גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרדוקס של העולם העסקי: רוצים יצירתיות אבל מדכאים אותה

איך לשרוד את היומיום העמוס שלנו בעבודה ובחיים, שדה הקטל של היצירתיות, לחלץ מתוכו את הצד היצירתי ולייצר דברים חדשים ומעניינים שאנחנו גאים בהם? ● זה אולי נשמע מפתיע, אבל כל אחד יכול (אפילו מנהלי הכספים!) ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. על האומץ להיות יצירתיים / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. על האומץ להיות יצירתיים / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

הפרדוקס בעולם העסקי של היום הוא שאף על פי שהמילה הכי סקסית היא "יצירתיות" והבדל בין הצלחה לכישלון הוא ביכולות ליצור, בסופו של דבר היומיום שלנו בעבודה הוא שדה קטל ליצירה. סדר היום, הלחץ, האקסלים, הבוסים, הציפיות, היעדים, המתח, הקצב, הפגישות, התאגידים, הפוליטיקה, כיבוי השריפות, הרציונליזציה, ושוב הפגישות, הקונפורמיות, ביטוח המנהלים - כולם-כולם מרחיקים אותנו מהחיים היצירתיים שלהם אנחנו זכאים.

הפרדוקס מתחדד בכך שדווקא הארגונים שהכי מעוניינים ביצירתיות, ביד אחת מבקשים מהמנהלים שלהם ליצור וביד השניה מכבים את אותה יצירתיות. אני רואה את זה מידי יום בעבודה שלי עם הנהלות של ארגונים. המאמץ העיקרי שלי הוא לא להביא עוד ידע חדש לשולחן, אלא להוציא מאנשים חכמים את הצד היצירתי שלהם.

האם אנחנו אכן יוצרים דברים חדשים שאנחנו גאים בהם? אקח לעצמי את הזכות לתת תשובה: לא מספיק. גם אם נדמה לנו שכן, מפני שהעבודה שלנו היא בסביבה שנושקת ליצירתיות בתפאורה מגניבה וצבעונית, זה לא ממש שם. זה עלול לבלבל, זה כמו משקה דיאט סינתטי בטעם תפוזים ולא מיץ סחוט טבעי על המקום.

אז איך אפשר לחיות חיים יצירתיים יותר?

אנחנו נולדים יצירתיים, עם דחף פנימי לברוא מעצמנו. כשהילד שלי אור היה בן שנה וחצי, הוא פשוט ביקש טוש ונייר והתחיל לשרבט, מאז ועד היום הוא עושה דברים יצירתיים בלי לשים לב.

בהיסטוריה האנושית, התיעוד הראשון לחקלאות הוא מלפני עשרת אלפים שנים, אבל התיעוד הראשון לאמנות מתוארך לזמן מוקדם בהרבה, 40 אלף שנים. יש לנו רצון וגם זכות אנושית בסיסית, אולי אפילו חובה, לברוא משהו בעולם באמצעות הכישרון שלנו.

לכל אחד מאיתנו יש כישרון ליצירתיות (אפילו למנהלי הכספים!). לפעמים צריך לחפור טוב, ממש לחצוב, כדי להביא אותו לידי ביטוי. זה יכול להיות כתיבה, ציור, קדרות, ריקוד, רעיונות, אופנה, עיצוב, משחק, בימוי, צילום, יזמות, פילוסופיה, שירה, שרטוט, בישול, אפייה… אין-סוף דברים, כל עוד יש בכך ביטוי עצמי ויצירה של משהו חדש.

חיים יצירתיים לא בהכרח אומרים לפרוש מהמרוץ היומיומי לטובת סדנת אומן מבודדת. ממש להפך - היכולת הכי חשובה כיום היא לשלב את דרך החיים היצירתית בעבודה של היומיום. בעולם שבו הצד האנליטי עומד להיות מופקע לטובת מכונות ובינה מלאכותית, מה שנשאר לנו כדי להתבדל ולייצר ערך הוא לחזק את השריר שמאפשר לנו לחשוב וליצור. ובכלל, חיים קריאטיביים הם חיים מועצמים, מוגברים. אלו חיים גדולים יותר, מאושרים יותר ובהחלט מעניינים יותר.

איך אפשר לתת לנפש שלנו אותו מרחב לבטא את עצמה? איך יוצרים לעצמנו את האנרגיה, ובעיקר - איך מתחילים?

חמשת הכללים והכלים

כדי למצוא את התשובה, התעמקתי בנושא. חפרתי, האזנתי, קראתי ספרים ומחקרים בתחום, לדוגמה "קסם גדול" של מחברת הספר "לאכול, להתפלל, לאהוב", אליזבת גילברט, ואת "דרך האמן", הקלאסיקה של ג'וליה קמרון. אבל מה שבאמת הכי טען אותי הוא הרצאה בנושא הזה של יובל מהצוות שלנו, המכונה "הילד". סיכמתי לעצמי כל מה שלמדתי כדי להזכיר לעצמי וגם לך את הדרכים לחיים יצירתיים.

1. אישור לעצמך
כדי ליצור יותר, אנחנו חייבים לאשר לעצמנו להיות המוזר שנהנה מעצמו ומיצירתו. עלינו לעבור שיקום של הזהות העצמית, לחזק אותו קול ייחודי שהוא רק שלנו, אותו צבע מיוחד שכנראה קצת טושטש ונרמס על ידי החברה והסובבים אותנו (הם לא עושים את זה כדי לפגוע בנו, זה פשוט מאיים עליהם).

פעמים רבות בושה היא זו שחוסמת את החופש לעשות משהו יצירתי. זה כמו גילוי סוד פרטי, יש בו מן החשיפה שיכולה לגרום לך להתבייש: אם אצור את הדבר הזה, אולי זה לא מספיק טוב? מי אני בכלל? מי צריך את זה?

הדבר החשוב יותר מלהיות מובן לכולם זה להיות בעל היגיון פנימי ועקבי משלך. זה מה שעומד מאחורי המילה הלא ברורה "אותנטיות". להתנהג בצורה שלא מנסה לרצות את הממוצע, כזו שכל ביקורת או אפילו אי-הבנה משנה את ההתנהלות שלך כך שתהיה קל לעיכול לכולם. זו הדרך המהירה לממצע את עצמך.

כשאנחנו בשנות אמצע הקריירה, אנחנו מנסים להיות מושלמים כי נראה לנו שכולם מתעניינים בנו. כשאנחנו מתבגרים ומבינים שאף אחד לא באמת מתעניין בנו, זה מאפשר לנו לחזור ולהתחבר לאותנטיות שלנו: אם אף אחד לא באמת מתעניין, אז אף אחד לא יבקר. באופן מוזר, קצת הפוך על הפוך, אנשים דווקא יעריכו את זה יותר. בסוף, כנראה, מה שטוב בך זו אותה מוזרות ייחודית שצריך לתת לה ביטוי כדי ליצור דברים ולהדהד את עצמך לעולם.

יש החוששים להציע או ליצור דבר מה כי זה "כבר נעשה", אבל הכול כבר נעשה. הכול כבר קיים. אבל זה פשוט עדיין לא נעשה על ידך, בגרסה שלך, ברלוונטיות ובהקשר שלך!

2. אומץ
האם יש לך האומץ להוציא החוצה לעולם את האוצרות שיש בתוכך? אם אין לך פחד מהדברים שיצרת, סימן שלא יצרת שום דבר מעניין. זו האמת. פחד הוא סימן שמשהו טוב נוצר פה. יצירתיות מעצם טבעה מחייבת אותך להיכנס למקומות של חוסר ודאות, וחוסר זה מטבעו מייצר פחד. אם לא נצליח לצעוד קדימה, לצידו של הפחד, לא נוכל לעשות שום דבר מעניין באמת. בלי אומץ, החיים שלנו נשארים קטנים, צפויים, בינוניים, ממוצעים, פושרים ומותאמים לכולם. מסע הציד למצוא את הדברים שיצירתם עושה לך כיף בלי סיבה - הוא-הוא החיים היצירתיים.

זה הרגע שגם אם יהיה הנהון של "כן" מצידך, אני לא אסתפק בו. אני יודע שברגע האמת תבוא ההשתפנות הבאה שלך. קל להגיד, קשה מאוד לעשות.

הנה משחק:

המשימה שלי עבורך היא לחשוב על משהו יצירתי מאוד שמישהו, או אפילו גוף עסקי כלשהו, עשו לאחרונה. משהו מדהים שגרם לך להעריך אותם. עכשיו נחשוב יחד על הישיבה (או השיחה) שבה הרעיון הזה עלה לראשונה, ועל חמישה טיעונים נגד הרעיון שעליו חשבת. מחשבות הגיוניות שכנראה נאמרו לפני שזה קרה.

הלו ‒ לא לרמות!

נכון שזה קל?

כי לחשוב על "למה לא" כנגד דברים יצירתיים, זו ממש לא חוכמה.

אז בפעם הבאה שיש לך רעיון יצירתי, דחף ליצור משהו או שמישהו מציע משהו יצירתי, נא לזכור שלהסביר את כל הבעיות ולשכנע "למה לא", זה הדבר הכי קל בעולם. אבל האם יש לך את האומץ ואת החוכמה להגיד "כן"?

להגיד כן לאחרים.

להגיד כן לעצמך.

אם נתחבר לחיים היצירתיים וניקח את הסיכון ליצור משהו - לא משנה אם זה אוריגמי או כתיבת שירים - ויהיה לנו האומץ לחשוף אותם לעולם, לביקורות ולדעה, אני מבטיח לך שנהיה גם מנהלים יצירתיים יותר, כאלה שמאשרים רעיונות טובים יותר.

3. להיות פתוחים לקלוט רעיונות 
אליזבת גילברט כותבת ב"קסם גדול" שבעולם שלנו אין רק חיות וצמחים ובקטריות ווירוסים - יש גם רעיונות. רעיונות הם בעצם ישות אנרגטית עצמאית חסרת גוף. יש להם מודעות ויש להם רצון. הרעיונות מסתובבים בחיפוש אחר פרטנר אנושי פנוי ומוכן. כשהרעיון חושב שאתה מוכן, הוא ינסה לתפוס את תשומת הלב שלך. אולי לא תשים לב, אבל תתחיל להרגיש את ההשראה בגוף, והיא לא תעזוב אותך עד שתקדיש את כל תשומת הלב שלך לרעיון, ואז הוא ישאל: "אתה רוצה לעבוד איתי?".

כן, אני יודע שזה נשמע לך קצת "מחופף". גם אני חשבתי כך בהתחלה, אבל אז נזכרתי שקרה לי יותר מפעם אחת שרעיונות "זרמו דרכי" והרגשתי שאני רק כלי שדרכו הם מגיעים לעולם.

כמנהלים, עיקר התפקיד שלנו הוא לצוד את הרעיונות, לעודד אותם, ליצור סביבה בטוחה לאותם רעיונות שבירים ומוזרים. אנחנו חייבים להיות בחיפוש פעיל של דימויים, של רעיונות, של פרטים. בסופו של דבר, יצירתיות היא היכולת לדעת לחבר בין רעיונות קיימים בצורה ייחודית וחדשה, ובשביל זה חשוב שהבאר שלנו תהיה מלאה.

4. לפנות זמן - דייט עם עצמך
אני כותב את המילים האלה מאילת. קפצתי לפה לזמן קצר כדי שאוכל להתפנות לכתיבה ולשאוב קצת השראה. הכתיבה היא אחת הדרכים שמאפשרות לי לעודד את היצירתיות שלי, ובשבילה אני צריך לפנות לעצמי זמן לבד.

היוצר הפנימי שבך צריך זמן איכות איתך, שעתיים בשבוע שמוקדשות לפיתוח התודעה היצירתית שלך. דייט עם הילד היצירתי שבך, שבו תעשו משהו שנותן לך השראה וטוען אותך ליצור.

5. פשוט להתחיל ולעשות את זה
העיקר הוא לא לחשוב על זה יותר מדי, אלא פשוט להתחיל לעשות. זה לא אמור להיות "גדול" או "קטן", זה אמור למשוך אותך, בלי לדעת לאן הוא יוביל.

אומרים שלעיתים אנשים מנסים לחיות את חייהם מהסוף להתחלה: הם מתאמצים להרוויח כסף כדי שיוכלו לעשות את מה שהם רוצים, ואז יוכלו ליצור כדי להיות מאושרים. למעשה, הדברים הולכים בסדר הפוך: תחילה עלינו ליצור ולבטא את עצמנו, ואז יהיה לנו מה שאנחנו רוצים.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35