גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנצלת את המומנטום לפני שיהיה מאוחר: מה עומד מאחורי עליית המחירים של נטפליקס?

נטפליקס העלתה השבוע מחירים בלא פחות מ-17% ● למה זה קרה דווקא עכשיו? ● נטפליקס מנצלת את זה שהיא שחקנית התוכן הבינלאומית היחידה בשוק, וכשמתחרותיה הגדולות ייכנסו, ללקוחות יהיה יותר חופש בחירה

נטפליקס. העלתה מחירים כי היא יכולה / צילום: Shutterstock
נטפליקס. העלתה מחירים כי היא יכולה / צילום: Shutterstock

בשקט-בשקט התרחש בשבוע האחרון אירוע מדהים שפרץ לשנייה לחיינו ונעלם כלא היה. חברת נטפליקס העלתה מחירים - לא ב-2-3% אלא ב-17%, ואיש לא פוצה פה.

כל חקלאי בחבל לכיש או כל מגדל ביצים בגבול הלבנון שהיה מעז להעלות מחיר בשקל, היה נשחט, אבל נטפליקס מעלה מחיר בממוצע ב-10 שקלים בחודש, שמשמעותם היא מעל ל-100 מיליון שקל בשנה אם מכפילים את המספר בלמעלה ממיליון מנויים שיש לה - והדבר עובר חלק. העלתה, התווכחנו, כתבנו - והחיים ממשיכים כרגיל.

למה דווקא עכשיו?

העלאת המחיר בנטפליקס ראויה לניתוח ביקורתי, ומוטב שהמהלך שלה יהיה מונח לעיני הרגולטור. העלאת המחיר האחרונה של החברה הייתה ביוני 2019, והשבוע כאמור היא מעלה את המחיר שוב מבלי ששמענו מילת ביקורת אחת מאף גורם. השאלה היא מה הביא את נטפליקס להעלות את המחיר דווקא עכשיו?

בואו נשים בצד לרגע את התגובה של החברה הכה צפויה, שאומרת שהסיבה להעלאת המחיר היא הרחבת התוכן. אנחנו מכירים את הטענה הזו, כי בכל העולם נטפליקס דבקה באותו תירוץ כל הזמן. גם בעוד שנה וחצי זו כנראה תהיה התשובה.

אולם מעבר לכך צריך לזכור שנטפליקס מעלה את המחיר בישראל פשוט כי היא יכולה. בהיעדר תחרות, החברה תעשה זאת שוב ושוב. כל עוד מתחרותיה לא ייכנסו לכאן, זה מה שיקרה, ומכיוון שדיסני פלוס תיכנס לישראל במהלך השנה, ויש סיכוי שבעקבותיה תבוא גם HBO Max - עדיף לנטפליקס להעלות את המחיר עכשיו, לפני שמתחרותיה יגבילו אותה.

אז מה יקרה למחירים?

אחת התופעות המסקרנות שמתרחשות עכשיו בארה"ב היא שהלקוחות בוחרים בכמה חברות סטרימינג במקביל. כלומר, לא מעט לקוחות בוחרים בנטפליקס, בדיסני פלוס ובאמזון וכו' במקביל.

הסיבה לכך היא שהמאבק על התוכן האיכותי נהיה אכזרי. כל חברת סטרימינג שמפיקה לעצמה את התוכן, לא מוכרת אותו הלאה לחברות טלוויזיה כמו הכבלים והלוויין כפי שהיה בעבר, והתוצאה היא שהלקוחות נאלצים לשלם לכמה חברות כדי לקבל את התוכן שהם אוהבים.

מה זה אומר על ישראל?

מחירי הטלוויזיה יעלו. במקום לשלם להוט או ל-yes, הלקוח יבחר לשלם לחברות הסטרימינג ישירות וירכוש את הנגישות לערוצי הברודקאסט בנפרד. בסך-הכול הוא כנראה ישלם יותר, אבל המגוון שלו יהיה הרבה יותר גדול.

לא ברור מה יהיו מחירי החבילות של המתחרות החדשות, אבל גם בהנחה שמדובר במחירים של 50-60 שקל בחודש, המכפלות ברורות, וזה עוד לפני שדיברנו על ההוצאה על שידורי הספורט.

על מי זה מאיים?

המאוימות העיקריות יהיו הוט ו-yes. באופן טבעי, האטרקטיביות שלהן תישחק כחברות שאורזות תוכן. עד היום הן שיווקו את התוכן שקנו מהשחקניות הגדולות, שעכשיו צפויות לנעול אותו.

אם דיסני פלוס תחליט שהיא מגבילה את התוכן שלה ומתחילה למכור את התוכן הייחודי שלה באפליקציה שלה, זה ייצור דרמה מאוד גדולה בשוק. לא ברור מה תהיה המדיניות שלה, וסביר להניח שהיא גם תבחר באחת מחברות הטלוויזיה כמשווקת מרכזית, כמו שעשתה נטפליקס עם פרטנר, אבל זה מהלך שייצור שינוי גדול מאוד בשוק.

אבל לא רק הן - גם פרטנר וסלקום ישלמו מחיר על הכניסה של שחקניות הסטרימינג הגדולות. השוק, כפי שכתבנו כאן בעבר, יעבור למודל של סיב לבית ואפליקציות טלוויזיה שכל לקוח ירכיב לעצמו. המגוון יגדל, אבל גם המחיר.

פרטנר אולי תיפגע פחות בזכות המודל הטלוויזיוני שלה, שכולל הוצאה מאוד נמוכה על תוכן לצד הנגשה של התוכן הזר, אבל גם היא תשלם מחיר, והרבה יהיה תלוי ביכולת שלה להשיג הסכמי שיווק עם התוכן הבינלאומי, כפי שעשתה עם נטפליקס בתחילת דרכה.

כל יתר החברות ישלמו מחיר כבד, וזה עוד לפני שדיברנו על השחקנית החדשה שתיכנס - חברת הסטרימינג של קשת ו-RGE, שצפויה להיכנס עם חבילה מאוד זולה ורוכבת בדיוק על המודל החדש שרוצה להביא ללקוח את רוב התוכן של הערוצים הפתוחים פלוס ספורט, כאשר את שאר התוכן הבינלאומי הלקוח ירכוש בנפרד. 

הטריפל הופך ללא מעניין 

מתחת לפני השטח מנהלת הוט מלחמת עולם כדי למנוע את הקמת המיזם החדש. החברה לא מפסיקה לחתור תחת המיזם, בידיעה ברורה שמדובר באיום משמעותי ורציני על החברה, שהוא לא רק איום על פעילות הטלוויזיה שלה - הוא איום על כל הקבוצה. חוק הכלים השלובים משחק כאן. מי שהגה את הרעיון של קבוצות תקשורת, כיוון לכך שהקבוצות יציעו חבילות תקשורת משולבות ללקוחות - או במילים פשוטות, חבילות טריפל. 

אלא שחברות הסטרימינג הבינלאומיות משבשות את המודל והופכות אותו על הראש. הטריפל הופך להיות לא מעניין, כי הטלפוניה הנייחת כבר הפכה להיות מיותרת בחבילה, והטלוויזיה, שהייתה הבסיס בטריפל, כבר מאבדת את כוחה לטובת השחקנים הבינלאומיים.

למרות שהציבור בישראל עדיין מחובר לחבילות הטריפל (וזו הסיבה למשל שבזק מאוד רוצה את ביטול ההפרדה המבנית כדי שתוכל למכור בחבילה בעיקר את הסיבים שלה), המודל החדש - של בחירה עצמאית של הלקוח את מרכיבי הטלוויזיה שלו - רק ילך ויגדל.

פגיעה ביצירה המקומית 

לצד המאבק של הוט על עסקיה, אסור לשכוח את המשמעות של הפגיעה בתוכן וביצירה המקומית שתתלווה למהלך. הטענה שממילא הכול פתוח ונגיש, והגבולות מיטשטשים וכו', אינה יכולה לבוא במקום ההשקעה שחייבת לבוא בתוכן מקומי.

אי-אפשר לדרוש מהוט ומ-yes את האחריות על היצירה המקומית ועל שמירה על ערכי התרבות הישראלית - ובמקביל לפטור את השחקניות הגדולות מהשקעות מקומיות בתוכן. זה חוסר הגינות משווע כלפי השחקנים המקומיים וכלפי כל מפעלי ההפקה והתרבות המקומיים.

זו הסיבה שוועדת פולקמן דרשה לאזן את מודל ההשקעות בתוכן בהפקות מקומיות של השחקנים הזרים, כפי שזה קורה בעולם כולו. עד כמה אפשר יהיה לחייב שחקנים בינלאומיים גדולים בהפקות בעברית שהסיכוי למכור אותן בעולם לא גבוה - זה כבר סיפור שעוד נשמע עליו רבות בקרוב. 

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות