גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היום אנשים קונים מתנה לעצמם": סמנכ"ל חברת מכוניות יוקרה בראיון

המשבר העולמי בייצור ובאספקת רכיבים אלקטרוניים לענף הרכב חייב את ארז טרופן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת רכבי היוקרה המזרח, לפעול אחרת ● מהם היתרונות והחסרונות שהקורונה הביאה לענף, ולמה הוא לא מוטרד מהיבוא האישי ● הזווית של סמנכ"לי השיווק בחברות הבולטות במשק

ארז טרופן, סמנכל שיווק מכוניות המזרח / צילום: איל יצהר
ארז טרופן, סמנכל שיווק מכוניות המזרח / צילום: איל יצהר

ב-2021 נשבר שיא במסירות של כלי רכב חדשים בישראל, עם כ-290 אלף מכוניות. במקביל, נרשמה בתקופת הקורונה התחזקות של סגמנט מכוניות היוקרה בשוק החדשות והמשומשות - לא רק בארץ, אלא בעולם כולו. "למדנו עד כמה החיים מלאי תהפוכות ושזה הזמן להגשים חלומות", אומר ארז טרופן, סמנכ"ל השיווק והמכירות של חברת המזרח, יבואנית לנד רובר ויגואר.

"גם היום יש שקונים רכב יוקרה כסמל סטטוס, אבל רואים יותר אנשים שקונים מכונית יוקרה כמתנה לעצמם, במובן של לאפשר לעצמי לעשות את הדברים שתמיד רציתי לעשות". עם זאת, טרופן מודה כי סגמנט היוקרה בישראל קטן ביחס לשווקים אחרים. "בגרמניה מדובר בעשרות אחוזים משוק המכוניות, אבל ישראל היא המדינה ששיעור המיסוי בה הוא השני הגבוה (אחרי דנמרק) ביחס למדינות אירופה. זה משפיע על כלל השוק, ובעיקר על סגמנט היוקרה".

הקורונה הובילה גם למחסור גדול במכוניות ולעיכובים במסירות. "כשמזמינים היום, לא תמיד יודעים את מועד המסירה. היות ששיא המגפה מאחורינו, אני מעריך שבמהלך השנה קצב הייצור ידביק את עצמו".

מהלך שהצליח

"עד לא מזמן, מכרנו מכוניות בעיקר ממלאי זמין. המשבר העולמי בייצור ובאספקה של רכיבים אלקטרוניים לתעשייה הכניס את ענף הרכב למצב חסר תקדים של חוסרים. הקצאות הייצור הצטמצמו, וכל ההזמנות שמבוצעות כיום הן למשלוחים עתידיים, חלקן למועד אספקה לא ידוע עד כדי חודשים ארוכים.

"המציאות הזו חייבה אותנו לשינוי תפיסת פעילויות השיווק. אם בעבר פעלנו במטרה להשיג לקוחות חדשים או לשמר את הקיימים, כעת אנו נדרשים גם לפעילות עבור הממתינים, באופן שישמר אצלם את החשק וההתלהבות עד לקבלת הרכב. כחלק מזה, קיימנו אירוע נהיגה חווייתית בשטח בדגמי לנד רובר עם צוות מדריכים. הגיעו יותר מ-100 לקוחות שהזמינו רכב שטרם יוצר, וקיבלו הצצה לחוויה שצפויה להם. התגובות היו נלהבות".

מהלך שנכשל

"הפעילות שהזכרתי בהצלחה תוכננה ליומיים רצופים. בתחילה קצב ההיענות היה איטי, ולכן קיצרנו אותה ליום אחד. ממש לפני האירוע התעורר הביקוש, אבל כבר לא יכולנו לשנות את התוכנית, ונאלצנו לדחות לקוחות שרצו להצטרף. זה פספוס, וזה לימד אותי שתמיד עדיף ללכת עם תרחיש אופטימי, ולא עם תרחיש פסימי".

הצלחה של אחרים

"לאחרונה התקיימה בטבריה, בפעם הראשונה בישראל, תחרות איירון מן הבינלאומית - שזכתה לבאזז מטורף למרות שהגעתה לישראל לא לוותה בקמפיין. בכך נמדדת עוצמת המותג. הם יצרו ביקוש דרך סלוטים, קהילת הטריאתלטים בארץ הסתערה עליהם, והם נמכרו תוך שעות".

אתגרי השיווק

"הדבר העיקרי שלמדנו בשנתיים האחרונות הוא התמודדות עם חוסר ודאות, ועם שינויים גדולים ומהירים. לכן, לכל תוכנית שאני מגבש, אני מכין תוכנית מגירה חלופית. למשל, אם אנחנו מתכננים קמפיין לדגם מסוים, ומתברר שמכרנו את כל הקצאת המלאי במציאות החוסרים, הקמפיין מתייתר - וצריך לחשוב מהר על משהו אחר. זה מאתגר גם בניהול התקציב".

עד כמה מאתגר אתכם היבוא האישי שצומח בתחום הרכב?
"בשנה האחרונה נתח המכירות שלנו למותגים שאנחנו מייבאים גדול מהיבוא העקיף, שבעיקר כולל מכוניות מדגמים שלא הצלחנו לייבא בעצמנו. אנחנו רואים לא מעט לקוחות שרכשו לנד רובר ביבוא עקיף, אבל באים אלינו למכונית הבאה".

מודל השראה

"ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, שנמצאת בחזית המאבק בקורונה, ועושה זאת בצורה מעולה תוך דבקות בשיקולים מקצועיים, בשיח ובהסברה עם הציבור בגובה העיניים - וכל זה תחת מבול של הכפשות, גידופים ואיומים. היא משדרת אמינות ומקצועיות, עומדת זקופה מול התקשורת גם ברגעים מאתגרים, ומוסיפה כבוד לשירות הציבורי".

שיווק או שירות

"המונח 'שירות' מתייחס לכל חוויית הלקוח בתהליך המכירה ואחריה, והיא תעצב את דעתו על המותג, המוצר והספק הרבה יותר מכל קמפיין פרסומי או פרזנטור ידוע. בענף הרכב, היחסים בין הצרכן לחברה מתחילים לאחר המכירה. למעשה, אין גבולות ברורים שמפרידים בין שיווק לשירות. האינטראקציה של הלקוח עם מוקדני שירות הלקוחות או עם הנהגים שאוספים ממנו את הרכב לטיפול חשובה למכלול החוויה יותר מקמפיין או מכתבת מבחן דרכים".

הצרכנים משתנים

"היום קונים יותר רכבי יוקרה, אולי כפיצוי על הריחוק החברתי שנכפה על כולנו, ועל ביטול החופשות המשפחתיות לחו"ל. גם עולם רכבי השטח פורח, בזכות המטיילים שגילו את הארץ. אנחנו פוגשים לקוחות שחשובה להם יכולת השטח האמיתית של הרכב, ולא רק המראה החיצוני או הדימוי ה'קרבי' שלו".

על הביקוש למכוניות יוקרה ניתן ללמוד גם מהשקת דגם הראנג' רובר בשבוע שעבר. מחירו של רכב השטח הזה, שמשמש גם את מלכת אנגליה, מתחיל ב-1.3 מיליון שקל והוא היקר בישראל. "יש התעניינות של עשרות לקוחות", מספר טרופן. "לחלק זו תהיה המכונית השנייה והשלישית מהדגם".

האם הזינוק בקניות באונליין הגיע גם אליכם?
"יש מתחרים שמנסים לקדם את זה, אנחנו לא. ביקור באולם תצוגה של מכוניות הוא חלק מהחוויה, ומגיע לקונים ליהנות ממנה".

הקורונה האיצה גם את שוק המכוניות המשומשות.
"זה נובע ממגוון סיבות - החל בזה שאנשים מעדיפים להימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית, שגם חודשים ארוכים לא הייתה ממש זמינה, ועד ההכנסה שהתפנתה. ההתעוררות התרחשה בכל הסגמנטים, ויש מחסור בהיצע גם במכוניות משומשות. זו תופעה שלא ראינו עשרות שנים. מחירי מחירון לוי יצחק עלו בחלק מהדגמים, וגם כך יש כאלה שקשה להשיג".

טעות של מתחילים

"לא תמיד משקיעים בלמידת הדינמיקה בין הלקוח לבין איש המכירות. רק אחרי שלומדים אותה לעומק, אפשר לבנות מהלכים של מיתוג ותקשורת שיווקית".

מה למדתי בדרך

"אני משתדל ללמוד כל הזמן מהמנהלים ומהעובדים, מהספקים ומהלקוחות - עם כולם חשוב לי לנהל שיח, להקשיב ולהתייעץ, כחלק מתהליך קבלת ההחלטות".

תפיסת עתיד

"בשנים האחרונות הנתונים על ההליך שהלקוחות חווים ומערכת היחסים שלהם אתנו מגובשים באמצעים טכנולוגיים. אבל מבחינתי, הכלים הללו והנגישות למידע באים בנוסף, ולא במקום הקשר הישיר. גם בעוד חמש שנים, כדי להצליח באמת צריך יהיה לפגוש את הלקוחות פנים אל פנים".

ארז טרופן

אישי: בן 43, בזוגיות, מתגורר בתל אביב.

מקצועי: בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול מאוניברסיטת ת"א, תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן. עבד בתפקידים ניהוליים בענף הרכב, עבר לכהן כסמנכ"ל בניופאן, ומשם חזר לענף, כסמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת המזרח, יבואנית יגואר ולנד רובר.

עוד משהו: "מגיל 13 עבדתי בחופשים, כנציג מכירות באולמות של קבוצת מכשירי תנועה, יבואני פורד וסוזוקי בשעתו. כבר בתיכון שימשתי כעוזר למנהל היבוא בפורד".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד