר העומד בראשו, אביגדור ליברמן, מהווים את הסמן הימני נגד סגירת המשק. מצד שני, נראה שראש הממשלה, נפתלי בנט, מוביל גישה זהירה יותר שמצודדת בפיצויים. התנגדות האוצר ומשרדים נוספים לסגור את המשק ולחזור לשלם פיצויים לעסקים או דמי חל"ת לעובדים, היא כנראה זו שמונעת כיום יציאה לסגר. מבחינה כלכלית קרה, הטלת מגבלות עלולה שוב לפגוע בצמיחה ולהגדיל את הגירעון, אבל מאחורי הנתונים ישנם עסקים שטוענים שללא תמיכה הם יקרסו, דבר שייפגע בנתוני המאקרו גם כן.

מבחינת האוצר, רוב המשק השירותי נפגע פחות כרגע ועדיין מתנהל לצד האומיקרון. לשיטתם, רק במידה שיהיה אירוע קיצון, כמו וריאנט חדש וקטלני במיוחד, יהיה צורך בסגל כולל על המשק. במקרה כזו, הפיצויים יינתנו במתכונת דומה לזו שהכירו העסקים מהגלים הקודמים, כמו פיצויים לעסק שהמחזור שלו נפגע ביותר מ-25%. אבל בינתיים, כל עוד זה תלוי באוצר, נושא הפיצויים כלל לא על הפרק, למעט הסיוע שנקבע לענף תיירות הפנים והמשא ומתן עם חברות התעופה. גם ממשלות בחו"ל לא ממהרות כיום להטיל מגבלות ומנסות לחיות לצד האומיקרון, בניגוד אולי לסבבים הקודמים של הקורונה בשנה שעברה, ומעדיפות לחכות לראות מה יקרה לתחלואה בשבועות הקרובים.

עוד כתבות

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

למי בוול סטריט יש אינטרס לטפח את הפחד משוק מניות ריכוזי מדי - והאם הוא מוצדק

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

מיזוג בשוק הטלוויזיה? כך המדינה מתייחסת לעסקאות כאלה

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

קמהדע היא כבר לא רק הבטחה אלא מניית ערך אמיתית

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דנה עזריאלי הופכת למנכ"לית הקבועה של הקבוצה ועוזבת את תפקיד היו"ר

כעבור חצי שנה כממלאת-מקום, מכריזה קבוצת עזריאלי על מינויה של דנה עזריאלי למנכ"לית הקבועה ● לצד זאת היא תפנה את תפקיד היו"ר אותו היא ממלאת מאז 2014, ובמקומה תמונה אירית סקלר-פילוסוף

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהטילה סנקציות בסך 18 מיליון שקל, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות ● על פי בדיקת הרשות, החברה התערבה במחירי הצרכן מול רשתות השיווק, תצוגת המוצרים ועוד

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב